Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share
 • George

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλες αυτές τις πληροφορίες που μοιράζε σε.Ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την καλλιτεχνική βίζα,μπορείς να δώσεις παραπάνω πληροφορίες σε παρακαλώ;Ήθελα να ρωτήσω,είμαι φωτογράφος και έχω διάκριση σε διαγωνισμό απο το εξωτερικό,συμμετείχα σε ομαδικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας κι έχω φωτογραφίσει για εργασία γνωστό μουσείο και έχω εμπειρία 10 ετή στο χώρο και συμμετείχα σε πολλές φωτογραφίσεις σε πολλά περιοδικά και ως βοηθός,έχω κάνει δημοσιεύσεις σε κάποια περιοδικά και έχω φωτογραφίσει επώνυμους .Μπορούν όλα αυτά να με βοηθήσουν στην συνέντευξη για βίζα καλλιτεχνική;Διάβασα στο site της πρεσβείας ότι χρειάζεται “Πρωτότυπη έγκριση πρόσκλησης εργασίας (NOTICE OF ACTION)”και επίσης ότι χρειάζεται η τουριστική βίζα,αυτά της τουριστικής βίζας τα έχω,αλλά δεν έχω κάποιον για εργασία.Εάν ζητήσω στην συνέντευξη βίζα καλλιτεχνική αλλά ενώ δεν έχω πρόσκληση,αλλά θέλω να πάω για να ψάξω δουλειά εκεί,είναι δύσκολο αυτό γνωρίζεις να μου πείς;Και γενικά ότι άλλες πληροφορίες γνωρίζεις γι αυτό το θέμα.Σ΄ευχαριστώ!!

 • http://www.gelastazwakia.blogspot.gr ΛΑΟΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

  ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΤΑΡΙΑ;
  ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΛΗΡΩΘΕΙ.
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ;
  ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΛΗΡΩΘΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝΕ;

 • Δαναη

  Καλησπερα σας
  Εγω θελω να πω πως εχω τον θειο μου στην Αμερικη και εμαθα οτι μπορει να μου κανει προσκληση. Με την προσκληση αυτη οι πιθανοτητες αυξανονται ή ειναι σιγουρο οτι θα παω;

  Ευχαριστω εκ των προτερων

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού μπορούν να κάνουν πρόσκληση. Οι προσκλήσεις που μπορούν να στείλουν θειοι και θείες είναι για γάμους και βαφτίσια μόνο.

 • Χάρης

  Καλησπέρα Λεωνίδα.
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε περίπτωση που λάβω μέρος και κερδίσω στη φετινή λοταρία για την πράσινη κάρτα, πότε θα την πάρω στα χέρια μου και πότε πρέπει να φύγω μόνιμα για τις ΗΠΑ; Έχω το δικαίωμα κάποιου χρονικού διαστήματος αναμονής μέχρι να μετακομίσω μόνιμα στις ΗΠΑ; Επειδή έχω ακόμη 3 έτη σπουδών (τελειώνω το Νοέμβριο του 2019) με προβληματίζει πολύ το γεγονός να κερδίσω (αν κερδίσω) και να πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην ολοκλήρωση των σπουδών μου και τη μετανάστευση. Βάση του βραχυπρόθεσμου πλάνου μου για την ολοκλήρωση των σπουδών μου, πότε θεωρείς καλύτερο να ξεκινήσω να κάνω αιτήσεις για τη λοταρία έτσι ώστε αν κληρωθώ να έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου και να φύγω κατευθείαν; Από το 2017 καλύτερα;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Αν κερδίσεις, θα πρέπει να έρθεις ΗΠΑ μέσα σε 12-18 μήνες, αναλόγως πότε θα πας στο προξενείο στην Αθήνα για την συνέντευξη. Δεν χάνεις τίποτα να κάνεις αίτηση και τώρα. Αν κερδίσεις, θα βρεις τρόπο να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στις ΗΠΑ.

  • Maria Dimitriadou

   Γεια σου επιδή βρίσκομαι και γω στην ίδια κατασταση απλα με 2 έτη σπουδών ακόμα, ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις πότε θα γίνει η κλήρωση της φετινής λοταρίας και πού μπορώ να συμπληρώσω αίτηση? Σε ένα σάιτ που μπάινω (που λέει οτι είναι το αυθεντικό) δεν γράγει κάτι για να συμπληρώσεις το 2016..

 • maria

  καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με τις βιζες. Εχω συγγενει α’ βαθμου στην αμερικη εδω και 10 χρονια με διαβατηριο αμερικανικο και δικια του εταιρεια. Πως γινεται να βγαλει και σε μας βιζα;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ξεκινώντας την αίτηση τύπου I-130. Για την Ελλάδα όμως υπάρχει αναμονή ~10+ ετών μέχρι να εξεταστεί η αίτηση αυτή όταν αφορά αδέλφια. Τι συγγενή α’ βαθμού έχεις στις ΗΠΑ;

   • maria

    εχω τον αδελφο του πατερα μου εκει εδω και 10 χρονια .Εκεινος εχει δικια του εταιρεια και ψαχνει για εργαζομενους μπορει με καποιον τροπο να του βγαλει βιζα εργαζομενου;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Ο θείος δεν θεωρείται συγγενής α’ βαθμού στις ΗΠΑ, για μεταναστευτικά θέματα. Δεν μπορεί να σου βγάλει βίζα άμεσου συγγενούς. Εργοδοτική βίζα ίσως μπορεί να σου βγάλει, αν ψάχνει για εργαζομένους με μεταπτυχιακές σπουδές σε τεχνολογικά ή βιοιατρικά αντικείμενα.

 • Γιώργος Καβασακάλης

  θα ήθελα να σας περιγράψω και τη δική μου περίπτωση για να διαπιστώσω αν τα έχω καταλάβει καλά όλα αλλά και να μου πείτε την άποψη σας για κάποια άλλα. Η γυναίκα μου (παντρεμένοι απο 2010) είναι αμερικανίδα υπήκοος (γεννήθηκε εκεί και μετά την ηλικία των 6 ετών μετεγκαταστάθηκε με την οικογένειά της Ελλάδα) και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του i-130. Αν υποθέσουμε οτι όλα πάνε καλά (δεν ξέρω αν ειναι θέμα το γεγονός οτι δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω πέρα μόνο απο επισκέψεις σε συγγενείς) και επιπλέον οτι δεν έχει σοβαρούς οικονομικούς πόρους για να δείξει οτι μπορεί να υποστηρίξει τη διαμονή εκεί (αλλά αυτό λύνεται με την προσθήκη στο i-864 άλλων συγγενών εκεί που εγγυώνται για εμάς, σωστά;) ισχύει οτι έχω 4 μήνες προθεσμία για να ταξιδέψω στην αμερική; επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας ως προς τη δέουσα χρονική σειρά των ενεργειών προετοιμασίας:λέω να κάνω ένα ταξίδι διερεύνησης κλίματος (με τουριστική visa) και προσφοράς εργασίας (είμαι μηχανικός με 10ετή εμπειρία) αφότου έχω στείλει κάποια βιογραφικά και ενδεχομένως έχει προκύψει κάποιο ενδιαφέρον. Αυτό πιστεύετε οτι μπορεί να γίνει και κατευθείαν απο εκεί στη διάρκεια των max 3 μηνών; Και αν κάποιος με δέχεται, αλλά άμεσα, δεν πρέπει να έχω ήδη την πράσινη κάρτα για να μπορώ να προσληφθώ; Επομένως , κατά τη γνώμη σας, πότε προτείνετε να ξεκινήσω τη διαδικασία του i-130 πριν ή μετά το “ταξίδι διερεύνησης”; Ευχαριστώ.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Θα πρότεινα να ξεκινήσει το I-130 πρώτα. Αν πας ΗΠΑ με τουριστική βίζα για να ψάξεις για δουλειά, αυτό θα θεωρηθεί πρόθεση μετανάστευσης και αν ανακαλυφθεί θα σου κοστίσει πικρά: ως και 10ετή αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

   Είσαι ένα βήμα από την νόμιμη είσοδο — λόγω υπηκοότητας συζύγου — και δεν αξίζει κατά τη γνώμη μου να κάνεις κάποιο ατόπημα με τουριστική βίζα.

 • Elvisa

  Καλησπερα παιδια….
  Ηθελα να ρωτησω ο παππους μου ηταν αμερικανικος υπηκοος αλλα εχει πεθανει καθως και ο πατερας μου….εγω εχω την δυνατοτητα να διεκδικησω την αμερικανικη υπηκοοτητα μετα απο τοσα χρονια….?
  Εχω ολα τα πιστοποιητικα….θα χρειαστω και δικηγορο?
  Ευχαριστω εκ τον προτερων…..

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ο πατέρας σου είχε αμερικανική υπηκοότητα;

   Αν ναι:

   — την είχε όταν γεννήθηκες;
   — πού γεννήθηκες;
   — ποιά ηταν η υπηκοότητα της μητέρας σου όταν γεννήθηκες;
   — πόσο καιρό έζησε ο πατέρας σου στις ΗΠΑ και σε ποιές ηλικίες;
   — πόσο ετών είσαι σήμερα;

   Αν όχι, δεν έχεις απολύτως καμιά δυνατότητα

   • Elvisa

    Κανενας απο τους δυο γονεις μου δεν ειχαν την αμερικανικη υπηκοοτητα και μονο η μητερα μου ζει….
    Δηλαδη εγω δεν εχω την πιθανοτητα να την παρω….?
    Ευχαριστω…

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Δυστυχώς δεν υπάρχει ευεργέτημα λόγο παππού.

 • miranta

  θα ηθελα να σας ρωτησω εαν παντρευτω τον φιλο μου αμερικανο πολιτη στην αμερικη μπορω να χω αδεια παραμονης στηναμερικη?και αν ο συζυγοσ μου μου μεταβιβασει μια επιχειρηση θα μπορω να δουλεψω νομιμα εκει?εφχαριστω

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Με γάμο θα αποκτήσεις πράσινη κάρτα. Αρκεί ο σύζυγος να μπορεί να τεκμηριώσει επαρκές εισόδημα για την διαβίωσή σας.

 • τεο

  καλησπερα μπηκα περυσι να κανω αιτηση στη λοταρια αλλα στο τελος ελεγε οτι πρεπει να εχω ασφαλεια τα προηγουμενα 3 χρονια . δηλαδη να εργαζομαι 3 χρονια πριν! ισχυεια αυτο? εγω ειμαι ανεργη και ο αντρας μου περιστασιακα ειχαμε ενσημα αλλα οχι για 3 χρονια συνεχομενα! επισης μηπως ξερετε ποτε ειναι η επομενη λοταρια και σε πιο σαιτ γιατι δεν εχω μπει ενα χρονο τωρα και εχω ξεχασει . ευχαριστω!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Η λοταρία έχει δυο μόνο προϋποθέσεις: χώρα καταγωγής και 12ετή εκπαίδευση (ή διετή επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενο που απαιτεί τουλάχιστον διετή κατάρτηση). Προϋπόθεση για ασφάλιση δεν υφίσταται. Κληρώσεις γίνονται κάθε χρόνο μέσω της εξής σελίδας:

   https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/diversity-visa/entry.html

 • Florenca

  Γεια σας .Λέγομαι Φλόρα είμαι 40 χρονών έχω δύο παιδιά το ένα είναι 13 και το άλλο 8 άλλα έχω ένα πρόβλημα .Έχω συγγενείς Α’ βαθμού άλλα είμαι Αλβανίδα και δεν έχω Ελληνικό διαβατήριο άλλα είμαι 19 χρόνια στην Ελλάδα ο σύζυγος μου είναι 25 τη μπορώ να κάνω για να πάμε αμερική?????

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Αν έχεις συγγενή α’ βαθμού και συγκεκριμένα αδελφό/η ή γονείς στις ΗΠΑ, μπορούν να σε καλέσουν ως μετανάστρια, και το Αλβανικό διαβατήριο που έχεις φτάνει.

 • Gwgw

  καλησπερα..εγω και ο 2 χρονια συντροφος μου θελουμε να φυγουμε για μονιμα στις ΗΠΑ οπου εχω εναν συγγενη β’ βαθμου εκει..θα παει σε δικηγορο για να συζητηση το θεμα και να μας κανει προσκληση αφου ειναι εργοδοτης και εχει δικη του επιχειρηση ωστε να εργαστουμε σε αυτην.το ερωτημα μου ειναι ισχυει οτι παιρνει χρονια ολοκληρα η διαδικασια της προσκλησης στο να γινει δεκτη?και αν ναι δεν υπαρχει καμια περιπτωση να γινει νωριτερα εστω μεσα σε λιγους μηνες ή εστω 1 χρονο?? ://

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Οι προσκλήσεις που αφορούν συγγενείς (α’ βαθμού όμως) απαιτούν 12-14 χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στην περίπτωσή σας όμως, με συγγενή β’ βαθμού, ο μόνος τρόπος να σας φέρει ως εργαζόμενους νομίμως στις ΗΠΑ, είναι να σας προσφέρει δουλειά και να σας βγάλει βίζα H1. Τέτοιες βίζες δίνονται σε κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων κυρίως, σε τεχνολογικά και επιστημονικά αντικείμενα για εργασία σε σχετικές εταιρείες. Άν ο συγγενής σας δεν έχει τεχνολογική/ιατροβιολογική εταιρεία, κι αν δεν έχετε σπουδές στο αντικείμενο, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα σας κάνει πρόσκληση.

 • David Coop

  ΔΆΝΕΙΑ ΧΩΡΊΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ
  Καλή μέρα σε όλους,

  Μήπως χρειάζεστε μια επείγουσα δάνειο για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα;
  Θα παρέχει δάνεια που κυμαίνονται από ένα ελάχιστο $3,000.00 για ένα ανώτατο όριο των $10,000,000.00, είμαστε αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική, με 100% Εγγυημένη. Δίνουμε έξω τα δάνεια, επίσης, σε [€] Ευρώ και [£Λίρες με άνετα διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 1-30 χρόνια με ένα πολύ άνετο επιτόκιο 3%, χωρίς καμία εκ των προτέρων πληρωμές.

  αν σας ενδιαφέρει και έχετε ένα έγκυρο δελτίο ΤΑΥΤΌΤΗΤΑΣ και μια δουλειά να παρέχουν εισόδημα, στη συνέχεια, να πάρει πίσω σε μας μέσω της εταιρείας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (davecooploans@gmail.com).

  Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν:

  * Αρχική βελτίωση
  * Δάνεια Εφευρέτης
  * Δάνειο Σταθεροποίησης Χρέους
  * Επιχειρηματικά Δάνεια
  *Προσωπικά δάνεια.

  e-mail: davecooploans@gmail.com

 • argi

  Καλησπέρα κι από μένα. Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχετε. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη δικιά μου περίπτωση. Εγώ έχω τελειώσει κτηνιατρική αλλά έχει φαγωθεί ο θείος μου (αμερικανος υπηκοος πλεον, 30 χρονια ειναι κατοικος Φλοριδας) να παω εκει για δουλεια με την κοπελα μου (τελειωνει μια διετη σχολη νοσοκομείου για βοηθος νοσηλευτριας, ειναι δευτεροβαθμιας αυτο). Κατι λιγες πληροφοριες π εχω καταφερει να βρω για μενα ειναι πως χρειαζεται να δωσω καποιες κτηνιατρικες εξετασεις πιστοποιησης. Δεν κατεχω τιτλου μεταπτυχιακου. Αν κερδισει ο ενας τη λοτταρια θα μπορει να τραβηξει τον αλλον αν ειναι παντρεμενοι ή παντρευτουν εκ των υστερων? Τη γνωμη/πληροφοριες εχετε για την κτηνιατρικη και τη νοσηλευτική (βοηθος) στις ΗΠΑ? Η κοπελα μηπως θα πρεπε να περασει με κατατακτηριες στο αντίστοιχο ΤΕΙ ή ΑΕΙ? Πως θα μας συμβουλευατε να κινηθουμε για να το καταφερουμε? Ευχαριστώ πολυ εκ των προτερων

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Όσον αφορά τη λοταρία, θα πρέπει αν είστε παντρεμένοι πριν υποβάλλετε συμμετοχή στην κλήρωση, ώστε να πιάσει και τους δυο το ευεργέτημα αν κερδίσετε.

   Όσον αφορά την κτηνιατρική: στις ΗΠΑ αποτελεί αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών και απαιτεί άδεια από την πολιτεία όπου θα εργαστείς — κάθε πολιτεία έχει τις δικές της προϋποθέσεις.

   Στη Florida, ο αρμόδιος φορέας για κτηνιατρική πιστοποίηση και αδειοδότηση είναι το Florida Board of Veterinary Medicine. Για τους πτυχιούχους ξένων σχολών, λέει:

   «If you did not graduate from an American Veterinary Medical Association (AVMA) approved veterinary college, you must go through the Education Commission for Foreign Veterinary Graduates (ECFVG) before you can sit for the examination. For information on the ECFVG program, you may contact the AVMA, which sponsors the ECFVG program, at 1.800.248.2862. If you are already enrolled in the program or if you have completed the program, you are eligible to sit for the examination.»

   Παραπέμπει δηλαδή στην Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία, η οποία έχει ειδική επιτροπή αξιολόγησης κτηνιάτρων απο άλλες χώρες. Η επιτροπή αυτή προσφέρει ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε αποφοίτους ξένων κτηνιατρικών σχολών να προετοιμαστουν για να δώσουν εξετάσεις αδειδότησης στην πολιτεία που ενδιαφέρονται.

   Για το πρόγραμμα αυτό μπορεις να μάθεις περισσότερα από τον εξής σύνδεσμο. Τα καλά νέα είναι πως το πρόγραμμα αυτό δέχεται αποφοίτους και των δυο κτηνιατρικών σχολών της Ελλάδας!

   https://www.avma.org/ProfessionalDevelopment/Education/Foreign/Pages/default.aspx

   Για τη νοσηλευτική, οι προοπτικές εργασίας για πτυχιούχους 4ετους (πανεπιστημιακής) εκπαίδευσης ειναι πολύ καλές. Ολοένα και λιγότερα νοσοκομεία όμως προσλαμβάνουν νοσηλευτές 2ετους φοιτήσεως (κι αυτούς, τριτοβάθμιας μόνο).

   • argi

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Οπότε η κοπέλα καλό θα ταν να τελειώσει το ΑΕΙ πρώτα γιατί φαντάζομαι θα χει και διαφορά στο εισόδημα. Όσο αφορά τη ζήτηση κτηνιάτρων και γενικά την αποκατάσταση ξένων κτηνιάτρων έχετε κάποια γνώμη? Οι εργοδότες μετά ουσιαστικά ελέγχουν μόνο την αξιολόγησή σ αυτές τις εξετάσεις για την πρόσληψη? Έχουν μεγάλες απαιτήσεις με μεταπτυχιακά, πολυετή εμπειρία κλπ? Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός.

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Οι κτηνίατροι εδώ, όπως και στην Ελλάδα, χωρίζονται σε δυο γενικές ειδικότητες: μικρα και μεγάλα ζώα. Για τα μικρά (και οικόσιτα), καποιοι γιατροί έχουν τις δικές τους κλινικές, αλλά οι περισσότεροι εργάζονται ως ιδιωτικοι υπάλληλοι στις κλινικές αυτές με μισθούς που ξεκινούν από τα $75.000/έτος. Ένας μεγάλος εργοδότης είναι η Veterinary Centers of America.

     Για μεγάλα ζώα, κάποιοι γιατροί εργάζονται ως ιδιώτες σε περιοχές με μεγάλες φάρμες αιγοπροβάτων και βοοειδή, ενώ άλλοι ως ιδιωτικοί υπάλληλοι στις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις φάρμες. Οι αρχικοί μισθοί κυμαίνονται από $65.000-$95.000/έτος.

     Απόφοιτοι ξένων σχολών που κατέχουν καλά τη γλώσσα και την ορολογία βρίσκουν εύκολα δουλειά.

     • argi

      Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις απαντήσεις. Ελπίζω να βοηθήσουν κι άλλους εκτός από μένα. Να σαι καλά!

 • Kate093

  Καλησπερα!Θα ηθελα να ρωτησω και εγω καποια πραγματα.Θελω και εγω οπωσδηποτε να φυγω για Αμερικη,να μεινω μονιμα δηλαδη.Το προβλημα ειναι οτι δεν εχω καποιον συγγενη εκει περα και αρα δεν μπορω να παω.Θα ηθελα να σε ρωτησω πως γινεται να βγαλω πρασινη καρτα,που πρεπει να απευθυνθω και ποσο περιπου κοστιζει η ολη διαδικασια.Επιπλεον ξερεις μηπως που μπορω να κανω αιτηση για το διαγωνισμο της δωρεαν πρασινης καρτας?γιατι μονο με αυτους τους 2 τροπους μπορω να παω Αμερικη.Αγγελιες για εργασιες δεν βλεπω πουθενα για να καω αιτητη οποτε…

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Διάβασε το άρθρο παραπάνω.

 • JEK

  Καλησπέρα, αν επιλέγείς απο την λοτταρία, είναι υποχρεωτικό να εγκαταλείψεις την χώρα σου και να πας στις ΗΠΑ, μέσα σε ενα χρονικό διάστημα?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ναι.

   • JEK

    ok,thanks! 😀

 • vasilis

  καλησπερα σας.
  πως κ που μπορει ο αμερικανος πολιτης συγγενης α βαθμου να υποβαλει προσκληση για μεταναστη κ τι θα πρεπει να ακολουθησω εγω ως διαδικασια για την αποδοχη?τη προσκληση επιθυμει να τη κανει λογω ιατρικων προβληματων (μεγαλη ηλικια κ χρειαζετε καποιον για βοηθεια 24/7) .
  κατι τετοιο ποσο χρονο λαμβανει ως την ολοκληρωση?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ο συγγενης α’ βαθμού (δηλαδή γονιός, αδερφός, ή τέκνο μόνο) μπορεί να συμπληρώσει μόνος του την αίτηση τύπου I-130 και να την υποβάλλει ακολουθώντας της οδηγίες της. Για αιτήσεις υπέρ Ελλήνων, υπάρχει αναμονή 10-12 ετών μέχρι να εξεταστούν. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 1-2 χρόνια. Συνολικά λοιπόν θα περιμένει κανείς 11-14 χρόνια για να πάρει την πράσινη κάρτα.

   • vasilis

    Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!
    Δυστυχως τα διαστηματα που αναφερετε ειναι τεραστια τοσο για τις ηλικιες κ των 2 ενδιαφερομενων αδελφων (του Αμερικανου κ του Ελληνα ) οσο κ για την κατασταση υγειας του Αμερικανου πολιτη!
    Συνεπως μαλλον θα πρεπει να πηγαινοερχετε κανεις στα διαστηματα που του επιτρεπει η βιζα.

 • #despina Ld

  Γεια σας. Προσπαθησα να κανω αιτηση για τη λοταρια για την πρασινη καρτα στην ιστοσελιδα greencardservice.org. Αναφερει οτι ειναι δωρεαν αλλα ζηταει χρηματα για “processing fee”. Τι ειδους φορος ειναι αυτος; Τι πρεπει να κανω;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Διάφοροι επιτηδειοι στήνουν επισημοφανείς σελίδες και η greencardservice είναι μια απο αυτές. Η αίτηση γίνεται απολύτως δωρεάν στην μόνη επίσημη σελίδα που είναι η εξής:

   https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/diversity-visa/instructions.html

   Η περίοδος αιτήσεων όμως έληξε στις 7 Νοεμβρίου και θα ξανανοίξει του χρόνου τον Οκτώβριο.

   • #despina Ld

    Καλα που δεν το προχωρησα δηλαδη…χιλια ευχαριστω!
    Για τοσο λιγο το εχασα😕😕

 • m v

  Γεια σας,

  Είμαι απόφοιτος Τ.Ε.Ι. και θα ήθελα να γνωρίζω, εάν αναγνωρίζονται τα πτυχία των Τ.Ε.Ι. στις ΗΠΑ. Επιπλέον θα μπορούσατε να με ενημερώσετε, εάν υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης υποτροφίας για μεταπτυχιακό.

  Σας ευχαριστώ.