Σανίδα κεδρίνην

Μια από τις αγαπημένες συνταγές του καλοκαιριού, είναι ο σολωμός ψημένος σε μουσκεμένη κέδρινη σανίδα.

Απαραίτητο «σκεύος» για τη συνταγή αυτή είναι μια κέδρινη σανίδα διαστάσεων 15Χ30 εκατοστών και πάχους το πολύ 7-8 χιλιοστών.  Μουσκεύουμε τη σανίδα, για 30 λεπτά τουλάχιστον, βυθίζοντάς της σε ένα ταψί με νερό και τοποθετώντας πάνω της κάτι βαρύ προκειμένου να μείνει στον πάτο του ταψιού.  (Αν μπείτε σε πειρασμό να χρησιμοποιήσετε σανίδα από πεύκο ή έλατο θα απογοητευτείτε: το ρετσίνι των δέντρων αυτών είναι πιο έντονο σε περιεκτικότητα και οσμή από το ρετσίνι του κέδρου, και θα δώσει στον σολωμό μια δυσάρεστη οσμή).

Προετοιμάζουμε το σολωμό υπολογίζοντας 150-200 γραμμάρια φιλέτο για κάθε άτομο.   Σε ένα blender ή food processor βάζουμε: 2 κουταλιές σούπας μισολυωμένο βούτυρο, 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό ξύδι,και 2 κουταλίες σούπας ψιλοκομμένο άνιθο.  Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα και περιχύνουμε τα φιλέτα σολωμού με τη μαρινάρα αυτή.  Ιδανικό θα είναι να τοποθετήσουμε τα φιλέτα με τη μαρινάρα τους σε μια ziploc σακουλίτσα, να αφαιρέσουμε τον αέρα, και να την σφραγίσουμε.  Αφήνουμε τα φιλέτα στη μαρινάρα για 1 ώρα τουλάχιστον.

Ανάβουμε φωτιά σε ψησταριά με κάρβουνα ή υγραέριο· η συνταγή δεν κάνει για τον φούρνο.  Βγάζουμε την κέδρινη σανίδα από το νερό και τοποθετούμε πάνω της τα φιλέτα σολωμού με την πέτσα πάνω στο ξύλο.  Κόβουμε ψιλές φετούλες λεμόνι και τις τοποθετούμε στα φιλέτα.  Βάζουμε την σανίδα στη φωτιά και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Είναι πολύ πιθανό οι γωνίες της σανίδας να αρπάξουν φλόγες.  Τις σβήνουμε ψεκάζοντας νερό χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι σαν αυτό που έχουμε για το σιδέρωμα (δεν καταβρέχουμε δηλαδή το ψάρι με το λάστιχο!)

Παραλλαγές: αν δεν έχετε χρόνο για τη μαρινάρα, αρκεί αλάτι και πιπέρι στο σολωμό πριν τον ψήσετε.  Από την άλλη, αν έχετε αρκετό χρόνο μπορείτε να παστώσετε το σολωμό πρώτα. Χρησιμοποιήστε 1 μέρος ζάχαρη (κατά προτίμηση από ζαχαροκάλαμο και καστανή (brown sugar)) και 1 μέρος αλάτι, σε επαρκή ποσότητα που να καλύπτει το φιλέτο.  Αφήστε το ψάρι να παστώσει για 3-6 ώρες.  Πριν το ψήσετε ξεπλύνετε το μίγμα ζάχαρης αλατιού (αλλά μην πλύνετε το ψάρι υπερβολικά, ίσα-ίσα να φύγει η ζάχαρη και το αλάτι).

Η σανίδα μπορεί να κοπεί και σε ατομικά τεμάχια στα οποία μπορείτε να σερβίρετε το ψάρι.

(Η φωτογραφία του ψητού σολωμού στη σανίδα είναι από το ιστολόγιο του καλού ραβίνου· ο τίτλος του κειμένου είναι δανεισμένος από το Άσμα Ασμάτων· η φωτογραφία του παστωμένου σολωμού είναι δική μου).

Share

2 thoughts on “Σανίδα κεδρίνην

  1. 2 κουταλιές ΣΟΥΠΑΣ βούτηρο ανά μερίδα!?!?!? Η γυναίκα σου τη ξέρει αυτή τη συνταγή? Α ρε …βρεγμένη σανίδα που σου χρειάζεται….

  2. 2 κουταλιές ΣΟΥΠΑΣ βούτηρο ανά μερίδα!?!?!? Η γυναίκα σου τη ξέρει αυτή τη συνταγή? Α ρε …βρεγμένη σανίδα που σου χρειάζεται….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *