Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share

775 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

  1. Καλησπερα!Θα ηθελα να ρωτησω και εγω καποια πραγματα.Θελω και εγω οπωσδηποτε να φυγω για Αμερικη,να μεινω μονιμα δηλαδη.Το προβλημα ειναι οτι δεν εχω καποιον συγγενη εκει περα και αρα δεν μπορω να παω.Θα ηθελα να σε ρωτησω πως γινεται να βγαλω πρασινη καρτα,που πρεπει να απευθυνθω και ποσο περιπου κοστιζει η ολη διαδικασια.Επιπλεον ξερεις μηπως που μπορω να κανω αιτηση για το διαγωνισμο της δωρεαν πρασινης καρτας?γιατι μονο με αυτους τους 2 τροπους μπορω να παω Αμερικη.Αγγελιες για εργασιες δεν βλεπω πουθενα για να καω αιτητη οποτε…

  2. Καλησπέρα, αν επιλέγείς απο την λοτταρία, είναι υποχρεωτικό να εγκαταλείψεις την χώρα σου και να πας στις ΗΠΑ, μέσα σε ενα χρονικό διάστημα?

  3. καλησπερα σας.
    πως κ που μπορει ο αμερικανος πολιτης συγγενης α βαθμου να υποβαλει προσκληση για μεταναστη κ τι θα πρεπει να ακολουθησω εγω ως διαδικασια για την αποδοχη?τη προσκληση επιθυμει να τη κανει λογω ιατρικων προβληματων (μεγαλη ηλικια κ χρειαζετε καποιον για βοηθεια 24/7) .
    κατι τετοιο ποσο χρονο λαμβανει ως την ολοκληρωση?

    • Ο συγγενης α’ βαθμού (δηλαδή γονιός, αδερφός, ή τέκνο μόνο) μπορεί να συμπληρώσει μόνος του την αίτηση τύπου I-130 και να την υποβάλλει ακολουθώντας της οδηγίες της. Για αιτήσεις υπέρ Ελλήνων, υπάρχει αναμονή 10-12 ετών μέχρι να εξεταστούν. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 1-2 χρόνια. Συνολικά λοιπόν θα περιμένει κανείς 11-14 χρόνια για να πάρει την πράσινη κάρτα.

      • Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!
        Δυστυχως τα διαστηματα που αναφερετε ειναι τεραστια τοσο για τις ηλικιες κ των 2 ενδιαφερομενων αδελφων (του Αμερικανου κ του Ελληνα ) οσο κ για την κατασταση υγειας του Αμερικανου πολιτη!
        Συνεπως μαλλον θα πρεπει να πηγαινοερχετε κανεις στα διαστηματα που του επιτρεπει η βιζα.

  4. Γεια σας. Προσπαθησα να κανω αιτηση για τη λοταρια για την πρασινη καρτα στην ιστοσελιδα greencardservice.org. Αναφερει οτι ειναι δωρεαν αλλα ζηταει χρηματα για “processing fee”. Τι ειδους φορος ειναι αυτος; Τι πρεπει να κανω;

    • Διάφοροι επιτηδειοι στήνουν επισημοφανείς σελίδες και η greencardservice είναι μια απο αυτές. Η αίτηση γίνεται απολύτως δωρεάν στην μόνη επίσημη σελίδα που είναι η εξής:

      https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/diversity-visa/instructions.html

      Η περίοδος αιτήσεων όμως έληξε στις 7 Νοεμβρίου και θα ξανανοίξει του χρόνου τον Οκτώβριο.

      • Καλα που δεν το προχωρησα δηλαδη…χιλια ευχαριστω!
        Για τοσο λιγο το εχασα😕😕

  5. Γεια σας,

    Είμαι απόφοιτος Τ.Ε.Ι. και θα ήθελα να γνωρίζω, εάν αναγνωρίζονται τα πτυχία των Τ.Ε.Ι. στις ΗΠΑ. Επιπλέον θα μπορούσατε να με ενημερώσετε, εάν υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης υποτροφίας για μεταπτυχιακό.

    Σας ευχαριστώ.

  6. Καλησπερα κυριε Λεωνιδα θα ειμαι συντομη. Σκεφτομαι σοβαρα να αδησω τα πατριαεδαφη και να μεταναστευσω στην Αμερικη δεδομενου του οτι ζει ο πατερας
    Μου εκει εδω και τεσσερα χρονια και ειναι παντρεμενος εδω και ενα χρονο. Εγω ειμαι 22 ετων. Η προσκληση γινεται και απο τον πατερα και απο την μητερα; Και επισης ποσο καιρο θα κανει να βγει η πρασινη καρτα περιπου. Ευχαριστω πολυ καλα Χριστουγεννα

    • Αν ο πατέρας σου είναι αμερικανός πολίτης, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία να σου χορηγηθεί πράσινη κάρτα. Λογικά θα πέσεις στην κατηγορία F1 για οικογενειακές βίζες (Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens). Για την κατηγορία αυτή υπάρχει αναμονή περίπου 8 ετών για την διεκπεραίωση της αίτησης για πράσινη κάρτα, με βάση το Visa Bulletin αυτού του μήνα.

  7. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο! Δυστυχώς ειμαστε πολλοί αυτοί που θελουμε να φύγουμε!θα ηθελα να κάνω και εγω με τη σειρά μ μια ερώτηση ! Πηγα πρόσφατα στην Αμερική (πριν 3 μηνες) και σε σκέψη με τον φιλο μου που μενει μόνιμα εκει (αμερικανός)σκέφτηκαμε να ανοίξουμε μια επιχείρηση που θα πουλάει φαγητο (οχι ακριβώς εστιατορείο αλλα breakfast ).απ οτι καταλαβα για να με καλέσει πρεπει να εχω πτυχία κτλ κτλ!μπορω εγω να εχω επιχείρηση στην Αμερική με συναίτερο αμερικανό ;;

    • Μπορείς να έχεις επιχείρηση στις ΗΠΑ με Αμερικανό συνέταιρο; Ναι. Μπορεί η επιχείρηση αυτή να δικαιολογήσει μεταναστευτικά ευεργετήματα για σένα; Δυστυχώς, όχι.

      • Αν ανοίξουμε αυτη την επιχείρηση που σκεφτόμαστε ,μπορώ να εχω παράταση της παραμονής μου εκει ή θα πρεπει κάθε τρεις μηνες να φευγω ;ευχαριστω

        • Δεν θα μπορείς να παρατείνεις την παραμονή σου. Και ως τουρίστας (αφού με τέτοια βίζα σκέφτεσαι να μπεις) δεν θα μπορείς να εργαστείς. Η επιχείριση δηλαδή δεν θα έχει νόμιμο τρόπο να σε πληρώσει.

  8. Καλησπέρα σας κ. Λεωνίδα. Η κοπέλα μου, είναι Ελληνο-Αμερικανίδα υπήκοος, έχει γεννηθεί στην Αμερική, και ζει και σπουδάζει τώρα εκεί. Θέλουμε να παντρευτούμε και να μείνουμε στην Αμερική. Ο τρόπος για να παντρευτούμε και να αποκτήσω βίζα παραμονής είναι μέσω της Κ-1. Η κοπέλα, μου επιμένει να έρθω εγώ με τουριστική βίζα για 3 μήνες μέσω (ESTA), και να παντρευτούμε στην Αμερική. Μέσω αυτής της διαδικασίας λέει θα γίνουν πιο γρήγορα τα χαρτιά. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να είμαστε χώρια για όλο το διαστήμα που θα κάνουν process την Κ-1 βίζα. Κύριε Ηρακλείωτη θα ηθελα να σας ρωτήσω, κατά το πόσο ισχύει η μέθοδος που αναφέρει η κοπελιά μου. Μου έχει αναφέρει πως έτσι το έχουν κάνει πολλοί Ελληνο-Αμερικάνοι συγγενείς της.

    Δηλαδή, να ταξιδέψω εκεί με τουριστική βίζα, να παντρευτούμε εκεί. Και να μένω στην Αμερική μέχρι να γίνει process όλη η διαδικάσια. (να μην χρειαστεί να είμαι Ελλαδα και αυτή Αμερική, και να περιμενουμε το αντίστοιχο διάστημα της Κ-1 βίζας.)

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    • Δεν γνωρίζω καλά το θέμα της βίζας K-1, αλλά έχω εντυπωση πως είναι η βολικοτερη λύση. Σε τελικη ανάλυση θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που απαιτείται. Αυτό τον μήνα η μεταναστευτική υπηρεσία εξετάζει αιτήσεις πράσινης κάρτας για συζύγους, που κατατέθηκαν τον Μάρτιο του 2015. Δηλαδή περιπου 10 μήνες αναμονη μέχρι να εξεταστεί η αίτηση· κι 3-9 μήνες τόσους μέχρι να εγκριθεί,συνολικά 1-1,5 χρόνο.

      Πόσο χρόνο θα κάνει για να βγει η K-1; Δεν ξέρω. Αλλά απο τη στιγμή που την πάρεις, μπαίνεις ΗΠΑ, παντρεύεστε, και η διαδικασία της πράσινης κάρτας εξελίσσεται ενόσω βρίσκεσαι νομίμως στην χώρα.

    • Κοιτώ τώρα τον χρόνο που παίρνει να εξεταστεί και να εγκριθεί μια αίτηση για βίζα K-1. Ο τυπικός χρόνος είναι ~5-6 μήνες. Με βάση αυτή την εκτίμηση, η K-1 είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε.

      Μπορείτε να συγκρίνετε τους χρόνους αναμονης με βαση τις εξής επίσημες πληροφορίες.

      Για πράσινη κάρτα έπειτα απο γάμο στην Αμερική με τον γαμπρό να περιμένει στην Ελλάδα, Visa Bulletin τρέχοντος μηνός, κατηγορία F2A.

      Για την K-1, USCIS Processing time, κατηγορία I-129 Alien Fiance, Vermont Service Center (που ειναι κάπως αργό, οπότε βλέπεις την χειρότερη περίπτωση).

      • Η κατηγορία F2A είναι για συζύγους ατόμων με πράσινη κάρτα, και όχι για συζύγους αμερικανών πολιτών. Σχετικά με το ερώτημα που τέθηκε, μια από τις βασικές αρχές της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ είναι ότι πρέπει κανείς να έχει εφοδιαστεί με την κατάλληλη βίζα πριν έρθεις στις ΗΠΑ. Δηλαδή, αν θες να εργαστείς στις ΗΠΑ, θα πρέπει να έχεις πρώτα εφοδιαστεί με βίζα εργασίας, δεν μπορείς να έρθεις με τουριστική βίζα όταν έχεις άλλες προθέσεις. Ομοίως αν θέλεις να παντρευτείς στις ΗΠΑ και μετά να μείνεις – θα πρέπει να έχεις βίζα αρραβωνιαστικού (K-1). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται να ζητήσεις αλλαγή status αν ήρθες με κάποια διαφορετική βίζα – αλλά ενδεχομένως σε αυτήν την περίπτωση, όταν το έχεις προσχεδιάσει, να διαπράξεις misrepresentation στα σύνορα, όταν ερωτηθείς για τις προθέσεις σου, που να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον – γι αυτό και η διαδικασία “να ταξιδέψω εκεί με τουριστική βίζα, να παντρευτούμε εκεί. Και να μένω στην Αμερική μέχρι να γίνει process όλη η διαδικάσια” δεν είναι η ενδεδειγμένη.

  9. Καλησπέρα σας και εγώ με την σειρά μου έχω ανάγκη την βοήθεια σας .
    Είμαι αμερικανίδα υπήκοος (λόγω της μητέρας μου) αλλά ζω στην Ελλάδα.
    Τον τελευταίο χρόνο βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει σκεφτόμαστε σοβαρά με τον αρραβωνιαστικό μου να φύγουμε Αμερική αλλά το πρόβλημα μας ειναι ότι δεν είμαστε σίγουροι πια διαδικασία να ακολουθήσουμε …
    Έχω ακούσει για την βίζα Κ1 fiance βίζα με την οποία προσκαλεις τον αρραβωνιαστικό σου ώστε να παντρευτείτε εκεί εγώ όμως δεν ζω εκεί και δεν έχω κάποιο ακίνητο εκεί στο όνομά μου .
    Αυτή την στιγμη λόγω του ότι θέλουμε να μετακομίσουμε πάρα πολύ έχουμε μαζέψει κάποια χρήματα και εγώ έχω ένα σπίτι στην Ελλάδα στο όνομά μου και ο φίλος μου επίσης δεν ξέρω όμως αν θα δεχτούν να δουν απλά και μόνο ένα ποσό στον τραπεζικό μ λογαριασμό .. ποια διαδικασία να ακολουθήσω ;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Χριστίνα για την βίζα τύπου K-1 θα πρέπει να επιδείξεις την οικονομική σου κατάσταση συμπληρώνοντας το έντυπο (form) I-134. Μαζί με αυτό θα πρέπει να υποβάλλεις αντίγραφα των αμερικανικών φορολογικών δηλώσεών σου ή να δώσεις πληροφορίες για τον εργοδότη σου (ο οποίος μάλλον θα κληθεί να κάνει μια τυπική επιβεβαίωση της εργοδοτικής σχέσης και της αμοιβής σου).

      Δίχως δηλωμένο εισόδημα δηλαδή δεν είμαι βεβαιος αν μπορείς να δικαιολογήσεις την K1. Μια καλή ιδέα θα ήταν να έλθετε σε επαφή με κάποιον δικηγόρο. Προτείνω μια πρώτη επαφή με τον κ. Ρόκα στο http://usimmigration.gr/. (Με τον κ. Ρόκα δεν έχω επαγγελματική ή προσωπική σχέση, αλλά συχνά παρεμβαίνει σε δύσκολες ερωτήσεις εδώ στο ιστολόγιο και παρέχει εξαιρετικές απαντήσεις).

  10. Γεια σας. Μήπως μπορεί να μου δώσει κάποιος ορισμένες πληροφορίες ,σχετικά με πρόσκληση στην Αμερική από πρώτου βαθμού συγγένεια ;;για παράδειγμα η γυναίκα μου ειχει ετεροθαλή αδέρφια εκεί από τον πρώτο γάμο του πατέρα της. Θα μπορέσουμε να πάμε και οι δυο και να έχουμε το ελεύθερο για αναζήτησή εργασίας;;

    • Θεωρητικά, ναί, αν τ’ αδέρφια της είναι αμερικανοί πολίτες. Η διαδικασία θα πάρει 12+ χρόνια λόγω του αριθμού των αιτήσεων και του περιορισμένου αριθμού πράσινων καρτών για αδέρφια αμερικανών πολιτών.

      • Αυτο το 12+ δεν ξερω κατα ποσο ισχυει τελικα…Αμερικανος πολιτης εκανε προσκληση και στους δυο γονεις που μενουν εδω στην Ελλαδα,μεσα σε δυο χρονια η διαδικασια τελειωσε,συγκεκριμενα την Παρασκευη 3/3/17 εφυγαν με τα χαρτια που πηραν απο την πρεσβεια σφραγισμενα με φακελο απο την DHL. Φτασανε στο αεροδρομιο στον ελεγχο,ο υπαλληλος ανοιξε τους φακελους…και μετα απο 5′ τους ειπε…welcome to USA.Παραλληλα ο Αμερικανος πολιτης εχει ξεκινησει την διαδικασια για προσκληση ενος απο τα αδερφια του που και αυτος μενει εδω στην Ελλαδα.

        • Κάθε μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκδίδει δελτίο για τον χρόνο που απαιτεί κάθε κατηγορία πράσινης κάρτας. Το δελτίο ονομάζεται Visa Bulletin. Για κάθε κατηγορία πράσινης κάρτας, το δελτίο δίνει την ημερομηνία που κατατέθηκαν αιτήσεις που εξετάζονται τον τρέχοντα μήνα.

          Για τον Μάρτιο του 2017, το Visa Bulletin δίνει την εξής ημερομηνία για την κατηγορία F4 (Brothers and Sisters of Adult U.S. Citizens): 22FEB04.

          Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ξεκινά η εξέταση αιτήσεων υπερ αδερφών, που κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2004.

          Όσον αφορά γονείς, δεν υπάρχουν περιορισμοί και οι αιτήσεις πράσινης κάρτας εξετάζονται αμέσως.

  11. Γεια σε όλους
    Με εμπειρία 8 ετών μας δομή δανείων έχει εφαρμόσει ένα πολύ αξιόπιστο και νόμιμο σύστημα προκειμένου να διευκολύνει την παροχή έτσι ώστε ο υπολογιστής-πελάτης είναι πιο ασφαλή, έτσι αν σας έχει επηρεαστεί με την Τράπεζα, οικονομική, του έργου του κατασκευές ή άλλες δυσκολίες, περισσότερο ανησυχείτε. Κυρία SPADA στην υπηρεσία σας για να σας βοηθήσει. Παρέχουμε δάνεια κυμαίνονται μεταξύ 5000 ευρώ σε 945000 ευρώ με το πρόγραμμα
    επιστροφή μελέτη σύμφωνα με την ικανότητα.
    εμπορευμάτων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας σε ανάγκη.
    ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: marilena.spada01@gmail.com
    Εμείς άθροισμα διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος σας.

  12. Καλησπέρα. Είμαι Αμερικανίδα, ζω στην Ελλάδα και σκοπεύω να μετακομίσω Αμερική. Πρόσφατα έκανα αίτηση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για τον σύζυγό μου (Έλληνα), με τον οποιο παντρευτήκαμε πριν περίπου 2 μήνες, και συγκεκριμένα το Form I-130. Διαθέτω συγγενείς στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανίδα μητέρα μου, σπίτι για να μείνουμε κι απλά θα ήθελα να ρωτήσω, με βάση την εμπειρία που έχετε, πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για να γίνει approved η ΟΛΗ διαδικασία. Η πρεσβεία μου ανέφερε ότι θα έχω απάντηση για το αν κάνει δεκτό το Form-130 μέσα σε 30 ημέρες. Ευχαριστώ

    • Για την Αθήνα ο μέγιστος χρόνος αναμονής είναι 1.2 μήνες δηλαδή 36 μέρες το πολύ. Αν όλα τα δικαιολογητικά είναι σωστά, θα έχετε την έγκριση του I-130 σύντομα. Καλή τύχη.

      • Ακριβώς, το ίδιο πράγμα που ανέφερε και η Πρεσβεία. Τώρα αυτό που θα ηθελα να μάθω είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει όλη η διαδικασία, δηλαδή μέχρι να βγει η μεταναστευτική βίζα. Πότε περίπου θα μπορέσω με τον συζυγό μου να μετακομίσουμε στις ΗΠΑ από τη στιγμή που θα μου εγκρίνουν το I-130; Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

        • Φαντάζομαι πως θα σας ειδοποιήσουν αμέσως να κάνετε την αίτηση για βίζα (πράσινη κάρτα) μόλις εγκριθεί το I-130. Θα πρέπει να προσκομίσετε διάφορα δικαιολογητικά, όπως οικονομικής επάρκειας (financial support affidavit), πιστοποιητικά γάμου, αντίγραφα διαβατηρίου, κτλ, και να τα στείλετε στο National Visa Center πληρώνοντας τα απαραίτητα τέλη και καταθέτοντας ταυτοχρόνως την αίτηση DS-260.

          Το National Visa Center θέλει περίπου 11 βδομάδες για να εξετάσει τα δικαιολογητικά. Αν όλα κριθούν ικανοποιητικά, θα έρθει ειδοποίηση για την συνέντευξη στο προξενείο της Αθήνας. Πριν την συνέντευξη θα κάνει ο σύζυγος την απαραίτητη ιατρική εξέταση. Θα πάτε μαζί στην συνέντευξη και αν όλα είναι εντάξει θα εγκριθεί η βίζα επι τόπου (ίσως να περάσουν λίγες μέρες πριν παραλάβετε τα τελικά έγγραφα).

          Όλα μαζί τα υπολογίζω από 4-12 μήνες.

          • Γειά σας! Βρίσκομαι στη μέση της διαδικασίας. Σας είχα απασχολήσει ξανά στο παρελθόν. Εάν κοιταξετε παραπάνω σας αναφέρω το θέμα μου. Πριν λιγες εβδομαδες ολοκλήρωσε ο σύζυγός μου το DS-260, εστειλε το cofirmation page στο NVC και του απάντησαν να στειλουμε και τα υπολοιπα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου και του Form i-864. Επειδή εγώ δεν ζω στην Αμερική, αλλά στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά έχω αμερικανική υπηκοότητα, μπορώ να παρουσιάσω τον ελληνικό μου μισθό? ή δεν αρκεί και χρειαζεται να βρω joint sponsor. Έχω μπερδευτεί αρκετά με αυτή τη φόρμα (i-864) και δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το αρμόδιο τμήμα της πρεσβείας. Μήπως γνωρίζετε να μου απαντήσετε σε αυτο; Ευχαριστώ

  13. καλησπέρα σας. εχω την αμερικανικη υπηκοοτητα Social security Number αμερικανικο διαβατηριο.το θεμα είναι οτι είμαι 33 χρονων και ζω ελλαδα από 4 χρονων όταν οι γονεις μου γυρισαν ελλαδα.φετος ταξιδεψα πρωτη φορα από τοτε για 2 εβδομάδες με τον αντρα μου για διακοπες.θελω να παω μονιμα αμερικη με τον αντρα μου και τα ανηλικα παιδια μας που είναι όμως ελληνες.εκει εχει ο αντρας μου αμερικανους συγγενείς που θα μας δωσουν σπιτι να μεινουμε.πιστευεται ότι η διαδικασια είναι ευκολη η θα χρειαστούμε δικηγορο??ευχαριστω…

    • Θα ήταν καλό να μιλήσετε με δικηγόρο. Επειδή δεν έζησες στις ΗΠΑ για 5 τουλάχιστον χρόνια (εκ των οποίων κάποια θα έπρεπε να ήταν μετά τα 14 σου), τα παιδιά σου δεν θεωρούνται Αμερικανοί πολίτες κατά τη γέννηση τους. Γίνεται όμως να βγάλεις πράσινες κάρτες για τον σύζυγο και τα παιδιά αρκεί να μπορείς να αποδείξεις πως θα έχετε την ελάχιστη οικονομική άνεση να τα βγάλετε πέρα στις ΗΠΑ. Και σ’ αυτό θα βοηθήσει πολύ ένας καλός δικηγόρος.

      Αν βρίσκεστε Αθήνα θα πρότεινα να έρθετε σε επαφή με τον κ. Ρόκα (http://usimmigration.gr/). Δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε και έχω κάποια επαγγελματική σχέση μαζί του. Κατά καιρούς όμως συμμετέχει σε συζητήσεις εδώ και προσφέρει εξαιρετικές πληροφορίες σε όλους μας.

      • Σας ευχαριστω πολύ για το χρονο σας και την απαντηση σας. οποτε το γεγονος του ότι μενω ελλαδα δεν είναι αρνητικο στο να βγαλω πρασινες καρτες στην οικογενεια μου.αν εχω καταλαβει καλα πρεπει να καταθεσω τη φορμα ι 130 για κάθε μελος της οικογενειας σαν πρωτο βημα. τωρα για την οικονομικη ανεση να τα βγαλουμε περα είναι κατι που μπορουν οι συγγενείς μας να εγγυηθουν??

  14. Καλησπέρα σας. Είμαι 20 χρόνων και θέλω να πάω Αμερική στον θείο μου. Ο θείος μου είναι εκεί 45 χρονια αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να μου κάνεις πρόσκληση. Άμα ξέρετε κάτι ενημερώστε με σας παρακαλώ.

    • Ένας θείος δεν θεωρείτε άμεσος συγγενής ούτε συγγενής πρώτου βαθμού, όσον αφορά τα μεταναστευτικά των ΗΠΑ, και δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει μεταναστευτική πρόσκληση.

  15. Μια ερώτηση… Αν κερδίσω την δωρεάν βίζα που κληρώνεται κάθε χρόνο, μπορώ να πάω όποτε θέλω Αμερική (δλδ και μετά από 1 χρόνο αφού έχω κερδίσει την βίζα)???

      • Δλδ μπορώ να πάω μέχρι ένα χρόνο αφότου βγει η βίζα αλλιώς την χάνω…Οκ κατάλαβα ευχαριστώ

  16. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω και εγω κάτι.ειμαι παντρεμένη 24 χρόνων και η θεία μου είναι παντρεμένη με αμερικανό και θα φύγουν μόνιμα το Δεκέμβριο για Houston και μας είπαν να πάμε να μείνουμε μαζί τους αλλά πρέπει να βγάλουμε χαρτιά διαφορετικά δεν γίνεται.θα μπούμε στην κλήρωση για τη λοταρία τι γίνεται σε περίπτωση που κερδίσουμε και αν δεν κερδίσουμε υπάρχει άλλος τρόπος για να βγάλουμε χαρτιά?

  17. https://uploads.disquscdn.com/images/508cea34d6f707f468135fed979ff53f4b2b2f4fb0ce3c677704d6d047a53d55.jpg Έχετε ένα έργο για τη χρηματοδότηση και χρειάζονται χρήματα.
    Έχεις ένα όνειρο και να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να το κάνετε.
    Έχεις οικονομικά προβλήματα και θέλετε να περάσετε.
    Είμαι ένα ενιαίο δανειστή,
    το βαθμό επαρκή για να παρέχουν οι τράπεζες
    απαιτήσεις των ταμειακών ροών. ένδυση
    Επικοινωνήστε μαζί μου: martinemartinez437@gmail.com
    για να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε

  18. Καλησπερα…ο συζυγος μου…αμερικανος πολιτης…ζει εδω και δυο χρονια στην Αμερικη μαζι με τον ανηλικο γιο μου στον οποιο εκανε προσκληση και εχοντας αυτη τη στιγμη στην κατοχη του πρασινη καρτα…εγω μαζι με τον αλλο γιο μου ειμαστε στην Ελλαδα μεχρι να τακτοποιηθει και η μεταναστευτικη του βιζα ετσι ωστε να μπορει κι αυτος νομιμα να μεινει και να σπουδασει στην Αμερικη…Η διαδικασια αυτη τελειωνει σε 2 μηνες περιπου απο τωρα …το προβλημα μου ειναι το εξης…ο συζυγος μου εχει κανει προσκληση και σε μενα μεσω της φορμας I-130. Η διαδικασια για την εκδοση της δικης μου μεταναστευτικης βιζας θα καθυστερησει πολυ ακομα…κι εγω πρεπει να ταξιδεψω σε δυο μηνες μαζι με το παιδι…πως πρεπει ομως να ταξιδεψω…με esta?εφοσον εχω κανει αιτηση για μεταναστευτικη βιζα? Θα μπορω να τελειωσω τη διαδικασια αυτη στο εξωτερικο…λογω και του οτι εχω ανηλικο τεκνο η θα πρεπει να επιστρεψω στην Ελλαδα εως οτου ετοιμαστουν τα χαρτια μου στην Αμερικανικη πρεσβεια??

  19. καλησπερα θελω να κανω μια ερωτηση σε φιλο μου εκανε ο πατερας του προσκληση σε αυτον γυναικα και παιδια το 2010,σημερα ο πατερας ειναι σε ασυλο και με ανια και αλτσχαιμερ το νοσοκομιο εγραψε χαρτι οτι πρεπει να ειναι με οικοια προσω0πα και θελουν να στειλουν την επιστολη στο κυβερνητη της πολιτειας υπαρχει περιπτωση να γινει πιο γρηγορα οι οικογενιακη επανενωση και να μεσολαβηση στην πρεσβεια στην αμερικανικη στην ελλαδα η δεν γινετε κατι και πρεπει να περιμενεις στην ουρα

  20. Καλημέρα.Ο σύζυγος βρίσκεται στην Αμερική και σε λίγες μέρες καταθέτει βίζα α1 .Εγώ με τα 2 ανήλικα παιδιά μου σε πόσο καιρό μπορώ
    να παω εκει?

  21. Καλησπερα. . Εχω κσι εω καποιες ερωτησειςε Ο αντρας μου γεννηθηκε στην αμερικη αλλααεφυγεαστα 6. Δεν μπορει να κανει τα παιδια μας. Ειμαστε παντρεμενοι απο το 2011 και εχουμε 2 παιδια 5.5 και 14μηνων.καναν προταση στον αντρα μου για δουλεια και ξεκιναμε διαδικασια για μεταναστευσης.μου ειπαν οτι πρεπει να κανουμε την i130 κσι την i 130A.ο αντρας μου ομως πρεπει να φυγει σε κανενα δυομηνες. Ποσο καιρο θα παρει για να μου βγαλουν τα χαρτια για να μπορεσω να φυγω και εγω με τα παιδια?? Επισης με τα δικαιολογητικα δεν μουμζητησαν οικονομικη κατασταση. Μας λενε περιπου 6μηνες καικαλλοι οτι αναλογα ποσο γρηγορα θαθπαμε εμεις τα χαρτια! Της επα βεβαια οτι αν παρειπ6μηνες το μεγαλο μου παιδι πρεπει να ξεκινησει σχολειο εκει και δεν βγαινουν οι μηνες. Η απαντηση της ειναι οτι θα προλαβει να παει. Υπαρχουν εξαιρεσειςεκαι το τρεχουν πιο γρηγορα? ?υπαρχει περιπτωση να μην μου δωσουν χαρτια για να παω? ΣημειωτεονΣοτιΣειμαι και καναδη υπηκοος.

    • Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν, αλλά οι διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις γίνονται γρήγορα. Στη χειρότερη περίπτωση θα χάσετε 1-2 μήνες σχολείου.

  22. Ευχαριστώ πολύ για αυτά τα άρθρα που γράφεις σχετικά με την μετανάστευση στις ΗΠΑ, πολύ λίγες πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο συγκεκριμένα για τους Έλληνες. Θα ήθελα να ρωτήσω τι εννοείς όταν λες «Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)». Δηλαδή θα πρέπει να περιμένω 9+ χρόνια μέχρι να εξετασθεί η αίτηση μου??

  23. Σχετικώς με τις επίσημες μεταφράσεις πτυχίων, ξένων γλωσσών κλπ. απαιτείται η σχετική μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, με τα έγγραφα να φέρουν τη σφραγίδα της Χάγης (Apostille), προκειμένου να συνιστούν επίσημα έγγραφα (official transcripts, οπως αναφέρονται σε θέσεις εργασιών);

  24. Καλησπέρα, έχω κάνει αίτηση για τη λοταρία του 2020, τώρα έχει βγει και η λοταρία για το 2021, μπορώ να κάνω αίτηση και σε αυτήν ή θα πρέπει πρώτα να περιμένω για τα αποτελέσματα του 2020;

  25. Παιδιά ξέρω ότι το σάιτ είναι παλιό και ίσος να μην μου απάντησε αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι εγώ έχω έναν θείο που είναι Αυστραλία και είναι πολλά χρόνια εκεί γεννήθηκε κτλπ. Σκέφτομαι να πάω Αυστραλία μπορεί να μου κάνει προσκλήσει και να πάω και κάτι αλλά θέλω να μου πείτε τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνω όταν πάω εκεί αλλά και τό θέματα να τακτοποιήσω πριν πάω ? Ελπίζω να μου απαντήσετε

  26. καλησπερα …εχω συγγενεις στην Αμερικη αδερφος της μητερας μου ο οποιος εχει δικια του εταιρια και θα ηθελα να παω να εργαστω εγω και η γυναικα μου και τα παιδια μου 13-15 ετων…. να πανε σε σχολιο…τι διαδικασια χρειαζεται απο εκει και απο την Ελλαδα? μπορειτε να μου απαντησετε ??

Comments are closed.