Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Print Friendly
Share
 • Dimitris

  καλησπερα μια ερωτηση αν γνωριζει καποιος… ειχα ταξιδεψει στν αμερικη πριν περιπου 2,5 χρονια κ ειχα παραβιαση τ οριο τς βιζας εστα … ειχα κατσει 6 μηνες περιπου … μπορω ν ξαναταξιδεψω τωρα μ βιζα εστα..? αν γνωριζει κανεις θα μ βοηθησει πολυ… ευχαριστω…

 • Alex_VGD

  Καλησπερα Λεωνιδα. Θα ηθελα τη βοηθεια σου. Κερδισα το Λοταρι και
  περιμενω μεσα στην επομενη εβδομαδα την μεταναστευτικη βιζα. Θελω να σε
  ρωτησω αν παω για ενα μηνα Αμερικη να παρω την πρασινη καρτα και γυρισω
  πισω Ελλαδα για 5 χρονια περιπου θα χασω την πρασινη καρτα και γενικα το
  δικαιωμα να ζησω Αμερικη; Εχω μια σχεση και δεν θελουμε να χωρισουμε
  λογω αποστασης γιατι δεν μπορει να φυγει να ζησει Αμερικη.

  Ευχαριστω

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Συγχαρητήρια για την κλήρωση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απωλέσεις την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου αν φύγεις για 5 χρόνια απο τις ΗΠΑ. Η μεταναστευτική υπηρεσία θα θεωρήσει πως εγκατέλειψες την ιδιότητά σου ως μόνιμου κατοίκου.

   • Alex_VGD

    Δηλ. το πολυ που πρεπει να κατσω εκτος Αμερικης ειναι εξι μηνες καθε χρονο; Αν καθησω 2-3 χρονια υπαρχει παλι κινδυνος οπως λες;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Σιγουρα υπάρχει κίνδυνος. Ακόμη κι αν είσαι 6 μήνες ΗΠΑ, 6 μήνες Ελλάδα, έπειτα από 2-3 χρόνια, ίσως αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

     Η μεταναστευτική υπηρεσία εδώ λέει πως χάνεις την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου αν παραμείνεις εκτός ΗΠΑ για εκτενές χρονικό διάστημα, εκτός κι αν είχες πρόθεση για προσωρινή απουσία, που μπορεί να αποδειχθεί με συγκεριμένους τρόπους.

     Επειδή όμως δεν ορίζουν τη διάρκεια του εκτενούς χρονικού διαστήματος, ή την ακριβή τεκμηρίωση της πρόθεσης για προσωρινή απουσία, θα πρότεινα να συζητούσες το θέμα με ειδικευμένο δικηγόρο.

     Στις συζητήσεις εδώ συμβάλλει συχνά ο κ. Κ. Ρόκκας poy είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα μεταναστευτικά των ΗΠΑ. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε έχω κάποια επαγγελματική ή οικονομική σχέση μαζί του. Οι παρεμβάσεις του όμως είναι πάντα εξαιρετικές κι οι σπουδές του ακόμη καλύτερες.

     • Alex_VGD

      Καταλαβα…Κριμα να κερδιζεις τη λοταρια και να πρεπει να αποχωριστεις το αλλο σου μισο…Θα επικοινωνησω με τον Κο Ροκκα συντομα.

      Κατι τελευταιο αν γνωριζεις, αν δεν παρω τελικα την πρασινη καρτα ή αν την παρω και χασω στο μελλον την ιδιοτητα του μονιμου κατοικου, μπορει η αδερφη μου σαν αμερικανος υπηκοος που ειναι να κανει προσκληση στη μητερα μας και μετα η μητερα σε μενα;
      * Σημ. ειμαι ενηλικας.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Η αδερφή μπορεί να κάνει πρόσκληση, αλλά οι σχετικές διαδικασίες με τα σημερινά δεδομένα κρατούν 8-12 χρόνια.

     • αναστασια

      καλησπερα σας.ειμαι παντρεμενη και εχω ενα μωρο 16 μηνων..θελουμαι με τον αντρα μου να παμαι στην βοστονη να ανοιξουμαι δικο μας μαγαζι….τι πρεπει να κανουμαι…στην ελλαδα ο αντρας μου εχει δικο του μαγαζι..κρεοπωλειο περι τα 24 ετη…τι μπορουμαι να κανουμαι

 • alexandros

  Καλησπερα κ. Λεωνιδα

  Εχω τη γιαγια μου και τη θεια μου στην Νεα Υορκη και θα ηθελα να βρω εργασια εκει.
  Δεν μπορουν να μου στειλουν προσκληση, καθως δε θεωρουνται πρωτου βαθμου συγγενεις, απο οτι διαβασα στο american embassy.
  Υπαρχει διαθεσιμο σπιτι και η δυνατοτητα να εγγυηθει πως θα μενω μαζι της.

  Θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σας για το τι δυναμαι να κανω. Εχω δυο πτυχια απο Ελλάδα.(οικονομικα ΑΕΙ και MBA)
  Το πρωτο μου ταξιδι πρέπει να ειναι two way ticket ή one way? Αν με βαλει μεσα σε καποιο περιουσιακο στοιχειο θα γινει πιο εύκολη η αποκτηση πρασινης καρτας?

  Ευχαριστω εκ των προτερων

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Απαραίτητο το εισιτήριο με επιστροφή, αλλιώς το πιθανότερο είναι πως δεν θα σου επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και θα σε βάλουν στο πρώτο αεροπλάνο πίσω, πριν βγεις καν από το τελωνείο του αεροδρομίου.

   Τα περιουσιακά στοιχεία δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην απόκτηση πράσινης κάρτας.

   • alexandros

    Ευχαριστω για τις πληροφοριες!

 • eleni

  Καλησπέρα σας!
  Θα ηθελα πολυ να σας θεσω και εγω το ερωτημα μου και θα χαιρομουν να μου απαντησετε. ΤΟΝ Απριλιο που περασε ορκιστηκα απο το τμημα γερμναικης γλωσσας και φιλολογιας του ΑΠΘ. Στην Αμερικη εχω παρα πολλους συγγενεις οι οποιοι μου γεννησαν την ιδεα να παω εκει για να αναζητηση εργασιας. Να τονισω πως δεν εχουμε Α΄ βαθμου συγγενεια. Μου ειπαν πως κοιταζουν το τροπο που μπορω να βρω δουλεια εκει ειτε στο αντικειμενο μου ειτε σε κατι αλλο. Επειδη ομως δε θελω να ζω σε ουτοπικο κοσμο θελω να μου πειτε ειλικρινα μπορω οντως να το τολμησω? ΕΠισης θελω να σας ρωτησω καθε ποτε γινεται αυτη η κλειρωση για τη βιζα και πως μπορω να μπω κ εγω. Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Πληροφορίες και οδηγίες για πράσινη κάρτα μέσω κλήρωσης μπορείς να βρείς στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο άρθρο παραπάνω.

   Για εργασία στις ΗΠΑ με πτυχίο Γερμανικών, έχω την εντύπωση πως θα δυσκολευτείς λίγο. Και γενικά θα έλεγα με ένα βασικό πτυχίο και χωρίς επαγγελματική εμπειρία είναι απίθανο να μπορέσεις να βγάλεις άδεια εργασίας.

   Αν όμως έχεις καλή γνώση της αγγλικής, θα μπορούσες ίσως δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στις μεταφράσεις γερμανικά-αγγλικά, αναζητώντας πελάτες μέσω του διαδικτύου και χρεώνοντάς τους μέσω paypal κτλ, δίχως να χρειαστεί να μεταναστεύσεις. Πολλές τεχνικές και ιατρικές εταιρείες έχουν ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών.

 • ‘Χρήστος Π.

  καλησπερα
  πρασινες καρτες για γυμναστες υπαρχουν ?

 • Ooo Ooqp

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά και την διάθεση να βοηθήσετε! Θα ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Εάν κερδίσω στη λοταρία, θα πρέπει να έχω εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις; και ποιο είναι το κόστος για την απόκτηση πράσινης κάρτας;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά επίπτωση στο θέμα της λοταρίας. Το κόστος της πράσινης κάρτας αν κερδίσεις στη λοταρία, νομίζω πως είναι μεταξύ $600 και $1100 αναλόγως των παραβόλων που πρέπει να πληρώσεις.

 • Αντρέας

  Σχετικα με τη λοταρία, τη συμπληρώνω μεταξυ σοβαρου και αστειου 5 χρονια τωρα. Μου κανει εντυπωση παντως πως δίνουν σε μας παντα ελάχιστες βίζες, ενω σε αλλες μικρες χώρες κερδιζουν χιλιαδες. Τοσοι λιγοι Ελληνες παιζουμε λοττο; λολ.

 • Despoina 89

  Καλησπέρα! Σκέφτομαι να μετανάστευσω για Αμερική. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Αμερικανός πολίτης .θα βγάλω τουριστική βιζα για να πάω για 10 μέρες αλλά ίσως χρειαστεί να καθίσω και μόνιμα. Ποσες μερες κανει να βγει μια τουριστικη βιζα?Στο τρίμηνο που διαρκεί η βίζα μπορώ να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο? Αν τον παντρευτώ με πολιτικό γάμο σε πόσο καιρό παίρνω πράσινη κάρτα? Ευχαριστώ πολύ! :)

 • Despoina 89

  Καλησπέρα! Σκέφτομαι να μετανάστευσω για Αμερική. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Αμερικανός πολίτης .θα βγάλω τουριστική βιζα για να πάω για 10 μέρες αλλά ίσως χρειαστεί να καθίσω και μόνιμα. Ποσες μερες κανει να βγει μια τουριστικη βιζα?Στο τρίμηνο που διαρκεί η βίζα μπορώ να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο? Αν τον παντρευτώ με πολιτικό γάμο σε πόσο καιρό παίρνω πράσινη κάρτα? Ευχαριστώ πολύ! :)

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν απαιτείται πλεον τουριστική βίζα, παρά η εξουσιοδότηση ETSA που βγαίνει σχεδόν αμέσως και επιτρέπει παραμονή ως 3 μήνες. Αν μείνεις μόνιμα, θα παραβιάσεις τους όρους της ETSA. Και έχει θα σου απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για 10 χρόνια.

   Με την ETSA δεν μπορείς να εργαστείς νομίμως.

   Αν έχετε ήδη σχέδια για γάμο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να πας στις ΗΠΑ με βίζα αρραβώνα και να παντρευτείτε εκεί αμέσως, ή να παντρευτείτε πρώτα στην Ελλάδα. Και στις δυο περιπτώσεις θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την διαδικασία μετανάστευσης που θα σου επιτρέψει να εργαστείς νομίμως από την πρώτη σχεδόν μέρα.

 • Polina

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια για το blog το οποίο βοηθάει πολύ!!
  Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής: Είμαι 28 ετών παντρεμένη και έχω αρκετά καλή δουλειά στην Αθήνα. Λόγω συγγενών στην Αμερική οι οποίοι έχουν εστιατόρια σκεφτόμαστε με τον σύζυγό μου την μετανάστευση. Έχω ήδη ένα bachelor από ελληνικό πανεπιστήμιο και 8 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Έκανα αίτηση σε community college για κάποια εξιδείκευση και για να έχουμε μικρότερο κόστος και με δέχτηκαν. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την συνεντευξη. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν θεωρείται με βάση την εμπειρία σας οτι είναι καλή κίνηση η μετανάστευση στην περίπτωση μας και εάν θα είναι εύκολο εν συνεχεία να βρώ δουλειά εκεί για να γίνουμε νόμιμοι?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Μου ειναι δύσκολο να απαντήσω επειδή η ερώτηση είναι γενική. Γενικά λοιπόν θα έλεγα πως αν έχετε προοπτική μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης στις ΗΠΑ, σαφώς και η μετανάστευση είναι καλή ιδέα.

 • Nikolaos Tatsis

  Για σας ειμαι 53 μπορω να βρω δουλεια οτι δουλεια αν παω με τουριστικη νιζα χωρις αλλα χαρτια

 • A.E

  Καλησπέρα,

  Είμαι από την Ελλάδα, πριν ένα μήνα τελείωσα τη στρατιωτική μου θητεία, η σύντροφός μου ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο 2015 (με DS-form για ένα χρόνο αλλά πολλές δυνατότητες επέκτασης για περισσότερα χρόνια) και εγώ προσπάθησα δύο φορές να αποκτήσω τουριστική βίζα-Β για να την επισκεφτώ.

  Την πρώτη φορά στις 6 Νοέμβρη και τη δεύτερη στις 24 Νοέμβρη. Την πρώτη φορά απορρίφθηκε η αίτηση μου με την
  αιτιολογία ότι η Β βίζα δεν ταίριαζε στους σκοπούς του ταξιδιού μου, καθότι είχα αναφέρει στον Πρόξενο ότι θα με
  ενδιέφερε να κάνω και κάποιες συνεντεύξεις για κάποια προγράμματα διδακτορικών σπουδών. Ενώ τη δεύτερη φορά η αιτιολογία ήταν ότι δεν έπεισα τον πρόξενο ότι δικαιούμαι να λάβω το είδος της βίζας
  για την οποία έκανα αίτηση – κανονισμός 214(b) και στις δύο περιπτώσεις. Θεωρώ ότι
  το να πάω ξανά για τρίτη φορά για Β βίζα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

  Τώρα σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε πολιτικό γάμο. Εξ αρχής στόχος μας ήταν να είμαστε μαζί
  στην Αμερική, οπότε εγώ θα πήγαινα σαν τουρίστας για 6 μήνες-για αυτό δεν έκανα αίτηση για ESTA- και μέχρι το καλοκαίρι θα σχεδιάζαμε τις επόμενες μας κινήσεις.

  Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα να λάβω την J2 βίζα, την οποία θα δικαιούμαι βάσει του αμερικανικού
  νόμου; Δηλαδή εάν σε ένα-δύο μήνες έχουμε παντρευτεί και προσέλθω για συνέντευξη για την J2 βίζα, πιστεύετε θα μπορούσα να απορριφθώ (σε σχέση με τις δύο απορριπτικές για Β-βίζα). Τι θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε;

 • Αρτ Μπ

  Καλησπερα.Ειχα πριν μερικους μηνες παει ΗΠΑ για να δωσω εξετασεις στο computer system institute[worcester,MA] στην αγγλικη[εβγαλα καλο βαθμο 96% στα 100%] και πραγματι θα εισαγομουνα τωρα τον Γεναρη,αλλα που λες πηγα πρεσβεια[μιας και η σχολη μου ειχε δωσει χαρτια για να παρω f-1 και να σπουδασω για ενα χρονο εκει] και νομιζα θα μου τη δεινανε,αλλα δεν μου δωσανε δυστυχως[λογω οτι δεν εχω μισθωτηριο κατοικιας στο ονομα μου,ουτε καποιο πιστοποιητικο που να δηλωνει οτι εχω οικογενεια εδω στην ελλαδα[αφου δυστυχως κανω μονη μου φορολογικη δηλωση],αρα δεν εχω καποιο τεκμηριο οτι θα επιστρεψω εδω ξανα παλι μετα αφοτου τελειωσο τις σπουδες εκει[1 χρονο ειπαμε]οποτε ρωταω αν μπορω με την ΕΣΤΑ να παω τωρα μεσα στο 2016 και να αρχισω αυτο που θα σπουδαζα αν πηγαινα τωρα το γεναρη,και μεσα στα πλαισια της τριμηνης αδειας να ξεκινησω διαδικασιες για να παρατεινω την παραμονη μου εκει.Σκεφτηκα επισης και λευκο γαμο με αμερικανο πολιτη,αλλα δεν ξερω αν θα ειναι για οφελος μου,γιατι δεν ξερω αν θα δεχτει ο αλλος τουτο,καθως να παω και μεσω εργασιας[αλλα δεν εχω καποιο πτυχιο[να ναι καλα οι γελοιες πανελληνιες που αφηνουν κοσμο και κοσμακη εκτος ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ],ουτε εχω δουλεψει σε καποια αξιολογη δουλεια μεχρι τωρα[ανεργη οαεδ ειμαι δυστυχως]και οι βεβαιωσεις απο δυο σεμιναρια που εχω δεν βοηθανε καθολου και μου ειναι παντελως αχρηστες]οποτε ρωτο πως θα μπορουσαν να με δεχτουν αν ξερω γω παω να δουλεψω ως ανειδικευτη εργατης,και με δεχτει ο εργοδοτης[μου προσφερει εργασια δηλαδη]τι κριτιρια υπαρχουν για αυτο.Απλως ερωτησεις κανω.Περιμενω απαντησεις.

  • Αρτ Μπ

   περιμενω απαντηση κυριε Λ.υρ.

 • Γιώργος

  Χαίρετε, κ. Ηρακλειώτη.
  Κατ’ αρχάς, πολλά συγχαρητήρια! Τα άρθρα σας είναι πραγματικά βοηθητικά για εμάς που σκεφτόμαστε την πιθανότητα μετανάστευσης, αλλά δεν έχουμε καμία εικόνα για το τι επικρατεί εκτός Ελλάδας .
  Εγώ θα ήθελα να κάνω μια- δυο ερωτήσεις σχετικά με την μετανάστευση λόγω σπουδών. Είμαι απόφοιτος τμήματος ψυχολογίας (ΑΕΙ) και όπου να’ ναι, τελειώνω και το μεταπτυχιακό μου (στην ψυχολογία της υγείας). Γενικά, έχω αρκετά καλούς βαθμούς. Πτυχίο λίγο πάνω από 8 και μέχρι τώρα στο μεταπτυχιακό, πάνω από 8.5. Σκέφτομαι την επιλογή της εκπόνησης διατριβής στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική ή Αγγλία. Θα ήθελα, λοιπόν, αν είναι εύκολο, την άποψή σας σχετικά με τις πιθανότητες λήψης υποτροφίας από κάποιο Αμερικανικό πανεπιστήμιο, δεδομένου του ότι μόνο έτσι θα μπορούσα να βγω εκτός Ελλάδας, καθώς επίσης και μία εκτίμηση για το εάν μία τέτοια υποτροφία θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλήρως την διαβίωση ενός υποψηφίου διδάκτορα στην Αμερική. Επίσης, θα βοηθούσε αν γνωρίζατε τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης ψυχολόγων (μη Αμερικανών) στον χώρο της υγείας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού.
  Συνεχίστε την καλή δουλειά!
  Να είστε καλά!

 • Ελένη

  Καλησπέρα ,κάνω αίτηση για φοιτητική βίζα . Πως μπορώ να αποδείξω τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα ;

 • Vasoula

  Καλησπέρα.,χρειάζομαι την συμβουλή σας.σας ευχαριστω εκ των Προτέρων…ειχα ταξιδέψει στην αμερικη με το εστα και εκατσα παράνομα 3 χρονια..οταν γυρισα πισω ελλαδα δν με ρώτησε κανεις που ημουν ολο αυτο τον καιρο κ δν ειχα κανενα πρόβλημα…αν τωρα επιθυμώ να παω ξανα..κανω ξανα αίτηση για εστα υπαρχει περίπτωση να με δεχτούν ξανα και να μπορεσω να ξαναπάω;;(θα βγαλω καινούργιο διαβατήριο και καινούργιο αριθμό διαβατηρίου προφανως.)θα μ ηταν πολύτιμη η απάντηση σας! σας ευχαριστω πολυ:)

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Είναι πιθανόν να ταυτοποιηθείς με βάση το ονοματεπώνυμό σου και την ημ/νία γέννησης και συνεπώς θα έχεις πρόβλημα εισόδου αφού παραβίασες την ESTA σου.

   • Vasoula

    Έχω ενα γνωστό ο οποίος αλλαξε τ επώνυμο του και εβγαλε καινούργιο διαβατήριο..ηταν παράνομος στην αμερικη 10 χρονια και παραπάνω..γύρισε ελλαδα δεν τ αρεσε και ήθελε να ξαναφύγει..αλλαξε τ ονομα και δν τον βρήκε κανένας δν ειχε κανενα πρόβλημα..!!! Οπως επισης έγραψε και ψέματα στην εστα του

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Με ψέματα και απάτες πολλά γίνονται, αλλά το παρόν ιστολόγιο δεν ειδικεύεται σε τέτοιες τακτικές.

   • Vasoula

    Απλα πιστευω πως κάποιος τροπος υπαρχει να παω παλι..ισως αν ρωτησω κάποιον δικηγόρο δν ξερω γι αυτο ρωτησα την συμβουλή σας και ευχαριστω για την απάντηση.:)

   • Vasoula

    Δν ειπα πως θα κανω κ εγω τ ιδιο γιατι προφανως δν θελω να το διακινδυνεψω…μια τελευταία ερωτηση θελω να κανω…αν τωρα παω και κανω αίτηση για βίζα δν υπαρχει καμια πιθανότητα να με δεχτούν απο την στιγμή που εκατσα εκει παραπάνω απο 90 μερες σωστα;;;;

 • Αρτ Μπ

  να ρωτησω κατι.Αν παω με 3μηνη βιζα,και ξεκινησω σπουδες[ειχα κανει αιτηση σε καποιο πανεπηστημιο και με δεχτηκαν και θα ξεκινουσα γεναρη αλλα δυστυχως δεν μου δωσανε την βιζα[την f-1]]θα ειναι νομιμο;μεσα στο τριμηνο της παραμονης εκει μπορω να ξεκινησω διαδικασιες για επανεισαγωγη καθως και διαδικασιες παραμονης η οχι ;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Όχι, δυστυχώς δεν θα είναι νόμιμο.

   • Αρτ Μπ

    ναι αλλα πως θα μπορουσα να ξεκινησω διαδικασιες παραμονης και επανεισαγωγης μου στο κολεγιο αυτο,μεσα στους 3 μηνες παραμονης μου στης ΗΠΑ;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Το κολέγιο σε έκανε δεκτό και σου χορήγησε το έντυπο I20, σωστά; Συνεπώς με το κολέγιο είσαι εντάξει, δεν χρειάζεται να τους ξαναπείσεις να σε πάρουν. Το πρόβλημα είναι — όπως γράφεις — ότι δεν σου δόθηκε η βίζα F1 από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύσεις, προσπαθώντας να πείσεις το προξενείο για την ειλικρίνεια των προθέσεών σου και για την επάρκειά σου να καλύψεις τα έξοδα των σπουδών σου.

     • Αρτ Μπ

      Ναι,αλλα οπως γραφω απο κατω,δεν τους επεισα δυστυχως οτι εχω οικονομικους δεσμους με την ελλαδα,ουτε οικογενειακες ισχυρες σχεσεις[η μητερα μου εχει ξαναπαντρευτει και δυστυχως δεν αναφερει στο καινουργιο πιστοπιητικο της οικογενειακης της καταστασης εμενα]και δυστυχως κανω φορολογικη δηλωση μονη μου ενω το σπιτη που μενω μονη μου ειναι δηλωμενο στο ονομα της γιαγιας μου,αρα δυστυχως για αυτους δεν εχω καποια τεκμηρια επιστροφης εδω στην ελλαδα,μετα το περας των σπουδων.Οσο αφορα για τν επαρκεια καλυψης των σπουδων σε αυτο θα με βοηθουσε ο θειος μου οπως ειπα,και θα εβρισκα καποια εργασια εκει,αλλα ουτε αυτο τους επεισε.Οποτε πως μπορω να τους πεισω αφου δεν τα εχω;Και οπως γραφω απο κατω[που δεν απαντησες]εχω και σκεφτει και αλλα μεσα[μεσω λευκου γαμου με αμερικανο πολιτη,μεσω προσφορας εργασιας απο αμερικανο εργοδοτη],αλλα τωρα αυτο για γαμο με αμερικανο πολιτη λογω συμφεροντως δεν ξερω πως φαινετε[αμφιβολιες]οσο γαι προσφορας εργασιας δεν δεχονται δυστυχως χωρις πτυχιο[γιατι πανεπηστημιο δεν καταφερα να μπω],και με εργασιες τυπου ξερω γω μαγειριων,λαντζας κλπ δεν γινεται,και ουτε εχω δουλεψει σε καμια αξιολογη δουλεια ως τωρα[εγγεγραμενη εδω και 3 χρονια στον οαεδ ειμαι μονο]για να εχω καποια σπουδαια προυπηρεσια,οποτε τι μπορω να κανω για να παω και να παραμεινω για καμποσο χρονικο διαστημα;Ειμαι σε αδιεξοδο και εδω στην ελλαδα δεν υπαρχει ποια τιποτα για να κανει κανεις.