Aji verde

«Ανακάλυψα» χτες το aji verde.  Και τρελλάθηκα με τη γεύση του.  Πρόκειται για νοτιοαμερικανική σαλτίτσα μέ βάση την πιπεριά aji (προφέρεται άχι· βλ. φωτογραφία δεξιά, δανεισμένη από τη wikipedia).

Απ’ ότι καταλαβαίνω υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής αλλά στη βασική της μορφή περιλαμβάνει αλεσμένες ψητές πιπεριές, λάδι, σκόρδο, αλάτι, φρέκο κόλιανδρο, και χυμό πράσινου λεμονιού (lime).   Τη δοκίμασα μαζί με το ceviche αλλά και με το arroz chaufa και την βρήκα εξαιρετικά απολαυστική. Ακόμη και πάνω στο ζεστό ψωμάκι, είναι απόλαυση.

Σκέφτομαι να πειραματιστώ με δυο παραλλαγές χρησιμοποιώντας τα εξής επιπλέον μυρωδικά: δυόσμο, για να δέσει η σάλτσα με ψητό κρέας· και άνιθο για να τη χρησιμοποιήσω ως γαρνιτούρα σε ψητό ή καπνιστό σολωμό.

Μια βασική συνταγή της aji verde δημοσιεύεται εδώ.

Share

One thought on “Aji verde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *