Της πατρίδος μου η σημαία …

Δεν θα μπλεχτώ στην συζήτηση για το κάψιμο της σημαίας επειδή σε τελική ανάλυση είναι ανούσια. Και παράνομο να κηρυχτεί στην Ελλάδα, υπάρχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προστατέψει όσους χρειαστεί.Θα γράψω όμως για τη σημαία των ΗΠΑ και έναν μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να την αποκτήσει.

Με τη σημαία της πολιτογράφησής μου, διαστάσεων 1,5X2,1 μέτρων, στο πάρτι λίγες μέρες μετά την ορκομωσία μου ως Αμερικανού πολίτη.

Λίγες μέρες μετά την πολιτογράφησή μου ως Αμερικανού, οι φίλοι μου οργανώσαν ένα πάρτι να το γιορτάσουμε. Και μου κάναν δώρο μια σημαία που είχε υψωθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, την ημέρα της πολιτογράφησής μου. Η σημαία συνοδευόταν από πιστοποιητικό του Αρχιτέκτονα του Καπιτωλίου (αγγ. άρθρο στη wikipedia) στο οποίο ανέφερε την ημερομηνία ανάρτησης και τον λόγο: «on the occasion of Leonidas Irakliotis’ naturalization as a citizen of the USA».

Τέτοιες σημαίες μπορεί να ζητήσει κανείς από τον Αρχιτέκτονα, μέσω του περιφερειακού Αντιπροσώπου (βουλευτή) ή Γερουσιαστή. Κάθε χρόνο περίπου 100.000 σημαίες ανυψώνονται στο Καπιτώλιο έπειτα απο αίτημα πολιτών, για διάφορους λόγους: για να τιμήσουν ένα νεκρό συγγενή, για να καλοσωρίσουν ένα εγγόνι, για να γιορτάσουν την πολιτογράφηση ενός φίλου, κτλ. Το κόστος της σημαίας κυμαίνεται μεταξύ $20 και $40, αναλόγως του μεγέθους της, του υφάσματος, και της μεθόδου αποστολής.

Τούτη την ευγενική και συμβολική χειρονομία των φίλων μου έχω ανταποδώσει από τότε κι εγώ, σε άλλους φίλους· 2-3 πολιτογραφήσεις, επιστροφή φοιτητή στο τμήμα μου έπειτα απο ενεργό στρατιωτική δράση, κ.α.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *