Στη γη του Πίτυλου *

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πήγαμε με την Breeda στη Holland, μια γραφική πόλη του Michigan. Η Holland βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Macatawa, πάνω στη λίμνη Michigan. Όπου κι αν σταματούσαμε ακούγαμε τους ντόπιους να λένε επιδοκιμαστικά: πί-τυ-λ, πι-τύ-λ.

Έλα νεφελίμ στον τόπο σου και Δημοσθένη μην γυρεύεις, σκέφτηκα: έχει τόση πέραση ο Πίτυλος στα μέρη αυτά;

Ντου γιου νόου Κοστις μπρε; τους ρωτούσα. Πί-τυλ, πιτύλ αυτοί!

Ντου γιου χάβ ρανγουέι 10/28; τους ρωτούσα. Πίτυλ λέφτ, πιτύλ ράιτ, αυτοί!

Πίτυλος γουιθ μπικ μουστάκι λάικ ταβανόβουρτσα; ρώτησα μπας και βγάλουμε άκρη. Πίτυλ, πιτύλ οι ντόπιοι απαντούσαν.

Μυστήρια πράγματα! Λες κι ήρθε ο χρόνος ανάποδα, βρέθηκε ο φαντασιόπληκτος υπουργός (αυτός με το hellenic quest) τιμονιέρης στο Α/Τ Βέλος, και βγήκε το Βέλος στη λίμνη Macatawa αντί στο Φιουμιτσίνο, κι άφησε όνομα εδώ ο σημαιοφόρος — τότε — Πίτυλος.

Αρχίσαμε να βλέπουμε τα σημάδια του Πίτυλου στους δρόμους: στις βιτρίνες των μαγαζιών: PTL. Σε αυτοκόλλητα σήματα στους προφυλακτήρες αυτοκινήτων: PTL. Σε σημαιούλες καρφωμένες πάνω στο χιόνι: PTL.

Κατά το μεσημέρι του Σαββάτου, κι ενώ η βρόχα έπεφτε ράι-θρού, βρήκαμε το Ελληνικό λιγδατσίδικο — δεν υπάρχει χωριό ή πόλη στη χώρα αυτή που να μην έχει εστιατόριο που να το δουλεύει Έλληνας. Το αφεντικό ήταν απ’ την Ήπειρο. Τα βρήκαμε διότι είχα κάνει φοιτητής στα Γιάννενα κι είχα μάθει την προυφουρά καλά. Και μας εξήγησε τι θα πει πίτυλ στο Holland του Michigan.

Ένθερμοι διαμαρτυρόμενοι οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους, δοξάζουν τον Κύριο όπου και όποτε μπορούν: Praise The Lord, βραχυγραφούμενο: PTL.

Αμήν, Ναύαρχε, αλλά τρόμαξα: είπαμε να ‘χει πέραση το blog αλλά να μην το ξεχειλώσουμε κιόλας!

Πίτυλ, πιτύλ. Διαταγάς.

* Το παραπάνω κείμενο είναι για λίγους φίλους συνιστολόγους κυρίως. Αφιερωμένο με αγάπη, γραμμένο Κυριακή πρωί σε καφενείο Starbucks, μέσα σε βιβλιοπωλείο Barnes & Nobles, στο Holland, Michigan.

Share

4 thoughts on “Στη γη του Πίτυλου *

  1. Είσαι σίγουρος ότι έπινες καφέ στο starbucks; Θέλω να δώ τί άρθρο θα γράψεις για το blog σου από τα “coffee shops” του Άμστερνταμ…

  2. Είσαι σίγουρος ότι έπινες καφέ στο starbucks; Θέλω να δώ τί άρθρο θα γράψεις για το blog σου από τα “coffee shops” του Άμστερνταμ…

  3. Είπα κι εγώ…
    Πάντως, μετά την αποτυχία του μύστακος να με καταστήσει δημοφιλή στη λίμνη Macatawa, το ‘κοψα το ρημάδι!
    (τελείως μεταξύ μας…, απελπίστηκα πια με τα συνεχή κοπλιμέντα για τη …μεγάλη ΚΟΡΗ μου -Νανά-! και το παίζω τζόβενος τώρα)
    Να ‘σαι καλά και PTL! 🙂

  4. Είπα κι εγώ…
    Πάντως, μετά την αποτυχία του μύστακος να με καταστήσει δημοφιλή στη λίμνη Macatawa, το ‘κοψα το ρημάδι!
    (τελείως μεταξύ μας…, απελπίστηκα πια με τα συνεχή κοπλιμέντα για τη …μεγάλη ΚΟΡΗ μου -Νανά-! και το παίζω τζόβενος τώρα)
    Να ‘σαι καλά και PTL! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *