Αναζητώντας τις ιστοσελίδες

Διαφωνώ με τον ορισμό του κ. Αρσένου για το τί είναι αντίλογος αλλά τον αντιπαρέρχομαι διότι δεν είναι αντικείμενο της συζήτησης αυτής η σύνταξη λεξικού της Ελληνικής.

Ο κ. Αρσένος προτείνει:

“Θα σας παρακαλούσα να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του κάθε πανεπιστημίου της χώρας, τις ιστοσελίδες των επιτροπών ερευνών όπου μπορείτε να δείτε από μόνος σας πως το πανεπιστήμιο αλλάζει και βελτιώνεται.”

Το έπραξα και απογοητεύτηκα. Ξεκίνησα με το πανεπιστήμιο του κ. Αρσένου. Στην κεντρική σελίδα του Αριστοτελείου, υπάρχει ο σύνδεσμος Έρευνα. Κλίκ. Τέσσερεις νέοι σύνδεσμοι που οδηγούν σε μια γενικόλογη περιγραφή της έρευνας δίχως συγκεκριμένα επιτεύγματα, ένας κατάλογος με εργαστήρια, κλινικές, προκηρύξεις ερευνητικών προγραμμάτων της ΓΓΕΤ, ΕΕ, κτλ, και μια ισχνή αναφορά στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Πίσω στην κεντρική σελίδα να βρούμε την επιτροπή ερευνών. Κλικ στον σύνδεσμο της διοικητικής οργάνωσης του πανεπιστημίου, κλίκ στον σύνδεσμο “Επιτροπές“. Επιτροπή ερευνών γιοκ! Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο και εν δυνάμει καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας να μην έχει επιτροπή ερευνών. Με λίγο ψάξιμο βρέθηκε! Πάμε να διαβάσουμε το θεσμικό πλαίσιο: ανύπαρκτο το κείμενο μάλλον λόγω ελλειπούς ή παρωχημένου συνδέσμου. Δουλεύει όμως ο σύνδεσμος προς την παρουσίαση με powerpoint: γραφειοκρατικό μπλα-μπλά, με κανα δυο γραφήματα δίχως να δίνονται πηγές.

Κλίκ στην ερευνητική πολιτική: κι άλλο μπλα-μπλά και μάλιστα κακοσχηματισμένο (ας όψεται η εμμονή στο ASP και στα προϊόντα-κονσέρβα της Microsoft).

Μέχρι εδώ απογοητευτικά τα πράγματα: 15 λεπτά κλικ και διάβασμα κι ακόμη δεν έχω ιδέα: ποιά ήταν τα κορυφαία ερευνητικά επιτεύγματα στο ΑΠΘ τον περασμένο χρόνο; Ποιά είναι τα σχέδια για το μέλλον; Μυστήριο!

Πάμε στις ιστοσελίδες του Κτηνιατρικού, όπου διδάσκει ο κ. Αρσένος, να δούμε τι γίνεται στα επι μέρους τμήματα. Μισό λεπτό! Οι ιστοσελίδες ολόκληρου του τμήματος φιλοξενούνται στον προσωπικό server ενός μέλους του ΔΕΠ! Εκεί παρέχονται πληροφορίες για επικείμενες εκλείψεις και διεξάγονται δημοσκοπήσεις περι θρησκευτικού αισθήματος!

Λόγος περι έρευνας όμως στην ιστοσελίδα του κτηνιατρικού: τίποτα! Ας δούμε όμως μήπως τα μέλη του ΔΕΠ συζητούν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις ατομικές τους ιστοσελίδες. Ενενήντα εφτά (97) μέλη ΔΕΠ στον κατάλογο, 6 μόνο με ατομικές ιστοσελίδες. Σε 3 ιστοσελιδες από τις 6 μαθαίνει κάποιος για τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των συγκεκριμένων καθηγητών. Κι εδώ απογοήτευση λοιπόν.

Για να μην τραβήξει μακριά αυτή η βαλίτσα, αυτή είναι η γενική εικόνα που σχηματίζει κανείς περιδιαβαίνοντας τις ιστοσελίδες των Ελληνικών ΑΕΙ. Υπάρχουν βεβαίως τμήματα και σχολές με εξαιρετική παρουσία στο διαδίκτυο, αλλά πρόκειται για τις εξαιρέσεις του κανόνα.

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ούτε οι ιστοσελίδες το πανεπιστήμιο. O κ. Αρσένος μας πρότεινε να περιηγηθούμε τις ιστοσελίδες (που αποτελούν σήμερα το δημόσιο πρόσωπο ενός ιδρύματος) κι αυτό έκανα!

Δημοσιεύτηκε στον ιστοτόπο anatheorisi, στις 17 Μαρτίου 2006

Share

6 thoughts on “Αναζητώντας τις ιστοσελίδες

  1. Νομίζω ότι η περιήγησή σας στο site της Κτηνιατρικής Σχολής ήταν σύντομη και επιφανειακή. Σε κάθε εργαστήριο υπάρχει αναλυτικά η ερευνητική δραστηριότητα.

    Η κριτική σας για το site είναι άδικη. Λάβετε υπόψη ότι ανακατασκευάζεται από την αρχή και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

  2. Νομίζω ότι η περιήγησή σας στο site της Κτηνιατρικής Σχολής ήταν σύντομη και επιφανειακή. Σε κάθε εργαστήριο υπάρχει αναλυτικά η ερευνητική δραστηριότητα.

    Η κριτική σας για το site είναι άδικη. Λάβετε υπόψη ότι ανακατασκευάζεται από την αρχή και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

  3. Ανακατασκευάζεται κι αυτή η ιστοσελίδα; Το ίδιο άκουγα και για τη νομική του ΑΠΘ απο τότε που ημουν φοιτητής. Αν δεν κανω λαθος σε ολοκληρη νομικη, υπαρχει ΕΝΑ μόνο σάιτ που ασχολείται με καποιον απο τους τομεις της, το σάιτ του δημ.δικαιου που και αυτο ειναι ημιτελες. Μα πόοσος καιρος χρειάζεται πια για τον σχεδιασμό μιας ρημαδοσελίδας ανά ερευνητικο τομεα της καθε σχολής;

  4. Ανακατασκευάζεται κι αυτή η ιστοσελίδα; Το ίδιο άκουγα και για τη νομική του ΑΠΘ απο τότε που ημουν φοιτητής. Αν δεν κανω λαθος σε ολοκληρη νομικη, υπαρχει ΕΝΑ μόνο σάιτ που ασχολείται με καποιον απο τους τομεις της, το σάιτ του δημ.δικαιου που και αυτο ειναι ημιτελες. Μα πόοσος καιρος χρειάζεται πια για τον σχεδιασμό μιας ρημαδοσελίδας ανά ερευνητικο τομεα της καθε σχολής;

  5. Ενημέρωση 12.05.06: η Κτηνιατρική Σχολή απέκτησε, εδώ και λίγες μέρες, αυτόνομη παρουσία τελικά. Ισχνότατες οι ιστοσελίδες, δίχως ουσιαστικές πληροφορίες προς το παρόν (ελπίζω), αλλά πλέον σε δικό τους server και domain. Κάτι είναι κι αυτό. -ληρ.

  6. Ενημέρωση 12.05.06: η Κτηνιατρική Σχολή απέκτησε, εδώ και λίγες μέρες, αυτόνομη παρουσία τελικά. Ισχνότατες οι ιστοσελίδες, δίχως ουσιαστικές πληροφορίες προς το παρόν (ελπίζω), αλλά πλέον σε δικό τους server και domain. Κάτι είναι κι αυτό. -ληρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *