Τοπία στην ομίχλη

Τη βδομάδα που μας πέρασε ταξιδέψαμε στην πολιτεία Maine, στην βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η περιοχή έχει μια περίπλοκη ακτογραμμή γεμάτη όρμους και φιόρδ, ατέλειωτα ελατοδάση, γραφικά ψαροχώρια, και μικρά λιμανάκια.

Στις ιχθυόσκαλες του Maine κυριαρχούν τα κλουβιά-παγίδες με τα οποία ψαρεύουν τους αστακούς. Τα νερά τους είνα γεμάτα από αστακούς και οι τιμές είναι απίστευτές. Από τα $35 το κιλό που τον πληρώνουμε στο Σικάγο, ο αστακός στο Maine κοστίζει μόλις $10-$15. Εννοείται πως σκάσαμε στον αστακό!

Στο Maine πιάνει ομίχλη. Λίγο η υγρασία που κρατάει το παράκτιο δάσος, λίγο οι εναλλαγές των θαλάσσιων ρευμάτων λόγω παλιρροϊκών φαινομένων, λίγο το βόρειο γεωγραφικό πλάτος· δημιουργούνται έτσι ιδανικές συνθήκες για πρωινή ομίχλη η οποία σμιλεύει απίστευτα τοπία στη στεριά και στη θάλασσα.

Το δρομολόγιο που ακολουθήσαμε ήταν το εξής.  Ταξιδέψαμε αεροπορικώς από το Chicago στο Portland του Maine. Απο κει, με νοικιασμένο αυτοκίνητο οδηγήσαμε στην εθνική οδό 1 (US Route 1), φτάνοντας ως τα σύνορα με τον Καναδά.

Στη διαδρομή σταματήσαμε σε διάφορα ψαροχώρια.  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ήταν το Belfast.  Στο χωριουδάκι αυτό βρίσκεται το ναυπηγείο των French & Webb.  Κι έτυχε τη μέρα που είμασταν εκεί να είχαν καθελκύσει τρία αναπαλαιωμένα Buzzards Bay ξύλινα ιστιοφόρα που πρωτοναυπηγήθηκαν το 1902. Τρία πανέμορφα σκαριά 30 ποδών το καθένα, με ξύλινα κατάρτια.

Το τελευταίο βράδι μείναμε στο χωριουδάκι Rockland, σ’ ένα καταπληκτικό B&B το Limerock Inn.  Κι όπως το ‘φερε η τύχη, βρεθήκαμε για φαγητό στο Conte’s. Μπαίνοντας στο εστιατόριο αισθανθήκαμε όπως θα πρέπει να ένοιωσε κι ο Harry Potter μπαίνοντας στην ταβέρνα The Leaky Cauldron.  Εξαιρετικό μέρος, ξεχασμένο από άλλη εποχή, με θαλασσινά της μέρας.

Στο Maine μείναμε 5 μέρες (4 διανυκτερεύσεις).  Πήγαμε για το γάμο ενός πολύ καλού φίλου και έτσι το πρόγραμμά μας ήταν κάπως περιορισμένο (ήμουν ο βασικός φωτογράφος του γάμου!)  Θα επιστρέψουμε όμως στο Maine για να εξερευνήσουμε μια-δυο περιοχες που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Μερικές από τις φωτογραφίες του ταξιδιού είναι εδώ και οι φωτογραφίες του γάμου εδώ.

Share

6 thoughts on “Τοπία στην ομίχλη

  1. Πάει και ο Τζόμπ… Ώρε γλέντια.. Καλά που ήταν και η Breeda στο γάμο και υπήρχε και ένας καλοντυμένος άνθρωπος….. 🙂

  2. Πάει και ο Τζόμπ… Ώρε γλέντια.. Καλά που ήταν και η Breeda στο γάμο και υπήρχε και ένας καλοντυμένος άνθρωπος….. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *