Η επέκταση του ΔΠΘ, μέρος 3ο

Τσάμπα τον κανάκευε ο νομάρχης τον γαμπρό …

Ο Νομάρχης Δράμας και άλλοι ντόπιοι πολιτευτές είχαν βαλθεί τα περασμένα χρόνια να υλοποιήσουν μια ακόμη μωροφιλοδοξία στον τόπο μου, προκειμένου να κουκουλώσουν την ουσιαστική έλλειψη οράματος και πολιτικού λόγου για το μέλλον της περιοχής.

Και τι δεν είδαμε, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους. Τάξαν Πανεπιστήμιο στη Δράμα επειδή υπήρχε λέει δραμινός γαμπρός σε μια επιτροπή. Στήσαν χορούς και πανηγύρια για μια μελέτη δήθεν επέκτασης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου η οποία γράφτηκε στο πόδι και ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Μαυρογιαλούριος Αγροτική Ακαδημία!

Η κοροϊδία του Δραμινού λαού όσον αφορά το θέμα της επέκτασης του ΔΠΘ, τέλειωσε. Δια στόματος του — έστω Φαντασιόπληκτου — υπουργού παιδείας:

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα όπως επίσης και οποιαδήποτε επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (www.in.gr 01.03.08)

Αλλά για να μην μείνουν παραπονεμένοι οι Γκρούεζες και Ντούζοι, ο Φαντασιόπληκτος υπουργός φαίνεται να έχει έτοιμο τον καφέ της παρηγοριάς:

Στο παρασκήνιο της επίσκεψης Στυλιανίδη έχει αναπτυχθεί από στελέχη της Ν.Δ. έντονη φηµολογία για την βέβαιη, όπως λέγεται, εξαγγελία ίδρυσης δύο νέων τµηµάτων Τ.Ε.Ι στο νοµό µας. (Ηχώ Δράμας 29.02.08)

Η ίδρυση των νέων τμημάτων ΤΕΙ είναι δεδομένη. Δεδομένη παραμένει και η διαρκής παρακμή της Παιδείας στην Ελλάδα όταν αντί για διαφάνεια στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής ανεχόμαστε το παρασκήνιο και τις φημολογίες.

Σε μια χώρα όπου η εκπαιδευτική πολιτική δεν θα ήταν τσιφλίκι ενός Φαντασιόπληκτου υπουργού, η ίδρυση νέων τμημάτων ανώτερης εκπαίδευσης θα ήταν προϊόν ακαδημαϊκών και τεχνικών διαβουλεύσεων και συγκροτημένου διαλόγου. Θα υπήρχαν ποιοτικές και τεκμηριωμένες μελέτες σκοπιμότητας και έρευνες αγοράς εργασίας. Θα υπήρχαν επιτροπές έργου που θα κάναν συστηματικές επισκέψεις, αυτοψίες, και καταγραφές σε παρόμοια τμήματα του εξωτερικού.

Αντ’ αυτών έχουμε παρασκήνιο και φημολογίες που ξεκινούν μέσα από τηλεφωνήματα, παρακάλια στους διαδρόμους, και συναλλαγές σε επίπεδο «δωσ’ και μένα μπάρμπα». Πού θα εργαστούν οι απόφοιτοι των νέων τμημάτων, πώς θα ανταγωνιστούν απόφοιτους παρομοίων προγραμμάτων από σοβαρά πανεπιστήμια της Ευρώπης, ποιοί θα διδάξουν στα νέα τμήματα;

Στοιχειώδεις ερωτήσεις οι οποίες ίσως να απαντηθούν με φήμες από το παρασκήνιο. Εκεί όπου γάμπροι από τη Δράμα, φαντασιόπληκτοι υπουργοί, και μωροφιλόδοξοι πολιτευτές απεργάζονται την παρακμή των ηθών και του μέλλοντός μας.

Με καθηλωμένη την κρατικοδίαιτη ανάπτυξη τι μέλλον μπορεί να έχει μια οικονομικά καχεκτική περιοχή όπως η Δράμα; Το ερώτημα είναι δύσκολο και δεν μπορείς να περιμένεις απάντηση από πολιτευτές που λιγουρεύονται πανεπιστήμιο επειδή σε μια επιτροπή βρέθηκε ένας Δραμινός γαμπρός.

Για να απαντηθεί το ερώτημα, χρειάζεται όραμα, μεθοδικότητα, σοβαρότητα και πάνω απ’ όλα αντικειμενική αντίληψη της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Τι ανάγκες υπάρχουν στην ΕΕ τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Δράμα, χρηματοδοτώντας έτσι την ανάπτυξή της;

Δυστυχώς χάθηκαν πολλές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια, λόγω των μωροφιλόδοξων εμμονών κάποιων πολιτευτών. Κι απο δω και πέρα οι ευκαιρίες λιγοστεύουν αφού η Ευρώπη των 13 έγινε Ευρώπη των 27, κι ο συναγωνισμός για τους διαθέσιμους πόρους μεγάλωσε.

Τι θα απογίνει η Δράμα; Πώς θα πάει μπροστά ο τόπος; Βέβαιο είναι πως δεν θα προκόψει με κρατικά πανεπιστήμια — ειδικά σε μια περίοδο που η ανώτατη παιδεία περνάει κρίση και βρίσκεται σε ακαδημαϊκή και οικονομική παρακμή. Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Αλλά χρειάζεται υπομονή και δουλειά και ικανούς ανθρώπους. Τέτοιοι δυστυχώς δεν είναι όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον δραμινό γαμπρό που βρέθηκε — τυχαία ίσως — σε μια επιτροπή.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *