First in, first out?

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή διαβάζουμε στις εφημερίδες για τους μαθητές που πρώτευσαν στις εισαγωγικές κατατάξεις των πανεπιστημίων. Αναγνωρίζεται έτσι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση των μαθητών αυτών. Η αναγνώριση αυτή είναι βέβαιο πως δίνει μεγάλη χαρά στους μαθητές και στις οικογένειές τους.

Αναρρωτιέμαι όμως αν έχουμε αναλογιστεί πού είναι και τι κάνουν σήμερα παιδιά που πρώτευσαν πριν 5 ή 10 ή 15 χρόνια;

Υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ αυτών που πρωτεύσαν μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο κι αυτών που πρωτεύσαν αποφοιτώντας; (Με χαρά και καμάρι να πω ότι δυο εξαιρετικοί φίλοι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί στη Δράμα, μπήκαν και βγήκαν από το πανεπιστήμιο με πρωτιά. Ο ένας σταδιοδρομεί μάλιστα ως καθηγητής Ελληνικού ΑΕΙ με αξιόλογο έργο).

Στις ΗΠΑ η ακαδημαϊκή πρωτιά μετρά περισσότερο στην αποφοίτηση (από το λύκειο, πανεπιστήμιο, ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα). Κανείς δηλαδή δεν κοιτά με τι σειρά μπήκες αλλά με τι σειρά βγαίνεις. Βέβαια το εισαγωγικό σύστημα στις ΗΠΑ δεν αποτελεί εθνικό ζήτημα, αλλά οικογενειακό.

Απορώ όμως που ενώ κάθε χρόνο μαθαίνουμε για τους πρωτεύσαντες στις εισαγωγικές κατατάξεις, σπανίως ακούμε για τους πρωτεύσαντες αποφοίτους των διαφόρων σχολών και τμημάτων στα Ελληνικά ΑΕΙ.

Ως ένα βαθμό αντιλαμβάνομαι πως αυτό οφείλεται στην δημοσιογραφική οκνηρία — πού να τρέχεις τώρα να αναζητάς αποφοιτήριες κατατάξεις σε μια χώρα με 20+ ΑΕΙ και 500+ τμήματα. Χώρια που μπορεί να μπλεχτείς με τους νταβατζήδες της διαφάνειας. *

Μήπως όμως, απο ένα σημείο κι έπειτα, η αδιαφορία για τους πρωτεύσαντες αποφοίτους πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών, αντανακλά άλλη μια λοξή αντίληψη της κοινωνίας για την Παιδεία;


* Θα μπορούσαν βεβαίως τα πανεπιστήμια να ανακοινώνουν τους πρωτεύσαντες αποφοίτους, με την συγκατάθεσή των ενδιαφερομένων.

Share

One thought on “First in, first out?

  1. Για να κάνω αίτηση για μια υποτροφία, χρειαζόταν να υποβάλω ένα χαρτί (στα αγγλικά) που να λέει με ποια σειρά αποφοίτησα από το τμήμα μου! Guess what? Δεν μπορούσαν να μου το δώσουν στα αγγλικά, και δεν είχαν τρόπο να υπολογίσουν με ποια σειρά αποφοίτησα… Με πολλά παρακάλια, και αρκετούς καυγάδες, κατάφερα να πάρω -ναι στα αγγλικά- ένα χαρτί που να λέει με ποια σειρά αποφοίτησα σε σχέση με ΟΛΟΥΣ όσους έχουν αποφοιτήσει από το τμήμα, από τη μέρα που ιδρύθηκε. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό και το δέχτηκαν. Έπρεπε να είμαι στο 10% του έτους μου, και το χαρτί δήλωνε ότι ήμουν 8ος σε σειρά σε σχέση με όλους όσους έχουν πάρει πτυχίο από το τμήμα, απο τη μέρα που ιδρύθηκε. Και αν βοηθάει σε κάτι σε αυτό που ρωτάς στο post, μπήκα 12ος και βγήκα… χμ… δε θα μάθω ποτέ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *