Η ανατομία ενός ψέμματος

Στις 19 Μαρτίου 2014 ένα blog δημοσίευσε σατιρικό κείμενο βάση του οποίου η πρώην υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Sarah Palin, σχολίαζε αρνητικά την Ελλάδα και ευχόταν «η πρώτη ατομική βόμβα στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, να πέσει πάνω στην Ελλάδα» (σύνδεσμος προς το άρθρο, screenshot του άρθρου). Το σατιρικό κείμενο έκλεινε με την εξής διευκρίνιση:

[…] λόγω προσωρινής απουσίας του υπεύθυνου μετάφρασης, δεν εγγυάται την αυθεντικότητα αυτής της προσπάθειας. Τυχόν λάθη, όλα δικά σας.

Το κείμενο με τις φανταστικές δηλώσεις της Palin αναδημοσίευσαν πολλοί ιστοτόποι, χωρίς όμως διευκρίνηση ότι πρόκειται για σάτιρα και όχι για είδηση. Η άκριτη αναπαραγωγή συνεχίστηκε στο facebook, απο αφελείς ή ανόητους που πίστεψαν την σάτιρα σαν είδηση. Μια απλή αναζήτηση στο google και μια προσεκτική ανάγνωση των ευρημάτων, θα έφτανε ώστε ο κάθε καλόπιστος να διαπιστώσει ότι πρόκειται για σάτιρα. Περισσεύει όμως η αφέλεια και ο ελλειματικός αυτοσεβασμός.

Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένας μύθος που αναπαράγεται άκριτα και συντηρείται λόγω συλλογικής βλακείας. Αν πιστεύετε πως υπερβάλλω, αναλογιστείτε τον μύθο περι δηλώσεων Κίσιντζερ (Κίσινγκερ) περι εξουδετέρωσης του Ελληνικού Λαού. Τον μύθο αυτό έπλασε η Λιάνα Κανέλλη το 1997. Παρά τις συστηματικές και τεκμηριωμένες διαψεύσεις και αποδομήσεις, ο μύθος αναπαράγεται ακόμη στην Ελλάδα.

Δεν αποκλειώ λοιπόν η σάτιρα για την Palin και τα πυρηνικά να έχει την ίδια εξέλιξη. Ίσως επειδή σε συλλογικό επίπεδο μας αρέσει να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως θύματα. Πότε του Κίσιντζερ και πότε της Πέιλιν.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *