Τηγανιτό ρύζι

Το τηγανιτό ρύζι είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο πιάτο το οποίο έχει γίνει δημοφιλές στις ΗΠΑ. Το βρίσκει κανείς σε κάθε λογής ασιατικό εστιατόριο. Η παρακάτω συνταγή αποτελεί δική μου παραλλαγή.

Το τηγανιτό ρύζι είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται με αποφάγια της περασμένης μέρας. Η βασική ύλη είναι το ρύζι της προηγούμενης μέρας. Επειδή στο σπίτι μας σπανίως μένει ρύζι για την επόμενη μέρα, φτιάχνω ρύζι ειδικά για τη συνταγή αυτή και το αφήνω στο ψυγείο το βράδι.

Το ιδανικό μαγείρεμα γίνεται με υγραέριο και σε σκεύος wok. Στην αναβροχιά καλό είναι κι ένα μεγάλο (>25 εκ διάμετρο) τηγάνι σε δυνατό μάτι ηλεκτρικής κουζίνας.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 κούπα ρύζι μαγειρεμένο από την προηγούμενη μέρα (jasmine ρύζι κατα προτίμηση· αν και προτιμώ συχνά το basmati)
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα στη μέση, και μετά σε τμήματα μήκους 4-5 εκατοστών
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
  • 4-5 μανιτάρια μεσαίου μεγέθους κομμένα σε 4 κομμάτια
  • 3 ντομάτες μεσαίου μεγέθους κομμένας σε 8 κομμάτια
  • 200 γρ κρέας (ο,τιδήποτε επιθυμείτε: κιμά η ψιλοκομμένο χοιρινό, αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο, ακόμη και καθαρισμένες γαρίδες)
  • 2 αυγά
  • 1 καυτερή πιπεριά (αν θέλετε)
  • 1/2 κούπα δυόσμο χοντροκομμένο
  • 1 πράσινο λεμόνι (lime)
  • 1/2 κούπας λάδι (τελευταία έχω αρχίσε να μειώνω την ποσότητα του λαδιού σε 1/4 κούπας)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές σούπας ζωμό σόγιας (soy sauce)
  • 3 κουταλιές σούπας ούζο

Προετοιμασία

Είναι απαραίτητο να έχουμε προετοιμάσει όλα τα υλικά και να τα έχουμε δίπλα μας.

Εκτέλεση

Στη διάρκεια της εκτέλεσης ανακατέβουμε τα υλικά στο τηγάνι κάθε λίγο.

Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Μετά από 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το μισό λάδι και το αφήνουμε να κάψει για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να μαραθούν εως ότου να ξεκολλήσει η φλούδα τους (περίπου 3 λεπτά).

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για 3 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο.

Έπειτα από 3 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι τρίβοντάς το με τα χέρια μας για να σκορπίζει ομοιόμορφα.

Το ανακατέβουμε με τα υλικά και το αφήνουμε να ψηθεί για 2-3 λεπτά.

Ανοίγουμε λίγο χώρο στο μέσο του τηγανιού, και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα δυο αυτά τα οποία διαλύουμε με σπάτουλα, σα να τα κάνουμε ομελέτα. Μόλις αρχίσουν να σφίγγουν τα σκορπάμε στο ρύζι ανακατεύοντας τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο αλλά δίχως να ανακατέψουμε. Προσθέτουμε τη σόγια και το ούζο, κλείνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει για λίγα δευτερόλεπτα τους ατμούς, και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με φετούλες πράσινου λεμονιού, για στήψιμο, και με συνοδεία σάλτσας πιπεριάς chili (chili paste) αν βρίσκεται, αλλιώς πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι (μπούκουβο ή πάπρικα).

Share

10 thoughts on “Τηγανιτό ρύζι

  1. μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ούζο με τσίπουρο και στη συνταγή και για συνοδευτικό?

  2. μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ούζο με τσίπουρο και στη συνταγή και για συνοδευτικό?

  3. ikd, φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τσίπουρο — αν έβρισκα κι εγώ στο Chicago τσίπουρο της προκοπής θα το χρησιμοποιούσα. Το ρύζι λοιπόν το έχω σερβίρει ως ουζομεζέ με μεγάλη επιτυχία, σε μια παραλλαγή με γαρίδες και χταποδάκι (βραστό πρώτα).

  4. ikd, φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τσίπουρο — αν έβρισκα κι εγώ στο Chicago τσίπουρο της προκοπής θα το χρησιμοποιούσα. Το ρύζι λοιπόν το έχω σερβίρει ως ουζομεζέ με μεγάλη επιτυχία, σε μια παραλλαγή με γαρίδες και χταποδάκι (βραστό πρώτα).

  5. @γγελε: το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι έχει πολλή υγρασία. Κι όταν το βάλεις το τηγάνι θα την αμολύσει και θα στα κάνει όλα μούσκεμα, κυριολεκτικά. Με αποτέλεσμα αντί να το τηγανίσεις να το ξαναβράσεις.
    Αν το αφήσεις όμως να σταθεί μια νύχτα το ψυγείο, θα στεγνώσει αρκετά (τόσο αφήνοντας το στην κουζίνα να κρυώσει και μετά βάζοντας στο ψυγείο για το βράδι).
    Η διαφορά είναι μεγάλη.
    Αν όμως σε πιάσουν βιασύνες και δεν θες να περιμένεις 24 ώρες για να φας τότε έχεις δυο επιλογές.
    1) Πας στο πλησιέστερο κινέζικο, ταϊλανδέζικο, κτλ (λέμε τώρα) και τους ζητάς 1 κούπα χτεσινό ρύζι. Εδώ με χρεώνουν γύρα στα $0.25· στο δε ταϊλανδέζικο επειδή είμαι καλός πελάτης –πάμε συχνά για βραδινό εκεί — δεν με χρεώνουν αλλά με βάλαν να τους υποσχεθώ πως κάποιο βράδι που δεν θα χει δουλειά θα τους δείξω την συνταγή μου.
    Θα μου πεις βέβαια, αν είναι να πάω στο κινέζικο/ταϊλανδέζικο γιατί να μην πάρω μια μερίδα τηγανιτό ρύζι απο εκεί να τελειώνουμε; Πώς αλλιώς θα δοκιμάσεις την Ελληνική παραλλαγή όμως; Άσε που θα είναι δύσκολο να βρεις κινέζικο μαγαζί αν δεν είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, έτσι;
    2) Βράζεις ρύζι! Μακρύκοκκο οπωσδήποτε: basmati ή γιασεμί. Μισή κούπα ωμό ρύζι φτάνει και παραφτάνει για δυο άτομα. Μόλις γίνει το απλώνεις σ’ ένα ταψί και το αφήνεις να κρυώσει και να στεγνώσει για 30-60 λεπτά. Αν είσαι εντελώς απελπισμένος παίρνεις μια βεντάλια και το αερίζεις για 15 λεπτά (όπως υποτίθεται πως κάνουν οι γιαπωνέζοι με το ρύζι για σούσι). Μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, μειώνοντας όμως τις ποσότητες σόγιας και ούζου στην συνταγή κατά 30% περίπου.

  6. @γγελε: το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι έχει πολλή υγρασία. Κι όταν το βάλεις το τηγάνι θα την αμολύσει και θα στα κάνει όλα μούσκεμα, κυριολεκτικά. Με αποτέλεσμα αντί να το τηγανίσεις να το ξαναβράσεις.

    Αν το αφήσεις όμως να σταθεί μια νύχτα το ψυγείο, θα στεγνώσει αρκετά (τόσο αφήνοντας το στην κουζίνα να κρυώσει και μετά βάζοντας στο ψυγείο για το βράδι).

    Η διαφορά είναι μεγάλη.

    Αν όμως σε πιάσουν βιασύνες και δεν θες να περιμένεις 24 ώρες για να φας τότε έχεις δυο επιλογές.

    1) Πας στο πλησιέστερο κινέζικο, ταϊλανδέζικο, κτλ (λέμε τώρα) και τους ζητάς 1 κούπα χτεσινό ρύζι. Εδώ με χρεώνουν γύρα στα $0.25· στο δε ταϊλανδέζικο επειδή είμαι καλός πελάτης –πάμε συχνά για βραδινό εκεί — δεν με χρεώνουν αλλά με βάλαν να τους υποσχεθώ πως κάποιο βράδι που δεν θα χει δουλειά θα τους δείξω την συνταγή μου.

    Θα μου πεις βέβαια, αν είναι να πάω στο κινέζικο/ταϊλανδέζικο γιατί να μην πάρω μια μερίδα τηγανιτό ρύζι απο εκεί να τελειώνουμε; Πώς αλλιώς θα δοκιμάσεις την Ελληνική παραλλαγή όμως; Άσε που θα είναι δύσκολο να βρεις κινέζικο μαγαζί αν δεν είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, έτσι;

    2) Βράζεις ρύζι! Μακρύκοκκο οπωσδήποτε: basmati ή γιασεμί. Μισή κούπα ωμό ρύζι φτάνει και παραφτάνει για δυο άτομα. Μόλις γίνει το απλώνεις σ’ ένα ταψί και το αφήνεις να κρυώσει και να στεγνώσει για 30-60 λεπτά. Αν είσαι εντελώς απελπισμένος παίρνεις μια βεντάλια και το αερίζεις για 15 λεπτά (όπως υποτίθεται πως κάνουν οι γιαπωνέζοι με το ρύζι για σούσι). Μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, μειώνοντας όμως τις ποσότητες σόγιας και ούζου στην συνταγή κατά 30% περίπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *