Βαρομετρικό (μέτωπο) πνευμονίας

Οδηγώντας χτες νοτίως, στο βόρεια παραλιακή οδό του Chicago, είδαμε και νοιώσαμε από κοντά το μετεωρολογικό φαινόμενο που ονομάζεται pneumonia front (βαρομετρικό πνευμονίας)!

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί βίαιη πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 ή περισσότερους βαθμούς.  Πραγματικά, όπως διαπιστώσαμε με το θερμόμετρο του αυτοκινήτου, η θερμοκρασία έπεσε από τους 88F στους 71F, μέσα σε 20 λεπτά.

Το φαινόμενο διαρκεί 1-2 ώρες και επιδρά μόνο στη δυτική ακτή της λίμνης Michigan.  Εμφανίζεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: υψηλή υγρασία και θερμοκρασία, ανατολικούς ανέμους, και συνθήκες καταιγίδας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του μετώπου είναι τα πολύ χαμηλά νέφη που θάβουν την πόλη μέσα σε μια ψυχρή ομίχλη.  Ο συνδυασμός υγρασίας και ψύχους συμπυκνώνει τους υδρατμούς πάνω σε κάθε επιφάνεια.  Πράγμα πολύ ενοχλητικό για όσους φορούν γυαλιά.

Το φαινόμενο διαχέεται έπειτα από λίγο και οι θερμοκρασίες επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα.  Η εικόνα όμως του νέφους που έρχεται πάνω από τη λίμνη και αγκαλιάζει την πόλη παραμένει αξέχαστη.

Τις φωτογραφίες τράβηξε η Breeda.  Το πυραμιδοειδές κτίριο είναι το John Hancock Center, ένας από τους ομορφότερους ουρανοξύστες των ΗΠΑ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *