Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Print Friendly
Share
 • Dimitris

  καλησπερα μια ερωτηση αν γνωριζει καποιος… ειχα ταξιδεψει στν αμερικη πριν περιπου 2,5 χρονια κ ειχα παραβιαση τ οριο τς βιζας εστα … ειχα κατσει 6 μηνες περιπου … μπορω ν ξαναταξιδεψω τωρα μ βιζα εστα..? αν γνωριζει κανεις θα μ βοηθησει πολυ… ευχαριστω…

 • Alex_VGD

  Καλησπερα Λεωνιδα. Θα ηθελα τη βοηθεια σου. Κερδισα το Λοταρι και
  περιμενω μεσα στην επομενη εβδομαδα την μεταναστευτικη βιζα. Θελω να σε
  ρωτησω αν παω για ενα μηνα Αμερικη να παρω την πρασινη καρτα και γυρισω
  πισω Ελλαδα για 5 χρονια περιπου θα χασω την πρασινη καρτα και γενικα το
  δικαιωμα να ζησω Αμερικη; Εχω μια σχεση και δεν θελουμε να χωρισουμε
  λογω αποστασης γιατι δεν μπορει να φυγει να ζησει Αμερικη.

  Ευχαριστω

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Συγχαρητήρια για την κλήρωση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απωλέσεις την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου αν φύγεις για 5 χρόνια απο τις ΗΠΑ. Η μεταναστευτική υπηρεσία θα θεωρήσει πως εγκατέλειψες την ιδιότητά σου ως μόνιμου κατοίκου.

   • Alex_VGD

    Δηλ. το πολυ που πρεπει να κατσω εκτος Αμερικης ειναι εξι μηνες καθε χρονο; Αν καθησω 2-3 χρονια υπαρχει παλι κινδυνος οπως λες;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Σιγουρα υπάρχει κίνδυνος. Ακόμη κι αν είσαι 6 μήνες ΗΠΑ, 6 μήνες Ελλάδα, έπειτα από 2-3 χρόνια, ίσως αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

     Η μεταναστευτική υπηρεσία εδώ λέει πως χάνεις την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου αν παραμείνεις εκτός ΗΠΑ για εκτενές χρονικό διάστημα, εκτός κι αν είχες πρόθεση για προσωρινή απουσία, που μπορεί να αποδειχθεί με συγκεριμένους τρόπους.

     Επειδή όμως δεν ορίζουν τη διάρκεια του εκτενούς χρονικού διαστήματος, ή την ακριβή τεκμηρίωση της πρόθεσης για προσωρινή απουσία, θα πρότεινα να συζητούσες το θέμα με ειδικευμένο δικηγόρο.

     Στις συζητήσεις εδώ συμβάλλει συχνά ο κ. Κ. Ρόκκας poy είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα μεταναστευτικά των ΗΠΑ. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε έχω κάποια επαγγελματική ή οικονομική σχέση μαζί του. Οι παρεμβάσεις του όμως είναι πάντα εξαιρετικές κι οι σπουδές του ακόμη καλύτερες.

     • Alex_VGD

      Καταλαβα…Κριμα να κερδιζεις τη λοταρια και να πρεπει να αποχωριστεις το αλλο σου μισο…Θα επικοινωνησω με τον Κο Ροκκα συντομα.

      Κατι τελευταιο αν γνωριζεις, αν δεν παρω τελικα την πρασινη καρτα ή αν την παρω και χασω στο μελλον την ιδιοτητα του μονιμου κατοικου, μπορει η αδερφη μου σαν αμερικανος υπηκοος που ειναι να κανει προσκληση στη μητερα μας και μετα η μητερα σε μενα;
      * Σημ. ειμαι ενηλικας.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Η αδερφή μπορεί να κάνει πρόσκληση, αλλά οι σχετικές διαδικασίες με τα σημερινά δεδομένα κρατούν 8-12 χρόνια.

     • αναστασια

      καλησπερα σας.ειμαι παντρεμενη και εχω ενα μωρο 16 μηνων..θελουμαι με τον αντρα μου να παμαι στην βοστονη να ανοιξουμαι δικο μας μαγαζι….τι πρεπει να κανουμαι…στην ελλαδα ο αντρας μου εχει δικο του μαγαζι..κρεοπωλειο περι τα 24 ετη…τι μπορουμαι να κανουμαι

 • alexandros

  Καλησπερα κ. Λεωνιδα

  Εχω τη γιαγια μου και τη θεια μου στην Νεα Υορκη και θα ηθελα να βρω εργασια εκει.
  Δεν μπορουν να μου στειλουν προσκληση, καθως δε θεωρουνται πρωτου βαθμου συγγενεις, απο οτι διαβασα στο american embassy.
  Υπαρχει διαθεσιμο σπιτι και η δυνατοτητα να εγγυηθει πως θα μενω μαζι της.

  Θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σας για το τι δυναμαι να κανω. Εχω δυο πτυχια απο Ελλάδα.(οικονομικα ΑΕΙ και MBA)
  Το πρωτο μου ταξιδι πρέπει να ειναι two way ticket ή one way? Αν με βαλει μεσα σε καποιο περιουσιακο στοιχειο θα γινει πιο εύκολη η αποκτηση πρασινης καρτας?

  Ευχαριστω εκ των προτερων

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Απαραίτητο το εισιτήριο με επιστροφή, αλλιώς το πιθανότερο είναι πως δεν θα σου επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και θα σε βάλουν στο πρώτο αεροπλάνο πίσω, πριν βγεις καν από το τελωνείο του αεροδρομίου.

   Τα περιουσιακά στοιχεία δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην απόκτηση πράσινης κάρτας.

   • alexandros

    Ευχαριστω για τις πληροφοριες!

 • eleni

  Καλησπέρα σας!
  Θα ηθελα πολυ να σας θεσω και εγω το ερωτημα μου και θα χαιρομουν να μου απαντησετε. ΤΟΝ Απριλιο που περασε ορκιστηκα απο το τμημα γερμναικης γλωσσας και φιλολογιας του ΑΠΘ. Στην Αμερικη εχω παρα πολλους συγγενεις οι οποιοι μου γεννησαν την ιδεα να παω εκει για να αναζητηση εργασιας. Να τονισω πως δεν εχουμε Α΄ βαθμου συγγενεια. Μου ειπαν πως κοιταζουν το τροπο που μπορω να βρω δουλεια εκει ειτε στο αντικειμενο μου ειτε σε κατι αλλο. Επειδη ομως δε θελω να ζω σε ουτοπικο κοσμο θελω να μου πειτε ειλικρινα μπορω οντως να το τολμησω? ΕΠισης θελω να σας ρωτησω καθε ποτε γινεται αυτη η κλειρωση για τη βιζα και πως μπορω να μπω κ εγω. Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Πληροφορίες και οδηγίες για πράσινη κάρτα μέσω κλήρωσης μπορείς να βρείς στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο άρθρο παραπάνω.

   Για εργασία στις ΗΠΑ με πτυχίο Γερμανικών, έχω την εντύπωση πως θα δυσκολευτείς λίγο. Και γενικά θα έλεγα με ένα βασικό πτυχίο και χωρίς επαγγελματική εμπειρία είναι απίθανο να μπορέσεις να βγάλεις άδεια εργασίας.

   Αν όμως έχεις καλή γνώση της αγγλικής, θα μπορούσες ίσως δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στις μεταφράσεις γερμανικά-αγγλικά, αναζητώντας πελάτες μέσω του διαδικτύου και χρεώνοντάς τους μέσω paypal κτλ, δίχως να χρειαστεί να μεταναστεύσεις. Πολλές τεχνικές και ιατρικές εταιρείες έχουν ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών.

 • ‘Χρήστος Π.

  καλησπερα
  πρασινες καρτες για γυμναστες υπαρχουν ?

 • Ooo Ooqp

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά και την διάθεση να βοηθήσετε! Θα ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Εάν κερδίσω στη λοταρία, θα πρέπει να έχω εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις; και ποιο είναι το κόστος για την απόκτηση πράσινης κάρτας;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά επίπτωση στο θέμα της λοταρίας. Το κόστος της πράσινης κάρτας αν κερδίσεις στη λοταρία, νομίζω πως είναι μεταξύ $600 και $1100 αναλόγως των παραβόλων που πρέπει να πληρώσεις.

 • Αντρέας

  Σχετικα με τη λοταρία, τη συμπληρώνω μεταξυ σοβαρου και αστειου 5 χρονια τωρα. Μου κανει εντυπωση παντως πως δίνουν σε μας παντα ελάχιστες βίζες, ενω σε αλλες μικρες χώρες κερδιζουν χιλιαδες. Τοσοι λιγοι Ελληνες παιζουμε λοττο; λολ.

 • Despoina 89

  Καλησπέρα! Σκέφτομαι να μετανάστευσω για Αμερική. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Αμερικανός πολίτης .θα βγάλω τουριστική βιζα για να πάω για 10 μέρες αλλά ίσως χρειαστεί να καθίσω και μόνιμα. Ποσες μερες κανει να βγει μια τουριστικη βιζα?Στο τρίμηνο που διαρκεί η βίζα μπορώ να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο? Αν τον παντρευτώ με πολιτικό γάμο σε πόσο καιρό παίρνω πράσινη κάρτα? Ευχαριστώ πολύ! :)

 • Despoina 89

  Καλησπέρα! Σκέφτομαι να μετανάστευσω για Αμερική. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Αμερικανός πολίτης .θα βγάλω τουριστική βιζα για να πάω για 10 μέρες αλλά ίσως χρειαστεί να καθίσω και μόνιμα. Ποσες μερες κανει να βγει μια τουριστικη βιζα?Στο τρίμηνο που διαρκεί η βίζα μπορώ να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο? Αν τον παντρευτώ με πολιτικό γάμο σε πόσο καιρό παίρνω πράσινη κάρτα? Ευχαριστώ πολύ! :)

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν απαιτείται πλεον τουριστική βίζα, παρά η εξουσιοδότηση ETSA που βγαίνει σχεδόν αμέσως και επιτρέπει παραμονή ως 3 μήνες. Αν μείνεις μόνιμα, θα παραβιάσεις τους όρους της ETSA. Και έχει θα σου απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για 10 χρόνια.

   Με την ETSA δεν μπορείς να εργαστείς νομίμως.

   Αν έχετε ήδη σχέδια για γάμο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να πας στις ΗΠΑ με βίζα αρραβώνα και να παντρευτείτε εκεί αμέσως, ή να παντρευτείτε πρώτα στην Ελλάδα. Και στις δυο περιπτώσεις θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την διαδικασία μετανάστευσης που θα σου επιτρέψει να εργαστείς νομίμως από την πρώτη σχεδόν μέρα.

 • Polina

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια για το blog το οποίο βοηθάει πολύ!!
  Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής: Είμαι 28 ετών παντρεμένη και έχω αρκετά καλή δουλειά στην Αθήνα. Λόγω συγγενών στην Αμερική οι οποίοι έχουν εστιατόρια σκεφτόμαστε με τον σύζυγό μου την μετανάστευση. Έχω ήδη ένα bachelor από ελληνικό πανεπιστήμιο και 8 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Έκανα αίτηση σε community college για κάποια εξιδείκευση και για να έχουμε μικρότερο κόστος και με δέχτηκαν. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την συνεντευξη. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν θεωρείται με βάση την εμπειρία σας οτι είναι καλή κίνηση η μετανάστευση στην περίπτωση μας και εάν θα είναι εύκολο εν συνεχεία να βρώ δουλειά εκεί για να γίνουμε νόμιμοι?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Μου ειναι δύσκολο να απαντήσω επειδή η ερώτηση είναι γενική. Γενικά λοιπόν θα έλεγα πως αν έχετε προοπτική μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης στις ΗΠΑ, σαφώς και η μετανάστευση είναι καλή ιδέα.

 • Nikolaos Tatsis

  Για σας ειμαι 53 μπορω να βρω δουλεια οτι δουλεια αν παω με τουριστικη νιζα χωρις αλλα χαρτια