Τεχνοφασισμός αντικειμενικής αξίας

Πριν λίγους μήνες μας ήρθε η εκτίμηση αντικειμενικής αξίας για το σπίτι μας. Η εκτίμηση γίνεται κάθε τρία χρόνια στην κομητεία μας, και με βάση την αντικειμενική αξία προσδιορίζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας που καταβάλουμε ετησίως.

Φέτος η εκτίμηση ήρθε λίγο τσιμπημένη, γύρω στις $49.000, και θα βλέπαμε τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2013 να ανεβαίνει στις $15.000. Αποφασίσαμε να κάνουμε έφεση κατά της εκτίμησης.

Μέσω του διαδικτύου συμπηρώσαμε μια πολύ απλή αίτηση: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του ακινήτου για το οποίο ασκούσαμε έφεση κατά της εκτίμησης αντικειμενικής αξίας. Μας δόθηκε αριθμός πρωτοκόλλου. Και χρησιμοποιώντας αυτό τον αριθμό υποβάλλαμε συγκριτική ανάλυση παραπλήσιων ακινήτων για τα οποία η εκτίμηση αντικειμενικής αξίας ήταν χαμηλότερη από το δικό μας.

Τις πληροφορίες για τα παραπλήσια ακίνητα τις πήραμε από την ιστοσελίδα της σχετικής υπηρεσίας — με δυο λόγια: είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εκτιμήσεις για τις αξίες των γειτονικών σπιτιών.

Σήμερα μας ήρθε η απόφαση: η έφεσή μας έγινε δεκτή και η αντικειμενική αξία του ακινήτου μας μειώθηκε από $48.579 σε $44.967. Δηλαδή ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2013 δεν θα ξεπεράσει τις 13.000.

Η διαδικασία για την έφεση και τη συγκριτική ανάλυση μας πήρε ίσως μία ώρα. Από το σπίτι. Μέσω διαδικτύου. Εκτός των στοιχείων που υποβάλαμε για τη συγκριτική ανάλυση αντικειμενικών αξιών δεν χρειάστηκε κανένα άλλο στοιχείο. Χρόνος μεταξύ υποβολής έφεσης και απόφασης: 24 εργάσιμες ημέρες.

Έγραφα πέρσι πως το καλό κράτος είναι απρόσωπο. Η παραπάνω εμπειρία είναι μια ακόμη μαρτυρία για την αποτελεσματική απροσωπία της κρατικής μηχανής.

Share

6 thoughts on “Τεχνοφασισμός αντικειμενικής αξίας

  • Ναι αλλά επι της αντικειμενικής αξίας η οποία είναι υποπολλαπλάσια της αξίας αγοράς. Για παράδειγμα, αγοράσαμε το σπίτι μας το 2003 για $500.000. Σήμερα μπορεί να πουληθεί για $625.000 ή και περισσότερο. Επιπλέον οι ΦΑΠ που πληρώνουμε, κάθε χρόνο εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα μας.

   • και πάλι, εδώ ας πούμε το σπίτι που νοικιάζω έχει αντικειμενική 80.000EUR, αγοραία 250.000[*], το χαράτσι μαζί με το τέλος ιδιοκτήτη (που είναι και τα δύο μαζί ό,τι πλησιέστερο σε ετήσιο φόρο) πάνε γύρω στα 700 ευρώ. Και όλοι κάνουν λες και τους πίνουν το αίμα με το καλαμάκι του φραπέ.

    [*] αν και δύσκολα τα πιάνει αυτήν την περίοδο

    • Εντάξει δεν παραπονιόμαστε και πολύ. Συνολικά πληρώνουμε 20-25% του εισοδήματός μας σε φόρους (ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, και ακίνητης περιουσίας). Ο ΦΑΠ συντηρεί τοπική αστυνομία και πυροσβεστική, δημοτική βιβλιοθήκη, τοπικά σχολεία και 2ετες κολέγιο, πάρκα, δημόσιους χώρους, κτλ. Η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών είναι εξαιρετική. Κάθε φορά που περπατώ στα πάρκα μας, ή πηγαίνω στη δημοτική βιβλιοθήκη, λέω χαλάλι. Κι όποτε χρειάστηκε να καλέσω την αστυνομία, η απόκριση ήταν άμεση: 2 λεπτά μεταξύ κλήσης και άφιξης του πρώτου περιπολικού. Χαλάλι, σου λέω!

     • Φίλε η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα ο ΦΑΠ συντηρεί κυρίως εκκλησίες και τράπεζες.. Δεν έχουμε ούτε σχολεία, ούτε αστυνομία, ούτε πυροσβεστική, ούτε πάρκα (βιβλιοθήκες έχουμε ειναι η αλήθεια). Και μένω στην δευτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

 1. Αυτό το κράτος στηρίζεται στη Δικαιοσύνη, πράγμα ξένο για την πατρίδα. Εδώ σε πνίγει το δίκιο συνέχεια, εκεί και ο απλός πολίτης αν έχει δίκιο και το τεκμηριώσει θα δικαιωθεί. Γι αυτό και ο κόσμος στις ΗΠΑ σέβεται το κράτος και τους νόμους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *