Μονοξείδιο του άνθρακα

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα στις κατοικίες είναι υποχρεωτική εδώ και αρκετά χρόνια. Στην πολιτεία που κατοικώ (Illinois) ο νόμος απαιτεί ανιχνευτή μονοξειδίου άνθρακος σε απόσταση το πολύ 4,5 μέτρων από κάθε υπνοδωμάτιο. Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτων από δηλητηρίαση στις ΗΠΑ (και πιθανώς ανά τον κόσμο). Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ είναι επίσης υποχρεωτική η εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού.

Το κόστος ενός ανιχνευτή/συναγερμού μονοξειδίου είναι γύρω στα $25. Παρόμοιο είναι και το κόστος ενός ανιχνευτή/συναγερμού καπνού. Σε καταστήματα ηλεκτρικών στην Ελλάδα έχω δει τιμές μεταξύ €15 και €25 .

Ακόμη κι αν έχει περάσει η εποχή των μαγκαλιών, ο κίνδυνος από το μονοξείδιο του άνθρακα παραμένει. Το μονοξείδιο είναι προϊόν ατελους καύσης που μπορεί να συμβεί σε καυστήρα κεντρικής θέρμανσης, σε σόμπα (υγραερίου, πετρελαίου, ξύλου), σε τζάκι, κτλ.

Σε κατοικίες με σύγχρονα αεροστεγή κουφώματα που περιορίζουν τα ρεύματα αέρα, το μονοξείδιο μπορεί να παραμείνει στο εσωτερικό και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να φτάσει σε επικίνδυνα όρια. Μην περιμένετε (αυτό) το κράτος να νομοθετήσει την υποχρεωτική εγκατάσταση ανιχνευτών/συναγερμών καπνού και μονοξειδίου. Πάρτε την πρωτοβουλία και εγκαταστείτε τέτοιους ανιχνευτές κοντά στα υπνοδωμάτιά σας, τώρα.

Share

Τεχνοφασισμός αντικειμενικής αξίας

Πριν λίγους μήνες μας ήρθε η εκτίμηση αντικειμενικής αξίας για το σπίτι μας. Η εκτίμηση γίνεται κάθε τρία χρόνια στην κομητεία μας, και με βάση την αντικειμενική αξία προσδιορίζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας που καταβάλουμε ετησίως.

Φέτος η εκτίμηση ήρθε λίγο τσιμπημένη, γύρω στις $49.000, και θα βλέπαμε τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2013 να ανεβαίνει στις $15.000. Αποφασίσαμε να κάνουμε έφεση κατά της εκτίμησης.

Μέσω του διαδικτύου συμπηρώσαμε μια πολύ απλή αίτηση: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του ακινήτου για το οποίο ασκούσαμε έφεση κατά της εκτίμησης αντικειμενικής αξίας. Μας δόθηκε αριθμός πρωτοκόλλου. Και χρησιμοποιώντας αυτό τον αριθμό υποβάλλαμε συγκριτική ανάλυση παραπλήσιων ακινήτων για τα οποία η εκτίμηση αντικειμενικής αξίας ήταν χαμηλότερη από το δικό μας.

Τις πληροφορίες για τα παραπλήσια ακίνητα τις πήραμε από την ιστοσελίδα της σχετικής υπηρεσίας — με δυο λόγια: είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εκτιμήσεις για τις αξίες των γειτονικών σπιτιών.

Σήμερα μας ήρθε η απόφαση: η έφεσή μας έγινε δεκτή και η αντικειμενική αξία του ακινήτου μας μειώθηκε από $48.579 σε $44.967. Δηλαδή ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2013 δεν θα ξεπεράσει τις 13.000.

Η διαδικασία για την έφεση και τη συγκριτική ανάλυση μας πήρε ίσως μία ώρα. Από το σπίτι. Μέσω διαδικτύου. Εκτός των στοιχείων που υποβάλαμε για τη συγκριτική ανάλυση αντικειμενικών αξιών δεν χρειάστηκε κανένα άλλο στοιχείο. Χρόνος μεταξύ υποβολής έφεσης και απόφασης: 24 εργάσιμες ημέρες.

Έγραφα πέρσι πως το καλό κράτος είναι απρόσωπο. Η παραπάνω εμπειρία είναι μια ακόμη μαρτυρία για την αποτελεσματική απροσωπία της κρατικής μηχανής.

Share