Μετανάστευση στις ΗΠΑ — προεδρία Τράμπ

Πριν 6 περίπου χρόνια, με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα, είχα παρουσιάσει έναν οδηγό μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Εδώ και αρκετές βδομάδες όμως λαμβάνω μηνύματα για πληροφορίες σχετικά με αλλαγες στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald J Trump.

Προς το παρόν, το μόνο που γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι το εξής: η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι σε Έλληνες πολίτες δεν έχει μεταβληθεί. Υπάρχουν όμως δυο εξαιρέσεις στην παραπάνω διαπίστωση:

  • Έλληνες μουσουλμάνοι που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ίσως αντιμετωπίσουν ενταντικότερο έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, ειδικά αν το ονοματεπώνυμό τους είναι εμφανώς μουσουλμανικό.
  • Έλληνες με διπλή υπηκοότητα απο χώρα που θα κατονομάζεται σε απαγορετικό εισόδου στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν.

Είναι πιθανόν στους επόμενους μήνες να δούμε μια αναθεώρηση της γενικής μεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προϋποθέσεις αδειών εργασίας (βίζα τύπου H1B για παράδειγμα), και την προτεραιότητα με την οποία απονέμονται πράσινες κάρτες. Επίσης πιθανολογείται η κατάργηση της λοταρίας πράσινης κάρτας.

Τίποτα όμως απο τα παραπάνω δεν είναι βέβαιο. Αν και όταν δρομολογηθούν ουσιαστικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ γενικά, και αλλαγές που αφορούν Έλληνες πολίτες ειδικά, θα τις παρουσιάσω στο ιστολόγιο εδώ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *