Γιατροί χωρίς γράμματα, γιατροί για κλάματα

Στις 23 Απριλίου 2014, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας (ΙΣΔ) έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία πασχίζει να εκθέσει απόψεις για την κατάργηση κάποιων σχολικών αργιών. Πρόκειται για μια επιστολή που προσβάλλει τη Δράμα και τους κατοίκους της.

Την επιστολή συνυπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΙΣΔ. Παραλήπτες της επιστολής είναι επίσης ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και ο Υπουργός Παιδείας. Η επιστολή κοινοποιείται  στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Βουλευτές του νομού Δράμας. Η συλλογική φωνή των Δραμινών γιατρών ψελίζει πως η κατάργηση κάποιων θρησκευτικών εορτών θα υποβαθμίσει την ποιότητα της παιδείας.

Το επίπεδο της επιστολής είναι τραγικό. Γεμάτη ανορθογραφίες και ασυνταξίες η επιστολή βρίθει ημιμάθειας, αμορφωσιάς και τσαπατσουλιάς. Κι ας τιμούσαν τους Τρεις Ιεράρχες, οι συντάκτες της επιστολής στα μαθητικά τους χρόνια.

Λάθη και διορθώσεις στην 1η σελίδα της επιστολής του ΙΣΔ.

Λάθη και διορθώσεις στην 1η σελίδα της επιστολής του ΙΣΔ.

Το κείμενο της επιστολής παρατίθεται στο τέλος του άρθρου, αυτούσιο μαζί με τις ανορθογραφίες και ασυνταξίες. Ακόμη κι αν παραβλέψει κανείς κάποια δακτυλογραφικά σφάλματα, δεν δικαιολογείται η τσαπατσουλιά, ημιμάθεια, και αμορφωσιά που ξεχυλίζει από την επιστολή. Όταν απευθύνεται κανείς σε κορυφαίους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες, λίγη επιμέλεια είναι επιβεβλημένη.

Σε συλλογικό επίπεδο ένας Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει καν αρμοδιότητα να στείλει τέτοια επιστολή. Τέλος πάντων, έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία κάποιοι γιατροί στη Δράμα. Από τη στιγμή λοιπόν που αποφάσισαν να στείλουν την επιστολή, δεν τους έκοψε να την δώσουν σε κάποιον να την «χτενίσει» λίγο.

Λάθη και διορθώσεις στη 2η σελίδα της επιστολής του ΙΣΔ.

Λάθη και διορθώσεις στη 2η σελίδα της επιστολής του ΙΣΔ.

Τι να πρωτοπαρατηρήσει κανείς στην επιστολή: Την αναίδεια («δίνουμε συγχαρητήρια στον υπουργό παδείας [sic]»); Τις προτάσεις δίχως νόημα; Την ειρωνία;

Πώς να μην γελάσει πικρά κάποιος με την τραγική ειρωνία να διαμαρτύρονται ανορθόγραφοι γιατροί πως τα παιδιά δεν θα μάθουν τα «βασικά της γλώσσας μας»; Πόσα κεριά έχουν ανάψει στους Τρεις Ιεράρχες οι γιατροί και δεν γνωρίζουν πότε διατηρείται το τελικό ν της αιτιατικής ενικού θηλυκού γένους οριστικού άρθρου;

Πώς να προσπεράσει κάποιος τον ισχυρισμό περι Google και αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και αρίθμησης, που είναι παντελώς ανυπόστατος;

Ποιός σοβαρός άνθρωπος απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά από λίγες αράδες τον αποκαλεί Πρωθυπουργό;

Αν οι κύριοι Γεωργιάδης και Ιντζές ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την κατάργηση της εορτής των Τριών Ιεραρχών, το Σύνταγμα τους παρέχει το δικαίωμα να αναφερθούν ατομικά στις αρχές του τόπου. Ήταν ανάγκη να πάρουν τον ΙΣΔ συλλογικά στο λαιμό της ιδιωτικής τους ημιμάθειας;

Για την γελοία επιστολή του ΙΣΔ πρωτοδιάβασα στο εξαιρετικό ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου. Γράφει χαρακτηριστικά ο Νίκος:

Είναι λίγο αστείο να κάνουν εκκλήσεις για τη γλώσσα κάποιοι που την κακοποιούν τόσο (όπως δείχνουν τα γλωσσικά λάθη, το τρικυμισμένο ύφος, η τσαπατσουλιά που τους κάνει να γράφουν λάθος ακόμα και το όνομα της κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ που τάχα θαυμάζουν), και ακόμα περισσότερο κωμική είναι η αξίωση του ιατρικού συλλόγου να “ληφθούν σοβαρά” (κάτι δεν λείπει εδώ; ) οι ασυναρτησίες τους.

 

Το κείμενο της επιστολής (όπου σημειώνω κάποια χαρακτηριστικά λάθη με κόκκινα γράμματα).

 

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ΝΠΔΔ
Μ. Αλεξάνδρου 42, Δράμα 661 00 Τηλ-Φάξ 25210-22830
ΑΦΜ 99986231 Email: iasd@otenet.gr

Αριθ. Πρωτ.: 182
Δράμα 23 Απριλίου 2041

Προς

1) Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας κ. ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
2)Πρωθυπουργό κ. ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟ
3)Αντιπρόεδρο Κυβερνήσεως κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
4)Υπουργό Παιδείας κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Θέμα: Κατάργηση θρησκευτικών εορτών.

Κύριε Πρόεδρε:

Αν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεωρούνται ειδικοί σύμβουλοι σε θέματα Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν την κρισιμότητα των ημερών που ζούμε, θα επιθυμούσαμε να ληφθούν σοβαρά οι παρακάτω σκέψεις μας:
Όσον αφορά το θέμα κατάργησης θρησκευτικών εορτών, δίνουμε συγχαρητήρια στον υπουργό παδείας, διότι “ανεκάλυψε” το “μέγα “προβλημα που ταλαιπωρεί την παιδεία στην πατρίδα μας. Γνωρίζουμε οτι σε ένα σωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όταν καταργείτε κάτι, στην θέση του θα πρέπει να βάλουμε κάτι καλύτερο. Επίσης οτι για να είναι αποδοτικό και ψυχικά ωφέλιμο ανά 15ηθημερον χρειάζονται εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες, εργοστάσια, φυσικά τοπία κ.τ.λ. δηλαδή σε χώρους που αποδεικνύουν τον πολιτισμό κάθε χώρας, αλλά και ξεδιπλώνονται τα χαρίσματα, τα “τάλαντα” δηλαδή εκάστου μαθητού π.χ. καταργώντας την εορτή των τριών Ιεραρχών (που γνωρίζουμε το έργο και των τριών στη διατήρηση του πολιτισμού, που εδώ και 1700 χρόνια ονομάζουμε ” ελληνοχριστιανικού -” ας διαβάσει λίγη ιστορία ο κύριος Υπουργός – με τι θα την αντικαταστήσει; Με την bank holiday (εορτή τραπεζών) των Δυτικών; Όταν π.χ. στο διαδίκτυο η google γνωστοποιεί ότι αποκλειστικά και μόνο, χρησιμοποιώντας την αρχαία ελληνική γλώσσα και αρίθμηση, συνεχίζει μέχρι το άπειρον,,, χωρίς διακοπή, είναι δυνατόν εδώ στην Ελλάδα να μην εμβαθύνουμε στις ρίζες της γλώσσας μας; Πως θα αποδώσουν τα νοήματα των αρχαίων συγγραφέων αν δεν γνωρίζουν τα βασικά της γλώσσας μας; Π.χ. πως θα αποδώσετε στην νέα ελληνική γλώσσα την φράση: “ο πατήρ, δι’ υιού, εν Αγίω πνεύματι, ποιεί τα πάντα”. εάν επιχειρήσετε να πείτε: ο πατήρ δια μέσον του Υιού κτλ είσθε “αιρετικός”!!! Μόνο ο γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στην πιο απλή μορφή της γνωρίζει ότι εννοεί της τρείς φύσεις της μιας, αδιαιρέτου, ομοοουσίου και ομοθρόνου Αγίας Τριάδος. Ελπίζουμε να σας έχουμε πείσει ότι χρειάζονται σωστές και προς την αληθινήν πλευρά κινήσεις. Αν ο υπουργός παιδείας δεν μπορεί και δεν θέλει, ας παραιτηθεί. Διαφορετικά κύριε Πρωθυπουργέ είναι δικό σας χρέος να το κάνετε και να τοποθετήσετε στη θέση αυτή άτομα που υπερσπίσθησαν τον ελληνισμό και την ορθοδοξία διεθνώς π.χ. σαν την κυρία Γλύκαντζη-Αρβελέρ. (μπορεί να έχει ασθενές και γηρασμένο σώμα, αλλά στη ψυχή και το πνεύμα είναι νεάνιδα και μάχιμη).

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΝΤΖΕΣ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Κοινοποίηση: α) ΠΙΣ β) Βουλευτές Δράμας.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.