Ντροπή σου Δημήτρη Παντερμαλή

Να χέσω και τα επιτεύγματά σου, και τις σπουδές σου, και τη μόρφωσή σου, και τις θέσεις σου.  Αποδείχτηκες τελικά ένας βάρβαρος, άξεστος καραγκιόζης (*), μύωπας με παρωπίδες, ένας μισάνθρωπος τελικά κι ένα ανθρωπάκι εσχάτης διαλογής κολλημένος στις προκαταλήψεις και στις φοβίες του παρελθόντος.  Aρνήθηκες την είσοδο στο μουσείο, μιας τυφλής γυναίκας που συνοδευόταν απο σκύλο-οδηγό.  Απέδειξες σ’ ολόκληρο τον κόσμο πως όχι μόνο δεν είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή των «Ελγινείων» αλλά ούτε τα σκατά του Ελγίνου δεν μας αξίζει να εκθέσουμε, όταν είμαστε τόσο οπισθοδρομικοί και τόσο παράλογοι.

Δημήτρη Παντερμαλή, η άγνοιά σου κι η κοντοφθαλμοσύνη σου έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω και δικαίωσε τον Ελγίνο.  Άξιος ο μισθός σου. Κι από πάνω υποτίμησες τη νοημοσύνη μας όταν δήλωσες

Το κοινό δεν μπορώ να το ελέγξω. Μπορεί κάποιος να αντιδρούσε, να δημιουργούνταν πανικός και να έπεφτε ένα βάθρο με κάποιο έκθεμα. Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω… (Ελευθεροτυπία 16.04.10).

Για να φτάσει κανείς στο Μουσείο που μαγάρισες Δημήτρη Παντερμαλή συναντά ντουζίνες αδέσποτα σκυλιά και δεν δημιουργείται πανικός.  Οι ξένοι επισκέπτες του Μουσείου που μαγάρισες Δημήτρη Παντερμαλή, ξέρουν από σκυλιά-οδηγούς, τα βλέπουν στα δικά τους μουσεία.  Μόνο στον αγκυλωμένο νου σου υπήρχε το πρόβλημα.  Μόνο ένας αστοιχείωτος κι ακαλλιέργητος άνθρωπος θα συμπεριφερόταν έτσι — μπράβο σου!

Η παρουσία σου στο Μουσείο της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή είναι πολύ πιο επιζήμια από την παρουσία ενός εκπαιδευμένου σκύλου-οδηγού.  Ντροπή σου.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα σύγχρονα μουσεία τελικά δεν είναι μέτρο πολιτισμού. Φτάνει ένας Παντερμαλής να δείξει ποιό είναι το πραγματικό πρόσωπο του Ελληνικού πολιτισμού.

* αξιολογικός χαρακτηρισμός

Share

7 thoughts on “Ντροπή σου Δημήτρη Παντερμαλή

  1. Pingback: Tweets that mention Ντροπή σου Δημήτρη Παντερμαλή | λ:ηρ -- Topsy.com

  2. “Το κοινό δεν μπορώ να το ελέγξω. (…) Μπορεί να έπεφτε ένα βάθρο με κάποιο έκθεμα.”

    Τότε ας μην επιτρέπουν την είσοδο και σε όσους μπορεί να λανθάνουν ανεξέλγκτα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ισοροπίας: παιδιά και ανήλικους ή ολόκληρα γκρουπ μαθητών (που να τα ελέγξεις;), ηλικιωμένους με αστάθεια ή μπαστούνι, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, υποτασικούς…

    Θεωρώ ότι όχι απλώς θα έπρεπε να της επιτρέψουν την είσοδο, αλλά και να τη διευκολύνουν σε περίπτωση που “μπορεί κάποιος να αντιδρούσε”.

  3. Άραγε την πολιτική τους στο ζήτημα των φωτογραφιών την τακτοποίησαν;

    Την ίδια περίοδο που δεν επέτρεπαν στον κόσμο μέσα από το Μουσείο να φωτογραφήσει την Ακρόπολη απέναντι, οι γόνοι του πρώην πρωθυπουργού ΚΚ μπορούσαν να επισκέπτονται και να φωτογραφίζουν οτιδήποτε υπό τα όμματα του Διευθυντή…

  4. Συγνώμη αλλά αντιδράτε παράλογα σε κάτι που δε βγάζει νόημα…
    πρώτον γιατί να μπεί κάποιος τυφλός σε μουσείο,τι θα δεί????
    η τέχνη θέλει μάτια δεν είναι μουσική συναυλία που την απολαυμβάνεις και με τις άλλες αισθήσεις

    • Δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρουμε ως τυφλό μόνο όποιον έχει ολική απώλεια όρασης. Η συγκεκριμένη τουρίστρια είχε μερική απώλεια όρασης. Το τι θα δει, με την μειωμένη όραση, είναι δικός της λογαριασμός. ΄Όπως ήταν κι όταν μπήκε με το σκυλί της στα μεγάλα μουσεία του υπόλοιπου κόσμου (Βατικανό, Λούβρο, Πράντο, κτλ, κτλ).

      Σε πολλές χώρες του κόσμου, σε σταθμούς διοδίων που δέχονται πιστωτικές κάρτες, τα πληκτρολόγια συναλλαγής έχουν αλφάβητο braille στα πλήκτρα τους. Για να τις χρησιμοποιούν κι οι τυφλοί οδηγοί. Άτομα δηλαδή με μειωμένη όραση για συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά επαρκή όραση για άλλες (όπως για παράδειγμα η οδήγηση ή η περιήγηση σε μουσείο).

      Ας ξεπεράσουμε λοιπόν τις φοβίες και την ημιμάθειά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *