Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Print Friendly
Share
 • paulina

  ean paei o sizigos prota kai vri ergodoti pou mpori na ergasti kapou, emi meta to dikeoma na feri tin sizigo kai to pedi tou stin ameriki efoson fenete pos ergazete kanonika me asfalia kai ta lipa?kai se poso kairo mpori na pane oi oikogenia tou kai an mpori o idios na paei kai na tous feri???

 • nikath

  Γεια σας! Θα ήθελα κι εγώ να σας ρωτήσω κάποια πράγματα. Είμαι 18 χρονών, έδωσα πανελληδικές, συγκέντρωσα 19.452 μόρια και τον Οκτώβρη θα περάσω στη Νομική Αθηνών. Έχω μία από τις (10-20; δε μπορώ να γνωρίζω ακόμα) υψηλότερες βαθμολογίες στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι μπορώ να εξασφαλίσω μία υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής; Αξίζει να το προσπαθήσω;
  Απ’ ό,τι έχω ακούσει, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο http://law.wustl.edu/index.asp είναι αρκετά καλό για νομικές σπουδές και αρκετά γενναιόδωρο όσον αφορά στις υποτροφίες. Παρόλα αυτά, χρειάζομαι βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει τη διαδικασία, έτσι ώστε να πετύχω την υποτροφία. Μπορείτε να μου δώσετε ό,τι πληροφορίες γνωρίζετε και πιστεύετε ότι θα μου χρησιμεύσουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • dim

  Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω με executtive diploma in accounting management , Bsc in accounting City university of seattle & με MBA έχω πιθανότητες να βρω εργασία στη Νέα Υόρκη?

 • dim

  Eπίσης αυτό που είπατε ότι η πρόσκληση μεταξύ αδελφου/ αδελφής σκέφτονται να καταργηθεί έχετε ακούσει κάτι αναφορικά με αυτό ?

 • margarita

  καλησπερα, πριν τρια χρονια κερδισα μεσω λοταριας πρασινη καρτα για αμερικη…λογω του οτι σπουδαζα στην ελλαδα επρεπε μια φορα το χρονο να δινω το παρον εκει διοτι οπως μου ειχαν πει εαν δεν το εκανα υπηρχε κινδυνος να ”καουν” τα χαρτια μου… φετος τελειωσα της σπουδες μου και σκεφτομαι να παω σε κατι συγγενεις οι οποιοι μου εξασφαλιζουν σπιτι και εργασια εως οτου να παρω την αμερικανικη υπηκοοτητα και να ξαναπαω αμερικη μονιμα…απ πληροφοριες που εχω λενε οτι απο τη στιγμη π εχω πραγατοποιησει ηδη τρεις εισοδουσ στη χωρα μπορω μετα απο 6 μηνες και εφοσον ολο αυτο το διαστημα εργαζομαι εκει να παρω την υπηκοοτητα…γνωριζεται αν ισχυει ο συγκεκριμενος χρονος η αν ειναι παραπανω;;;

 • Vasiliki Trelaraa

  δηλαδη αν καποιος μαζεψει καποια χρηματα …βγαλει βιζα κ παει σαν αγνωστος να μειενει εκει νικιασει ενα σπιτι κι αναζητησει για μια δουλεια εστω για λιγο ειναι δυσκολα??

 • μακ

  καλησπερα λεωνιδα…θα ηθελα να ρωτησω και εγω καποια πραγματα(αν δε γινομαι κουραστικος)μιας και απ οτι βλεπω γνωριζεις πολλα.η αδερφη τησ μητερας μου η θεια μου δηλαδη εχει περιπου 40 χρονια αμερικη υπαρχει περιπτωση να μπορεσω να παω αν με καλεσει και βαλω και δικηγορο για τα χαρτια?και επισησ ειμαι 27 και δουλευω ωσ προισταμενος κρεοπωλειου σε μεγαλη αλυσιδα με 10 χρονια προυπηρεσια και διπλωμα πανω στην δουλεια μου…μ αυτη την ειδικοτητα μπορω να βγαλω εργασιακη visa?ελπιζω να μην σε κουρασα και να εχω μια απαντηση σου συντομα!ευχαριστω!

  • http://irakliotis.gr λ:ηρ

   Δυστυχώς δεν βλέπω τρόπο να μπορέσεις να έρθεις με άδεια εργασίας.

 • dim

  Καλησπέρα Λεωνίδα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής αν βέβαια γνωρίζεις : έχω κάνει αίτηση για Diversity Immigrant Visa.2015
  θέλω να ταξιδέψω για να επισκεφτω τον αδελφό μου τα Χριστούγεννα , για 15 ημέρες. πρέπει να έρθω με esta?
  Αν ναι , αν μετά από 2 χρόνια πληρώ τα κριτήρια για β1/β2 με ακίνητο, καταθέσεις , σταθερή εργασία και σταθερό μισθωτήριο κατοικίας στην Ελλάδα , διακινδυνεύω κάτι αν φύγω τώρα με esta?( εννοείται ότι θα επιστρέψω κανονικά )
  αν μπορείς θα περιμένω απαντησή σου
  ευχαριστώ πολύ

  • http://irakliotis.gr λ:ηρ

   Έλα κανονικά με ESTA. Αν αλλάξει κάτι στο μέλλον, εφόσον δεν έχεις παραβεί τους όρους της ESTA δεν θα έχεις πρόβλημα να αποκτήσεις μεταναστευτική ή εργοδοτική βίζα.

  • DIM

   dim
   • 5 days ago• 0 0

   +

   Καλησπέρα Λεωνίδα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής αν βέβαια γνωρίζεις : έχω κάνει αίτηση για Diversity Immigrant Visa.2015
   θέλω να ταξιδέψω για να επισκεφτω τον αδελφό μου τα Χριστούγεννα , για 15 ημέρες. πρέπει να έρθω με esta?
   Αν ναι , αν μετά από 2 χρόνια πληρώ τα κριτήρια για β1/β2 με ακίνητο, καταθέσεις , σταθερή εργασία και σταθερό μισθωτήριο κατοικίας στην Ελλάδα , διακινδυνεύω κάτι αν φύγω τώρα με esta?( εννοείται ότι θα επιστρέψω κανονικά )
   αν μπορείς θα περιμένω απαντησή σου
   ευχαριστώ πολύ

 • george leeds

  καλησπερα ειμαι 27 ετων σπουδασα αγγλια και ειναι ονειρο ζωης να μεινω μονιμα στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου την αμερικη..αυτο που θελω να ρωτησω ειναι,αν μπορω να βρω δουλεια στις ηπα με τουριαστικη βιζα και αν μπορω να νοικιασω σπιτι,να αγορασω αυτοκινητο και να βγαλω αμερικανικο διπλωμα οδηγησης χωρις να εχω βιζα..ας το προσπαθησουμε παρανομα λοιπον…τοσοι μεξικανοι ζουν στην αμερικη παρανομα,αυτοι πως επιβιωνουν??π.χ εχουν αυτοκινητο,σπιτι??thanks a lot

 • voula

  geia sas eimai 6 mhnes ellada.hmouna ameriki 4 mhnes me biza gia diakopes pou einai 3 thn paradiasa gia 1 mhna. thelo na ksana pao pos mporo na pao me alli biza ginetai?an nai kai poso kostzei?

 • amakiller

  καλησπερα, πολυ καλο το αρθρο σου.
  θα ηθελα να σε ρωτησω εγω που ειμαι φοιτητης και θελω να παρω βιζα για να εργαστω στν αμερικη ( οτν τελειωσω τις σπουδες μου) που κανω αιτηση? και επισης μπορω να κανω αλλη αιτηση για μενα ξεχωριστα και αλλη για ολη τν οικογενεια για να εχουμε παραπανω πιθανοτητες?
  μπορεις να μου στειλεις ενα site που θα μπορεσω ν κανω αιτηση
  ευχαριστω

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ξαναδιάβασε το άρθρο παραπάνω και ειδικά την παράγραφο με τίτλο «Με εργοδοτική προσφορά».

   • amakiller

    δε θελω ν παω ετσι, θελω με κληρωση
    τελος παντων, μπορεις να μου πεις που μπορω κανω τν αιτηση για να μπω στν κληρωση?

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Ξαναδιάβασε το άρθρο παραπάνω και ειδικά την παράγραφο με τίτλο «Με κλήρωση».

     • Kami

      Τι να διαβάσει; Το άρθρο απλώς περιγράφει την ύπαρξη της διαδικασίας, δε λέει πουθενά που κάνεις αίτηση.

 • nikos k.

  kalispera labro! thelw na se rwtisw kati……..padreftika amerikanida politria ena xrono twra,ektos apo tin i30 k ektos ap to na paw se dikigoro stin ameriki pws borw na vgalw prassini karta apo ameriki? eimai idi ameriki k de thelw na fugw…h douleia mou stin ellada einai se ena upourgeio akoma tin exw aplos exw valei adia anef apodoxwn…..o dikigoros edw zitaei 5.000$ k to thewrw koroidia na mas faei tosa lefta!
  poios tropos allos uparxei wste na mi fugw apo ameriki alla na mi plirwsw k tosa sto dikigoro?
  kaname thriskeftiko gamo stin ellada….de borei na min borw pleon na meinw edw monima xwris na dwsw tosa polla!
  se efxqristw polu
  nikos

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   $5,000 δεν είναι τίποτα δεδομένου πως βρίσκεσαι στις ΗΠΑ ψιλοπαράνομα. Έχει κάνει η σύζυγος την αίτηση I-130 για λογαριασμό σου ήδη;

 • νικος

  xaire lewnida!sigxaritiria gia to site!paroti exw arketous sigkeneis sto new jersey kserw pws 8a eitan to teleutaio pou 8a ei8elan na forto8oun siggeni apo to eksoteriko.8a ei8ela na s pw pws exw to proficiency sta agglika k exw adeia didaskaleias.me auta ta prosonta paizei tpt gia douleia ekei???euxaristw!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Άδεια διδασκαλίας για τί πράγμα;

 • κωσταντινος33

  χαιρεται,προσφατα γνωρισα μια κοπελα εδω στην ελλαδα στις διακοπες τις και ερωτευτηκαμε.μαζι 3 μηνες εδω και εξαποστασεως πλεον επικονωνουμε καθημερινα εδω και 1 χρονο.η κοπελα ειναι απο τη κολομβια και μεταναστευσε στο τεξας για σπουδες εκει εχει και ολοκληρη την οικογενεια της αλλωστε.εμενα θα με ενδιεφεραι να εγκατασταθω νομιμα και μονιμα εκει και ποιες ειναι οι κινησεις που πρεπει να κανω.υπαρχει και το παραθυρο σπουδων για μενα το σκεφτομαι.περα απο αυτο ομως θα ηθελα να μαθω περι γαμου-αραβωνα δε ξερω και γω τι ..ευχαριστω.οποιες σκεψεις και λυσεις θα χαρω πολυ να τις ακουσω,ευχαριστω!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ξέρεις αν έχει Αμερικανική υπηκοότητα η κοπέλα;

   • kostantin33

    δεν θελω να πω ψεματα αλλα δν πρεπει να εχει υπηκοοτητα.αν εχει η δν εχει θα ηθελα πληροφοριες ξεχωριστα.ευχαριστω για το ενδιαφερον!

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Αν δεν έχει, τα πράγματα είναι πάρα πάρα πάρα πολύ δύσκολα. Αν έχει είναι απλώς πάρα παρα πολύ δύσκολα. Τις δικές σου προθέσεις τις καταλαβαίνω. Οι δικές της ποιές είναι; Αν θέλει να παντρευτείται και είναι Αμερικανίδα υπήκοος μπορεί να σου βγάλει βίζα αρραβωνιαστικού, να πας στις ΗΠΑ, να παντρευτείτε, να επιστρέψεις στην Ελλάδα μετά το γάμο, να περιμένες λιγες βδομάδες, να βγάλεις μεταναστευτική βίζα και να πας πάλι ΗΠΑ.

 • Eda

  Καλημέρα!

  Είμαστε μια 4 μέλη οικογένεια Ο σύζυγος ηλικίας 47 χρονών μεταλλειολόγος
  μηχ. Και τοπογράφος εγώ η μητέρα 45 χρονών
  μεταλλειολόγος μηχ. Και σχεδιάστρια αρχιτεκτονικού σχεδίου και τα δυο μου παιδιά
  , ο μεγάλος 18 χρονών 3τη λυκείου και ο μικρός 16 χρονών 1τη λυκείου. Οι γονής
  του συζύγου μου είναι αμερικανική πολίτες από πολιτογράφηση, σκεπτόμαστε να μεταναστεύσουμε
  στη ΗΠΑ, εάν μπορείτε να μας βοηθήσετε 1. ποιες είναι η διαδικασίες 2. για τι διάστημα
  θα έχουμε το δικαίωμα απόκτησης πράσινης κάρτας 3. τι μπορούμε να κάνουμε για
  την εργασία μας εκεί 4.Τι θα γίνει με τα σχολεία των παιδιών

  Σας Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Για να μεταναστεύσετε υπάρχουν τρεις τρόποι: (1) να βρεί κάποιος από τους δυό σας δουλειά σε εργοδότη που θα αναλαβει τη μεταναστευτική διαδικασία· (2) να σας κάνουν πρόσκληση οι γονείς του συζύγου· (3) να κερδίσετε μια από τις 100 περίπου πράσινες κάρτες που κληρώνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

   Το (1) θα πάρει περίπου 2 χρόνια. Το (2) τουλάχιστον 8. Το (3) περίπου ενάμιση χρόνο αν κερδίστε.

   Και στις τρεις περιπτώσεις το σχολείο των παιδιών δεν θα είναι πρόβλημα μετά από τόσο καιρό.

   Στις περιπτώσεις (2) και (3) μπορείτε να έρθετε ΗΠΑ δίχως να έχετε εξασφαλίσει εργασία και να αναζητήσετε κάτι αφότου φτάσετε. Στην περίπτωση (1) θα πρέπει πρώτα ένας από τους δυό σας να εξασφαλίσει εργοδοτική προσφορά — κάτι που είναι πολυ δύσκολο για τις ειδικότητες που έχετε.

 • sailer

  Kalhspera mia erotish exo , exo vgali esta k tha taksidepso usa gia 3 mines , ean se ayto to diasthma mou prosferthi ergasia ti ginete boro na kano etish gia visa apo usa,, to esta boro na to akiroso k na min giriso piso ?

 • Νικος

  Καλησπερα Κ. Λεωνιδα ειμαι Ελληνας πολιτης και θα ερθω στην Αμερικη με εστα για να βρω εναν εργοδοτη και ισως να μου αναλαβει τα καρτια μου διοτι θελω πολυ να ερθω και να μινω μονιμα στην Αμερικη , εχω πολους φιλους στην Αμερικη που μου υποσχονται εργασια , εχω ελπιδες ; με ποιο τροπο μπορω να κανω τα καρτια μου και να παρω την πρασινη καρτα ; ευχαριστω Νικος.

 • Mary

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά που κάνετε. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες ειναι οι διάφορες μεταξύ F-1 και M-1 φοιτητικές βιζα. Ευχαριστώ πολυ!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Η M-1 είναι η αντίστοιχη της F-1 αλλά για επαγγελματική κατάρτηση. Δηλαδή ενώ η F-1 είναι για ακαδημαϊκά προγράμματα (πχ 4ετή πτυχία, Masters και διδακτορικά συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών διδακτορινών όπως νομική, ιατρική, κτλ), η M-1 αφορά σπουδές σε διετή κολέγια (community colleges), επαγγελματικά προγράμματα (πχ πιστοποίηση σε food sanitation, hair dressing κτλ).

 • Dimitris Papas

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ 3Η ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΕΚΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΙΑΣ ΞΑΔΕΡΦΗΣ ΜΑΣ. ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣΕΙ ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ????? ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ..

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Έτσι που μου τα λέτε δεν βλέπω νόμιμο τρόπο εισόδου στις ΗΠΑ. Το πιθανότερο είναι πως θα έρθετε με τουριστικές βίζες (ή το πρόγραμμα ESTA). Αν ψάξτε για δουλειά και μείνετε στις ΗΠΑ μετά τη λήξη της περιόδου τουριστικής επίσκεψης, θα έχετε παραβιάσει το νόμο. Αν σας πιάσουν το πιθανότερο είναι να σας στείλουν πίσω. Ακόμη κι αν δεν σας πιάσουν όμως, οι συνθήκες εργασίας υπό καθεστώς παρανομίας δεν είναι καλές.

   • Dimitris Papas

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΖΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΣ, ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ? ΚΙ ΑΝ ΟΧΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΗΓΕΝΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ?

 • Kwnstantina Kenzi

  Καλησπέρα. Αν για παραδειγμα εχεις παρει την απόφαση να τελειωσεις εδω τις σπουδες σου και μετα θες να φυγεις μονιμα για Αμερικη για εργασια και διαμονη ποια ειναι η διαδικασια.??

 • Lilit

  Σήμερα στις 6:57 μ.μ.
  Καλησπέρα
  Έχω βίζα στο διαβατήριο μου διάρκειας 10 ετών(2006 -2016).Το 2006 πήγα για τουρισμό ένα μήνα και γύρισα.Τώρα θέλω να πάω με τον αλλοδαπό σύζυγο μου που έχει δελτίο μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα(2011 -2021) για τουρισμό στις ΗΠΑ.Ο σύζυγος μου πρίν ένα χρόνο μπήκε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία για να παρευρεθεί σε ένα γάμο στις ΗΠΑ αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του.Μπορούμε τώρα να μπούμε στη Αμερικάνικη πρεσβεία μαζί?

 • LAMPROS

  Αγαπητε Λεωνιδα, σου ευχομαι χρονια πολλα και καλη χρονια.
  Μετα απο πολυ καιρο πηρα το θαρρος να επικοινωνησω ξανα μαζι σου για να ζητησω την γνωμη σου σε κατι.
  Ειμαι ιατρος και τελικα μου προσφερουν θεση σε μια νεα βιοχημικη εταιρεια στο Richmond Virginia με ετησιο μισθο μαζι με τα μπονους 205000$ ανα ετος. Η γνωμη σου ειναι οτι ειναι ικανοποιητικος για την Αμερικη για ιατρο? Ποσο πιστευεις οτι πανω κατω θα μου μενει καθαρος τελικα ανα έτος υπολογιζοντας οτι θα νοικιασω σπιτι, αγορασω αυτοκινητο κλπ? Επισης μου προσφερουν συμβολαιο με at will συνεργασια χωρις συγκεκριμενη δεσμευση για χρονικο οριο, ειναι αυτο συνηθες στην Αμερικη? Επισης η συζυγος μου θα καλυπτεται απο την δικη μου ιατρικη ασφαλεια που μου παρεχουν?
  Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου εκ των προτερων!

 • Χρύσα

  Καλησπέρα κ Καλη χρονία!!! Θέλω να σε ρωτησω κάτι μιας κ Γνωρίζεις τοσα πόλλα για τις ΗΠΑ..Εκτός απο το γεγονος οτι έχω συγγενείς εκεί που μπορουν να με φιλοξενησουν έχω πτυχίο ΤΕΙ νοσηλευτικής κ ο άντρας μου δουλεύει στην group 4. Πιστεύεις θα καταφέρω βρω εύκολα εργοδότη ώστε να με βοήθησει με την πράσινη κάρτα; επισης μπορεί ο άντρας μου Να ζητήσει μετάθεση για την group 4 στην Αμερικη;;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Πριν 3-4 χρόνια, άτομα με νοσηλευτικές ειδικότητες μπορούσαν να βρουν δουλειά (και άδεια εργασίας) στις ΗΠΑ σχετικά εύκολα. Δεν γνωρίζω όμως πώς είναι τα πράγματα σήμερα. Νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσετε με δικηγόρο που ειδικεύεται σε μεταναστευτικά. Σίγουρα υπάρχει ζήτηση για νοσηλευτικό προσωπικό εδώ. Και ίσως να υπάρχουν μεταναστευτικές διευκολύνεις. Αν όντως υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση για νοσηλευτές, το βεβαιο είναι πως θα χρειαστει να περάσεις εδώ εξετάσεις πιστοποίησης ικανοτήτων και γνώσεων (πχ την πιστοποίηση της CGFNS ή NCLEX. Δεν ξέρω αν μπορείς να δώσεις τις εξετάσεις αυτές στην Ελλάδα — ίσως χρειαστεί να πας σε τρίτη χώρα, πχ Γερμανία ή Αγγλία για 2-3 μέρες.

   • Χρύσα

    Ναι γνωριζω οτι δινουν τοπικό δίπλωμα σε νοσηλευτές, εγω νόμιζα οτι σε εξετάζουν εκει, σε εκπαιδεύουν πρώτα και μετά οι ίδιοι σε εξατάζουν για να στο δώσουν δεν θυμάμαι ποιος μου το είχε πει..δεν ξέρω που να απευθυνθώ γι’αυτό..Μήπως να στείλω βιογραφικό σε νοσοκομεία και αν ενδιαφερθει κάποιο μου δωσουν αυτοί πληροφορίες??

 • marilena

  kalhmera sas tha hthela na rwthsw kai egw kati ,kai sas eyxaristw polu.an o pateras einai amerikanos poliths kai fygei apo ellda kai egkatastathei ameriki kai douleyei ,kai ton episkeftoun ta paidia tou me eyropaiko diabathrio mias kai ta exoun gennithei apo ellhnida sthn ellada,pws mpori na krathsei sthn ameriki ta paidia kai thn suzigos tou ?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Γονιός/σύζυγος με αμερικανική υπηκοότητα μπορεί να ζητήσει την μετανάστευση των παιδιών του και της συζύγου του. Θα πρότεινα να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο με ειδίκευση στα μεταναστευτικά, ώστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Να έχετε υπομονή όμως γιατί αν διαβάζω καλά τα στατιστικά του visa bulletin, θα πάρει τουλάχιστον 6 χρόνια πριν εξεταστεί η υπόθεσή σας.

 • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

  Καλησπερα λεωνιδα.θα ηθελα σε παρακαλω την βοηθεια σου.ο αντρας μου πηγε πριν 2 μηνες αμερικη για 37 μερες με visa waiber.τωρα θελει να ξαναπαει υπαρχει καποιος ιδιοκτητης τυπογραφειου που τον θελει για υπαλληλο(ο αντρας μου εχι τελειωσει ενα ιεκ),θα παρει ευκολα visa;τι κινησεις πρεπει να κανει;απαντησε μου σε παρακαλω γιατιειμαι σε πολυ ασχημη κατασταση ελπιζω να ειναι δυσκολο.πρεπει να του κανει προσκληση;σε ευχαριστω να εισαι καλα

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δυστυχώς είναι απίθανο να λάβει άδεια εργασίας με την ειδικότητα που κατέχει. Η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον εργοδότη. Τα περιθώρια όμως είναι πολύ στενά — μάλλον ανύπαρκτα.

   • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου.αν ο εργοδοτης του κανει προσκληση θα γινει δεκτη;ο αντρας μου ισχυριζεται οτι θα παει αμερικη με μια εξαμηνη;βιζα η με βιζα προσωρινης εργασιας ισχυει κατι τετοιο;εν κατακλειδι υπαρχει τροπος να παει για εργασια εκει;σε ευχαριστω κ συγνωμη αν σε ζαλιζω

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Δεν γίνεται ακριβώς πρόσκληση. Ο εργοδότης υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικαιολογητικά για να χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο άδεια εργασίας. Αν η αίτηση εγκριθεί, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να ξεκινήσει την εργασία του.

     Δεν γνωρίζω περι 6μηνης προσωρινής άδειας. Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Σε ευχαριστω και παλι χωρις να θελω να καταχραστω την καλη σου διαθεση θελω κατι ακομα να ρωτησω ποσο χρονο θα παρει αυτο που λες για να ετοιμαστουν τα χαρτια;και αν ειναι ο μονος τροπος για να παει κ ποσο διαρκεια θα εχει ετσι η παραμονη του;πως λεγεται αυτη η βιζα;σε ευχαρισυω

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Θα πάρει τουλάχιστον 9 μήνες — να θυμήσω όμως πως η επαγγελματική κατάρτιση του συζύγου μάλλον αποκλείει κάθε πιθανότητα για άδεια εργασίας.

     • Marios

      δε παιζει αυτο το σεναριο να βγαλει βιζα με πτυχιο ιεκ για τυπογραφειο. ας ρωτησει καποιο δικηγορο αλλα θα του παρει καποιες χιλιαδες και δε θα γινει και τιποτα.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Δύσκολο ως απίθανο. Οι άδειες εργασίας δίνονται για επιστημονικές και τεχνικές κυρίως ειδικότητες που απαιτούν συνήθως μεταπτυχιακό τίτλο. Οι προσωρινές άδειες εργασίας αφορούν εποχιακές δουλειές, πχ σερβιτόρους για την τουριστική περίοδο, εργάτες κονσερβοποιΐας, κτλ. Η ασχολία του τυπογράφου δεν είναι εποχιακή.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Ναι αλλα κανει αιτηση γιαδεια εργασιας ο εργοδοτης;θα γινει δεκτη;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Μάλλον όχι. Από τη στιγμή που δεν πρόκειται για εποχιακή θέση ή για εξειδικευμένη επιστημονική/τεχνολογική θέση, δεν προβλέπεται άδεια εργασίας.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Ειχατε δικιο τελικα για εργασια δε γινεται να παει μιλησα μαζι του κ μου ειπε οτι τελικα θα βγαλει βιζα τουριστικη που ισχυει για ενα ετος.υπαρχει περιπτωση να γινει δεκτη;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Αν εργαστεί με τουριστική βίζα, θα παρανομήσει. Γι αυτό άλλωστε και το προξενείο των ΗΠΑ είναι επιφυλακτικό με τις τουριστικές βίζες σε Έλληνες αυτό τον καιρό. Επειδή πιστεύουν πως πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν ακόμη και παρανόμως.

      Υποθετικά όμως, ας πούμε πως έρχετε με τουριστική βίζα στις ΗΠΑ να αναζητήσει δουλειά (κάτι, που όπως είμαμε ήδη είναι παράνομο). Έστω λοιπόν πως παίρνει το ρίσκο της παρανομίας. Τι δουλειά θα αναζητήσει και πού;

      Μεγάλοι εταιρικοί εργοδότες δεν θα τον προσλάβουν επειδή δεν έχει άδεια εργασίας. Ένας μικρός εργοδότης μπορεί να πάρει το ρισκο και να τον προσλάβει στη ζούλα. Γιατί να το κάνει; Τι όφελος θα έχει παρανομώντας;

      Για τον ίδιο τον εργαζόμενο, η παρανομία σημαίνει εκμετάλλευση από εργοδότες (χαμηλότερο μεροκάματο, ανεπαρκή κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, κτλ).

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Σας ειπα οτι ο ιδιοκτητης του τυπογραφειου τον ξερει απο παλια και τις 40 μερες που πηγε με βιζα waiber εργαστηκε.τον περιμενει πως και πως.μου ειπε οτι στην συνεντευξη δε θα πει οτι παει για εργασια. υπαρχει βιζα ετησια;η τουριστικη δεν ειναι τριμηνη;.σας ευχαριστω δε ξερετε πως με διαφωτιζετε να ειστε καλα

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Το τουριστικό waiver ειναι τρίμηνο (δηλαδή μέσα σε 90 μέρες πρέπει να επιστρέψεις). Η τουριστική βίζα με θεώρηση επιτρέπει στον δικαιούχο να παραμείνει στις ΗΠΑ ως και 6 μήνες.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      σας ζηταω συγνωμη αλλα κρινεται η ζωη μου κ ο γαμος για το αν θα παει η οχι.αυτη η εξαμηνη βιζα εγκρινεται ευκολα;τι δικαιολογητικα χρειαζεται;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Το προξενείο ίσως προβληματιστεί, επειδή ο κάτοχος ESTA τώρα ζητά βίζα. Θα τον ρωτήσουν για ποιον λόγο δεν του αρκούν οι 90 μέρες παραμονής και ζητάει 180. Αν δεν πειστούν με την απάντηση του, δεν θα του τη δώσουν.

     • ΕΛΕΝΗ

      τωρα το ειδα το μηνυμα σου γιαυτο εστειλα το προηγουμενο.απλα θα πει οτι δεν παει για εργασια……τι να πω;;;;;;ελπιζω να το ψαξουν παραπανω σας αφου ειναι μκροχρονιος ανεργος ευχαριστω απο καρδιας.πολυτιμο το εργο σας

     • αθηνά

      αναγνωριζω οτι εχω γινει κουραστικη αλλα αν θες σκεψου οτι με βοηθας….και σε ευγνωμονω.εκλεισε ραντεβου με την πρεσβεια για πεμπτη λεει οτι θα ισχυριστει οτι δεν ειναι ανεργος αλλα οτι συνεργαζεται ως γραφιστας με ενα τυπογραφειο και θα εχει την διευθυνση αυτου.επισης οτι χρειαζεται την εξαμηνη παραμονη γιατι ειναι εγκυος η γυναικα του φιλου και θελει να μεινει μεχρι να γεννησει.λετε να γινει πειστικος;σας ευχαριστωωωω

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Σε ευχαριστω παρα παρα πολυ μου εδωσες μεγαλη χαρα.μια τελευταια ερωτηση ο αντρας μου θα παει στην πρεσβεια τη τριτη για να ξεκινησει διαδικασια για βιζα επομενως δε θα καταφερει κατι ε;συγνωμη αν ειμαι ενοχλητικη αλλα βρισκομαι σε αδιεξοδο

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Διαδικασία για τι βίζα; Για βίζα-άδεια εργασίας, μάλλον δεν θα γίνει δεκτός στο προξενικό τμήμα, αφού αυτή η διαδικασία ξεκινά και ολοκληρώνεται από τον εργοδότη.

   • ΕΛΕΝΗ

    καλησπερα μπορεις σε παρακαλω να μου πεις κατι ακομα;η εξαμηνη τουριστικη βιζα εγκρινεται αν εισαι μακροχρονιος ανεργος και αν ειχες παει στην αμερικη με βιζα waiber πριν εναμιση μηνα;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Είναι στην διακριτική ευχέρεια του προξενικου συμβούλου. Μου φαίνεται δύσκολο πάντως.

 • Ναταλί@

  Καλησπέρα, ελπίζω να με βοηθήσετε με κάποιες απορίες που έχω. Έχω προγραμματίσει ταξίδι στις ΗΠΑ για 2 μήνες ακριβώς για τουριστικό σκοπό, έχω κλείσει τα εισιτήρια (και της επιστροφής), έχω κάνει την αίτηση ΕΣΤΑ η οποία και έχει εγκριθεί. Θα με φιλοξενήσει η κολλητή μου, η οποία μένει μόνιμα εκεί. Κατά την άφιξή μου εκεί τι μπορεί να μου ζητήσουν να παρουσιάσω ώστε να εξασφαλίσω τη σίγουρη είσοδό μου στη Πολιτεία?! Θα έχω τα στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας της φίλης μου και εκτυπωμένη την ΕΣΤΑ, να έχω κάποια απόδειξη από τραπεζικό λογαριασμό, αν ναι ποιο ποσό θα ήταν ικανοποιητικό?! Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να μεριμνήσω σας παρακαλώ συμβουλέψτε με.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δε νομίζω να ζητηθεί κάτι παραπάνω απο το εισιτήριο επιστροφής και τη διεύθυνση της φίλης σου.

   • Ναταλί@

    Με προβληματίζει κυρίως το θέμα των χρημάτων, αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα τότε θα ταξιδέψω πιο ήσυχη. Από σχόλια άλλων μου έχει μπει αυτή η ιδέα και με έχει αγχώσει. Σκεφτόμουν να πάρω μια τραπεζική γνωμάτευση από τον λογαριασμό μου με το ποσό των 2500€, δεν ξέρω αν είναι τελείως περιττό ή αν το ποσό είναι ανεπαρκές.

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Για να μην ανησυχείς, πάρε μαζί σου την πιο πρόσφατη κίνηση λογαριασμού.

     • Ναταλί@

      Ναι αυτό θα κάνω. Σε ευχαριστώ πολύ, πραγματικά μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος. Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνεις.

     • Νίκος

      Συγγνώμη που επεμβαίνω στη συζήτηση αλλα θεώρησα καλο να ρωτήσω εδω για να μην ανοίγω νεα συζήτηση που αφορά το ιδιο θεμα.

      Εγω ειμαι δημότης σε μια πολη της Ιταλίας και πρόκειται να ταξιδέψω για Αμερική τον Ιουλιο. Θα ειναι μια εκπαιδευτική εκδρομή με το πανεπιστήμιο μου.

      Περα απο το διαβατήριο μου (εκδ 2013) και το ΕΣΤΑ, χρειάζομαι κατι άλλο; Θα ειμαστε γκρουπ οπου θα ταξιδέψουμε οδικός σε καποιες περιοχες και θα μενουμε σε ξενοδοχεία. Επισης θα εχω και το εισιτήριο της επιστροφής.

      Με το που βγω απο το αεροπλάνο, ποια θα είναι τα χαρτιά που θα μου ζητήσουν, για να ειμαι 100% σιγουρος οτι δεν θα εχω απρόοπτα…;;

      Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
      Νίκος :)

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      ESTA, διαβατήριο, και ίσως αντίγραφο του εισιτηρίου επιστροφής, μαζί φυσικά με το τελωνειακό έντυπο που θα συμπληρώσεις στο αεροπλάνο (το παρέχουν οι αεροσυνοδοί προς το τέλος της πτήσης). Καλά να περάσεις.

     • Νίκος

      Σ’ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια!!!!! :)

 • Νικος

  Φιλε μου υπαρχει καμμια εξελιξη με τη νομοθεσια του 2013 που αναφερεις σε αλλη σελιδα;
  Επισης να πω σε οσους το σκεφτονται, οτι εχω παει για δουλεια παρανομος: επαιρνα απο $6 (και max8$) την ωρα με τα οποια δε ζεις καθολου καλα στην αμερικη. Εκτος αν εισαι 18χρ. Μεξικανος και μενεις με την οικογενεια σου. Κανεις (και ιδιαιτερα καποιος ελληνας) δε θα σε πληρωσει παραπανω. Τζαμπα λεφτα σε εισητηρια θα δωσετε.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Το θέμα νεας μεταναστευτικής νομοθεσίας εκρρεμεί και φοβάμαι πως θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο πρόεδρο, το 2017 να το ξαναζεστάνει.

 • Φανη

  Καλησπέρα Λεωνιδα. Μακαρι να απαντας ακομα γιατι βλεπω κοινοποιησης πριν 2 χρονια. Ο αντρας μου είναι στην Αμερική και εχει Αμερικανικη υπηκοοτητα. Τωρα ετοιμάζομαι να παω και γω γιατι εμεινα πισω για λογους υγειας των δικων μου και εχω και 2 παιδια ανηλικα μικρα από τον πρωτο γαμο. Τι χαρτια πρεπει να προσκομισω για να ετοιμαστούμε γρηγορα? Φυσικα εχω την επιμελεια των παιδιων.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Φανή επειδή υπάρχουν παιδιά από προηγούμενο γάμο τα πράγματα απαιτούν λίγο παραπάνω διαδικασία. Γι αυτό θα πρότεινα να μιλήσεις κατευθείαν με ενημερωμένο δικηγόρο. Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, ο Κώστας στο http://usimmigration.gr είναι μια καλή επιλογή (disclaimer: δεν τον γνωριζω ουτε έχω επαγγελματική/προσωπική σχέση, αλλά οι τοποθετήσεις του στο blog μου είναι πάντοτε τεκμηριωμένες και έχει βοηθήσει πολλούς αναγνώστες έτσι).

   • Φανη

    Λεωνιδα σε ευχαριστω πολύ και ηδη εχω κλεισει ραντεβού μαζι του. Μακαρι να πανε τα πραγματα καλα. Πιστευω ότι για τα παιδια είναι καλυτερη εκπαιδευση αυτή τη στιγμη εκει, και ανοιγουν πιο πολλοι ορίζοντες.Μακαρι. Εσυ που εισαι πιο πολύ μεσα στα πραγματα τι λες? Θελω να παμε στο Οχαιο σε μια κοινοτητα με 50000 κατοικους

 • paskuale

  leonida kalhspe exw mia prosklisi gia douleia sthn amerikh pws mporw na paw ti diadikasies xriazonte? mporw na paw den exw teleiosi kati.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Αν πρόκειται για πρόσκληση από σοβαρό εργοδότη θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία να σου βγάλει άδεια εργασίας. Αν δεν έχει ξεκινησει τέτοια διαδικασία, τότε η πρόσκληση είναι απλώς λόγια του αέρα και ίσως προτροπή να έρθεις στις ΗΠΑ στη ζούλα και να εργαστείς επίσης στη ζούλα.

 • dimitris.kino

  mia erwthsh exw taksidepsei stn amerikh m viza esta alla ekatsa 6 mhnes t ginetai s aythn thn periptwsh ??

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Επειδή παραβίασες τους όρους της ESTA, την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις στις ΗΠΑ θα χρειαστείς τουριστική βίζα. Έχω την εντύπωση ότι με βάση την παράβαση που έκανες, το προξενείο μπορεί να σου αρνηθεί τέτοια βίζα για 3-10 χρόνια.

 • giannis

  kalispera sas mporite uelo na rotiso iparxoun doulies stin ameriki jerete an pos jerete efxaristo

 • Μαρκελλα

  Λεωνιδα καλησπέρα! Θέλω βοήθεια σε παρακαλω η γνωμη σου μου ειναι πολυτιμη! Ειμαι αμερικανη πολίτης έχω ενα παιδι αμερικανό πολίτη επίσης 5 χρονων! Ζούμε τον τελευταίο χρονο στις ΗΠΑ, με τον πατέρα του δεν παντρευτηκαμε ποτε λόγο του οτι δεν ειχε διαζυγιο το παιδι ειναι αναγνωρισμένο εχει το ονομα του πατέρα του. Εάν έρθει με Esta αμερικη και παντρευτουμε θα μπορει να αλλάξει status με πρασινη καρτα χωρις να χρειαστεί να φύγει πισω για ελλαδα; Η θα ήταν προτιμότερο να παω ελλαδα να παντρευτουμε και να του κανω πρόσκληση απο εκει χωρις ομως να παρά μείνω εκει; Τι να κανω ποιος τρόπος ειναι καλύτερος και γρηγορότερος; Συγγνώμη για το μεγάλο κειμενο! Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Μαρκέλλα, θα έλεγα να κοιτάξετε τις δυνατότητες που έχετε με κάποιον δικηγόρο έτσι ώστε να εντοπίσετε την ταχύτερη και φτηνότερη διαδικασία. Μια δυνατότητα που σκέφτομαι είναι η βίζα αρραβωνιαστικού. Με την K-1 μπορεί να έρθει εδώ, να παντρευτείτε εντός 90 ημερών, και αμέσως να ξεκινήσετε το επόμενο στάδιο της διαδικασίας για πράσινη κάρτα.

 • Σωτηρης

  Καλησπερα λεωνιδα Ενας φιλος βρισκετε μονιμα στη αμερικη. Μου εκανε προταση να παμε σε λυση γαμου με κοπελα που εχει την υπυκοοτητα.ποσο ασφαλες ειναι κατι τετοιο κ δευτερον θεωρεις οτι πρεπει να συμβουλευτο καποιον δικηγορο για επιπλεων πληροφοριες ? Εχω προγραματισμενο ταξιδι με εστα κανονικα κ εισητιριο επιστροφης .
  Καθως κ αν μπορω μεσω καποιου προγραματος σε πανεπιστιμιο να κανω γλωσσα με σκοπο την βελτιωση αυτης.

  • http://www.usimmigration.gr/ usimmigration.gr

   Ο γάμος με πρόθεση την καταστρατήγηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας είναι κακούργημα που τιμωρείται με πολυετή ποινή φυλάκισης. Άτομα που είναι διατεθειμένα να προβούν σε τέτοιο γάμο έναντι αμοιβής, είναι κατά κανόνα αναξιόπιστα – ο αλλοδαπός μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμού, ο αμερικανός συνεργός μπορεί να αλλάξει γνώμη μήνες μετά κ.λ.π.

   Η δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο για επικείμενες κακουργηματικές πράξεις γενικά δεν είναι καλή ιδέα – και στις ΗΠΑ μπορεί εύκολα κάποιος να κατηγορηθεί ως συνεργός (“aiding and abetting”) μόνο και μόνο επειδή παρείχε δημόσια ενθάρρυνση στην τέλεση κακουργημάτων προς τρίτους μέσω διαδικτύου. Προσοχή χρειάζεται ακόμα και σε ιδιωτικές συζητήσεις με δικηγόρο – σε ορισμένες πολιτείες, ο κώδικας δεοντολογίας προβλέπει ότι η υποχρέωση του δικηγόρου να είναι ειλικρινής προς τις αρχές προηγείται της υποχρέωσης να τηρεί την εχεμύθεια στις συζητήσεις με τον πελάτη. Πρακτικά, δηλαδή, αν προσλάβεις δικηγόρο και σε εκπροσωπεί στην διαδικασία της πράσινης κάρτας και στην συνέχεια του αποκαλύψεις ότι προσπαθείς να εξαπατήσεις την υπηρεσία με εικονικό γάμο ή άλλο τρόπο, ανάλογα με την πολιτεία όπου ο δικηγόρος έχει άδεια, ο δικηγόρος πιθανόν να έχει την υποχρέωση να αποκαλύψει την συζήτηση που είχατε στην υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, ο δικηγόρος δεν επιτρέπεται να συνδράμει στην εξαπάτηση της υπηρεσίας.

  • Γιάννης

   Σε περίπτωση γάμου θα πάρεις visa μόνο για 2 χρόνια. Μετά τα 2 χρόνια θα γίνει έλεγχος και αν έχετε χωρίσει visa τέλος.

 • eleni

  kalispera sas na sas rwtisw an kapoios parei diazugio ston enamisi xrono uparxei provlima me tin paramoni tou? o antras ekane prosklisi tin kopela

 • manos

  καλησπερα.ειμαι 16 χρωνων και βλεπω τορα ασχημα πραματα και στο σχολειο οπος πανε χηροτερα..Με το νεω συστημα στα σχολια δεν θα περασω γιατι δεν ειμαι τοσο πολλυ καλος.τι πρεπει να κανο για να μεταναστευσω στης Η.Π.Α εχω συγγενη Α’ συγγενιας ενοω ειμια ανιλικος μπορω να φιγω μονος?

 • manos

  καλησπερα.ειμαι 16 χρωνων και βλεπω τορα ασχημα πραματα και στο σχολειο οπος πανε χηροτερα..Με το νεω συστημα στα σχολια δεν θα περασω γιατι δεν ειμαι τοσο πολλυ καλος.τι πρεπει να κανο για να μεταναστευσω στης Η.Π.Α εχω συγγενη Α’ συγγενιας ενοω ειμια ανιλικος μπορω να φιγω μονος?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν μπορείς να φύγεις μόνος στην ηλικία που βρίσκεσαι. Κοίτα να βελτιωθείς στο σχολείο γιατί αν δεν είσαι καλός, ούτε στην Αμερική θα τα πας καλά.

 • jk

  Καλησπέρα. Ψάχνω να βρω πληροφορίες για τη μετανάστευση στην Αμερική και έπεσα πάνω στο άρθρο σου. Ο αδερφός της μητέρας μου είναι Αμερικανός υπήκοος (διπλή υπηκοότητα) όπως και η γυναίκα του (πάλι Ελληνίδα του Εξωτερικού) και τα παιδιά τους Αμερικάνοι καθώς ο έχουν γεννηθεί εκεί και είναι 30+. Επειδή εδώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο ο θείος μου πρότεινε να πάρω την οικογένεια μου και να μείνω στην Αμερική (είμαι 33, η γυναίκα μου 29 και έχουμε 2 παιδιά, 4 ετών και 2,5 μηνών). Κοίταξα στο site της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και διάβασα ότι μπορεί να με προσκαλέσει κάποιος Αμερικανός πολίτης για μετανάστευση στην Αμερική αλλά δεν λέει κάτι για συγγενή 1ου βαθμού. Μπορεί να με προσκαλέσει τελικά ο αδερφός της μητέρας μου ή όχι?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δυστυχώς δεν μπορεί να σας παράσχει μεταναστευτικό ευεργέτημα — και να μπορούσε δηλαδή, οι διαδικασίες για τις περισσότερες βίζες συγγενών (πχ αδερφός προς αδερφό κτλ) διαρκούν 10+ χρόνια, οπότε δώρον-άδωρον θα ήταν.

   • jk

    http://athens.usembassy.gov/imm_visas_gr.html

    Όπως βλέπεις εδώ πάντως, μιλάει ακόμα και για “τυχούσα σχέση τους με Αμερικανό πολίτη ή μόνιμο κάτοικο”.
    Θα πάω την Τρίτη βέβαια στην Αμερικανική πρεσβεία να ρωτήσω από κοντά, απλά μας έχει φάει η αγωνία εδώ πέρα. χαχαχα.

    Σε ευχαριστώ πάντως για την απάντηση

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Η «τυχούσα σχέση» αναφέρεται σε εργοδοτική σχέση. Αν κάποιος δηλαδή σου κάνει πρόσκληση για εργασία. Τέτοιες προσκλήσεις συνήθως καταλήγουν στην βίζα τύπου H1B — οι διαθέσιμες βίζες αυτού του τύπου έχουν εξαντληθεί για φέτος.

     • jk

      Τελευταία ερώτηση και σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Υπάρχει κάποιο link για την κλήρωση? Στο άρθρο σου δίνεις link από το wikipedia αλλά εκεί δεν υπάρχει link για να κάνεις αίτηση. Που την κάνω τελικά την αίτηση ?

      Κοίτα να δεις που θα πανηγυρίζουμε που καταφέραμε να γίνουμε μετανάστες. χαχαχαχα

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Η κλήρωση για το 2015 ολοκληρώθηκε. Η διαδικασία για την κλήρωση του 2016 θα ξεκινήσει το Οκτώβριο νομίζω. Για πληροφορίες εδώ:

      http://www.uscis.gov/green-card/other-ways-get-green-card/green-card-through-diversity-immigration-visa-program/green-card-through-diversity-immigrant-visa-program

     • ΜΓΔ

      Καλησπέρα,

      Ψάχνοντας πληροφορίες για τη μετανάστευση ανακάλυψα το blog!
      Παραπάνω αναφέρεις το site, στο οποίο διάβασα για την απόκτηση της πράσινης κάρτας μέσω λοταρίας. Πριν λίγο βρήκα αυτό το site : http://greencardservice.org/gr/ . Είναι νόμιμο; Ζητάει εξ αρχής τα χρήματα ενώ το site που προτείνεις αναφέρει ότι τα δίνεις μόνο και εφόσον γίνεις δεκτός. Μήπως είναι κάτι διαφορετικό; Μήπως υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που προσφέρουν τη βίζα;

      Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Δεν ξέρω αν είναι νόμιμο.

      Τα χρήματα που ζητάει είναι για να υποβάλλει την αίτηση για λογαριασμό σου. Η μεταναστευτική υπηρεσία των ΗΠΑ δεν χρεώνει τίποτα για την υποβολή της αίτησης. Το site που βρήκες λοιπόν θα σε χρεώσει για μια απλή πράξη η οποία γίνεται δωρεάν.

      Τα χρήματα που ζητά το site που αναφέρω παραπάνω, είναι τα απαραίτητα τέλη για την έκδοση της πράσινης κάρτας αν είσαι τυχερός και κληρωθείς.

      Τη βίζα την προσφέρει μόνο η μεταναστευτική υπηρεσία των ΗΠΑ. Η υποβολή αίτησης για τη βίζα μέσω λαχνού γίνεται ατελώς. Υπάρχουν διάφοροι ιδιώτες στις ΗΠΑ που αναλαμβάνουν, έναντι αντιτίμου, να υποβάλλουν την αίτηση για σένα. Η υποβολή αίτησης μέσω ενός τέτοιου ιδιώτη δεν αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσεις τον λαχνό. Αντιθέτως θα έλεγα, αν πέσεις στα χέρια επιτήδειου δεν αποκλείεται να μην υποβάλλει ποτέ αίτηση για λογαριασμό σου και απλώς να σου φάει τα χρήματα.

     • MGD

      Οι πληροφορίες σου ήταν πολύ κατατοπιστικές! Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και το ενδιαφέρον! Καλό απόγευμα!

     • Eve

      Καλημέρα σας. Έψαχνα κι εγώ πληροφορίες για Αμερική και έπεσα στο άρθρο σας. Ήθελα να ρωτήσω, οι αιτήσεις για Η1Β ξεκινούν την 1η Απριλίου κάθε χρόνου; δηλ για τις βίζες 2015 οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο φέτος;

     • Εve

      α καλα… ξέκινησαν ήδη, ήθελα να πω, φέτος τον απρίλιο;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Ξεκίνησαν την 1η Απριλίου 2014. Οι διαθέσιμες βίζες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες (στις 7 Απριλίου 2014, συγκεκριμένα).

     • Eve

      Μεσα σε 7 μερες 65.000;;;Μάλιστα….Μηπως γνωριζεις τι γινεται με το επαγγελμα του φυσικοθεραπευτη εκει; Δεν μπορω να βρω ξεκαθαρα εαν ειναι επαγγελμα με ζητηση εκει περα ειτε για βιζα ειτε γεινικοτερα.

 • djarmy

  kalhspera sas . tha eithela mia voithia>
  meno me tous gonis mou kai ton aderfo stin ellada ego kai o aderfos mou menoune 13 xronia kai i gonis mou pio pola xronia. tha eithela na matho pos boro na vgalo viza gia na pao stin ameriki. gia doulia- k gia mia kaliteri zoh opios bori na mas apantisi .ton euxristo poli!!

  • djarmy

   exo alvaniki oipikotita..

 • artzz

  kalhspera sas . tha eithela mia voithia>
  meno me tous gonis mou kai ton aderfo stin ellada ego kai o aderfos mou menoune 13 xronia kai i gonis mou pio pola xronia. tha eithela na matho pos boro na vgalo viza gia na pao stin ameriki. gia doulia- k gia mia kaliteri zoh opios bori na mas apantisi .ton euxristo poli!!

 • μαρινελα

  Kalhspera και από μένα.Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:θέλω να πάω νέα υόρκη για ένα χρόνο για μαθήματα αγγλικής γλώσας.έχω βρει το κολλέγιο και επίσηςi θεία μου που μένει φιλαδέλφια θα βγει εγκυητρια.πήγα νέα υόρκη το σεπτέμβριο του 2013 για 2 βδομάδες,και δεκέμβριο 2013 με φλεβάρη του 2014 (2 μήνες) για τουρισμό

  όντας πια άνεργη,μένω με ενοίκιο δεν έξω περιουσία στο όνομα μου και η περσινή φορολογική δήλωση θα είναι μέχρι και τον νοέμβριο που έμεινα άνεργη ,εχω πιθανότητες να πάρω φοιτητικη visa??? ευχαριστω ¨))

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Αν το πανεπιστήμιο εκδώσει το έντυπο I-20, το πιθανότερο είναι πως θα λάβεις τη φοιτητική βίζα.

   • μαρινελα

    λ¨ηρ ευχαριστωωωωω για την γρήγορη απάντηση !!!!

    με τόσα που διάβασα στο φόρουμ έχω μια ακόμη καλύτερη ιδέα αλλά το ότι είμαι άνεργη,δεν έχω τίποτα στο όνομα μου …ανυπαντρη ..μόνο το σπίτι που νοικιάζω θεωρήτε ότι θα εγκριθή η αίτηση μου????

    Τι σας κάνει να πιστέψετε ότι θα θα εγκριθή η αίτηση μου?

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Τα προξενεία κατά κανόνα χορηγούν φοιτητική βίζα από τη στιγμή που έχει δοθεί στον ενδιαφερόμενο το έντυπο I-20 από πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

     • μαρινελα

      ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου και την ευγενεια σου να ασχοληθεις με τα προβλήματα μας. να’σαι πάντα καλά

 • Δέσποινα

  Γεια σας
  Είμαι μαθήτρια δευτέρας λυκείου και ενδιαφέρομαι να μεταναστεύσω μόνιμα στις ΗΠΑ θέλω πρώτα να πάρω το πτυχίο μου ως παιδαγωγός και έπειτα να φύγω αλλά από ότι κατάλαβα επρόκειτο να είναι πολύ δύσκολο. Βρήκα αυτή τη σελίδα http://j1visa.state.gov/programs/au-pair αν δε σας κάνει κόπο μπορείτε να την κοιτάξετε και να μου πείτε εάν βοηθά στην απόκτηση βίζας ?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Θα πρέπει πρώτα να βρεις μια υπηρεσία/πρακτορείο που βρίσκει au pairs για αμερικανικές οικογένειες. Αν έχεις καλή γνώση της αγγλικής, και με το πτυχίο της παιδαγωγικής, θα μπορούσες σχετικά εύκολα να βρεις θέση εργασίας ως νταντά (au pair).

   Το πρόβλημα με τη βίζα J1 όμως είναι πως μετά τη λήξη της θα πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για 2 έτη, πριν επιστρέψεις στις ΗΠΑ για εργασία. Σε κάποιες περιπτώσεις η απαίτηση για την 2ετία μπορεί να αρθεί.

 • Βασίλης

  Γειά σας, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Όταν γονείς αμερικανοί υπηκοοι κάνουν πρόσκληση σε παντρεμένο παιδι σε πόσα χρόνια βγαίνει συνήθως η έγγριση; Υπάρχει η πιθανότητα αυτη η χρονική περίοδος να ελαχιστοποιηθεί με κάποιο τρόπο;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Η διαδικασία διαρκεί 9+ έτη και δεν υπάρχει τρόπος να συντομευθεί.

 • ΝΙΚΟΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ..ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑ VISA ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΛΗΞΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ..?ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΗ ΥΠΟΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ..?ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ..?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Τί είδους visa είχες;

   Η καναδεζικη υπηκοότητα δεν θα παίξει ρόλο στην πράσινη κάρτα. Ως Καναδός όμως αν έχεις προσφορά εργασίας στις ΗΠΑ, μπορείς να αποκτήσεις άδεια εργασίας μπαίνοντας στη χώρα και επιδεικνύοντας την επιστολή με την προσφορά.

 • ΝΙΚΟΣ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ..!!

 • Νίκος Αναγνωστάκης

  Καλημέρα-Καλησπέρα σε όλα τα άκρα της γης!! Μια ερωτησούλα… Πρόκειται να ταξιδέψω για διακοπές στις ΗΠΑ. Θα ενοικιάσουμε μινι-λεωφορειάκι επειδη είμαστε πολλα ατομα. Τι πρεπει να γνωρίζω για αυτο το θεμα; Ξέρω οτι χρειάζεται μια πιστωτικη κάρτα (την έχω) και βεβαια το δίπλωμα. Το δίπλωμα μου ειναι της Ε.Ε. με ημ. εκδοσης 16/10/2013 και το εχω απο το 2001. Ευχαριστω πολυ για το χρόνο σου και την βοήθεια που προσφέρεις!!! Νίκος

 • Αγαμέμνων

  Γεια σας, είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός στο πολυτεχνείο με βαθμό 8.95 που είναι πραγματικά πάρα πολύ καλός. Θα αποφοιτήσω σε 1 χρόνο από τώρα αλλά δεν είναι απαραίτητο να βρίσκομαι στην Αθήνα και θα ξανά επιστρέψω στην επόμενη εξεταστική απλά για να δώσω τα μαθήματα. Ενδιαφέρομαι να ταξιδέψω τον Σεπτέμβριο στην Αμερική με την βίζα που μπορείς να πάρεις και διαρκεί 6 μήνες. Έχω θεία μου που μπορεί να με φιλοξενήσει.
  1.Είναι απαραίτητο το εισιτήριο επιστροφής?
  2.Πρέπει να δείξω ότι εχω χρήματα σε κάποιον λογαριασμό?
  3.Θα πρέπει να αποδείξω ότι θα μείνω στην θεία μου?
  4.Μπορώ να ανανεώσω την βίζα αν γίνω δεκτός απο κάποιο πανεπιστήμιο η βρω δουλεία ενώ είμαι εκεί?
  5.Υπάρχει κάποια άλλη βίζα για την οποία θα μπορούσα να κάνω αίτηση από την στιγμή που είμαι μηχανικός με πολύ καλό βαθμό πτυχίου?

  Όλα αυτά γιατι δεν μπορώ να περιμένω ένα χρόνο για να κάνω αιτήσεις στα Πανεπιστήμια. Σας ευχαριστώ!

 • Βικη81

  Γεια σας.Το ονομα μου είναι Βικη και νομιζω πως χρειαζομαι τη βοηθεια σας!Βρισκομαι στην Αμερική με λιγμενη τουριστικη βιζα εδώ και ένα χρονο.Θελω να γυρισω πισω στη χωρα μου αλλα φοβάμαι πολύ γιατι ακουσα ότι υπαρχει κυνδινος να με συλλαβουν και να με δικασουν οι Αμερικανικες αρχεσ για παραβιαση του νομου.Ξερετε να μου πειτε κατά ποσο υσχιει αυτό?Δηλαδη τι γινετε σε μια τετοια περιπτωση?Ξερει κανεισ να μου πει?Ευχαριστω!

 • Thomas

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα άρθρα σου και από εμένα.
  Δεν βρίσκεις τόσες πληροφορίες αλλού έτσι εύκολα. Η δίκη μου περίπτωση είναι λίγο
  περίεργη. Έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχω Αμερικανικό διαβατήριο και Social Security αλλά
  τίποτα άλλο. Έχω σπουδάσει οδοντιατρική και έχω άδεια για αυτή την ειδικότητα
  στην Ελλάδα. Δεν το έχω ασκήσει ποτέ όμως γιατί δεν μου άρεσε σαν επάγγελμα. Είμαι
  37 χρονών και μέχρι τώρα εργαζόμουν τα τελευταία 10 χρόνια σε φαρμακευτικές εταιρίες
  με πολύ καλούς μισθούς. Έχω μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική και είναι αυτό που πραγματικά
  αγαπώ να κάνω αλλά δεν έχω κάποιο πτυχίο σχετικό με αυτό. Πλέον λόγο κρίσης είμαι
  άνεργος εδώ και 1 χρόνο και έχω χάσει κάθε ελπίδα για εργασία εδώ, οπότε σκέπτομαι
  να μεταναστεύσω στη Αμερική σύντομα. Πλέον το βασικό μου μέλημα είναι βιοποριστικό.
  Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω χάσει και τους δυο γονείς μου και δεν έχω κανένα συγγενή
  Αμερική παρά μόνο ένα γνωστό που μπορεί να με φιλοξενήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
  Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι από το Internet δεν μπορώ να βρω δουλειά στις ΗΠΑ
  και ψάχνω ένα τρόπο ή έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να μου δώσει κατευθύνσεις
  και να με βοηθήσει.

  Ερώτηση 1η: Αν είμαι Αμερική τι πιθανότητες έχω
  να βρω δουλειά εύκολα, που και σε πόσο χρόνο (Δεν έχω κάποια προτίμηση αρκεί να
  αρκούν τα χρήματα για τα έξοδα μου σε πρώτη φάση)?

  Ερώτηση 2η: Τι γίνεται με τα συντάξιμα που έχω από
  Ελλάδα (χάνονται ή συνυπολογίζονται)?

  Ερώτηση 3η: Αν βρω δουλειά σε αντικείμενο άσχετο από
  τις σπουδές μου (πχ εστιατόριο) θα πρέπει να έχω και αντίστοιχο πτυχίο (πχ μάγειρα)?

  • Theodore

   Στην ίδια φάση ήμουν και εγώ πέρυσι και τελικά πήρα την απόφαση και ήρθα.
   Δουλειά θα βρεις για τα έξοδα όπως λες. Εγώ βρήκα αμέσως. Από Ελλάδα μέσω internet δεν είχα πάρει καμία απάντηση πριν έρθω. Αν έρθεις φρόντισε να έχεις χρήματα πάνω σου. Τα αρχικά έξοδα είναι πολλά.
   Μάγειρας δεν θέλεις πτυχίο. Αλλά chef θέλεις. Πολλές Πολιτείες ζητούν μια πιστοποίηση αλλά είναι πολύ εύκολο το τεστ. Με τα συντάξιμα δεν ξέρω.

   • Thomas

    Μου δίνεις μεγάλο κουράγιο.

    1.Έχεις καθόλου ιδέα πόσα χρήματα θα χρειαστώ να έχω μαζί μου ώσπου
    να ταχτοποιηθώ?

    2.Συμφέρει να φέρω τα έπιπλα & ηλεκτρικά που έχω από Ελλάδα
    που είναι μεγάλης αξίας (σπίτι 80 τμ) ή να τα σκοτώσω εδώ και να πάρω άλλα εκεί?

    • Theodore

     Εξαρτάται. πχ αν χρειαστείς αυτοκίνητο υπολόγισε την ασφάλεια $3000 το χρόνο σαν νέος οδηγός.
     χαχαχα και εγώ 87τμ έχω Ελλάδα, δεν έφερα τίποτα. Για ένα κοντέινερ θέλεις περίπου 5000. Τα ηλεκτρικά δεν κάνουν εδώ 110volt και πχ η τηλεόραση έχει άλλο σύστημα. Υπολογιστές λαπτοπ κινητά ναι.

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Για τις πρώτες μέρες ρίξε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο:

     http://irakliotis.gr/blog/?p=3049

 • lola

  gia sas ego thelo na rotiso i giagia mou exi amerikaniko diavatirio einai amerikanos ipikoos . den exei taksidepsi pote stin ameriki o paters tis itan amerikanos …. ego san egoni tis i imitera mou san kori tis dikeumaste tin ipikotita kai me pio tropo?

  • Thomas

   Όχι δεν την δικαιούσαι από όσο ξέρω και δεν υπάρχει τρόπος
   να την πάρεις αν έχεις γεννηθεί Ελλάδα παρά
   μόνο αν και οι δυο γονείς σου την είχαν όταν σε γέννησαν.

  • Theodore

   αν είστε ενήλικες όχι. Και η γιαγιά θα έπρεπε να αποδείξει ότι έχει ζήσει 5 χρόνια στις ΗΠΑ. (60 μήνες πχ πτυχίο πανεπιστημίου 4ετες αποδεικνύει 4χ9=36 μήνες)

 • panos

  Kalispera eithela na rotiso an se periptosi pou paraviaso thn viza thn esta kai katso kana 2mino poio polu kai pali mou egrithi h viza mporei na taksidepso sthn ny h tha exo provlima me to imigresio

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν μπορω να προσφέρω πληροφορίες σε ερωτήσεις που αφορούν προθέσεις ή υποθετική παραβίαση της νομοθεσίας.

   • panos

    O logos pou kathisa parapano einai prosopika gia ton theio mou pou adimetopizei ena sobaro problima ugeias den peiga me skopo na doulepso exo douleia kai tous to eipa twra exw adia ergasias kai skopeuw na ksanapaw gia diakopes thn viza mou thn exo sto xeri egrithike ala den ksero an tha bro problima sto aerodromio boithisene an mporeis