Τι περιμέναμε;

Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούμε το αξιακό σύστημα στην Ελλάδα να περιδινίζεται σ’ έναν φαύλο κύκλο.

Μέτριοι πανεπιστημιακοί, εκπαιδεύουν μετριότερους φοιτητές, που στη συνέχεια γίνονται δάσκαλοι και καθηγητές μεταλαμπαδεύοντας τη μετριότητα στην επόμενη γενιά. Μέτριοι και ημιμαθείς δημοσιογράφοι στη συνέχεια αναλαμβάνουν την ενημέρωση των μετριότατων πολιτών, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα που βολεύει μόνο ιδεοληψίες και συμφέροντα. Έτσι ευδοκιμούν οι πολιτικοί της μετριοκρατίας και της ημιμάθειας.

Οι λίγοι έντιμοι, σοβαροί και ικανοί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, και πολιτικοί. Δεν φτάνουν. Οι ορθολογιστές στην Ελλάδα αν δεν είναι μειοψηφία, τότε αποτελούν απειλούμενο είδος. Απειλούμενο και δια της βίας, του τσαμπουκά, της οχλοκρατίας.

Αυτό που πέτυχε η μεταπολιτευτική μετριοκρατία ήταν η αφαίρεση της κριτικής σκέψης και ανάλυσης σε εθνικό επίπεδο. Συλλογικά αναμασάμε ό,τι δημοσιεύουν οι εφημερίδες, βαριόμαστε να ανατρέξουμε στις πρωτογενείς πηγές, και δεν γνωρίζουμε πού να αναζητήσουμε βασικά δεδομένα και πώς να τα αναλύσουμε. Γι αυτό και η καθημερινή διαλεκτική είναι κατά κανόνα ad hominem.

Εδώ και 40 χρόνια κάθε τόσο κατεβαίνουμε κι ένα σκαλί παρακάτω. Σ’ ένα βαθύ πηγάδι απομονωμένο από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στους υγρούς τοίχους του οποίου αντανακλάται η εθνικιστική αυταρέσκεια και αυταπάτη. Εμείς οι ξύπνιοι κι αυτοί τα κορόιδα. Πόσες φορές κι αν άκουσα από δήθεν-φτασμένους στην Ελλάδα να μου λεν, «κοίτα να δεις πώς γίνεται αυτό στην Ελλάδα».

Η κρίση εδώ και 2 χρόνια αναδεικνύει, επιτέλους, το μέγεθος του προβλήματος. Όχι του οικονομικού. Αυτό, αν θέλουμε, λύνεται. Το δυσκολότερο πρόβλημα είναι η Μεταπολιτευτική Μετριοκρατία (ΜΜ). Η χειρότερη επίπτωση της ΜΜ δεν είναι οι Joseph Porters της πολιτικής («I thought so little, they rewarded me»). Το πρόβλημα της ΜΜ είναι πως η λογική κι ο ορθολογισμός διώκονται ad hoc και δεν ευδοκιμούν.

Τι θα προκύψει σ ένα περιβάλλον που δεν σηκώνει κριτική σκέψη, τεκμηριωμένη συζήτηση, και εξωστρεφή ανάλυση; Η συλλογική υπομονή και αντοχή έχουν εξαντληθεί. Φαίνεται να πιστεύουμε πως οι λύσεις των προβλημάτων μας είναι ζήτημα ζαριάς-μαγκιάς. Τσάκ πρόωρες εκλογές (ή αψυχολόγητο δημοψήφισμα) και καθαρίσαμε; Δηλαδή με πρωθυπουργό Σαμαρά ή με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θα γλυτώσουμε σε 1-2 χρόνια από τα δεινά μιας αειφόρου μετριοκρατίας που γιγαντώνεται εδώ και 40 χρόνια; Και μετά; Θα αφεθούμε ξανά στα χέρια (και στα δόντια) των ίδιων ημιμαθών πολιτικών, δημοσιογράφων, και δασκάλων;

Πώς φτάσαμε ρε παιδιά εδώ; Πώς φτάσαμε να καίγονται ζωντανοί 3 άνθρωποι-4 ψυχές στο κέντρο της Αθήνας; Πώς φτάσαμε να βλέπουμε την αστυνομία να λειτουργεί εκτός θεσμικού πλαισίου; Πώς φτάσαμε να ανεχόμαστε τον κάθε ημιμαθή τραμπούκο να απειλεί με εμφύλιο πόλεμο; Πώς φτάσαμε να ανεχόμαστε τον μισαλλόδοξο λόγο του κάθε Πειραιώς και την απύθμενη βλακεία του κάθε Χαρδαβέλλα; Πώς φτάσαμε να ανεχόμαστε τον εξευτελισμό περιμένοντας από τις 4 τα ξημερώματα για ένα διαβατήριο;

Σε τέτοιο κλίμα τι νόημα έχει μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» Βάσω και Εύα; Από ποιον να μας σώσει τέτοια κυβέρνηση κυρία μου; Από τον ίδιο μας τον εαυτό;

Κι εδώ που φτάσαμε, στον πάτο που βρεθήκαμε, πώς μπορούμε να ξεφύγουμε. Με μια γενια κατεστραμένη, τους 30ρηδες και τους 40ρηδες που βλέπουν εισοδήματα, σταδιοδρομίες, όνειρα, και ελπίδες να διαγράφονται από το μελλοντικό τους αφήγημα, πώς μπορούμε να ορθοποδήσουμε;

Share

5 thoughts on “Τι περιμέναμε;

 1. Έχεις απόλυτο δίκιο Λεωνίδα. Και μέσα σ’ όλα αυτά αφήσαμε την βία να γιγαντώνεται. Μία βία όχι μόνο σωματική, αλλά και λεκτική και ψυχολογική. Έχω βαρεθεί να λέω σε συζητήσεις ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό. Αλλά κοινωνικό. Αν ήταν οικονομικό μόνο, δεν θα φοβόμουν, όπως λες και εσύ αυτό λύνεται. Πως όμως αλλάζεις νοοτροπία σε γενιές που έχουν γαλουχηθεί στην μετριοκρατία και την οχλοκρατία; Πως και από ποιους θα διδαχθούν άλλο τρόπο σκέψης και διαφορετική νοοτροπία τα μικρά παιδιά; Είμαι πολύ απογοητεύμενος….

 2. Νομίζω ότι η λογική της κατηγοριοποίησης ενός λαού όχι μόνο δε βοηθά στη λύση του προβλήματος, αλλά δε καταδεικνύει και την ουσία του προβλήματος.Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί παγκοσμίως μια κρίση.Αυτή η κρίση δεν είναι ευρωπαική ούτε ελληνική.Είναι πρωτίστως μια κρίση οικονομική που προκύπτει από την επικράτηση ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού που διαπνέει το σύνολο των ατόμων που εμπλέκονται στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.Είναι επίσης γνωστό ότι αυτός  ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη εξουσία του τραπεζικού συστήματος που μπορεί πλέον να επιβάλλει τις παράλογες προθέσεις του στο σύνολο των χωρών που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί,χωρίς να προβάλλεται στοιχειώδης αντίσταση εκ μέρους αυτών απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις παγκόσμιων τραπεζικών κολοσσών.
  Σίγουρα δεν εξαιρείται σε καμία περίπτωση το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας από το 1974 έως σήμερα ,όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.Το σύνολο των πολιτικών αρχηγών που υπήρξαν στο τιμόνι της πολιτικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν το ρόλο τους με απίστευτο δωσιλογισμό και ανηθικότητα όσον αφορά το γενικό καλό.Αλλά αυτό δεν έχει τόσο να κάνει με την ημιμάθεια των συγκεκριμένων ατόμων ή τη μετριότητά τους σαν επαγγελματίες στο αντικείμενό τους.Πολλοί από αυτούς που υπήρξαν πρωθυπουργοί ή υπουργοί είχαν σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ήταν διαπρεπείς επιστήμονες στον τομέα τους.Όμως οι σπουδές κύριε Ηρακλιώτη ,όσο σπουδαίες , σημαντικές και ακριβές αν είναι, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τη πραγματική ικανότητα ενός ανθρώπου ,καθώς και τη δύναμη της προσωπικότητάς του. Η πλειοψηφία λοιπόν των ατόμων που κατείχαν όλα αυτά τα χρόνια θέση στο πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν άνθρωποι που διακρίνονταν από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό τους και τη καπιταλιστική άποψή τους στον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας.Γι’ αυτό ακριβώς και ανέβηκαν ψηλά κύριε Ηρακλιώτη.Γιατί έδειξαν από τη πρώτη στιγμή τη προθυμία τους να υπηρετήσουν ξένα συμφέροντα,συμφέροντα τραπεζών και επιχειρηματιών ,καθώς ο κύριος στόχος τους ήταν η απόκτηση εξουσίας και χρήματος ,που θα μπορούσε εύκολα να αποκτηθεί με τις κατάλληλες διασυνδέσεις.
  Αυτό όμως δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο κύριε Ηρακλιώτη.Και εσείς σαν μη ημιμαθής ,όπως θεωρείτε τον εαυτό σας, θα έπρεπε να το γνωρίζετε.Είναι γνωστό ότι ανάλογη πολιτική εξουσία εκλέγεται και στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Αγγλία κ..λ.π.Το “σύστημα” φροντίζει να προωθεί πάντα αυτούς που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντά του.Διαφορετικά ή βάζει φρένο στη πορεία τους προς την εξουσία ή αν αυτοί αλλάξουν πορεία κατά τη διάρκεια της θητείας τους ,φροντίζει να τους “τιμωρήσει”(π.χ. δολοφονία του Κένεντι).

  Δεδομένης λοιπόν της ανάλυσης ,θα έλεγα ότι μάλλον εσείς διακρίνεστε από ημιμάθεια όσον αφορά τον εντοπισμό του πραγματικού προβλήματος της Ελλάδας.Λέτε ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ημιμαθείς γιατί δεν ανατρέχουν στις πρωτογενείς πηγές.Πρώτα από όλα δεν είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ημιμαθείς.Υπάρχουν πολλοί που διαβάζουν και που αναλύουν τα πράγματα με κριτική σκέψη.Όμως δεν είναι πάντα εύκολο.Και δεν είναι εύκολο όχι γιατί οι δημοσιογράφοι που εμπλέκονται στη μετάδοση της πληροφορίας είναι ημιμαθείς.Αλλά γιατί είναι μέρος του ίδιου συστήματος που φροντίζει ώστε να υπάρχει μια αποχαύνωση του κοινωνικού συνόλου μέσω της γνωστής μεθόδου της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Κάτι ανάλογο όμως γίνεται και σε άλλες χώρες.Ειδικά στις ΗΠΑ ,όπου ζείτε, είναι γνωστό πώς καλλιεργήθηκε εντέχνως η ιδέα του πολέμου στο Ιράκ ,αποπροσανατολίζοντας το κόσμο και στρέφοντας την αμερικανική κοινή γνώμη κατά των λαών της περιοχής.Είναι επίσης γνωστό ότι με τη σημερινή κρίση που βιώνει η Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης ένα κλίμα μίσους απέναντι στο ελληνικό λαό που κατηγορείται για όλα τα δεινά της Ευρώπης. Άρα η προπαγάνδα καλά κρατεί και στις άλλες χώρες.

  Λέτε ότι οι πολίτες της Ελλάδος είναι μετριότατοι.Όσον αφορά τι;Όσον αφορά στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα;Όσον αφορά τη κριτική τους ικανότητα για τα πράγματα;Και πώς μπορείτε να χαρακτηρίζετε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών μετριότατους;Έχετε μιλήσει μαζί τους;Έχετε ακούσει τι σκέφτονται,τι πιστεύουν;

  Λέτε ότι το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά είναι η “Μετριοκρατία” που επικρατεί στην Ελλάδα και πως το οικονομικό λύνεται.Λύνεται;Ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις ανεύθυνες ηγεσίες τόσων ετών και συνεχίζεται να υφίσταται λόγω μιας επίσης ανεύθυνης και δωσίλογης τωρινής ηγεσίας λύνεται;Πώς;Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων από τα μεγάλα έως τα μικρά αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα το πόσο βαθιά χωμένοι  είναι στο σύστημα.Πόσο πρόθυμοι είναι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων και των τραπεζών και πόσο ανάξιοι της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.Ναι,ίσως το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως οικονομικό.Είναι πρωτίστως ηθικό.Άνθρωποι που ορκίστηκαν να υπηρετούν τους νόμους και το Σύνταγμα ήταν οι πρώτοι που τους καταπάτησαν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ατομικά συμφέροντα,αγνοώντας ότι είναι υπεύθυνοι για τη τύχη μιας χώρας,ενός λαού.Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ημιμάθειά τους.Γιατί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.Αυτό έχει να κάνει με την ηθική τους.

  Σίγουρα δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας οι πρόωρες εκλογές ή μια κυβέρνηση συνεργασίας.Όλοι άλλωστε ξέρουμε ότι στόχος όλων αυτών που μας κυβερνούν είναι να περάσει από τη Βουλή η τελευταία δανειακή σύμβαση για να τελούμε και επίσημα υπό ευρωπαική κατοχή.Έχετε κάτι να μας προτείνετε κύριε Ηρακλιώτη;Εκτός από αυτό που κάνει εδώ και 1,5 χρόνο ο ελληνικός λαός παλεύοντας με την αστυνομία σε διαδηλώσεις και πορείες ,ματώνοντας κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τα ΜΑΤ ,οργανώνοντας κινήματα για να δηλώσει την αντίθεσή του και αντίστασή του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα ,απεργώντας σε πείσμα όσων τον κατηγορούν και τον εξευτελίζουν, έχετε να προτείνετε κάτι άλλο κύριε Ηρακλιώτη;

  Έχω να σας προτείνω εγώ.Αντί να γράφετε όσα γράφετε μπροστά από έναν υπολογιστή ,όντας σε μια άλλη χώρα, ελάτε στην Ελλάδα να ακούσετε,να δείτε και να καταλάβετε πώς περνά ο ελληνικός λαός ,τι κάνει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη παρούσα κατάσταση και τι λέει για όλα αυτά που διαδραματίζονται στη χώρα του.Αλλά δυστυχώς κύριε Ηρακλιώτη οι απόψεις σας και ο τρόπος που εκφράζεστε για τη κατάσταση της Ελλάδας δείχνουν όχι μόνο έναν άνθρωπο ημιμαθή ,που αγνοεί στοιχειώδη πράγματα για τη τωρινή κατάσταση, αλλά και έναν άνθρωπο που προτιμά να κατηγοριοποιήσει έναν λαό ,ακόμα και αν αυτό καταδεικνύει έναν ρατσισμό απέναντί του, αρκεί να υπεραστιστεί τις γενικόλογες θεωρίες του ,που δε στοχεύουν βέβαια στον εντοπισμό της ουσίας του προβλήματος ,αλλά φανερώνουν τον επιφανειακό χαρακτήρα τους που εξαντλείται σε ανάλογα επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποιούν οι πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαικών χωρών για να αποδείξουν ότι φταίνε πρωτίστως οι Έλληνες για τη κατάντια της Ευρωζώνης και για τη τιμωρία της κηδεμονίας που θα τους επιβληθεί.

  Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτά που το τελευταίο καιρό διαβάζω να γράφονται από τη πλειοψηφία των “διανοούμενων” Ελλήνων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους ανήκετε δυστυχώς και εσείς κύριε Ηρακλιώτη.Σύσσωμοι οι “διανοούμενοι” έχουν επιδοθεί σε έναν απίστευτο καταιγισμό κατηγοριών και απόδοσης ευθυνών στο σύνολο του ελληνικού λαού .Ελάχιστοι είναι αυτοί που τάχθηκαν στο μέρος του λαού προσπαθώντας να αναδείξουν την ουσία του προβλήματος ,κυρίως στο οικονομικό και ηθικό σκέλος ,και να μπορέσουν να τον βοηθήσουν.Λυπάμαι ειλικρινά γιατί περίμενα ότι πρώτα αυτοί οι άνθρωποι των γραμμάτων θα ήταν ανεξάρτητοι από οικονομικά,πολιτικά και άλλα συμφέροντα.Δυστυχώς έκανα λάθος.Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από τη ψήφιση της τελευταίας δανειακής σύμβασης που θα αποτελέσει και το τέλος της δημοκρατίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σ’ όλη την Ευρώπη και συζητάμε ακόμα για την απόδοση ευθυνών στους “κακούς” και “τζάμπα μάγκες” Έλληνες που αξίζουν κάθε τιμωρία και κάθε παράνομο τρόπο κατάλυσης της δημοκρατίας τους.Λυπάμαι ειλικρινά κύριε Ηρακλιώτη και νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσετε να λυπάστε και εσείς.

  • Αρχικό κείμενο: 500 λέξεις.
   Σχόλιο Brgoebet: 1200 λέξεις.

   Έλεος. Έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο; Συγκρατείστε τη λογοδιάρροια και επανέλθετε. Πουθενά δεν χαρακτηρίζω όλους τους Έλληνες ημιμαθείς ή ο,τιδήποτε άλλο σας μύγιασε.

   Κι από τη στιγμή που βρίσκεστε φιλοξενούμενος στο ιστολόγιο αυτό, μάθετε τουλάχιστον να συλλαβίζετε σωστά το Ηρακλειώτης. Όχι απο σεβασμό σε μένα αλλά απο σεβασμό στη Ελληνική γλώσσα.

   Και διαβάστε τους όρους χρήσης του ιστολογίου αυτού (στη σελίδα Καλωσόρισμα) ώστε να μην τους ξαναπαραβιάσετε.

 3. Brgoebet δε θα
  μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τα σχόλια σου.

  Κύριε Ηρακλειώτη διάβασα πολλές αναρτήσεις σου
  και μπορώ να πω ότι το περιεχόμενό τους όσων αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες τις περισσότερες φορές είναι πέραν του δέοντος
  επικριτικό σε βαθμό που θα το χαρακτήριζε κάποιος και “ανθελληνικό”.
  Εδώ και χρόνια οι περισσότερες αναρτήσεις σου έχουν να κάνουν με
  “θάψιμο” της Ελλάδας και του τρόπου ζωής και σκέψης των Ελλήνων. Πως
  μπορεί κάποιος να διατυπώνει τόσο σκληροπυρηνικές, και σε πολλές περιπτώσεις(όπως
  το παρών άρθρο) προσβλητικές, απόψεις,  χωρίς να παραθέτει ποτέ αντεπιχειρήματα ή
  ολόκληρη την εικόνα? Πόσο μάλλον αν ο ίδιος ΔΕ ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια?
  Πως μπορεί κάποιος να ζει στην χώρα που επέλεξε 2 φορές για ηγέτη της τον “πολιτικό”
  που ακούει στο όνομα Bush και να
  μιλά για απειλούμενο είδος ορθολογιστών και μετριοκρατια στην Ελλάδα? Ειλικρινά
  δεν καταλαβαίνω.

  • Κανείς δεν σε υποχρεώνει να διαβάζεις το blog αυτο. Αν διαφωνείς με κάτι συγκεκριμένο ευχαρίστως να ακούσω το αντεπιχείρημα

Leave a Reply

Your email address will not be published.