Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης

Σκέφτομαι εδώ και καιρό τις δυνατότητες που θα είχε μια Μη-Κυβερνητική Οργάνωση η οποία θα λειτουργούσε ως Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ο σκοπός του παρατηρητηρίου θα είναι η διαρκής, συστηματική, αλγοριθμική, διαφανής αξιολόγηση των δικαστηρίων.

Το Παρατηρητήριο θα καταγράφει και θα ποσοτικοποιεί τις ποιοτικές διαστάσεις του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα αναλύουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου προκειμένου να αξιολογήσουν, κατά την κρίση τους, το σύστημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Προσπάθησα να βάλω τις σκέψεις αυτές σε μια σειρά. Τις δημοσιεύω εδώ ελπίζοντας στην κριτική, σχόλια, και βοήθεια σας. Το κείμενο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς και προγραμματιστές.

Τεχνικά το εγχείρημα υλοποιείται σχετικά εύκολα. Η αρχιτεκτονική του μάλιστα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα Παρατηρητήρια (πχ Υγείας, Παιδείας, Τύπου, κτλ).

Share

6 thoughts on “Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης

  1. το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στατιστικά που λαμβάνει από τα κατά τόπους δικαστήρια. Αυτά δεν μπορούν να χρησιμοπιηθούν και από το ΠΔ ; Πολλά από τα στοιχεία που ζητάτε υποτίθεται πως αποτελούν αντικείμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων . Καλή ιδέα , αλλά μου φαίνεται στη λογική του παραδικαστικού, δηλαδή μειωμένης αποτελεσματικότητας .

  2. το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στατιστικά που λαμβάνει από τα κατά τόπους δικαστήρια. Αυτά δεν μπορούν να χρησιμοπιηθούν και από το ΠΔ ; Πολλά από τα στοιχεία που ζητάτε υποτίθεται πως αποτελούν αντικείμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων . Καλή ιδέα , αλλά μου φαίνεται στη λογική του παραδικαστικού, δηλαδή μειωμένης αποτελεσματικότητας .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *