Παλεύοντας με την διατροφή μου

Κλείνοντας 6 μήνες προσπαθειών για καλύτερη διατροφή έγραψα ένα μικρό σημειώμα στο Facebook για τα κιλά που έχασα και την εμπειρία μου. Πολλοί φίλοι με ρωτήσαν για την δίαιτα που ακολούθησα, την μέθοδο, κτλ. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.

Κατηγορίες τροφίμων

Διαχώρισα, με την βοήθεια της εφαρμογής Noom, τις τροφές σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το πόσες θερμίδες περιέχουν ανά όγκο. Πχ, μια κούπα σταφύλια έχει λιγότερες θερμίδες από μια κούπα σταφίδες. Ο όγκος χορταίνει και σκοπός της διατροφής είναι να χορταίνεις με τις λιγότερες δυνατόν θερμίδες. Δίχως όμως να στερηθείς τροφές που έχουν πολλές θερμίδες ανά όγκο. Οι κατηγορίες, λοιπόν με βάση της θερμίδες ανά όγκο είναι οι εξης τρεις.

  • Πράσινη κατηγορία: τροφές με λίγες θερμίδες ανα όγκο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα, το ψωμί ολικής, και το άπαχο γιαούρτι.
  • Κίτρινη κατηγορία: τροφές με αρκετές θερμίδες ανα όγκο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κάποια κρέατα (πχ κοτόπουλο στήθος, ψάρια), τα αυγά, τα όσπρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, και μερικά φρούτα και λαχανικά όπως το αβοκάντο.
  • Κόκκινη κατηγορία: τροφές με πολλές θερμίδες ανα όγκο. Εδώ βρίσκονται τα τυριά, τα παγωτά, τα περισσότερα κρεατικά, γλυκά, κτλ

Ο στόχος για την ημερήσια κατανάλωση είναι 30% πράσινη κατηγορία, 45% κίτρινη, και 25% κόκκινη. Για μια διατροφή 1400 θερμίδων την μέρα αυτό σημαίνει 350 κόκκινες θερμίδες, 630 κίτρινες, και 490 πράσινες.

Τι σημαίνει αυτό σε πρακτική βάση; Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (κόκκινη κατηγορία) είναι 120 θερμίδες. Το λάδι, δηλαδή, είναι διατροφικά πανάκριβο. (Η κουταλιά σούπας, το tablespoon, είναι περίπου 15 χιλιοστόλιτρα). Για να πάρουμε τις ίδιες θερμίδες από το άπαχο γιαούριο (πράσινη κατηγορία) θα πρέπει να καταναλώσουμε 21 κουταλιές.

Οι μετρήσεις

Μετράω καθημερινά δυο πράγματα. Το βάρος μου και τις θερμίδες που καταναλώνω. Απαρέκλιτα. Το όριό μου ειναι 1400 θερμίδες ανά μέρα.

Για την καταγραφή θερμιδών χρησιμοποιώ την εφαρμογή Noom. Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ως σύμβουλος διατροφής, με μικρά σύντομα μαθήματα για μεταβολισμό, καλές και κακιές συνήθειες, κτλ. Έχει βάση δεδομένων με τις περισσότερες τροφές, και κρατά λογαριασμό πόσο έφαγα από την πράσινη, κίτρινη, και κόκκινη κατηγορία. Φυσικά δεν έχει κατάλογο με όλες τις τροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καταγράφω τα συστατικα και κάνω μια εκτίμηση κατά προσέγγιση.

Πχ, αραιά και πού φτιάχνω λίγο σιμιγδαλένιο χαλβά που μου αρέσει. Χρησιμοποιώ 1/4 κούπας σιμιγδάλι (150 θερμίδες), 1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη (200 θερμίδες), και μισή κουταλιά σούπας λάδι (60 θερμίδες). Σύνολο 400 περίπου θερμίδες — θα φάω το μισό, 200 θερμίδες. Κατά προσέγγιση δηλαδή μπορούμε να έχουμε εκτιμήσεις για κάθε πιάτο.

Η δική μου τακτική.

Ξεκίνησα αναγνωρίζοντας τις κόκκινες τροφές που καταναλώνω υπερβολικά: τυριά, λάδι σε σαλάτες και σε τηγάνι, καθώς και κόκκινα κρέατα. Ανακάλυψα εδώ τις σκόνες τυριού που προσφέρουν μια παρόμοια γεύση αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Δούλεψε η αλλαγή. Για το λάδι, περιόρισα την κατανάλωση στο 1 κουτάλι σούπας ανα μέρα. Κι αυτό δούλεψε κυρίως επειδή αντικατέστησα τα τηγάνια μ ένα επιτραπέζιο φουρνάκι αέρος (air fryer). Για τα κόκκινα κρέατα μείωσα την ποσότητα, σερβίροντάς τα με πολλά λαχανικά. Πχ, αντί να τσακίσω σπαλομπριζόρα 250 γρ. (600 θερμίδες), θα φάω 100 γρ. το πολύ, με μια (αερο)τηγανιά λαχανικών. Και όχι τόσο συχνά πια.

  • Πρωί:
    • σφιχτό αυγό (78 θερμίδες) με μισή κουταλιά τσαγιού λάδι (20 θερμίδες) και μια φέτα ψωμί ολικής (69) θερμίδες, ή
    • 1 αχλάδι (100 θερμίδες) με μισή κούπα τσαγιού άπαχο γιαούρτι (45 θερμίδες) και μισή κούπα μύρτιλα (42 θερμίδες).
    • Αν πεινάσω αργότερα θα κάνω στα μικροκύματα 2 κούπες ποπκόρν (αλάδωτα, 62 θερμίδες) πασπαλισμένα με μια κουταλιά σούπας τυρί σκόνη (25 θερμίδες), ή θα φάω 1 μήλο (90 θερμίδες) ή έναν λάτε με άπαχο γάλα.
  • Μεσημέρι
    • 2-3 κούπες λαχανικά στο airfryer (60-90 θερμίδες) με μισή κουταλιά σούπας λάδι (60 θερμίδες) και 2-3 φέτες προσιούτο (60 θερμίδες) ή σκόνη τυρί, η άπαχο γιαούρι με λίγο άνηθο και σκόρδο (40 θερμίδες)./
    • Το απογευματάκι αν πεινάσω, θα φάω φρούτα (περίπου 100 θερμίδες) ή λίγο ποπκορν με σκόνη τυρί.
  • Βραδινό
    • Πάλι πολλά λαχανικά (πχ φρέσκα φασολάκια στο airfryer, 150 γρ 100 θερμίδες) με σκορδάκι ή πράσινες πιπεριές και λίγο κοτόπουλο (50-100 θερμίδες) ή ψάρι (150 θερ.) ή ακόμη και 3-4 κεφτεδάκια (90 γραμμάρια, 130 θερμίδες).
    • Και αν θέλω κάτι γλυκό, 1-2 κούπες κεράσια ή 1 κούπα μύρτιλα, ή άλλο φρούτο της εποχής. Έρχονται βεβαια και βράδια που πάμε με τη Σάρα στο παγωτατζίδικο της γειτονιάς και εκεί θα φάω μια μπαλίτσα (αντί 3 που έτρωγα παλιότερα.)

Διαπιστώσεις και σκέψεις

Ζώντας στις ΗΠΑ, δεν διατρέχω καθημερινά τον κίνδυνο των κοινωνικών γευμάτων. Έτσι μπορώ και ελέγχω την διατροφή μου πολύ καλύτερα. Στη Ελλάδα δεν ξέρω πώς θα διαχειριζόμουν τους καθημερινούς πειρασμούς. Είμαι άνθρωπος που κλείνει δωμάτιο σε ξενοδοχείο που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στου Χατζή (Luxemburg, Κομνηνών και Καλαποθάκη).

Εδώ στο Σικάγο τα κοινωνικά γεύματα δεν είναι τόσο συχνά (και με την πανδημία γίναν ακόμη αραιότερα). Παρασπονδίες πάντως γίνονται: 2-3 φορές τον μήνα παραγγέλνω από ένα εξαιρετικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο και τρώω 600 κατακόκκινες θερμίδες για δείπνο. Στον βαθμό που αυτές οι παρασπονδίες γίνονται αραιά και πού, είναι διαχειρίσιμες.

Δεν πίνω πολύ, αλλά έχω αδυναμία στις μικρές ζυθοποιίες της γειτονιάς μας. Ένα τυπικό ποτήρι μπύρας εδώ, το pint, έχει όγκο περίπου 2 κούπες τσαγιού (473 χιλιοστόλιτρα), και περιέχει 270 θερμίδες περίπου. Θα παραγγείλω half-pour (μισό ποτήρι δλδ), αν προσφέρει τέτοιο μέγεθος το κατάστημα, η 2-3 μικρά ποτηράκια δοκιμασίας, ή αν χρειαστεί θα ρίξω το μισό pint στο πεζοδρόμιο (αν είμαστε έξω) ή στον νεροχύτη του μπάνιου. Στο σπίτι, αν ανοίξω κουτάκι θα πιώ το μισό και θα το τελειώσω την επόμενη μέρα. Συνήθως καταναλώνω 1 ποτήρι μπύρας τη βδομάδα.

Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα ήταν το μέτρημα και το ζύγισμα. Προσπαθώ κάθε μέρα να βρω δικαιολογία να το αποφύγω, ή να «κλέψω» λίγο. Σιγά-σιγά, βλέποντας τα αποτελέσμτα της προσπάθειάς μου, το ξεπέρασα κι αυτό. Έρχονται μέρες που η ζυγαριά δείχνει 1-2 λίβρες πάνω απ ότι έδειχνε την προηγούμενη μέρα. Αυτά τα ανεβοκατεβάσματα είναι αναμενόμενα και έχω σταματήσει να τα φοβάμαι ή να αισθάνομαι τύψεις όταν τα βλέπω.

Διάφορες ερωτήσεις

  • Πόσο και τι ψωμι καταναλωνεις; Έχω περιορίσει την ποσότητα ψωμιού και ζυμαρικών. Με την πανδημία, ξεκίνησα να φουρνίζω ένα καρβέλι τη βδομάδα. Σταδιακά άρχισα να χρησιμοποιώ αλεύρι ολικής άλεσης καθώς και αλεύρι σίκαλης. Καταναλώνω πιά 4-5 φέτες φωμί την εβδομάδα.
  • Ζυμαρικά τρώς; Και εδώ έχω αλλάξει συνήθειες. Απο εκεί που μαγείρευα ολόκληρο πακέτο μακαρόνια, τώρα το μοιράζω σε 6 μερίδες και μαγειρεύω μια μερίδα κάθε φορά. Έτσι καιι η ποσότητα ζυμαρικών μικραίνει και η ποσότητα σάλτσας και τυρίου που βάζω μειώνεται. Χρησιμοποιώ επίσης ζυμαρικά ολικής αλέσεως που είναι λίγο καλύτερα.
  • Γλυκά; Τα έχω περιορίσει δραστικά. Τρώω περισσότερα φρούτα για επιδόρπιο. Καμιά φορά θα φάω λίγο γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα, και σπανιότερα μια μπαλίτσα παγωτό. Ξέρω πως την επόμενη φορά στην Ελλάδα θα δώσω πραγματική μάχη να μην υποκύψω στον πειρασμό των σιροπιαστών γλυκών.
  • Γαλακτοκομικά; Με εξαίρεση την σκόνη τυριού και το άπαχο γιαούρτι, τα έχω περιορίσει πάρα πολύ. Θα βάλω 1-2 κουταλιές σούπας τριμένη παρμεζάνα στα μακαρόνια μου, 1-2 φορές το μήνα. Επίσης αν φτιάξω πίτσα, θα βάλω φρέσκια μοτζαρέλα. Η κατανάλωση φέτας έχει πέσει στα 150-200 γραμμάρια τον μήνα.
Share

Για τη Δράμα

Πώς βελτιώνεις μια πόλη; Πώς την κάνεις πιο άνετη, πιο ανθρώπινη; Ειδικά μια πόλη ρημαγμένη με το πέρασμα του χρόνου; Μια πόλη βρόμικη, πνιγμένη στις οικοδομικές αυθαιρεσίες. Τι περιθώρια έχεις σε μια πόλη που την έχουν παραμελήσει οι ίδιοι οι κάτοικοί της;

Τι ιδέες μπορείς να προτείνεις όταν δεν έχεις κατάρτιση και εμπειρία σε αστική ανάπλαση. Όταν το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σου, πώς ξεκινάς συζήτηση για τον εξανθρωπισμό της πόλης;

Πρώτα αναγνωρίζεις τις περιορισμένες ικανότητές σου στο ζήτημα: δεν ξεκινάς τη συζήτηση παριστάνοντας τον πολεοδόμο αλλά ως ντόπιος, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, και, πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα: αυτά είδα στα ταξίδια μου, κι αυτά μου άρεσαν. Παράλληλα κοιτάς να μάθεις αν έχουν γίνει παρόμοιες συζητήσεις για την πόλη, στο παρελθόν — η τρέλλα δεν σηκώνει μοναξιά!

Με αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν, πάμε να δούμε κάποια δεδομένα για την πόλη της Δράμας.

  • Η Δράμα έχει ένα από τα ωραιότερα αστικά κέντρα στην Ελλάδα, τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Το κέντρο αυτό παραμένει αξιοποιήσιμο παρά τον διαρκή χωροταξικό βιασμό του.
  • Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει αλλοιωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει ένας αξιοποιήσιμος πυρήνας.
  • Στην πόλη βρίσκονται δυο ημι-εγκατελλειμένα στρατόπεδα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως πανεπιστημιούπολη το ένα και ως διοικητικό κέντρο το άλλο.
  • Η γεωφυσική μορφή της περιοχής επιτρέπει την ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου στον αστικό ιστό. Για παράδειγμα θα μπορούσε η πόλη να αποκτήσει 2-3 κανάλια αναψυχής μικρού βάθους.
  • Στα νότια της πόλης υπάρχει επαρκής έκταση για ανέγερση ποιοτικών οικιστικών συγκροτημάτων και νοσοκομείου, ώστε να μετακινηθούν νοικοκυριά των οποίων οι κατοικίες πρέπει να απαλλοτριωθούν για την προτεινόμενη ανάπλαση.
  • Τα απαλλοτριώσιμα κτίρια είναι μηδενικής αισθητικής ή ιστορικής σημασίας.

Η προτεινόμενη ανάπλαση της Δράμας στηρίζεται σε τρία κομβικά εγχειρήματα.

Στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης με ενοποίηση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και στοιχείων της παλιάς πόλης, μέσω χώρων πρασίνου. Στην αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου σε μια πόλη που το όνομά της οφείλεται ακριβώς στο στοιχείο αυτό. Και τέλος στην εκμετάλλευση παραμελημένων εκτάσεων μέσα στον αστικό ιστό, για κοινοφελή σκοπό.

Πυρήνας ανάπλασης

Ο κύριος πυρήνας της ανάπλασης επικεντρώνεται στις πηγές και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια περιοχή έκτασης περίπου 385 στρεμμάτων. Το νότιο όριο είναι η οδός Πατριάρχου Διονυσίου, το ανατολικό η Εθνικής Αμύνης, στα βόρεια η 19ης Μαΐου, και στα δυτικά η οδός Περδίκα. Αυτά, με κάποιες τεθλασμένες αποκλείσεις όπως φαίνεται και στην φωτογραφία με τίτλο Πυρήνας Ανάπλασης.

Ο πυρήνας αυτός περιλαμβάνει τις πηγές, τον δημοτικό κήπο, την παλιά πόλη και τα τείχη, δυο τεμένη, και την πλατεία Ταξιαρχίας. Στον πυρήνα αυτόν θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

    • Πάρκο τειχών, έκτασης 13 στρεμμάτων: ο χώρος αυτός οριοθετείται μεταξύ των οδών Κουντουριώτου και Σολωμού, και περιλαμβάνει τον ναό Αγ. Σοφίας. Με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, θα αναδειχθούν τα τείχη της πόλης και ο βυζαντινός ναός. Θα υπάρξει επίσης δυνατότητα εκμετάλλευσης κάποιων χώρων για φαγητό, ποτό, ή πώληση τοπικών προϊόντων.

Πάρκα και πράσινο

  • Πάρκο τεμένων, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων: ένας χώρος που θα ενοποιεί τα δύο τεμένη της Δράμας και θα προσφέρει έναν χώρο αναψυχής και πολιτισμού μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Το κτίριο του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) θα μετασκευαστεί σε μουσείο τέχνης. Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας θα διατηρηθεί αλλά το οικοδομικό τετράγωνο βορείως ως το Αραπ Τζαμί θα μετατραπεί σε ανοιχτό χώρο που θα διέρχεται την οδό Ερ. Σταυρού και θα φτάνει ως το τέμενος πλαι στο παλιό ΙΚΑ.
  • Πάρκο Δημαρχείου, έκτασης περίπου 1 στρέμματος, που θα συμπληρώνει την προτεινόμενη μεταφορά του Δημαρχείου της πόλης στο εμβληματικό κτίριο της Ταξιαρχίας. Εκτός από το πάρκο, στην περιοχή θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για τους εργαζόμενους και τους δημότες που προσέρχονται στις υπηρεσίες του δήμου.
  • Επέκταση χώρων πρασίνου στις πηγές Αγίας Βαρβάρας με προσθήκη 15 στρεμμάτων ειδικής χρήσης, για πικ-νικ και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή που σήμερα καταλαμβάνουν ακαλαίσθητες πολυκατοικίες νότια από το εστιατόριο Νησάκι και στον χώρο των ΚΤΕΛ.

Έξω απο τον κεντρικό πυρήνα ανάπλασης προβλέπονται δυο μεγάλα πάρκα. Ένα πάρκο-ανοιχτό μουσείο σιδηροδρομικής ιστορίας στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού με έκταση 130 στρέμματα, και μια προσθήκη 50 στρεμμάτων ανατολικά του πάρκου Διοικητηρίου.

Μέσα στον πυρήνα θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 2000 οχημάτων, ώστε να αποσυμφορηθεί η περιοχή. Ένα τριόροφο γκαράζ να χτιστεί στην είσοδο της οδού Αγ. Βαρβάρας (με απαλλοτρίωση του κτιρίου του Ερ. Σταυρού και κάποιων πολυκατοικιών πίσω από αυτό), προσφέροντας έτσι άνετη πρόσβαση στους επισκέπτες της περιοχής.

Γύρω από το τρίπτυχο του ξενοδοχείου Ύδραμα, της δωρεάς Θεοδωρίδη, και του ιστορικού εστιατορίου Νησάκι, θα δημιουργηθεί μια ζώνη ψυχαγωγίας (entertainment district). Θα αξιοποιηθούν υπάρχοντα καταστήματα, ενώ τα παραδοσιακά οικήματα της περιοχής μπορούν να αναστηλωθούν, διατηρώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, και να λειτουργήσουν ως καφέ, εστιατόρια, wine bars, κτλ.

Ο χώρος πίσω από το ξενοδοχείο Ύδραμα μπορεί να διαμορφωθεί σε βαθμωτό γκαράζ 300 θέσεων και εμπορικό κέντρο που θα φτάνει ως την οδό Βενιζέλου. Η χωροθέτηση αυτή θα αναδείξει τον Μητροπολιτικό ναό Δράμας και θα διευκολύνει την πρόσβαση στον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπια.

Οι καπναποθήκες στη γωνία Περδίκα και Δωδεκανήσου είναι ιδανικές για τη δημιουργία ενός βιοτεχνικού κέντρου στα πρότυπα του Kilkenny Design Center. Το κέντρο αυτό θα πλαισιώνεται από χώρο πρασίνου που θα καταλήγει στην Πλ. Ταξιαρχίας, και θα εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από το γκαράζ στην είσοδο της οδού Αγ. Βαρβάρας. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να αναδειχθούν κάποια παλιά οικήματα επί της Περδίκα, με μετατροπή σε εμπορική χρήση.

Στην περιοχή αυτή θα μεταφερθεί και το δημαρχείο της πόλης, αναπαλαιώνοντας το μέγαρο Τζίμου και απαλλοτριώνοντας παρακείμενες εκτάσεις για την εγκατάσταση γραφείων, γκαράζ, και πρασίνου.

Η ανάπλαση του πυρήνα περιλαμβάνει ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στην περιοχή μεταξύ της οδού Ερμού και της κεντρικής πλατείας, ανάμεσα στις οδούς Λαμπριανίδου και Μεγ. Αλεξάνδρου, αφού πρώτα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης με χωρητικότητα 300 οχημάτων.

Το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Λαμπριανίδου, Ερ. Σταυρού, Αγαμέμνονος, και Άρμεν, μπορεί να μετατραπεί σε πολυχώρο για θέατρο και άλλες εκδηλώσεις, με υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Είναι ιδιαίτερη επιθυμία μου να αποκτήσει η Δράμα ένα μεγάλο και καλό βιβλιοπωλείο που να λειτουργεί ως φάρος πολιτισμού και μόρφωσης. Για τον σκοπό αυτό θα μετέτρεπα το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας σε βιβλιοπωλείο, το οποίο για ιστορικούς αλλά και συναισθηματικούς λόγους θα ονόμαζα Νέος Ειρμός.

Έξω από τον κεντρικό πυρήνα ανάπλασης, μπορούν να γινουν οι εξής παρεμβάσεις.

  • Στρατόπεδα. Το Στρατόπεδο Παπαργύρη, έκτασης 290 στρεμμάτων μπορεί να παραχωρηθεί για την στέγαση ενός ιδιωτικού, μη-κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου Δράμας. Το Στρατόπεδο Ανδρικάκη, έκτασης 160 στρεμμάτων, μπορεί να παραχωρηθεί για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στο κέντρο και με δυσχερή πρόσβαση λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης.
  • Αθλητισμός. Η περιοχή γύρω από το γήπεδο Δόξας μπορεί να αναπλαστεί σε χώρο άθλησης και εξάσκησης.
  • Κεντρική Αγορά. Η περιοχή νοτίως της οδού Πατριάρχου Διονυσίου μπορεί να μετατραπεί σε κεντρική σκεπαστή αγορά, στα πρότυπα της Pike Place Market στο Seattle των ΗΠΑ.
  • Οικιστική επέκταση. Στην περιοχή μεταξύ Νέας Σεβάστειας και Δράμα να δημιουργηθούν πρότυποι οικισμοί για τη μεταστέγαση νοικοκυριών των οποίων οι κατοικίες θα απαλλοτριωθούν στο πλαίσιο των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Στην περιοχή αυτή θα ιδρυθεί και νοσοκομειακή μονάδα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων του νοτίου τμήματος της πόλης.
  • Αεροδρόμιο. Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας να μετατραπεί σε τοπικό αεροδρόμιο.

Τέλος, μια πόλη που παίρνει τ όνομά της από το υδάτινο στοιχείο, πρέπει και να το αναδείξει. Έτσι εκτός από τις πηγές της Αγ. Βαρβαρας, η Δράμα μπορεί να αξιοποιήσει μικρούς χειμάρρους μετατρέποντάς τους σε ήπια αρδευτικά/ψυχαγωγικά κανάλια. Για παράδειγμα, ο χειμαρρος Μοναστηρακίου, το παλιό «Τσάι», θα μπορούσε να μετατραπεί σε καλλωπιστικό κανάλι που θα διασχίζει την πόλη εκεί που σήμερα βρίσκεται η οδός 19ης Μαΐου. Το κανάλι αυτό θα δημιουργεί μια μικρή λίμνη αναψυχής πλάι στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο κέντρο, και θα φτάνει στις πηγές της Αγ. Βαρβάρας.

Σταδιακά, το κανάλι αυτό θα μπορεί να επεκταθεί και να σχηματίσει δυο ή και περισσότερους καλλωπιστικούς διαύλους.

Παράλληλα με τις παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να ανασχεδιαστεί το κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης, να βελτιωθούν τα πεζοδρόμια, να αναβαθμιστεί η δημόσια συγκοινωνία, κ.ά. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει η Δράμα ένα in vivo πείραμα χωροταξίας και πολεοδομίας, μοναδικό ίσως στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Βέβαια, τέτοιες αναπλάσεις σήμερα δεν γίνονται. Είναι πανάκριβες και κοινωνικά περίπλοκες. Οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις αφορούν 3.000-5.000 κατοίκους της πόλης. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων  θα ξεπεράσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρά. Ακόμη κι αν η αναπλαση φέρει στη Δράμα επιπλέον εκατό εκατομμύρια ευρά το χρόνο σε τουρισμό και άλλη οικονομική δραστηριότητα, θα χρειαστούν πάνω από 50 χρόνια για να αποσβεστεί το κόστος των παρεμβάσεων.

Γράφω όμως για αυτή την φανταστική ανάπλαση επειδή αναρρωτιέμαι τι μέλλον θα μπορούσε να έχει μια μικρή πόλη, με αξιόλογο τοπίο, το οποίο όμως πληγώνεται και καταστρέφεται συστηματικά εδώ και χρόνια. Πώς θα εξελιχθεί ο τόπος, αν συνεχιστεί αυτή η χωροταξική καταστροφή; Τι θα απογίνει μια πόλη αν συνεχίσουμε να απαξιώνουμε ιστορία, αισθητική, και αξιοπρέπεια; Τι νόημα έχει να μην διδασκόμαστε από τα παραδείγματα άλλων πόλεων που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήματα στην ανάπλαση τους;

Έγραψα στην αρχή ότι δεύτερη προϋπόθεση για μια τέτοια συζήτηση είναι να μην είναι κανείς μόνος στην τρέλλα του. Παρόμοιες προτάσεις για την ανάπλαση της Δράμας έχουν γίνει και στο παρελθόν και μάλιστα σε σοβαρότερο επίπεδο από μια ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα.

Κάποια από τα πράγματα που περιγράφω εδώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80, όταν προτακούστηκαν στη Δράμα, στο πλαίσιο δημοτικών εκλογών. Χάθηκαν 30 χρόνια. Μαράζωσε η πόλη. Τι θ’ απογίνει η Δράμα σε 30 χρόνια αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για το μέλλον της;

Share

Περί Ασπαλάθων

Ασπάλαθοι (φωτογραφία από τη Wikipedia).

Χτές επιδοκίμασα στο Facebook την επικείμενη αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Πιστεύω πως ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να αφήσει κατάδικο να υποστεί ανήκεστο βλάβη της υγείας του στη φυλακή. Όπως έγραψε ο Χρήστος Γραμματίδης:

[Α]ν απειλείται ανήκεστη βλάβη της υγείας ή κίνδυνος ζωής, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει να διακοπεί η εκτέλεση της ποινής. Μιλάμε πρακτικά για ανθρώπους που απλά πάνε να πεθάνουν σπίτι τους.FB 5 Απριλίου 2017.

Οι αντιδράσεις στο σχόλιό μου ήταν γενικά θετικές. Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν εκδικείται και καλώς αποφυλακίζει κάποιον συμπονετικά όταν απειλείται ανήκεστη βλάβη της υγείας του.

Υπήρξαν βεβαια και διαφωνίες. Διαφωνίες που με τρόμαξαν, τόσο με το περιεχόμενό τους όσο και με την προέλευσή τους. Σχόλια περι εκτελέσεων πολιτικών έπειτα απο έκτακτα στρατοδικεία με ξένους δικαστές. Περι επαναστάσεων και περισσότερων εκτελέσεων, περι δήμευσης περιουσιών όλων των πολιτικών. Το πιο τρομακτικό όμως ήταν πως τα σχόλια προερχόντουσαν από εξαιρετικά προνομιούχους Έλληνες του εξωτερικού. Από καθηγητές πανεπιστημίου, από ερευνητές, από πετυχημένους επαγγελματίες, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα. Από ανθρώπους κοσμοπολίτες, πολυταξιδεμένους, διαφωτισμένους. Που έχουν εργαστεί σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Που ανήκουν στο 1% των Ελλήνων, λόγω υψηλής κατάρτισης, πετυχημένης σταδιοδρομίας, και κοσμοπολίτικης εμπειρίας.

Αν τέτοιος θυμός και τέτοια συναισθήματα θολώνουν την ευθυκρισία τόσο προνομιούχων Ελλήνων, τότε πώς θα σκέφτονται άλλοι; Πόσο απέχει τελικά ο τόπος από μια αιματηρή οχλοκρατία;

Έχουμε παρεξηγήσει τραγικά το τελευταίο μήνυμα του Σεφέρη. Η βαρβαρότητα της τιμωρίας του Αρδιαίου, ήταν του κάτω κόσμου. Του κάτω κόσμου δικαιοσύνη ήταν, όχι του δικού μας.

Η Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή. Δεν θα επιβιώσει δίχως μετριοπάθεια και ορθολογισμό. Δεν θα επιβιώσει με θυμό και οργή και μίσος και βαρβαρότητα. Αυτά θα μας οδηγήσουν σε ανείπωτες περιπέτειες.

Η μετριοπάθεια και ο ορθολογισμός είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας, αλλά ακόμη περισσότερο όσων αγωνιστήκαμε για την επιστημονική και επαγγελματική μας καταξίωση στο εξωτερικό. Αν δεν σταθούμε στο ύψος των προνομίων μας, είναι σα να καταξεσκίζουμε την παιδεία μας και τις θυσίες μας «απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους». Σα να ρίχνουμε την ψυχή μας «στον Τάρταρο κουρέλι».

Share

Μετανάστευση στις ΗΠΑ — προεδρία Τράμπ

Πριν 6 περίπου χρόνια, με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα, είχα παρουσιάσει έναν οδηγό μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Εδώ και αρκετές βδομάδες όμως λαμβάνω μηνύματα για πληροφορίες σχετικά με αλλαγες στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald J Trump.

Προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι το εξής: η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι σε Έλληνες πολίτες δεν έχει μεταβληθεί. Υπάρχουν όμως δυο εξαιρέσεις στην παραπάνω διαπίστωση:

  • Έλληνες μουσουλμάνοι που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ίσως αντιμετωπίσουν ενταντικότερο έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, ειδικά αν το ονοματεπώνυμό τους είναι εμφανώς μουσουλμανικό.
  • Έλληνες με διπλή υπηκοότητα απο χώρα που θα κατονομάζεται σε απαγορετικό εισόδου στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν.

Είναι πιθανόν στους επόμενους μήνες να δούμε μια αναθεώρηση της γενικής μεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προϋποθέσεις αδειών εργασίας (βίζα τύπου H1B για παράδειγμα), και την προτεραιότητα με την οποία απονέμονται πράσινες κάρτες. Επίσης πιθανολογείται η κατάργηση της λοταρίας πράσινης κάρτας.

Τίποτα όμως απο τα παραπάνω δεν είναι βέβαιο. Αν και όταν δρομολογηθούν ουσιαστικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ γενικά, και αλλαγές που αφορούν Έλληνες πολίτες ειδικά, θα τις παρουσιάσω στο ιστολόγιο εδώ.

Share

Περι ραδιοφωνίας και αεροπλοΐας

Πριν λίγα χρόνια ήμουν προσκεκλημένος σ΄ένα τοπικό λύκειο συζητώντας με τελειόφοιτους περι τεχνολογίας και επιστήμης. Μια μαθήτρια με ρώτησε ποιά θεωρώ πως είναι τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Δίχως δεύτερη σκέψη απάντησα: ραδιοφωνία και αεροπλοΐα.

Χτές έλαβα ένα email από την μαθήτρια που μου έκανε την παραπάνω ερώτηση. Είναι πια μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε καλό πολυτεχνείο και ασχολείται με την ιστορία της επιστήμης. Ήθελε να ρωτήσει γιατί διάλεξα τις δυο συγκεκριμένες τεχνολογίες. Είχα ξεχάσει την ερώτηση, αλλά όχι την απάντηση.
Continue reading

Share

Ο Πατριώτης — μετάφραση

Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων, φέρεται να είπε κάποτε ο Samuel Johnson. Δεν υπάρχει όμως κάποια ιστορική πηγή που να τεκμηριώνει το απόφθεγμα αυτό. Γνωρίζουμε, εμμέσως πως ο Johnson ίσως να είπε αυτό το πράγμα σε κάποια ομιλία του τον Απρίλιο του 1775.
Continue reading

Share

Τα βιβλία της χρονιάς – 2016

Καθώς το 2016 φτάνει στο τέλος του, ξεχωρίζω μερικά από τα βιβλία που διάβασα. Τα δύο καλύτερα της χρονιάς, τα σημειώνω με έντονα γράμματα παρακάτω. Η σειρά με την οποία παραθέτω τα βιβλία είναι τυχαία. Από τη λίστα, παραλείπω βιβλία της δουλειάς μου, καθώς και τα λίγα Ελληνικά και Γαλλικά βιβλία που διάβασα.

Φέτος, λόγω περιστάσεων, έφτασα τα 80 βιβλία (εκτός αυτά της δουλειάς). Ο κατάλογος παρακάτω περιλαμβάνει 25 τίτλους, περίπου το ένα τρίτο της φετεινής αναγνωστικής μου δραστηριότητας.

  • How To Be A Tudor: A Dawn-to-Dusk Guide To Tudor Life. By Ruth Goodman.
  • The Naked Shore of the North Sea. By Tom Blass.
  • Masters of Uncertainty: Weather Forecasters and the Quest for Ground Truth. By Phaedra Daipha.
  • Black Dragon River: a Journey Down the Amur River at the Borderlands of Empires. By Dominic Ziegler.
  • Utopia For Realists: The Case For A Universal Basic Income, Open Borders, And A 15-hour Workweek. By Rutger Bregman.
  • The Bitter Taste of Victory: In the Ruins of the Reich. By Lara Feigel.
  • The Outrun. By Amy Liptrot.
  • Patient H.M.: A Story Of Memory, Madness, And Family Secrets. By Luke Dittrich.
  • March: Book Three. By John Lewis.
  • The Vanishing Man: In Pursuit of Velazquez. By Laura Cumming.
  • The Only Street in Paris: Life on the Rue des Martyrs. By Elaine Sciolino.
  • The Noise of Time. By Julian Barnes.
Share

Της πατρίδος μου η σημαία …

Δεν θα μπλεχτώ στην συζήτηση για το κάψιμο της σημαίας επειδή σε τελική ανάλυση είναι ανούσια. Και παράνομο να κηρυχτεί στην Ελλάδα, υπάρχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προστατέψει όσους χρειαστεί.Θα γράψω όμως για τη σημαία των ΗΠΑ και έναν μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να την αποκτήσει.

Με τη σημαία της πολιτογράφησής μου, διαστάσεων 1,5X2,1 μέτρων, στο πάρτι λίγες μέρες μετά την ορκομωσία μου ως Αμερικανού πολίτη.

Λίγες μέρες μετά την πολιτογράφησή μου ως Αμερικανού, οι φίλοι μου οργανώσαν ένα πάρτι να το γιορτάσουμε. Και μου κάναν δώρο μια σημαία που είχε υψωθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, την ημέρα της πολιτογράφησής μου. Η σημαία συνοδευόταν από πιστοποιητικό του Αρχιτέκτονα του Καπιτωλίου (αγγ. άρθρο στη wikipedia) στο οποίο ανέφερε την ημερομηνία ανάρτησης και τον λόγο: «on the occasion of Leonidas Irakliotis’ naturalization as a citizen of the USA».

Τέτοιες σημαίες μπορεί να ζητήσει κανείς από τον Αρχιτέκτονα, μέσω του περιφερειακού Αντιπροσώπου (βουλευτή) ή Γερουσιαστή. Κάθε χρόνο περίπου 100.000 σημαίες ανυψώνονται στο Καπιτώλιο έπειτα απο αίτημα πολιτών, για διάφορους λόγους: για να τιμήσουν ένα νεκρό συγγενή, για να καλοσωρίσουν ένα εγγόνι, για να γιορτάσουν την πολιτογράφηση ενός φίλου, κτλ. Το κόστος της σημαίας κυμαίνεται μεταξύ $20 και $40, αναλόγως του μεγέθους της, του υφάσματος, και της μεθόδου αποστολής.

Τούτη την ευγενική και συμβολική χειρονομία των φίλων μου έχω ανταποδώσει από τότε κι εγώ, σε άλλους φίλους· 2-3 πολιτογραφήσεις, επιστροφή φοιτητή στο τμήμα μου έπειτα απο ενεργό στρατιωτική δράση, κ.α.

Share