Θεσμικές ιδιαιτερότητες

Σε μια χώρα με σοβαρούς θεσμούς δεν θα υπήρχε το ΕΣΡ. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα θεσμικά κενά εδώ και χρόνια πια τα συγκαλύπτουμε με ανεξάρτητες αρχές.

Επανεξετάζοντας την περίπτωση ομοφοβικού ραδιοφωνικού οχετού το ΕΣΡ υπερασπίστηκε την περιγραφή που επιφύλαξε για το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης. Συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κ. Ι. Λασκαρίδης υπεραμύνθηκε της χρήσης του όρου “σεξουαλικές ιδιαιτερότητες”, αναφέροντας ότι η χρήση του δεν είναι αρνητική και ότι δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει στο Ε.Σ.Ρ. να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό. Ένα άλλο μέρος [sic] του Συμβουλίου υποστήριξε ότι ο όρος “ιδιαιτερότητα” είναι θετικός, καθώς αποτελεί και μέρος τίτλου έργου του Κορνήλιου Καστοριάδη. — LIFO 14.10.14.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ούτε ο Πρόεδρος του ΕΣΡ ούτε το άλλο μέλος του Συμβουλίου, είναι πως οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν ανάγκη αρνητικών ή θετικών προσήμων. Ούτε είναι αρμόδιο το ΕΣΡ να κρίνει την ιδιαιτερότητα της σεξουαλικότητας ενός ατόμου.

Το συγκεκριμένο άτομο — ο Αύγουστος Κορτώ — βρίσκεται ενώπιον του ΕΣΡ ως θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Το ΕΣΡ καλείται να κρίνει αν οι χαρακτηρισμοί που ξεστόμισε στην εκπομπή του ο Βερύκιος είναι όντως εχθροπαθείς και ρατσιστικοί. Και να επιβάλλει την ανάλογη ποινή.

Σεξουαλικές ιδιαιτερότητες έχουμε όλοι. Οι ιδιαιτερότητες αυτές είναι κομμάτι της ανθρωπιάς μας. Με τις ιδιαιτερότητες αυτές αγάπαμε και φροντίζουμε τους συντρόφους μας. Και με τις ιδιαιτερότητές τους οι σύντροφοί μας αγαπάνε και φροντίζουν εμάς.

Οι ιδιαιτερότητες των ανθρώπινων σχέσεων δεν αφορούν το ΕΣΡ. Σε μια χώρα με θεσμούς αυτά τα πράγματα θα ήταν αυτονόητα. Σε μια χώρα με θεσμούς βεβαίως δεν θα υπήρχε το ΕΣΡ. Η κοινωνία (με την Παιδεία της και την Αισθητική της) θα είχε στείλει τον Βερύκιο εκεί που του αρμόζει. Στις πλαγιές ενός βουνού να βόσκει γίδια μαζί με τα αδιόριστα μέλη ανεξαρτήτων αρχών.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *