Η ψήφος των Ελλήνων στο εξωτερικό: μύθοι και αλήθειες, ερωτήματα και απαντήσεις

Έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε που μπήκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας πρόβλεψη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, για όσους Έλληνες βρίσκονται εκεί. Το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Για μια ακόμη φορά ακούγονται ανοησίες και ανακρίβειες. Με το κείμενο αυτό ελπίζω να συμβάλω στην απομυθοποίηση κάποιων δοξασιών και να καταγράψω συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους, για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Μ Υ Θ Ο Ι   /   Α Λ Η Θ Ε Ι Ε Σ

Μύθος: η Βουλή (ή η Κυβέρνηση) μπορούν να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Αλήθεια: Βουλή ή Κυβέρνηση δεν μπορούν να δώσουν τέτοιο δικαίωμα. Για τον απλό λόγο πως το δικαίωμα αυτό υπάρχει ήδη. Κάθε Έλληνας, όπου κι αν ζει, έχει το δικαίωμα ψήφου. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή ή η Κυβέρνηση είναι επιτρέψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, ώστε οι Έλληνες που βρίσκονται έξω από τη χώρα την μέρα των εκλογών να μπορούν να ψηφίζουν.

Μύθος: θα ψηφίζουν οι ομογενείς και θα αλλοιώνεται η βούληση του Ελληνικού λαού.

Αλήθεια: η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών δεν έχει δικαίωμα ψήφου σε Ελληνικές εκλογές επειδή δεν είναι Έλληνες ή Ελληνίδες.

Μύθος: εδώ ψηφίζουν οι ομογενείς από τη Ρωσσία, δε θα ψηφίζουν οι ομογενείς από την Αυστραλία;

Αλήθεια: οι ομογενείς από τη Ρωσσία (και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) που ψηφίζουν στην Ελλάδα έχουν περάσει από τη διαδικασία της πολιτογράφησης και έχουν αποκτήσει την Ελληνική υπηκοότητα. Ψηφίζουν δηλαδή με την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, όχι του ομογενούς. Ομογενής που δεν έχει Ελληνική υπηκοότητα, δεν μπορεί να ψηφίσει σε Ελληνικές εκλογές.

Μύθος: απόδημοι και ομογένεια είναι το ίδιο πράγμα.

Αλήθεια: δεν είναι το ίδιο πράγμα, αλλά η εμμονή πολιτικών και δημοσιογράφων να αναφέρονται στην «ομογένεια» ενώ στην ουσία μιλούν για τους «απόδημους» έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση. Η ομογένεια είναι το σύνολο των ανθρώπων με Ελληνικές καταβολές. Ομογενής ο Αμερικανός τρισέγγονος των σφουγγαράδων στο Tarpon Springs, ομογενής κι ο Δραμινός που φεύγει για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ομογενείς δεν έχουν Ελληνική ιθαγένεια. Όλοι οι απόδημοι, έχουν.

Μύθος: υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να παρέχει δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Αλήθεια: Με την απόφαση 42202/07 που εκδόθηκε το 2012, το ΕΔΔΑ κρίνει ότι το άρθρο 3 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να εξασφαλίζει σε απόδημους τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό. Το δικαστήριο όμως αναγνωρίζει πως τέτοια υποχρέωση έχει αναλάβει αυτοβούλως η Ελλάδα (με το άρθρο 51, παρ. 4 του Συντάγματος), και επισημαίνει πως εδω και 43 χρόνια η χώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό στο θέμα αυτό.

Ουσιαστικά δηλαδή το ΕΔΔΑ λέει ότι το αν θα ψηφίζουν οι πολίτες μιας χώρας στο εξωτερικό, είναι θέμα εθνικού δικαίου και δεν επιβάλλεται από την ΕΣΔΑ. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει εδώ και 43 χρόνια την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό. Καποια στιγμή δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση;


Ε Ρ Ω Τ Η Μ Α Τ Α   /   Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ

Ερώτημα: τι ακριβώς λέει το Σύνταγμα;

Απάντηση: το Σύνταγμα λέει:

Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
(Άρθρο 51, παρ. 4· οι έγχρωμες επισημάνσεις δικές μου)

Το άρθρο 51 του Συντάγματος του 1975. Η παράγραφος 4 προβλέπει άσκηση εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό.

Το Σύνταγμα δηλαδή προβλέπει, από το 1975, τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό από κάθε εκλογέα που μπορεί να βρίσκεται εκεί περιστασιακά ή μόνιμα. Είτε δηλαδή τυχαίνει να βρίσκεται κανείς σε διακοπές στο εξωτερικό ανήμερα των εκλογών, είτε είναι μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού, το Σύνταγμα προβλέπει την άσκηση εκλογικού δικαιώματος έξω από την Επικράτεια.

Ερώτημα: αφού το Σύνταγμα μιλά για κάθε εκλογέα εκτός επικρατείας, γιατί συζητούμε για αποδήμους και ομογενείς;

Απάντηση: επειδή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εκλογείς εκτός επικρατείας είναι απόδημοι Έλληνες.

Ερώτημα: ποιά η διαφορά ομογένειας και αποδήμων;

Απάντηση: η Ελληνική ιθαγένεια. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ομογενείς δεν έχουν Ελληνική ιθαγένεια. Οι απόδημοι, είναι Έλληνες πολίτες, έχουν δηλαδή την Ελληνική ιθαγένεια.

Ερώτημα: πώς γίνεται κάποιος απόδημος Έλληνας;

Απάντηση: στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι απόδημοι Έλληνες έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, και έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για σπουδές, εργασία, ή άλλους λόγους. Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία αποδήμων Ελλήνων: τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών.

Ερώτημα: πώς γίνεται κάποιος ομογενής;

Απάντηση: γενικά ομογενής θεωρείται όποιος έχει Ελληνικές καταβολές και ζει στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για Έλληνα μετανάστη είτε για μακρινό απόγονό του. Το ερώτημα είναι πότε χάνουν την Ελληνική υπηκόοτητα οι ομογενείς.

Ο κώδικας Ελληνικής ιθαγένειας ορίζει ότι «το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια». Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά των μεταναστών έχουν Ελληνική ιθαγένεια ακόμη κι αν γεννηθούν στο εξωτερικό. Και τα παιδιά των παιδιών αυτών, επίσης κοκ. Αλλά από γενιά σε γενιά χαλαρώνουν οι δεσμοί με την Ελληνική καταγωγή. Συνήθως μετά από 1 ή 2 γενεές πολλοί γονείς, παρόλο που έχουν Ελληνική ιθαγένεια, σταματούν να δηλώνουν τις γεννήσεις των παιδιών τους στο ειδικό ληξιαρχείο, ώστε να την αποκτήσουν κι αυτά. Έτσι χάνεται το νήμα της Ελληνικής υπηκοότητας, αν και παραμένει η ιδιότητα του ομογενούς.

Ερώτημα: ένας Αυστραλός, του οποίου ο πιο πρόσφατος δεσμός με Ελληνική καταγωγή είναι η Ελληνίδα προ-προ-γιαγιά του, θεωρείται ομογενής; Μπορεί να αποκτήσει Ελληνική ιθαγένεια;

Απάντηση: θεωρείται ομογενής και θεωρητικά μπορεί να αποκτήσει Ελληνική ιθαγένεια [ μπορεί να έχουν ήδη ανενεργο ιθαγένεια ]. Πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο, επειδή απαιτεί αναζητήσεις για εγγραφές σε δημοτολόγια που γίναν πριν 100 χρόνια και ίσως έχουν καταστραφεί. Εκτιμώ πως όταν ο πιο πρόσφατος πρόγονος είναι προ-πάππος ή μεγαλύτερος, η πιθανότητα απόκτησης Ελληνικής ιθαγένειας είναι απειροελάχιστη.

Ερώτημα: γιατί πολιτικοί και δημοσιογράφοι συγχέουν τους όρους ομογενείς και απόδημοι;

Απάντηση: προσωπική εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται είτε για ρητορικό οίστρο (ίσως η λέξη ομογένεια είναι πιο … πιασάρικη) είτε για λεξική πενία. Από υπευθυνότητα πάντως δεν το κάνουν.

Ερώτημα: ωραία όλα αυτά αλλά γιατί να ψηφίζει κάποιος που μένει έξω και δεν βιώνει όσα τραβούν αυτοί που ζουν στην Ελλάδα;

Απάντηση: επειδή έτσι ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Τα πολιτικά δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες δεν περιορίζονται λόγω τόπου διαμονής. Ούτε καθορίζονται με βάση το εισόδημα, την φοροδοτική ικανότητα, την μόρφωση, το φύλο, το θρήσκευμα, τον βαθμό ενημέρωσης για την Ελληνική επικαιρότητα, κα.

Ερώτημα: τι εμποδίζει σήμερα τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές στην Ελλάδα;

Απάντηση: κυρίως η απόσταση και το κόστος πρόσβασης. Δεν είναι εύκολο να αφήνεις δουλειές κι υποχρεώσεις για να ταξιδέψεις 4-24 ώρες, και να ψηφίσεις. Ειδικά για κατοίκους σε άλλες ηπείρους, το ταξίδι αυτό απαιτεί απουσία τουλάχιστον 4-6 ημερών από το σπίτι τους και τις δουλειές τους.

Ερώτημα: δεν υπάρχει τεχνολογική λύση στο πρόβλημα αυτό;

Απάντηση: βεβαιως και υπάρχει. Οι Έλληνες του εξωτερικού που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα: αεροπλάνα, αυτοκίνητα, και τρένα, κυρίως. Μια προσφορότερη και απλούστερη τεχνολογική λύση είναι η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

Ερώτημα: τι είναι η επιστολική ψήφος;

Απάντηση: είναι η δυνατότητα να ψηφίζει κανείς ταχυδρομικώς. Ήδη σήμερα ψηφίζουμε χρησιμοποιώντας φακέλους και ειδικά γραμματοκιβώτια (τα λέμε κάλπες), προσερχόμενοι σε εκλογικά τμήματα τη μέρα των εκλογών. Με την επιστολική ψήφο βάζουμε το ψηφοδέλτιό μας σε φάκελο και το ταχυδρομούμε εγκαίρως ώστε να φτάσει στην Ελλάδα και να καταμετρηθεί την ημέρα των εκλογών.

Ερώτημα: μπορεί να διασφαλιστεί η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου ;

Απάντηση: ναι. Υπάρχουν πολλές βελτιστες πρακτικές διασφάλισης μυστικότητας και ακεραιότητας της επιστολικής ψήφου.

Ερώτημα: η επιστολική ψήφος προϋποθέτει έγκαιρη κατάρτιση και εκτύπωση ψηφοδελτίων, ώστε οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό να τα έχουν 1-2 μήνες πριν τις εκλογές. Μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα;

Απάντηση: ναι. Είναι ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης και σοβαρής λειτουργίας των κομμάτων. Ακόμη και για πρόωρες εκλογές, αν η κατάρτιση των ψηφοδελτίων γίνει 1 μήνα νωρίς, αυτά μπορούν να διατεθούν εγκαίρως σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του διαδικτύου, στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ερώτημα: και γιατί να μην ψηφίζουμε κατευθείαν από το διαδίκτυο;

Απάντηση: ας ξεκινήσουμε από τα απλά, καθιερώνοντας την επιστολική ψήφο ως τρόπο ενάσκησης εκλογικού δικαιώματος για όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό ακόμη και περιστασιακά, και βλέπουμε για κάτι περισσότερο.

Ερώτημα: τι περιμένουμε τότε;

Απάντηση: Το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, εδώ και 43 χρόνια. Μάλιστα προτείνεται η επιστολική ψήφος ως πρόσφορος τρόπος. Η υλοποίηση αυτής της πρόβλεψης απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή· κάτι που προϋποθέτει κατά τη γνώμη μου, πολιτικό ήθος και ακεραιότητα υψηλότερα των περιστάσεων σήμερα.

Ερώτηση: εκτός από την επιστολική ψήφο υπάρχει άλλος τρόπος να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους;

Απάντηση: ναι. Η επιστολική ψήφος είναι ο βολικότερος και ασφαλέστερος τρόπος αλλά όχι ο μοναδικός. Αν κανείς θέλει να δυσκολέψει τη ζωή των Ελλήνων του εξωτερικού, μπορεί να προτείνει άλλους τρόπους ενάσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Ερώτηση: πώς θα καταμετρούνται οι ψήφοι των αποδήμων; Σε ποιά περιφέρεια;

Απάντηση: αυτό είναι θέμα νομοτεχνικού σχεδιασμού και θα έπρεπε να είχε απαντηθεί εδώ και 43 χρόνια, από τότε δηλαδή που μπήκε στο Σύνταγμα η πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Γενικά, υπάρχουν τρεις τρόποι καταμέτρησης των ψήφων εξωτερικού: (1) στην εκλογική περιφέρεια απ’ όπου κατάγεται ο εκλογέας· (2) στο σύνολο επικράτειας· και (3) σε ειδική περιφέρεια αποδήμων. Κάθε τρόπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Προσωπικά θα προτιμούσα τον πρώτο ή τον δεύτερο τρόπο και θα απέφευγα τον τρίτο.


Ευχαριστώ τους συναπόδημους φίλους Μάνο Μακράκη και Νίκο Σαραντάκο που διάβασαν το κείμενο αυτό πριν την δημοσίευση και κάναν χρήσιμες υποδείξεις για την βελτίωσή του. Προτάσεις για παραπέρα βελτίωση του κειμένου, είναι πάντοτε καλοδεχούμενες.

Share

Ελλάς-Ιλινουά, σημειώσατε: Χί

Περαίωση εσείς, tax amnesty εμείς.  Ο κυβερνήτης του Illinois κήρυξε φορολογική αμνηστία για οσους κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες.  Από σύμπτωση, υπουργός οικονομικών στην πολιτεία του Illinois είναι ο ομογενής Αλέξης Γιαννούλιας.

Share

Μια διαφορετική συζήτηση: τι χρειάζεται η Ελλάδα;

Ας αφήσουμε την de facto χρεοκοπία του δημοσίου στην άκρη για λίγο.  Κι ας κοιτάξουμε το μέλλον του τόπου.  Τη χρεοκοπία θα την διαχειριστούν οι τεχνοκράτες.  Κάποια στιγμή θα αποκατασταθούν τα οικονομικά του δημοσίου και θα ξεπεράσουμε την ντροπή της ταπείνωσης (για την οποία βεβαίως δεν φταίει το ΔΝΤ ή η ΕΕ).

Ας συζητήσουμε για το τι χρειάζεται η Ελλάδα για να προκόψει.  Ας συζητήσουμε συγκεκριμένα έργα και προγράμματα.

Για παράδειγμα, χρειάζεται ένα γρήγορο τρένο (τύπου Shinkansen) που να ενώνει τα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας;  Αν ναι, ποιά κέντρα θα ενώσει, πόσο θα κοστίσει και πώς θα οφελήσει τον τόπο;  Πώς θα σχεδιαστεί ώστε να είναι σε ετοιμότητα διασύνδεσης με τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων;  Θεσσαλονίκη-Σόφια βρίσκονται σε απόσταση 230 χιλιομέτρων.  503 το Βελιγράδι.  494 το Βουκουρέστι.  Κάτι παραπάνω η Πόλη.

Ο φίλος Θέμης Λαζαρίδης προτείνει την κατάργηση των δημοσίων ΙΕΚ και του ΟΕΕΚ αφού ο ρόλος τους εξασφαλίζεται ήδη από ιδιωτικούς φορείς.  Θα πήγαινα την πρόταση ένα βήμα παραπέρα: γιατί να μην ιδιωτικοποιηθούν και μερικά ΑΕΙ;  Τουλάχιστον γιατί να μην δούμε πιλοτικά προγράμματα για το υβριδικό πανεπιστήμιο;

Στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: έχω την εντύπωση πως ομφαλοσκοπούμε με αποτέλεσμα να χάνουμε χρόνο, χρήματα, και ποιότητα ζωής.  Μπορούμε να έχουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροδότησης ολόκληρης κοινότητας για έναν χρόνο αποκλειστικά με ΑΠΕ (βεβαίως με backup στο δίκτυο της ΔΕΗ);  Αν στο τέλος τα ηλιακά και οι ανεμογεννήτριες εξακολουθούν να μειώνουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τότε τα βγάζουμε.

Η ποιότητα ζωής στις πόλεις κι ειδικά στην Διαμαντόπετρα, σηκώνουν βελτίωση.  Αντί να μωροφιλοδοξούμε για μητροπολιτικά πάρκα, δεν ακολουθούμε την ιδέα Μάνου για μικρά πάρκα 1-2 στρεμμάτων στις γειτονιές να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι πρώτα;

Ποιότητα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας: απο αυτήν εξαρτάται το μέλλον του τόπου.  Βήματα ποιοτικής αναβάθμισης μπορούν να γίνουν και με το υπάρχον προσωπικό.  Ας τα κάνουμε.

Εξωτερική πολιτική: έχουμε δυο μεγάλα ζητήματα: τις διμερείς με την Τουρκία και το όνομα με την πΓΔΜ.  Να κλείσουν ως το τέλος του 2012, γίνεται;  Κάτι θα θυσιάσουμε εμείς, κάτι οι γείτονες, αλλά δεν μπορούμε να κρατούμε ολόκληρο έθνος σε κατάσταση τσαμπουκά και να περιμένουμε δημιουργικότητα και παραγωγικότητα.

Πληροφορική τεχνολογία: μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της χώρας και στην εμπέδωση της διαφάνειας.  Ας στηθεί επιτέλους μια ομάδα διαχείρισης πιλοτικών προγραμμάτων κι ας υλοποιηθούν προγράμματα με άμεση μετρήσιμη αξία στη ζωή των πολιτών.  Να μην ξαναδούμε πολίτες στην ουρά για ταυτότητες, διαβατήρια, κτηματολόγια, κτλ μετά το 2012.  Γίνεται;

Τουρισμός: στροφή και προσήλωση στις ποιοτικές υπηρεσίες, με διαδικασιες διασφάλισης ποιότητας.

Τέλος: ανανέωση κομματικών ηγεσιών.  Όσοι χρηματίσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις να παραιτηθούν από τα κομματικά τους αξιώματα και να παν σπιτάκια τους.  Την εμπειρία τους (που συλλογικά έφερε την Ελλάδα στην χρεοκοπία) δεν την χρειαζόμαστε πλέον.

Εσείς τι πιστεύετε πως χρειάζεται η Ελλάδα για το μέλλον της;

Share

Λογικό το αίτημα Τσίπρα για δημοψήφισμα

Τελικά από κει που δεν το περιμένεις ακούς και μια σοβαρή πρόταση.  Κατα καιρούς έχουμε ακούσει εξωφρενικές προτάσεις για δημοψηφίσματα από διάφορες παρατάξεις: μέχρι και δημοψήφισμα για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτάθηκε πριν λίγους μήνες.  Από την σχεδόν αντι-πολιτευματική αριστερά τελικά ακούστηκε και μια ορθή πρόταση δημοψηφίσματος:

ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό. (Το Βήμα 24.04.10).

Συμφωνώ.  Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης είναι ζήτημα που επιδεχόταν δημοψήφισμα.  Είναι μείζον εθνικό θέμα.  Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είτε θα ενίσχυε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και θα περιθωριοποιοούσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είτε θα ανέκοβε την πορεία προς την συγκεκριμένη οικονομική διάσωση και τελικά θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην ΕΕ.

Να μας διώξουν από την ευρωζώνη δεν μπορούν.  Μόνοι μας φεύγουμε αν όμως θέλουμε.  Αν ο Ελληνικός λαός έλεγε όχι στο σχέδιο διάσωσης και η Ελλάδα προχωρούσε σε στάση πληρωμών, αναγκαστικά, το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για πολλές χώρες της ΕΕ.  Πάνω από €200 δις Ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών.  Μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα ουσιαστικά θα μείωνε την αξία αυτών των ομολόγων κατά 50%.  Οι απώλειες, για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν καταστροφικές.

Άθελά του (;) ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κυνικότερος κι από τις αρκούδες της Wall Street.  Κρυφοκαπιταλιστής ο σύντροφος!  Όσο αντικαθεστωτικός κι αν θέλει να εμφανίζεται, η πρόταση του ήταν μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές προτάσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της κρίσης.  Κρίμα, πραγματικά που δεν εισακούστηκε.

Share

Πάσχα Ελλήνων;

Από παιδί στην Ελλάδα άκουγα την έκφραση «Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα» και προσπαθούσα να καταλάβω ποιά ακριβώς είναι η σημασία της.

Η λέξη Πάσχα δεν είναι Ελληνική.  Η εορτή επίσης δεν είναι αποκλειστικά Ελληνική.  Δεν είναι αποκλειστικά Χριστιανική εδώ που τα λέμε.

Η ρίζα της λέξης Πάσχα είναι η εβραϊκή λέξη πεσάχ (ή πεσέκχ, ή παισόκ (!), ή πεισέχ) που σημαίνει παρέλευση και στηρίζεται στην ιστορία της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο όπως την περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη:

καὶ παρελεύσεται Κύριος πατάξαι τοὺς Αἰγυπτίους καὶ ὄψεται τὸ αἷμα ἐπὶ τῆς φλιᾶς καὶ ἐπ᾿ ἀμφοτέρων τῶν σταθμῶν, καὶ παρελεύσεται Κύριος τὴν θύραν καὶ οὐκ ἀφήσει τὸν ὀλοθρεύοντα εἰσελθεῖν εἰς τὰς οἰκίας ὑμῶν πατάξαι. (Έξοδος 12:23)

Ο Μωυσής είχε λάβει οδηγίες από τον Κύριο να προφυλάξει τους Εβραίους από την 10η Πληγή, σφάζοντας ένα αρνί και σημαδεύοντας τις θύρες των σπιτιών τους με το αίμα του.  Έτσι ο Κύριος θα αναγνώριζε τα σπίτια των Εβραίων και δεν θα πείραζε τους πρωτότοκους γιούς τους.  (Τώρα, πώς γίνεται κοτζαμ θεός να μην ξέρει σε ποια σπίτια μέναν οι Εβραίοι και σε ποιά οι Αιγύπτιοι, είναι άλλο θέμα).

Τόσο λοιπόν το έθιμο της θυσίας και κατανάλωσης του αρνιού όσο και η ίδια η λέξη που χρησιμοποιούμε για την επέτειο είναι στοιχεία του Εβραϊκού πολιτισμού.

Ακόμη και το γεγονός πως το Πάσχα ψήνουμε το αρνί ολόκληρο ὀπτὰ πυρί, κεφαλὴν σὺν τοῖς ποσὶ καὶ τοῖς ἐνδοσθίοις είναι Εβραϊκή παράδοση (βλ. Έξοδος 12:9).  Τα μαρούλια και τα ραδίκια και τα άλλα χορταρικά που συνοδεύουν το πασχαλινό μας τραπέζι, επίσης, αποτελούν Εβραϊκή παράδοση: ἐπὶ πικρίδων ἔδονται (Έξοδος 12:8).

Κατα τ’ άλλα βεβαίως, Πάσχα Ελλήνων Πάσχα.  Δανεικό δηλαδή κι αυτό!

Share

Enemy of the state (ή, ο Καραγκιόζης κι ο Εμφύλιός του)

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος.

Ο 14ος μισθός έχει για εμάς χαρακτήρα casus belli.
(Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στην Ελευθεροτυπία 28.02.10)

Οι Τούρκοι μας απειλούν με πόλεμο αν ασκήσουμε την εθνική κυριαρχία μας με τρόπο που θεωρούν πως βλάπτει τα εθνικά τους συμφέροντα.  Κυρίαρχο κράτος είναι κι η Τουρκία και έχει κάθε δικαίωμα να ορίζει τα δικά της casus belli.  Ο κ. Παπασπύρου, ακριβώς τι εκπροσωπεί κι από πού αντλεί την ισχύ του να απειλεί με πόλεμο την ίδια του την πατρίδα;  Είναι πατριδοκάπηλος ή κουραδόμαγκας (αξιολογικοί οι χαρακτηρισμοί);

Θα βγει αυτός ο ο οσφυοκάμπτης (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) να σηκώσει μπαϊράκι κατά του έθνους;  Για τον 14ο μισθό;

Ανέχονται οι Έλληνες μέλη της ΑΔΕΔΥ να απειλεί το έθνος αυτός ο καραγκιόζης (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός); Δέχονται αυτόν τον αναίσχυντο παραδόπιστο δυνητικό εθνοπροδότη (αξιολογικοί οι χαρακτηρισμοί) ως πρόεδρό τους;  Το κόμμα που τον υποστηρίζει, δέχεται να φιλοξενεί στις επάλξεις του έναν τέτοιο Εφιάλτη;  Κι ως Έλληνες φορολογούμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τους 14 μισθούς ενός βολεματία (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) που τολμά να απειλεί με πόλεμο κυρίαρχο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας εμφύλιος σπαραγμός δεν ήταν αρκετός για το Έθνος;  Αυτός ο συμμορίτης (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) θέλει να ξεκινήσει και δεύτερο.  Εδώ φτάσαμε πια;  Να μας απειλούν με (εμφύλιο) πόλεμο οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανέχονται αυτόν τον αρουραίο (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) να ομιλεί εξ ονόματός τους;  Να μας απειλούν με εθνικό διχασμό οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο όνομα των οποίων ομιλεί αυτός ο πατριδοκάπηλος, για να περισώσουν τον 14ο μισθό την στιγμή που η χώρα βιώνει μια εθνική ταπείνωση άνευ προηγουμένου;

Share

Περι Βρυώνη

Θεωρώ τον διορισμό του στον ΟΠΑΠ λάθος. Πιστεύω πως ο Παναγιώτης είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε υψηλότερα καθήκοντα. Θα τον προτιμούσα CIO στο Μαξίμου. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ζήτημα να έχουμε ανταλλάξει 10 emails απευθείας. Έχουμε συζητήσει, μέσω ιστολογίων και συνήθως διαφωνούμε. Μου έχει δώσει όμως την εντύπωση ενός ακέραιου ανθρώπου, με ενθουσιασμό και διάθεση για δουλειά. Οι τεχνικές του ικανότητες είναι υψηλού επιπέδου και θα φανούν χρήσιμες στον ΟΠΑΠ.

Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα με το διορισμό του; Στο οτι εργάζεται στο ΠΑΣΟΚ; Στο ότι έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως τον ενθουσίασε και τον εμπνέει ο ΓΑΠ; Και λοιπόν; Μειώνεται έτσι η υψηλή τεχνική του κατάρτιση; Είναι λάθος για έναν νέο άνθρωπο να εμπνέεται από έναν πολιτικό που προσπαθεί να καινοτομήσει στην Ελλάδα; Δηλαδή όσοι εμπνευστήκαμε από τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη είμαστε για τα μπάζα;

Ας σταματήσουν πλέον οι μικρότητες και οι μικροψυχίες. Χρειαζόμαστε περισσότερους Βρυώνηδες. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Και, κυρίως, στον δημόσιο βίο.

Share

226.000

Το τσουνάμι στην Ao Nang της Ταϊλάνδης. Φωτό: wikipedia.

Χιόνιζε από το προηγούμενο βράδι στο Ballinlassy.  Το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς επειδή το δίωρο ταξίδι προς το Δουβλίνο θα μας έπαιρνε τουλάχιστον τρεις ώρες λόγω των οδικών συνθηκών.  Φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου μετά από τρισήμιση ώρες.  Δώσαμε τις αποσκευές μας για φόρτωμα και κατευθυνθήκαμε προς τον έλεγχο διαβατηρίων για την πτήση μας στο Σικάγο.

Φευγαλέα πήρε το μάτι μου σε μια τηλεόραση στιγμιότυπα από ένα τσουνάμι στην Ασία με 5.000 νεκρούς και αγνοούμενους.  Ήταν 11 το πρωί.  Όταν προσγειωθήκαμε στο Σικάγο, έπειτα από 8 ώρες, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 80.000.  Μέχρι να πάμε από το αεροδρόμιο στο σπίτι μας, 100.000.  Το ίδιο βράδι 150.000.  Το μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει τέτοιους αριθμούς σε καιρό ειρήνης — μήπως, άραγε, μπορεί και σε περίοδο πολέμου;  Στο τέλος οι νεκροί ξεπέρασαν τις 200.000.  Έτσι θυμάμαι την 26η Δεκεμβρίου από τότε.

Και σήμερα που κλείνουν 5 χρόνια από το τσουνάμι του 2004 ακόμη ο νους μου δεν χωρά τον αριθμό: 226.000.

Share

Μικροί μου γκριζο-πράσινοι Ελγίνοι

Η ΠΑΣΠ, που κρατά τη σημαία [του Πολυτεχνείου] εδώ και χρόνια, αρνείται και φέτος να την παραδώσει και δηλώνει ότι θα το πράξει όταν επιτέλους αναδιοργανωθεί η ΕΦΕΕ. (Ελευθεροτυπία 08.11.09)

Μαϊμού του Γιβραλτάρ, γνωστή και ως αναδιοργάνωση της ΕΦΕΕ.  Η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia.

Μαϊμού του Γιβραλτάρ, γνωστή και ως αναδιοργάνωση της ΕΦΕΕ. Η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia.

Παιδιαρίσματα.  Κακομαθημένα παιδάκια που θεωρούν την ιστορία ιδιοκτησία τους.  Αγνοούν όμως πως ιδιόκτητη ιστορία δεν αποτελεί καν ιστορία.  Οι αγώνες του Πολυτεχνείου ακυρώνονται στα χέρια της ΠΑΣΠ.  Αυτά περι ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ είναι ιστορίες γι αγρίους και απηχούν την Βρετανική αποικιοκρατική αντίληψη που λέει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από το Γιβραλτάρ όταν φύγουν πρώτα οι μαϊμούδες από τον βράχο.   Οι μαϊμουδιές της ΠΑΣΠ και οι παιδαριώδεις δικαιολογίες δεν πείθουν κανέναν.

Αν ο αγώνας του Πολυτεχνείου θεωρείται σήμερα τμήμα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας τότε καμιά κομματική νεολαία και καμιά φοιτητική παράταξη δεν νομιμοποιείται να θεωρεί τον εαυτό της φύλακα ιστορικών κειμηλίων.   Το ΠΑΣΟΚ που διανύει περίοδο ακμής, έχει την ευκαιρία να αποδείξει πώς αντιλαμβάνεται και πώς τιμά την ιστορία του τόπου.  Τριαντα-έξη χρόνια μετά, η σημαία του Πολυτεχνείου πρέπει να είναι  δημόσιο κτήμα και σύμβολο και όχι αντικείμενο ιδιωτικής συλλογής.

Όταν η φοιτητική παράταξη του κόμματος της Μελίνας Μερκούρη αρνείται να παραδώσει ένα τέτοιο ιστορικό κειμήλιο επιμένοντας στην καταχρηστική ιδιοκτησία του, τότε πως είναι δυνατόν να περιμένουμε να ευοδώσει το όραμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;  Καταπατώντας την ίδια μας την ιστορία, ακυρώνουμε όχι μόνο τον αγώνα του Πολυτεχνείου αλλά και το αίτημα για τα Μάρμαρα.

Ας παραδοθεί, επιτέλους, η σημαία του Πολυτεχνείου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τελειώνει το καραγκιοζιλίκι με τους Ελγινίσκους της ΠΑΣΠ.

Share