Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Print Friendly
Share
 • paulina

  ean paei o sizigos prota kai vri ergodoti pou mpori na ergasti kapou, emi meta to dikeoma na feri tin sizigo kai to pedi tou stin ameriki efoson fenete pos ergazete kanonika me asfalia kai ta lipa?kai se poso kairo mpori na pane oi oikogenia tou kai an mpori o idios na paei kai na tous feri???

 • nikath

  Γεια σας! Θα ήθελα κι εγώ να σας ρωτήσω κάποια πράγματα. Είμαι 18 χρονών, έδωσα πανελληδικές, συγκέντρωσα 19.452 μόρια και τον Οκτώβρη θα περάσω στη Νομική Αθηνών. Έχω μία από τις (10-20; δε μπορώ να γνωρίζω ακόμα) υψηλότερες βαθμολογίες στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι μπορώ να εξασφαλίσω μία υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής; Αξίζει να το προσπαθήσω;
  Απ’ ό,τι έχω ακούσει, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο http://law.wustl.edu/index.asp είναι αρκετά καλό για νομικές σπουδές και αρκετά γενναιόδωρο όσον αφορά στις υποτροφίες. Παρόλα αυτά, χρειάζομαι βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει τη διαδικασία, έτσι ώστε να πετύχω την υποτροφία. Μπορείτε να μου δώσετε ό,τι πληροφορίες γνωρίζετε και πιστεύετε ότι θα μου χρησιμεύσουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • dim

  Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω με executtive diploma in accounting management , Bsc in accounting City university of seattle & με MBA έχω πιθανότητες να βρω εργασία στη Νέα Υόρκη?

 • dim

  Eπίσης αυτό που είπατε ότι η πρόσκληση μεταξύ αδελφου/ αδελφής σκέφτονται να καταργηθεί έχετε ακούσει κάτι αναφορικά με αυτό ?

 • margarita

  καλησπερα, πριν τρια χρονια κερδισα μεσω λοταριας πρασινη καρτα για αμερικη…λογω του οτι σπουδαζα στην ελλαδα επρεπε μια φορα το χρονο να δινω το παρον εκει διοτι οπως μου ειχαν πει εαν δεν το εκανα υπηρχε κινδυνος να ”καουν” τα χαρτια μου… φετος τελειωσα της σπουδες μου και σκεφτομαι να παω σε κατι συγγενεις οι οποιοι μου εξασφαλιζουν σπιτι και εργασια εως οτου να παρω την αμερικανικη υπηκοοτητα και να ξαναπαω αμερικη μονιμα…απ πληροφοριες που εχω λενε οτι απο τη στιγμη π εχω πραγατοποιησει ηδη τρεις εισοδουσ στη χωρα μπορω μετα απο 6 μηνες και εφοσον ολο αυτο το διαστημα εργαζομαι εκει να παρω την υπηκοοτητα…γνωριζεται αν ισχυει ο συγκεκριμενος χρονος η αν ειναι παραπανω;;;

 • Vasiliki Trelaraa

  δηλαδη αν καποιος μαζεψει καποια χρηματα …βγαλει βιζα κ παει σαν αγνωστος να μειενει εκει νικιασει ενα σπιτι κι αναζητησει για μια δουλεια εστω για λιγο ειναι δυσκολα??

 • μακ

  καλησπερα λεωνιδα…θα ηθελα να ρωτησω και εγω καποια πραγματα(αν δε γινομαι κουραστικος)μιας και απ οτι βλεπω γνωριζεις πολλα.η αδερφη τησ μητερας μου η θεια μου δηλαδη εχει περιπου 40 χρονια αμερικη υπαρχει περιπτωση να μπορεσω να παω αν με καλεσει και βαλω και δικηγορο για τα χαρτια?και επισησ ειμαι 27 και δουλευω ωσ προισταμενος κρεοπωλειου σε μεγαλη αλυσιδα με 10 χρονια προυπηρεσια και διπλωμα πανω στην δουλεια μου…μ αυτη την ειδικοτητα μπορω να βγαλω εργασιακη visa?ελπιζω να μην σε κουρασα και να εχω μια απαντηση σου συντομα!ευχαριστω!

  • http://irakliotis.gr λ:ηρ

   Δυστυχώς δεν βλέπω τρόπο να μπορέσεις να έρθεις με άδεια εργασίας.

 • dim

  Καλησπέρα Λεωνίδα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής αν βέβαια γνωρίζεις : έχω κάνει αίτηση για Diversity Immigrant Visa.2015
  θέλω να ταξιδέψω για να επισκεφτω τον αδελφό μου τα Χριστούγεννα , για 15 ημέρες. πρέπει να έρθω με esta?
  Αν ναι , αν μετά από 2 χρόνια πληρώ τα κριτήρια για β1/β2 με ακίνητο, καταθέσεις , σταθερή εργασία και σταθερό μισθωτήριο κατοικίας στην Ελλάδα , διακινδυνεύω κάτι αν φύγω τώρα με esta?( εννοείται ότι θα επιστρέψω κανονικά )
  αν μπορείς θα περιμένω απαντησή σου
  ευχαριστώ πολύ

  • http://irakliotis.gr λ:ηρ

   Έλα κανονικά με ESTA. Αν αλλάξει κάτι στο μέλλον, εφόσον δεν έχεις παραβεί τους όρους της ESTA δεν θα έχεις πρόβλημα να αποκτήσεις μεταναστευτική ή εργοδοτική βίζα.

  • DIM

   dim
   • 5 days ago• 0 0

   +

   Καλησπέρα Λεωνίδα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής αν βέβαια γνωρίζεις : έχω κάνει αίτηση για Diversity Immigrant Visa.2015
   θέλω να ταξιδέψω για να επισκεφτω τον αδελφό μου τα Χριστούγεννα , για 15 ημέρες. πρέπει να έρθω με esta?
   Αν ναι , αν μετά από 2 χρόνια πληρώ τα κριτήρια για β1/β2 με ακίνητο, καταθέσεις , σταθερή εργασία και σταθερό μισθωτήριο κατοικίας στην Ελλάδα , διακινδυνεύω κάτι αν φύγω τώρα με esta?( εννοείται ότι θα επιστρέψω κανονικά )
   αν μπορείς θα περιμένω απαντησή σου
   ευχαριστώ πολύ

 • george leeds

  καλησπερα ειμαι 27 ετων σπουδασα αγγλια και ειναι ονειρο ζωης να μεινω μονιμα στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου την αμερικη..αυτο που θελω να ρωτησω ειναι,αν μπορω να βρω δουλεια στις ηπα με τουριαστικη βιζα και αν μπορω να νοικιασω σπιτι,να αγορασω αυτοκινητο και να βγαλω αμερικανικο διπλωμα οδηγησης χωρις να εχω βιζα..ας το προσπαθησουμε παρανομα λοιπον…τοσοι μεξικανοι ζουν στην αμερικη παρανομα,αυτοι πως επιβιωνουν??π.χ εχουν αυτοκινητο,σπιτι??thanks a lot

 • voula

  geia sas eimai 6 mhnes ellada.hmouna ameriki 4 mhnes me biza gia diakopes pou einai 3 thn paradiasa gia 1 mhna. thelo na ksana pao pos mporo na pao me alli biza ginetai?an nai kai poso kostzei?

 • amakiller

  καλησπερα, πολυ καλο το αρθρο σου.
  θα ηθελα να σε ρωτησω εγω που ειμαι φοιτητης και θελω να παρω βιζα για να εργαστω στν αμερικη ( οτν τελειωσω τις σπουδες μου) που κανω αιτηση? και επισης μπορω να κανω αλλη αιτηση για μενα ξεχωριστα και αλλη για ολη τν οικογενεια για να εχουμε παραπανω πιθανοτητες?
  μπορεις να μου στειλεις ενα site που θα μπορεσω ν κανω αιτηση
  ευχαριστω

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ξαναδιάβασε το άρθρο παραπάνω και ειδικά την παράγραφο με τίτλο «Με εργοδοτική προσφορά».

   • amakiller

    δε θελω ν παω ετσι, θελω με κληρωση
    τελος παντων, μπορεις να μου πεις που μπορω κανω τν αιτηση για να μπω στν κληρωση?

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Ξαναδιάβασε το άρθρο παραπάνω και ειδικά την παράγραφο με τίτλο «Με κλήρωση».

     • Kami

      Τι να διαβάσει; Το άρθρο απλώς περιγράφει την ύπαρξη της διαδικασίας, δε λέει πουθενά που κάνεις αίτηση.

 • nikos k.

  kalispera labro! thelw na se rwtisw kati……..padreftika amerikanida politria ena xrono twra,ektos apo tin i30 k ektos ap to na paw se dikigoro stin ameriki pws borw na vgalw prassini karta apo ameriki? eimai idi ameriki k de thelw na fugw…h douleia mou stin ellada einai se ena upourgeio akoma tin exw aplos exw valei adia anef apodoxwn…..o dikigoros edw zitaei 5.000$ k to thewrw koroidia na mas faei tosa lefta!
  poios tropos allos uparxei wste na mi fugw apo ameriki alla na mi plirwsw k tosa sto dikigoro?
  kaname thriskeftiko gamo stin ellada….de borei na min borw pleon na meinw edw monima xwris na dwsw tosa polla!
  se efxqristw polu
  nikos

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   $5,000 δεν είναι τίποτα δεδομένου πως βρίσκεσαι στις ΗΠΑ ψιλοπαράνομα. Έχει κάνει η σύζυγος την αίτηση I-130 για λογαριασμό σου ήδη;

 • νικος

  xaire lewnida!sigxaritiria gia to site!paroti exw arketous sigkeneis sto new jersey kserw pws 8a eitan to teleutaio pou 8a ei8elan na forto8oun siggeni apo to eksoteriko.8a ei8ela na s pw pws exw to proficiency sta agglika k exw adeia didaskaleias.me auta ta prosonta paizei tpt gia douleia ekei???euxaristw!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Άδεια διδασκαλίας για τί πράγμα;

 • κωσταντινος33

  χαιρεται,προσφατα γνωρισα μια κοπελα εδω στην ελλαδα στις διακοπες τις και ερωτευτηκαμε.μαζι 3 μηνες εδω και εξαποστασεως πλεον επικονωνουμε καθημερινα εδω και 1 χρονο.η κοπελα ειναι απο τη κολομβια και μεταναστευσε στο τεξας για σπουδες εκει εχει και ολοκληρη την οικογενεια της αλλωστε.εμενα θα με ενδιεφεραι να εγκατασταθω νομιμα και μονιμα εκει και ποιες ειναι οι κινησεις που πρεπει να κανω.υπαρχει και το παραθυρο σπουδων για μενα το σκεφτομαι.περα απο αυτο ομως θα ηθελα να μαθω περι γαμου-αραβωνα δε ξερω και γω τι ..ευχαριστω.οποιες σκεψεις και λυσεις θα χαρω πολυ να τις ακουσω,ευχαριστω!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ξέρεις αν έχει Αμερικανική υπηκοότητα η κοπέλα;

   • kostantin33

    δεν θελω να πω ψεματα αλλα δν πρεπει να εχει υπηκοοτητα.αν εχει η δν εχει θα ηθελα πληροφοριες ξεχωριστα.ευχαριστω για το ενδιαφερον!

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Αν δεν έχει, τα πράγματα είναι πάρα πάρα πάρα πολύ δύσκολα. Αν έχει είναι απλώς πάρα παρα πολύ δύσκολα. Τις δικές σου προθέσεις τις καταλαβαίνω. Οι δικές της ποιές είναι; Αν θέλει να παντρευτείται και είναι Αμερικανίδα υπήκοος μπορεί να σου βγάλει βίζα αρραβωνιαστικού, να πας στις ΗΠΑ, να παντρευτείτε, να επιστρέψεις στην Ελλάδα μετά το γάμο, να περιμένες λιγες βδομάδες, να βγάλεις μεταναστευτική βίζα και να πας πάλι ΗΠΑ.

 • Eda

  Καλημέρα!

  Είμαστε μια 4 μέλη οικογένεια Ο σύζυγος ηλικίας 47 χρονών μεταλλειολόγος
  μηχ. Και τοπογράφος εγώ η μητέρα 45 χρονών
  μεταλλειολόγος μηχ. Και σχεδιάστρια αρχιτεκτονικού σχεδίου και τα δυο μου παιδιά
  , ο μεγάλος 18 χρονών 3τη λυκείου και ο μικρός 16 χρονών 1τη λυκείου. Οι γονής
  του συζύγου μου είναι αμερικανική πολίτες από πολιτογράφηση, σκεπτόμαστε να μεταναστεύσουμε
  στη ΗΠΑ, εάν μπορείτε να μας βοηθήσετε 1. ποιες είναι η διαδικασίες 2. για τι διάστημα
  θα έχουμε το δικαίωμα απόκτησης πράσινης κάρτας 3. τι μπορούμε να κάνουμε για
  την εργασία μας εκεί 4.Τι θα γίνει με τα σχολεία των παιδιών

  Σας Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Για να μεταναστεύσετε υπάρχουν τρεις τρόποι: (1) να βρεί κάποιος από τους δυό σας δουλειά σε εργοδότη που θα αναλαβει τη μεταναστευτική διαδικασία· (2) να σας κάνουν πρόσκληση οι γονείς του συζύγου· (3) να κερδίσετε μια από τις 100 περίπου πράσινες κάρτες που κληρώνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

   Το (1) θα πάρει περίπου 2 χρόνια. Το (2) τουλάχιστον 8. Το (3) περίπου ενάμιση χρόνο αν κερδίστε.

   Και στις τρεις περιπτώσεις το σχολείο των παιδιών δεν θα είναι πρόβλημα μετά από τόσο καιρό.

   Στις περιπτώσεις (2) και (3) μπορείτε να έρθετε ΗΠΑ δίχως να έχετε εξασφαλίσει εργασία και να αναζητήσετε κάτι αφότου φτάσετε. Στην περίπτωση (1) θα πρέπει πρώτα ένας από τους δυό σας να εξασφαλίσει εργοδοτική προσφορά — κάτι που είναι πολυ δύσκολο για τις ειδικότητες που έχετε.

 • sailer

  Kalhspera mia erotish exo , exo vgali esta k tha taksidepso usa gia 3 mines , ean se ayto to diasthma mou prosferthi ergasia ti ginete boro na kano etish gia visa apo usa,, to esta boro na to akiroso k na min giriso piso ?

 • Νικος

  Καλησπερα Κ. Λεωνιδα ειμαι Ελληνας πολιτης και θα ερθω στην Αμερικη με εστα για να βρω εναν εργοδοτη και ισως να μου αναλαβει τα καρτια μου διοτι θελω πολυ να ερθω και να μινω μονιμα στην Αμερικη , εχω πολους φιλους στην Αμερικη που μου υποσχονται εργασια , εχω ελπιδες ; με ποιο τροπο μπορω να κανω τα καρτια μου και να παρω την πρασινη καρτα ; ευχαριστω Νικος.

 • Mary

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά που κάνετε. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες ειναι οι διάφορες μεταξύ F-1 και M-1 φοιτητικές βιζα. Ευχαριστώ πολυ!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Η M-1 είναι η αντίστοιχη της F-1 αλλά για επαγγελματική κατάρτηση. Δηλαδή ενώ η F-1 είναι για ακαδημαϊκά προγράμματα (πχ 4ετή πτυχία, Masters και διδακτορικά συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών διδακτορινών όπως νομική, ιατρική, κτλ), η M-1 αφορά σπουδές σε διετή κολέγια (community colleges), επαγγελματικά προγράμματα (πχ πιστοποίηση σε food sanitation, hair dressing κτλ).

 • Dimitris Papas

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ 3Η ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΕΚΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΙΑΣ ΞΑΔΕΡΦΗΣ ΜΑΣ. ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣΕΙ ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ????? ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ..

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Έτσι που μου τα λέτε δεν βλέπω νόμιμο τρόπο εισόδου στις ΗΠΑ. Το πιθανότερο είναι πως θα έρθετε με τουριστικές βίζες (ή το πρόγραμμα ESTA). Αν ψάξτε για δουλειά και μείνετε στις ΗΠΑ μετά τη λήξη της περιόδου τουριστικής επίσκεψης, θα έχετε παραβιάσει το νόμο. Αν σας πιάσουν το πιθανότερο είναι να σας στείλουν πίσω. Ακόμη κι αν δεν σας πιάσουν όμως, οι συνθήκες εργασίας υπό καθεστώς παρανομίας δεν είναι καλές.

   • Dimitris Papas

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΖΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΣ, ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ? ΚΙ ΑΝ ΟΧΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΗΓΕΝΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ?

 • Kwnstantina Kenzi

  Καλησπέρα. Αν για παραδειγμα εχεις παρει την απόφαση να τελειωσεις εδω τις σπουδες σου και μετα θες να φυγεις μονιμα για Αμερικη για εργασια και διαμονη ποια ειναι η διαδικασια.??

 • Lilit

  Σήμερα στις 6:57 μ.μ.
  Καλησπέρα
  Έχω βίζα στο διαβατήριο μου διάρκειας 10 ετών(2006 -2016).Το 2006 πήγα για τουρισμό ένα μήνα και γύρισα.Τώρα θέλω να πάω με τον αλλοδαπό σύζυγο μου που έχει δελτίο μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα(2011 -2021) για τουρισμό στις ΗΠΑ.Ο σύζυγος μου πρίν ένα χρόνο μπήκε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία για να παρευρεθεί σε ένα γάμο στις ΗΠΑ αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του.Μπορούμε τώρα να μπούμε στη Αμερικάνικη πρεσβεία μαζί?

 • LAMPROS

  Αγαπητε Λεωνιδα, σου ευχομαι χρονια πολλα και καλη χρονια.
  Μετα απο πολυ καιρο πηρα το θαρρος να επικοινωνησω ξανα μαζι σου για να ζητησω την γνωμη σου σε κατι.
  Ειμαι ιατρος και τελικα μου προσφερουν θεση σε μια νεα βιοχημικη εταιρεια στο Richmond Virginia με ετησιο μισθο μαζι με τα μπονους 205000$ ανα ετος. Η γνωμη σου ειναι οτι ειναι ικανοποιητικος για την Αμερικη για ιατρο? Ποσο πιστευεις οτι πανω κατω θα μου μενει καθαρος τελικα ανα έτος υπολογιζοντας οτι θα νοικιασω σπιτι, αγορασω αυτοκινητο κλπ? Επισης μου προσφερουν συμβολαιο με at will συνεργασια χωρις συγκεκριμενη δεσμευση για χρονικο οριο, ειναι αυτο συνηθες στην Αμερικη? Επισης η συζυγος μου θα καλυπτεται απο την δικη μου ιατρικη ασφαλεια που μου παρεχουν?
  Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου εκ των προτερων!

 • Χρύσα

  Καλησπέρα κ Καλη χρονία!!! Θέλω να σε ρωτησω κάτι μιας κ Γνωρίζεις τοσα πόλλα για τις ΗΠΑ..Εκτός απο το γεγονος οτι έχω συγγενείς εκεί που μπορουν να με φιλοξενησουν έχω πτυχίο ΤΕΙ νοσηλευτικής κ ο άντρας μου δουλεύει στην group 4. Πιστεύεις θα καταφέρω βρω εύκολα εργοδότη ώστε να με βοήθησει με την πράσινη κάρτα; επισης μπορεί ο άντρας μου Να ζητήσει μετάθεση για την group 4 στην Αμερικη;;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Πριν 3-4 χρόνια, άτομα με νοσηλευτικές ειδικότητες μπορούσαν να βρουν δουλειά (και άδεια εργασίας) στις ΗΠΑ σχετικά εύκολα. Δεν γνωρίζω όμως πώς είναι τα πράγματα σήμερα. Νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσετε με δικηγόρο που ειδικεύεται σε μεταναστευτικά. Σίγουρα υπάρχει ζήτηση για νοσηλευτικό προσωπικό εδώ. Και ίσως να υπάρχουν μεταναστευτικές διευκολύνεις. Αν όντως υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση για νοσηλευτές, το βεβαιο είναι πως θα χρειαστει να περάσεις εδώ εξετάσεις πιστοποίησης ικανοτήτων και γνώσεων (πχ την πιστοποίηση της CGFNS ή NCLEX. Δεν ξέρω αν μπορείς να δώσεις τις εξετάσεις αυτές στην Ελλάδα — ίσως χρειαστεί να πας σε τρίτη χώρα, πχ Γερμανία ή Αγγλία για 2-3 μέρες.

   • Χρύσα

    Ναι γνωριζω οτι δινουν τοπικό δίπλωμα σε νοσηλευτές, εγω νόμιζα οτι σε εξετάζουν εκει, σε εκπαιδεύουν πρώτα και μετά οι ίδιοι σε εξατάζουν για να στο δώσουν δεν θυμάμαι ποιος μου το είχε πει..δεν ξέρω που να απευθυνθώ γι’αυτό..Μήπως να στείλω βιογραφικό σε νοσοκομεία και αν ενδιαφερθει κάποιο μου δωσουν αυτοί πληροφορίες??

 • marilena

  kalhmera sas tha hthela na rwthsw kai egw kati ,kai sas eyxaristw polu.an o pateras einai amerikanos poliths kai fygei apo ellda kai egkatastathei ameriki kai douleyei ,kai ton episkeftoun ta paidia tou me eyropaiko diabathrio mias kai ta exoun gennithei apo ellhnida sthn ellada,pws mpori na krathsei sthn ameriki ta paidia kai thn suzigos tou ?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Γονιός/σύζυγος με αμερικανική υπηκοότητα μπορεί να ζητήσει την μετανάστευση των παιδιών του και της συζύγου του. Θα πρότεινα να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο με ειδίκευση στα μεταναστευτικά, ώστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Να έχετε υπομονή όμως γιατί αν διαβάζω καλά τα στατιστικά του visa bulletin, θα πάρει τουλάχιστον 6 χρόνια πριν εξεταστεί η υπόθεσή σας.

 • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

  Καλησπερα λεωνιδα.θα ηθελα σε παρακαλω την βοηθεια σου.ο αντρας μου πηγε πριν 2 μηνες αμερικη για 37 μερες με visa waiber.τωρα θελει να ξαναπαει υπαρχει καποιος ιδιοκτητης τυπογραφειου που τον θελει για υπαλληλο(ο αντρας μου εχι τελειωσει ενα ιεκ),θα παρει ευκολα visa;τι κινησεις πρεπει να κανει;απαντησε μου σε παρακαλω γιατιειμαι σε πολυ ασχημη κατασταση ελπιζω να ειναι δυσκολο.πρεπει να του κανει προσκληση;σε ευχαριστω να εισαι καλα

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δυστυχώς είναι απίθανο να λάβει άδεια εργασίας με την ειδικότητα που κατέχει. Η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον εργοδότη. Τα περιθώρια όμως είναι πολύ στενά — μάλλον ανύπαρκτα.

   • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου.αν ο εργοδοτης του κανει προσκληση θα γινει δεκτη;ο αντρας μου ισχυριζεται οτι θα παει αμερικη με μια εξαμηνη;βιζα η με βιζα προσωρινης εργασιας ισχυει κατι τετοιο;εν κατακλειδι υπαρχει τροπος να παει για εργασια εκει;σε ευχαριστω κ συγνωμη αν σε ζαλιζω

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Δεν γίνεται ακριβώς πρόσκληση. Ο εργοδότης υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικαιολογητικά για να χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο άδεια εργασίας. Αν η αίτηση εγκριθεί, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να ξεκινήσει την εργασία του.

     Δεν γνωρίζω περι 6μηνης προσωρινής άδειας. Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Σε ευχαριστω και παλι χωρις να θελω να καταχραστω την καλη σου διαθεση θελω κατι ακομα να ρωτησω ποσο χρονο θα παρει αυτο που λες για να ετοιμαστουν τα χαρτια;και αν ειναι ο μονος τροπος για να παει κ ποσο διαρκεια θα εχει ετσι η παραμονη του;πως λεγεται αυτη η βιζα;σε ευχαρισυω

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Θα πάρει τουλάχιστον 9 μήνες — να θυμήσω όμως πως η επαγγελματική κατάρτιση του συζύγου μάλλον αποκλείει κάθε πιθανότητα για άδεια εργασίας.

     • Marios

      δε παιζει αυτο το σεναριο να βγαλει βιζα με πτυχιο ιεκ για τυπογραφειο. ας ρωτησει καποιο δικηγορο αλλα θα του παρει καποιες χιλιαδες και δε θα γινει και τιποτα.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Δύσκολο ως απίθανο. Οι άδειες εργασίας δίνονται για επιστημονικές και τεχνικές κυρίως ειδικότητες που απαιτούν συνήθως μεταπτυχιακό τίτλο. Οι προσωρινές άδειες εργασίας αφορούν εποχιακές δουλειές, πχ σερβιτόρους για την τουριστική περίοδο, εργάτες κονσερβοποιΐας, κτλ. Η ασχολία του τυπογράφου δεν είναι εποχιακή.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Ναι αλλα κανει αιτηση γιαδεια εργασιας ο εργοδοτης;θα γινει δεκτη;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Μάλλον όχι. Από τη στιγμή που δεν πρόκειται για εποχιακή θέση ή για εξειδικευμένη επιστημονική/τεχνολογική θέση, δεν προβλέπεται άδεια εργασίας.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Ειχατε δικιο τελικα για εργασια δε γινεται να παει μιλησα μαζι του κ μου ειπε οτι τελικα θα βγαλει βιζα τουριστικη που ισχυει για ενα ετος.υπαρχει περιπτωση να γινει δεκτη;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Αν εργαστεί με τουριστική βίζα, θα παρανομήσει. Γι αυτό άλλωστε και το προξενείο των ΗΠΑ είναι επιφυλακτικό με τις τουριστικές βίζες σε Έλληνες αυτό τον καιρό. Επειδή πιστεύουν πως πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν ακόμη και παρανόμως.

      Υποθετικά όμως, ας πούμε πως έρχετε με τουριστική βίζα στις ΗΠΑ να αναζητήσει δουλειά (κάτι, που όπως είμαμε ήδη είναι παράνομο). Έστω λοιπόν πως παίρνει το ρίσκο της παρανομίας. Τι δουλειά θα αναζητήσει και πού;

      Μεγάλοι εταιρικοί εργοδότες δεν θα τον προσλάβουν επειδή δεν έχει άδεια εργασίας. Ένας μικρός εργοδότης μπορεί να πάρει το ρισκο και να τον προσλάβει στη ζούλα. Γιατί να το κάνει; Τι όφελος θα έχει παρανομώντας;

      Για τον ίδιο τον εργαζόμενο, η παρανομία σημαίνει εκμετάλλευση από εργοδότες (χαμηλότερο μεροκάματο, ανεπαρκή κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, κτλ).

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Σας ειπα οτι ο ιδιοκτητης του τυπογραφειου τον ξερει απο παλια και τις 40 μερες που πηγε με βιζα waiber εργαστηκε.τον περιμενει πως και πως.μου ειπε οτι στην συνεντευξη δε θα πει οτι παει για εργασια. υπαρχει βιζα ετησια;η τουριστικη δεν ειναι τριμηνη;.σας ευχαριστω δε ξερετε πως με διαφωτιζετε να ειστε καλα

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Το τουριστικό waiver ειναι τρίμηνο (δηλαδή μέσα σε 90 μέρες πρέπει να επιστρέψεις). Η τουριστική βίζα με θεώρηση επιτρέπει στον δικαιούχο να παραμείνει στις ΗΠΑ ως και 6 μήνες.

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      σας ζηταω συγνωμη αλλα κρινεται η ζωη μου κ ο γαμος για το αν θα παει η οχι.αυτη η εξαμηνη βιζα εγκρινεται ευκολα;τι δικαιολογητικα χρειαζεται;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Το προξενείο ίσως προβληματιστεί, επειδή ο κάτοχος ESTA τώρα ζητά βίζα. Θα τον ρωτήσουν για ποιον λόγο δεν του αρκούν οι 90 μέρες παραμονής και ζητάει 180. Αν δεν πειστούν με την απάντηση του, δεν θα του τη δώσουν.

     • ΕΛΕΝΗ

      τωρα το ειδα το μηνυμα σου γιαυτο εστειλα το προηγουμενο.απλα θα πει οτι δεν παει για εργασια……τι να πω;;;;;;ελπιζω να το ψαξουν παραπανω σας αφου ειναι μκροχρονιος ανεργος ευχαριστω απο καρδιας.πολυτιμο το εργο σας

     • αθηνά

      αναγνωριζω οτι εχω γινει κουραστικη αλλα αν θες σκεψου οτι με βοηθας….και σε ευγνωμονω.εκλεισε ραντεβου με την πρεσβεια για πεμπτη λεει οτι θα ισχυριστει οτι δεν ειναι ανεργος αλλα οτι συνεργαζεται ως γραφιστας με ενα τυπογραφειο και θα εχει την διευθυνση αυτου.επισης οτι χρειαζεται την εξαμηνη παραμονη γιατι ειναι εγκυος η γυναικα του φιλου και θελει να μεινει μεχρι να γεννησει.λετε να γινει πειστικος;σας ευχαριστωωωω

     • ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

      Σε ευχαριστω παρα παρα πολυ μου εδωσες μεγαλη χαρα.μια τελευταια ερωτηση ο αντρας μου θα παει στην πρεσβεια τη τριτη για να ξεκινησει διαδικασια για βιζα επομενως δε θα καταφερει κατι ε;συγνωμη αν ειμαι ενοχλητικη αλλα βρισκομαι σε αδιεξοδο

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Διαδικασία για τι βίζα; Για βίζα-άδεια εργασίας, μάλλον δεν θα γίνει δεκτός στο προξενικό τμήμα, αφού αυτή η διαδικασία ξεκινά και ολοκληρώνεται από τον εργοδότη.

   • ΕΛΕΝΗ

    καλησπερα μπορεις σε παρακαλω να μου πεις κατι ακομα;η εξαμηνη τουριστικη βιζα εγκρινεται αν εισαι μακροχρονιος ανεργος και αν ειχες παει στην αμερικη με βιζα waiber πριν εναμιση μηνα;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Είναι στην διακριτική ευχέρεια του προξενικου συμβούλου. Μου φαίνεται δύσκολο πάντως.

 • Ναταλί@

  Καλησπέρα, ελπίζω να με βοηθήσετε με κάποιες απορίες που έχω. Έχω προγραμματίσει ταξίδι στις ΗΠΑ για 2 μήνες ακριβώς για τουριστικό σκοπό, έχω κλείσει τα εισιτήρια (και της επιστροφής), έχω κάνει την αίτηση ΕΣΤΑ η οποία και έχει εγκριθεί. Θα με φιλοξενήσει η κολλητή μου, η οποία μένει μόνιμα εκεί. Κατά την άφιξή μου εκεί τι μπορεί να μου ζητήσουν να παρουσιάσω ώστε να εξασφαλίσω τη σίγουρη είσοδό μου στη Πολιτεία?! Θα έχω τα στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας της φίλης μου και εκτυπωμένη την ΕΣΤΑ, να έχω κάποια απόδειξη από τραπεζικό λογαριασμό, αν ναι ποιο ποσό θα ήταν ικανοποιητικό?! Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να μεριμνήσω σας παρακαλώ συμβουλέψτε με.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δε νομίζω να ζητηθεί κάτι παραπάνω απο το εισιτήριο επιστροφής και τη διεύθυνση της φίλης σου.

   • Ναταλί@

    Με προβληματίζει κυρίως το θέμα των χρημάτων, αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα τότε θα ταξιδέψω πιο ήσυχη. Από σχόλια άλλων μου έχει μπει αυτή η ιδέα και με έχει αγχώσει. Σκεφτόμουν να πάρω μια τραπεζική γνωμάτευση από τον λογαριασμό μου με το ποσό των 2500€, δεν ξέρω αν είναι τελείως περιττό ή αν το ποσό είναι ανεπαρκές.

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Για να μην ανησυχείς, πάρε μαζί σου την πιο πρόσφατη κίνηση λογαριασμού.

     • Ναταλί@

      Ναι αυτό θα κάνω. Σε ευχαριστώ πολύ, πραγματικά μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος. Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνεις.

     • Νίκος

      Συγγνώμη που επεμβαίνω στη συζήτηση αλλα θεώρησα καλο να ρωτήσω εδω για να μην ανοίγω νεα συζήτηση που αφορά το ιδιο θεμα.

      Εγω ειμαι δημότης σε μια πολη της Ιταλίας και πρόκειται να ταξιδέψω για Αμερική τον Ιουλιο. Θα ειναι μια εκπαιδευτική εκδρομή με το πανεπιστήμιο μου.

      Περα απο το διαβατήριο μου (εκδ 2013) και το ΕΣΤΑ, χρειάζομαι κατι άλλο; Θα ειμαστε γκρουπ οπου θα ταξιδέψουμε οδικός σε καποιες περιοχες και θα μενουμε σε ξενοδοχεία. Επισης θα εχω και το εισιτήριο της επιστροφής.

      Με το που βγω απο το αεροπλάνο, ποια θα είναι τα χαρτιά που θα μου ζητήσουν, για να ειμαι 100% σιγουρος οτι δεν θα εχω απρόοπτα…;;

      Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
      Νίκος :)

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      ESTA, διαβατήριο, και ίσως αντίγραφο του εισιτηρίου επιστροφής, μαζί φυσικά με το τελωνειακό έντυπο που θα συμπληρώσεις στο αεροπλάνο (το παρέχουν οι αεροσυνοδοί προς το τέλος της πτήσης). Καλά να περάσεις.

     • Νίκος

      Σ’ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια!!!!! :)

 • Νικος

  Φιλε μου υπαρχει καμμια εξελιξη με τη νομοθεσια του 2013 που αναφερεις σε αλλη σελιδα;
  Επισης να πω σε οσους το σκεφτονται, οτι εχω παει για δουλεια παρανομος: επαιρνα απο $6 (και max8$) την ωρα με τα οποια δε ζεις καθολου καλα στην αμερικη. Εκτος αν εισαι 18χρ. Μεξικανος και μενεις με την οικογενεια σου. Κανεις (και ιδιαιτερα καποιος ελληνας) δε θα σε πληρωσει παραπανω. Τζαμπα λεφτα σε εισητηρια θα δωσετε.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Το θέμα νεας μεταναστευτικής νομοθεσίας εκρρεμεί και φοβάμαι πως θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο πρόεδρο, το 2017 να το ξαναζεστάνει.

 • Φανη

  Καλησπέρα Λεωνιδα. Μακαρι να απαντας ακομα γιατι βλεπω κοινοποιησης πριν 2 χρονια. Ο αντρας μου είναι στην Αμερική και εχει Αμερικανικη υπηκοοτητα. Τωρα ετοιμάζομαι να παω και γω γιατι εμεινα πισω για λογους υγειας των δικων μου και εχω και 2 παιδια ανηλικα μικρα από τον πρωτο γαμο. Τι χαρτια πρεπει να προσκομισω για να ετοιμαστούμε γρηγορα? Φυσικα εχω την επιμελεια των παιδιων.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Φανή επειδή υπάρχουν παιδιά από προηγούμενο γάμο τα πράγματα απαιτούν λίγο παραπάνω διαδικασία. Γι αυτό θα πρότεινα να μιλήσεις κατευθείαν με ενημερωμένο δικηγόρο. Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, ο Κώστας στο http://usimmigration.gr είναι μια καλή επιλογή (disclaimer: δεν τον γνωριζω ουτε έχω επαγγελματική/προσωπική σχέση, αλλά οι τοποθετήσεις του στο blog μου είναι πάντοτε τεκμηριωμένες και έχει βοηθήσει πολλούς αναγνώστες έτσι).

   • Φανη

    Λεωνιδα σε ευχαριστω πολύ και ηδη εχω κλεισει ραντεβού μαζι του. Μακαρι να πανε τα πραγματα καλα. Πιστευω ότι για τα παιδια είναι καλυτερη εκπαιδευση αυτή τη στιγμη εκει, και ανοιγουν πιο πολλοι ορίζοντες.Μακαρι. Εσυ που εισαι πιο πολύ μεσα στα πραγματα τι λες? Θελω να παμε στο Οχαιο σε μια κοινοτητα με 50000 κατοικους

 • paskuale

  leonida kalhspe exw mia prosklisi gia douleia sthn amerikh pws mporw na paw ti diadikasies xriazonte? mporw na paw den exw teleiosi kati.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Αν πρόκειται για πρόσκληση από σοβαρό εργοδότη θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία να σου βγάλει άδεια εργασίας. Αν δεν έχει ξεκινησει τέτοια διαδικασία, τότε η πρόσκληση είναι απλώς λόγια του αέρα και ίσως προτροπή να έρθεις στις ΗΠΑ στη ζούλα και να εργαστείς επίσης στη ζούλα.

 • dimitris.kino

  mia erwthsh exw taksidepsei stn amerikh m viza esta alla ekatsa 6 mhnes t ginetai s aythn thn periptwsh ??

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Επειδή παραβίασες τους όρους της ESTA, την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις στις ΗΠΑ θα χρειαστείς τουριστική βίζα. Έχω την εντύπωση ότι με βάση την παράβαση που έκανες, το προξενείο μπορεί να σου αρνηθεί τέτοια βίζα για 3-10 χρόνια.

 • giannis

  kalispera sas mporite uelo na rotiso iparxoun doulies stin ameriki jerete an pos jerete efxaristo

 • Μαρκελλα

  Λεωνιδα καλησπέρα! Θέλω βοήθεια σε παρακαλω η γνωμη σου μου ειναι πολυτιμη! Ειμαι αμερικανη πολίτης έχω ενα παιδι αμερικανό πολίτη επίσης 5 χρονων! Ζούμε τον τελευταίο χρονο στις ΗΠΑ, με τον πατέρα του δεν παντρευτηκαμε ποτε λόγο του οτι δεν ειχε διαζυγιο το παιδι ειναι αναγνωρισμένο εχει το ονομα του πατέρα του. Εάν έρθει με Esta αμερικη και παντρευτουμε θα μπορει να αλλάξει status με πρασινη καρτα χωρις να χρειαστεί να φύγει πισω για ελλαδα; Η θα ήταν προτιμότερο να παω ελλαδα να παντρευτουμε και να του κανω πρόσκληση απο εκει χωρις ομως να παρά μείνω εκει; Τι να κανω ποιος τρόπος ειναι καλύτερος και γρηγορότερος; Συγγνώμη για το μεγάλο κειμενο! Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Μαρκέλλα, θα έλεγα να κοιτάξετε τις δυνατότητες που έχετε με κάποιον δικηγόρο έτσι ώστε να εντοπίσετε την ταχύτερη και φτηνότερη διαδικασία. Μια δυνατότητα που σκέφτομαι είναι η βίζα αρραβωνιαστικού. Με την K-1 μπορεί να έρθει εδώ, να παντρευτείτε εντός 90 ημερών, και αμέσως να ξεκινήσετε το επόμενο στάδιο της διαδικασίας για πράσινη κάρτα.

 • Σωτηρης

  Καλησπερα λεωνιδα Ενας φιλος βρισκετε μονιμα στη αμερικη. Μου εκανε προταση να παμε σε λυση γαμου με κοπελα που εχει την υπυκοοτητα.ποσο ασφαλες ειναι κατι τετοιο κ δευτερον θεωρεις οτι πρεπει να συμβουλευτο καποιον δικηγορο για επιπλεων πληροφοριες ? Εχω προγραματισμενο ταξιδι με εστα κανονικα κ εισητιριο επιστροφης .
  Καθως κ αν μπορω μεσω καποιου προγραματος σε πανεπιστιμιο να κανω γλωσσα με σκοπο την βελτιωση αυτης.