Κύων κειτ’ Άργος

ένθα κύων κειτ’ Άργος, ενίπλειος κυνοραιστέων
δη τότε γ’, ως ενόησεν Οδυσσέα εγγύς εόντα,
ουρή μεν ρ’ ο γ’ έσηνε και ούατα κάββαλεν άμφω,
άσσον δ’ ουκέτ’ έπειτα δυνήσατο οίο άνακτος έλθεμεν […]
Άργον δ’ αυ κατά μοίρ’ έλαβεν μέλανος θανάτοιο,
αυτίκ’ ιδόντ’ Οδυσήα εεικοστώ ενιαυτώ.

(Οδύσσεια, ρ 300-304· ρ 326-327)

Με αφορμή ένα κείμενο και μια συζήτηση στου Αθήναιου, θέλω να γράψω κάτι για τα σκυλιά.  Η ελλειματική ζωοφιλία στην Ελλάδα δεν ταιριάζει με την πολιτισμική κληρονομιά μας.  Δεν μπορεί, δηλαδή, από τη μια να δηλώνουμε πολιτισμικοί κληρονόμοι του Ομήρου και από την άλλη να μην έχουμε μια ζωοφιλική παιδεία και καλλιέργεια που να αντανακλάται στην καθημερινή ζωή μας.

Τα σκυλιά είναι δεμένα με τον άνθρωπο εδώ και 15.000 χρόνια.  Τα ζώα αυτά έχουν διαίσθηση, αντίληψη, και προσωπικότητα.  Τα σκυλιά έχουν ανάγκη τον άνθρωπο και ο άνθρωπος έχει ανάγκη τα σκυλιά.  Είτε ζούμε στην πόλη είτε στα βουνά, η συντροφιά των σκυλιών είναι πολύτιμη.  Το σκυλί έχει θέση και ρόλο μέσα στο σπίτι και στην οικογένεια.  Η παρουσία του συμβάλλει σε καλύτερη επικοινωνία και σε καλύτερη διάθεση.  Τα σκυλιά προστατεύουν το σπίτι τους και την οικογένεια τους.  Βλέπουν την οικογένεια των ανθρώπων ως την αγέλη τους και την προστατεύουν.

Τα σκυλιά χρειάζονται εκπαίδευση, όπως και οι άνθρωποι.  Χρειάζονται, δηλαδή, ένα δομημένο περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς με θετική και αρνητική ανάδραση ανάλογα με τη συμπεριφορά.  Τα σκυλιά δεν χρειάζονται σωματική βία.  Ποτέ δεν χτυπάμε σκυλί για να το τιμωρήσουμε.  Ποτέ δεν τιμωρούμε σκυλί για κάτι που έκανε πριν 5 λεπτά.  Τα σκυλιά δεν διαθέτουν συσχετιστική γνωσιακή λειτουργία και δεν καταλαβαίνουν οτι τα μαλώνουμε για κάτι που έκαναν πριν 5 ή περισσότερα λεπτά.

Τα σκυλιά δεν τα αφήνουμε διαρκώς έξω από το σπίτι.  Η θέση τους, ειδικά τη νύχτα, είναι μαζί με την αγέλη τους, δηλαδή μαζί με τους ανθρώπους, μέσα στο σπίτι.  Ακόμη και οι τσομπάνηδες το γνωρίζουν αυτό, αλλά για κάποιο λόγο πολλοί κηδεμόνες σκύλων στις πόλεις αφήνουν τα ζώα τους στην αυλή κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Αν δεν είναι κάποιος έτοιμος να δεχτεί το σκυλί μέσα στο σπίτι, τότε δεν είναι έτοιμος για σκυλί.

Τα σκυλιά δεν δαγκώνουν παρά μόνο αμυνόμενα ή κάτω από αφόρητο πόνο (αμυνόμενα και πάλι, γιατί φοβούνται πως θα τα πονέσουμε ακόμη περισσότερο).  Πρόσφατα μια φίλη μου μου εξηγούσε από το τηλέφωνο πώς το σκυλί κάποιου γνωστού άρπαξε από το σβέρκο ένα 3-χρονο κοριτσάκι.  Πρόκειται για ήρεμο σκυλί, μου είπε.  Δεν καταλαβαίνω γιατί χύμηξε.  Το κοριτσάκι έτρεξε να το χαϊδέψει.   Φαντάζομαι λοιπον το κοριτσάκι να τρέχει προς τον σκύλο και να κατεβάζει το χεράκι του πάνω στο κεφάλι του σκύλου.  Πώς να μην αμυνθεί ο σκύλος.  Κι εγώ αν έβλεπα κάποιον να τρέχει προς τα πάνω μου, έτοιμο να με κατραπακιάσει, θα δάγκωνα!

Ποιός μαθαίνει σήμερα στα πιτσιρίκια να πλησιάζουν τον σκύλο με το χέρι κάτω από τη μουσούδα του, δίνοντας στο σκύλο την  ευκαιρία να μας μυρίσει πρώτα;  Φταίει μετά ο σκύλος;  Όχι.  Φταίει ο ανίδεος κηδεμόνας του σκύλου κι ο εξίσου ανίδεος γονιός.

Υπάρχουν σκυλιά που ορμούν δίχως λόγο, με το που θα δουν άνθρωπο.  Δυστυχώς πρόκειται για σκυλιά που έχουν υποστεί τέτοια κακομεταχείριση και βασανιστήρια και έχουν φτάσει σε σημείο να αμύνονται εξ’ ανακλαστικών.   Δεν φταίει το σκυλί στην περίπτωση αυτή αλλά οι άνθρωποι που το οδήγησαν στην κατάστασή του.

Τα σκυλιά συμβάλλουν στην ευτυχία μας και την μακροζωία μας.

Ο Οδυσσέας δάκρυσε για τους συντρόφους τους, κι ας ήταν νήπιοι και έφαγαν τα βόδια του ουρανόδρομου ήλιου. Δάκρυσε όμως και με τον σκύλο του τον Άργο.  Ο δεσμός σκύλου-ανθρώπου υπάρχει στην παράδοσή μας και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.  Είναι κρίμα να τον αγνοούμε και να τον υποβαθμίζουμε.

Για όσους ενδιαφέρονται για διαβάσουν κάτι παραπάνω για σκυλιά, προτείνω να εξής βιβλία.

[googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=2283419728599613929&hl=en[/googlevideo]

Share

4 thoughts on “Κύων κειτ’ Άργος

  1. Τώρα μην περιμένεις από τρίχρονο κοριτσάκι να έχει αναπτύξει “ζωοφιλική παιδεία”. Είναι νωρίς ακόμα. Αργότερα, που η ικανότητά εκμάθησής του διευρυνθεί, ο γονιός μπορεί να του πεί πώς να χαϊδεύει ζώα.

    Ζωόφιλος-ζωόφιλος, πάντως αν το κοριτσάκι ήταν δικό μου, ούτε θα σκεφτόμουν τι του έμαθα και τι δεν του έμαθα για τα ζώα πριν γίνει το κακό, ούτε τίποτα. Θα σκεφτόμουν μόνο τι αντικείμενο θα άρπαζα γύρω μου ώστε να εξολοθρεύσω το σκύλο με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

  2. Τώρα μην περιμένεις από τρίχρονο κοριτσάκι να έχει αναπτύξει “ζωοφιλική παιδεία”. Είναι νωρίς ακόμα. Αργότερα, που η ικανότητά εκμάθησής του διευρυνθεί, ο γονιός μπορεί να του πεί πώς να χαϊδεύει ζώα.

    Ζωόφιλος-ζωόφιλος, πάντως αν το κοριτσάκι ήταν δικό μου, ούτε θα σκεφτόμουν τι του έμαθα και τι δεν του έμαθα για τα ζώα πριν γίνει το κακό, ούτε τίποτα. Θα σκεφτόμουν μόνο τι αντικείμενο θα άρπαζα γύρω μου ώστε να εξολοθρεύσω το σκύλο με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

  3. Phantasmak, κανείς δεν ισχυρίστηκε πως το 3χρονο κοριτσάκι όφειλε να γνωρίζει βασικά πράγματα για τα σκυλιά. Οι γονείς του και οι κηδεμόνες του σκύλου όφειλαν όμως. Για την δική σου αντίδραση αν το παιδί ήταν δικό σου, τι να πω παρά μπράβο. Θα βασάνιζες και θα σκοτωνες δηλαδή ένα αβοήθητο πλάσμα μπροστά στα μάτια του παιδιού σου;

  4. Phantasmak, κανείς δεν ισχυρίστηκε πως το 3χρονο κοριτσάκι όφειλε να γνωρίζει βασικά πράγματα για τα σκυλιά. Οι γονείς του και οι κηδεμόνες του σκύλου όφειλαν όμως. Για την δική σου αντίδραση αν το παιδί ήταν δικό σου, τι να πω παρά μπράβο. Θα βασάνιζες και θα σκοτωνες δηλαδή ένα αβοήθητο πλάσμα μπροστά στα μάτια του παιδιού σου;

Leave a Reply

Your email address will not be published.