Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 3ο: οι πρώτες μέρες

Στο 2ο μέρος είδαμε τις τεχνικές προδιαγραφές για την απόκτηση μεταναστευτικής ιδιότητας.

Αν όλα παν καλά, η εταιρεία που ενδιαφέρεται θα σας κάνει μια προσφορά για θέση εργασίας. Συνήθως η προσφορά γίνεται πρώτα ανεπίσημα και προφορικά ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια ευκαρία να συζητήσουν λεπτομέρειες και ίσως να διαπραγματευτούν κάποια θέματα.

Διαπραγματεύσιμα θέματα, σε λογικό πλαίσιο, μπορεί να είναι ο μισθός, οι μέρες των διακοπών, ο ακριβής τίτλος της θέσης κτλ.  Για παράδειγμα: ένας μισθός των $73500, μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει $75.500 αλλά όχι $80.000. Οι περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν αρχικά 5-10 μέρες διακοπές τον χρόνο και ίσως να μπορέσετα να τις διαπραγματευτείτε σε 12-15 όχι σε 20. Μια θέση research engineer θα μπορούσε να γίνει senior research engineer. Αν η εταιρεία δεν συμμετέχει στο συνταξιοδοτικό πακέτο σας για τους πρώτους 12 μήνες εργασιας μπορείτε να ζητήστε τη μείωση της περιόδου αποχής σε 6 μήνες κι αν έχετε εξαιρετικά προσόντα σε 1-3 μήνες. Πιέστε ευγενικά αλλά όχι υπερβολικά και χωρίς αέρα κεκτημένων. Απο τη στιγμή που αποφάσισαν να σας προσφέρουν τη θέση, πραγματικά θέλουν να σας ελκύσουν και θα διαπραγματευτούν μαζί σας σε λογικό πλαίσιο.

Μετά την προφορική συνεννοήση, θα έρθει η γραπτή προσφορά στην οποία θα αναγράφονται οι λεπτομέρεις. Ίσως σας ζητηθεί να περάσετε εξέταση για χρήση ναρκωτικών ή ποινικού μητρώου και πιστοληπτικης ικανότητας (drug test, background check). Εξετάσεις για χρήση ναρκωτικών μπορεί να σας ζητηθούν σε τυχαία διαστήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας στην εταιρεία. Τα έξοδα βαρύνουν τον εργοδότη.

Ο μισθός της προσφοράς είναι μικτός. Υπολογίστε τουλάχιστον 35%-40% σε κρατήσεις για φόρους, ασφάλιση, κ.ά. Στις ΗΠΑ οι εργοδότες παρακρατούν φόρο εισοδήματος. Έτσι ένας μισθός $100.000 μεταφράζεται ουσιαστικά σε $5000 περίπου καθαρά μηνιαίως. Φόρο εισοδήματος πληρώνουμε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην πολιτειακή κυβέρνηση, και συχνά στη δημοτική αρχή.

Το κόστος ζωής διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές απαιτούνται σε μηνιαία βάση $1000-$2000 για στέγη, $500 για αυτοκίνητο και μετακινήσεις, $300 για ρεύμα, τηλέφωνο, κτλ, και $1000 για διατροφή. Βεβαίως υπάρχουν φθηνότερες και ακριβότερες επιλογές.

Στο ξεκίνημα θα χρειαστείτε κάποια χρήματα για βασικά πράγματα, πχ έπιπλα, ίσως μια προτακαβολή για αυτοκίνητο, εγγύηση για νοίκι, έξοδα πρώτων ημερών, κτλ.Θα πρότεινα να έρθετε με $5000-$7500 και να ανοίξετε αμέσως τραπεζικό λογαριασμό καταθέτοντας τα χρήματα αυτά. Κρατήστε γύρω στα $1500 μετρητά πάνω σας γιατί ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγες μέρες για την κάρτα αναλήψεων. Οι τράπεζες εδώ δεν χορηγούν βιβλιάρια πια.

Στο ξεκίνημα θα πρέπει θα έχετε προετοιμαστεί για το πού θα μείνετε τις πρώτες μέρες, πώς θα μετακινηθείτε, κτλ. Το πιθανότερο είναι πως θα σας βοηθήσει ο εργοδότης σας. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχει Ελληνική κοινότητα πρόθυμη να βοηθήσει. Αναζητήστε στο google πληροφορίες για τις τοπικές ελληνορθόδοξες ενορίες και τους ομογενειακούς συλλόγους. Το πιθανότερο είναι πως θα έχετε κάποιον γνωστό που θα έχει κάποιον γνωστό που θα ξέρει κάποιον κάπου. Τα δίκτυα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης (Facebook, LinkedIn) θα σας φανούν επίσης χρήσιμα. Γράψτε ένα postάκι με την ερώτησή σας (στ’ αγγλικά) και θα εκπλαγείτε από την βοήθεια που πρόθυμα θα σας προσφερθεί.

Για να νοικιάσετε διαμέρισμα θα πρέπει να καταβάλετε το 50%-150% του ενοικίου ως εγγύηση, συν το ενοίκιο του πρώτου μήνα. Το ποσό της εγγύησης θα σας επιστραφεί, συνήθως εντόκως, όταν λήξει το συμβόλαιό σας και επιστρέψετε το διαμέρισμα σε καλή κατάσταση. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια έχουν λεπτομερείς όρους σχετικά με την εγγύηση αυτή. Ο δήμος της περιοχής όπου θα νοικιάσετε παρέχει συνήθως χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να μελετήσετε. (Στις ιστοσελίδες των περισσότερων δημοτικών αρχών θα βρείτε πληροφορίες κάτω από την επικεφαλίδα living here, residents κτλ· πχ, Chicago, Evanston, NY, κά).

Στο ξεκίνημα ακόμη, κι επειδή δεν θα έχετε αποκτήσει ακόμη πιστοληπτική ιστορία, ίσως να χρειαστεί να πληρώσετε εγγυήσεις για συνδέσεις ηλεκτρικού, τηλεφώνου, κτλ. Με τον καιρό και εφόσον επιδείξετε την φερεγγυότητά σας, οι εγγυήσεις αυτές θα σας επιστραφούν και στο μέλλον μάλλον δεν θα χρειαστεί να τις καταβάλετε για νέες συνδέσεις κτλ. Η διατηρηση μιας πιστοληπτικής αξιοπιστίας (credit history) είναι πολύ σημαντική. Δίχως καλό πιστωτικό μητρώο θα δυσκολευτείτε να αποκτήσετε πιστωτικές κάρτες ή να πάρετε δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, κτλ) με ευνοϊκούς όρους.

Για τις τραπεζικές σας συναλλαγές έχετε δυο βασικές επιλογές: εταιρικές τράπεζες (όπως η Chase) ή συνεταιριστικές τράπεζες (credit unions). Ο,τι κι αν διαλέξτε φροντείστε να είναι οργανισμός ασφαλισμένος από το FDIC [ή στην περίπτωση των συνεταιριστικών από την NCUA] — αν δεν δείτε το αντίστοιχο σημα στην τράπεζα και τη ρήτρα ασφάλισης στο ενημερωτικό υλικό, αναζητείστε άλλη τράπεζα. To FDIC και η NCUA είναι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ασφαλίζουν λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου ως $250.000. Δηλαδή, αν έχετε $250.000 στους λογαριασμού σας κι η τράπεζά σας κλείσει για οποιονδήποτε λόγο, τα χρήματά σας είναι ασφαλή και θα σας επιστραφούν από το FDIC/NCUA. Το ασφαλιζόμενο ποσό είναι ανα καταθέτη ανά τράπεζα και όχι ανα λογαριασμό. Οι τραπεζικοί συνεταιρισμοί συνήθως είναι πιο συμφέροντες διότι λειτουργούν με χαμηλότερα ή καθόλου κερδοσκοπικά κριτήρια. Από την άλλη όμως περιορίζουν τους πελάτες τους ανάλογα με τον σκοπό του συνεταιρισμού, π.χ. το εκπαιδευτικό προσωπικό μιας περιφέρειας μπορεί να έχει τον δικό του τραπεζικό συνεταιρισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Αρκετοί συνεταιρισμοί πάντως δέχονται και πελάτες που δεν έχουν άμεση σχέση με την ιδρυτική τους βάση.

Μπορεί κάποιος να ζήσει στις ΗΠΑ δίχως τραπεζικό λογαριασμό; Ολοένα και δυσκολότερα. Οι περισσότεροι εργοδότες απαιτούν τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν απευθείας τον μισθό. Υπηρεσίες τηλεφώνου, ύδρευσης κτλ, επισης προτιμούν να χρεώνουν τον λογαριασμό σας απευθείας ή την πιστωτική σας κάρτα. Πιστωτική κάρτα δίχως τραπεζικό λογαριασμό δεν θα μπορέσετε να βγάλετε.

Άλλη μια απαραίτητη ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στις ΗΠΑ είναι η έκδοση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Number). Θα πρότεινα να κάνετε αυτή την ενέργεια όσο πιο νωρίς γίνεται, από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Ο απλουστερος και βασικός λογαριασμός που μπορείτε να ανοίξετε είναι ένας λογαριασμός όψεως (checking account). Οι περισσότερες τράπεζες θα τυπώσουν βιβλιάρια επιταγών με τις πρώτες 250-500 επιταγές. Επιπλέον επιταγές μπορειτε να παραγγείλετε ταχυδρομικώς από την τράπεζα ή άλλους προμηθευτές έναντι $15-$30 για κάθε πακέτο των 250-500. Στις επιταγές θα είναι τυπωμένο το ονοματεπώνυμό σας, η ταχυδρομική σας διεύθυνση, και το τηλέφωνό σας. Μεταχρονολογημένες επιταγές στις ΗΠΑ δεν επιτρέπονται. Επιταγές γίνονται δεκτές παντού — αρκεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα — και αποτελούν κοινό τρόπο πληρωμής.

Οι ταυτότητες στις ΗΠΑ εκδίδονται από τις πολιτειακές αρχές και αν αλλάξτε πολιτεία διαμονής θα πρέπει να αλλάξτε και ταυτότητα εντός 30-60 ημερών. Οι πολιτείες εκδίδουν δυό βασικά είδη ταυτότητας: πολιτειακή ταυτότητα (state ID) ή άδεια οδήγησης (driver license). Η έκδοση της πολιτειακής ταυτότητας είναι απλούστερη αφού δεν απαιτεί εξέταση ικανοτήτων οδήγησης. Η άδεια οδήγησης είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ταυτότητας στις ΗΠΑ. Για να αποκτήσετε την πρώτη σας άδεια οδήγησης στις ΗΠΑ θα περάσετε εξετάσεις όρασης, σημάτων, και πρακτικής. Όλες οι εξετάσεις γίνονται στο ίδιο κέντρο, συνήθως με ραντεβού και την ταυτότητα την λαμβάνετε επι τόπου. Αρμόδια υπηρεσία για ταυτότητες (και των δυο ειδών) είναι ο Υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας σας (secretary of state) και κατά κανόνα το γραφείο μηχανοκίνησης (Department of Motor Vehicles). Για παράδειγμα: NY, Illinois, California.

Ελπίζω με τα τρία κείμενά μου να βοήθησα κάπως στην περιγραφή της μεταναστευτικής διάστασης των ΗΠΑ. Αξιόπιστες και καλές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της μεταναστευτικής υπηρεσίας.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω ερωτήσεις που θα υποβληθουν ως σχόλια παρακάτω και ενδεχομένως να επανέλθω με ένα τέταρτο δημοσίευμα με επιπλέον διευκρινήσεις.

Print Friendly
Share
 • Petros

  Geia sou file polu kalo to ar8ro sou!!! 8elw na se rwthsw se periptwsh pou kapoios kerdisei sthn klhrwsh gia prasinh karta uparxei kapoios xronos p se “” prepei na thn e3argurwsh???

 • Pepe

  Η κοπέλα μου θα πάει για σπουδές στη Νέα Υόρκη… μπορώ με κάποιο τρόπο να πάω μαζί της; Αν πάω αφότου φύγει και παντρευτούμε εκεί, εγώ θα έχω δικαίωμα διαμονής σαν σύζυγος της; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ως σύζυγος θα καλυφθείς από τη φοιτητική βίζα της. Πριν παντρευτείτε όμως, μόνο με τουριστική βίζα θα μπορεις να την επισκεφτείς. Ως τουρίστας δεν θα μπορείς να παραμείνεις στις ΗΠΑ για πάνω από 30 ή 90 μέρες.

 • Aesop

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα άρθρα σου και από εμένα.
  Δεν βρίσκεις τόσες πληροφορίες αλλού έτσι εύκολα. Η δίκη μου περίπτωση είναι λίγο
  περίεργη. Έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχω Αμερικανικό διαβατήριο και Social Security αλλά
  τίποτα άλλο. Έχω σπουδάσει οδοντιατρική και έχω άδεια για αυτή την ειδικότητα
  στην Ελλάδα. Δεν το έχω ασκήσει ποτέ όμως γιατί δεν μου άρεσε σαν επάγγελμα. Είμαι
  37 χρονών και μέχρι τώρα εργαζόμουν τα τελευταία 10 χρόνια σε φαρμακευτικές εταιρίες
  με πολύ καλούς μισθούς. Έχω μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική και είναι αυτό που πραγματικά
  αγαπώ να κάνω αλλά δεν έχω κάποιο πτυχίο σχετικό με αυτό. Πλέον λόγο κρίσης είμαι
  άνεργος εδώ και 1 χρόνο και έχω χάσει κάθε ελπίδα για εργασία εδώ, οπότε σκέπτομαι
  να μεταναστεύσω στη Αμερική σύντομα. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω χάσει και τους
  δυο γονείς μου και δεν έχω κανένα συγγενή Αμερική παρά μόνο ένα γνωστό που μπορεί
  να με φιλοξενήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι
  ότι από το Internet δεν μπορώ να βρω δουλειά στις ΗΠΑ και ψάχνω ένα τρόπο ή έναν
  άνθρωπο που θα μπορούσε να μου δώσει κατευθύνσεις και να με βοηθήσει.

  Ερώτηση 1η: Αν είμαι Αμερική τι πιθανότητες έχω
  να βρω δουλειά εύκολα και που?

  Ερώτηση 2η: Τι γίνεται με τα συντάξιμα που έχω από
  Ελλάδα (χάνονται ή συνυπολογίζονται)?

  Ερώτηση 3η: Αν βρω δουλειά σε αντικείμενο άσχετο από
  τις σπουδές μου (πχ εστιατόριο) θα πρέπει να έχω και αντίστοιχο πτυχίο (πχ μάγειρα)?

  • nikos

   Ειδα την ερωτηση σου και σε αλλες σελιδες. Γιατρος η οδοντιατρος εισαι; αφου εισαι αμερικανος παλεψε για
   καμμια θεση medical πωλησεις η κατι αλλο σχετικο με το πτυχιο σου. Μαγειρας χωρις cv,σχολη και γνωριμιες θα παιρνεις 8-12$ την ωρα. Και δυσκολα θα βρεις κατι αξιολογο χωρις πολυετη εμπειρια και στα 40 σου.
   Ισως αν πας σε σχολη μαγειρικης εδω η εκει βρεις κατι σε sous chef,αλλιως ξεκινας βοηθος του βοηθου με τους μεξικανους .με τον βασικοsalary. Ειδικοτητα γιατρου εχεις;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Τώρα είδα την ερώτησή του Thomas. Η απάντηση που σου δίνει ο Νικος παρακάτω ειναι η καλύτερη. Για τις επιμέρους ερωτήσεις που κάνεις:

   1) Εξαρτάται από την περιοχή, την επαγγελματική σου συγκρότηση, και τη γλωσσομάθειά σου. Αν όλα είναι καλά δεν αποκλείεται να βρεις δουλειά μέσα σε 2-4 μήνες. Ειδικά αν επιδιώξεις σταδιοδρομία σε φαρμακευτικές/ιατρικές πωλήσεις.

   2) Τα συντάξιμα της Ελλάδας δεν μεταφέρονται εδώ. Το πιθανότερο είναι πως όταν αποφασίσεις να βγεις σύνταξη θα λαμβάνεις δυο συντάξεις: την όποια/μειωμένη από αυτά που έχεις συμπληρώσει Ελλάδα και την κάλυψη που θα έχεις απο δω. Ίσως να μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις εισφορές στην Ελλάδα.

   3) Εξαρτάται από το εστιατόριο.

 • van

  καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.
  Είμαι 55 χρονών και μαζί με έναν φίλο έχουμε βρει ένα βενζινάδικο στην ΝΥ που μας ενδιαφέρει επιχειρηματικά. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να δώσουμε μικρόμερίδιο σε μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ αν αυτό επιταχύνει διαδικασίες. Πως μπορούμε να αποκτήσουμε πράσινη κάρτα εμείς? αυτόματα αν η επένδυση είναι πάνω από 500000 και με 10 θέσεις εργασίας η είναι ευκολότερο να μας καλέσει ο εκεί συνέταιρος? Να μας καλέσει ο πωλητής από τον οποίο θα αγοράσουμε την επιχείρηση?Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη οδός για να ξεκινήσουμε την συγκεκριμένη επιχείρηση?
  ευχαριστώ

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Απ ότι καταλαβαίνω επιδιώκετε πράσινη κάρτα επενδυτή (EB-5 κατηγορία). Δεν είμαι βεβαιος αν η επένδυση σε βενζινάδικο ικανοποιεί τα κριτήρια της συγκεκριμένης κατηγορίας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε δικηγόρο.

 • Tzoulios

  Geia sas……exw erthei stis HPA…..me student visa……an egw douleuw se Ena normal sunergeio tis USA..oxi se dealer…se sunergeio P.X E.T.D i alla tis perioxis mou…..tha mporesw na parw green card…….me auto ton tropo? i me kapoia allh douleia ????Ennow tha mporesw na zutisw mia visa me tin opoia tha mporesw na parw Greec card?
  A kai kati akoma gia na parw tin Student Visa apo Athina tha mou zitisoun ptuxio aggliko ?

 • Παναγιώτης

  Καλησπέρα σας,Ευχαριστουμε εκ των προτέρων για την βοηθεια…….Ηταν πολύ σχολαστικά και λεπτομερές οι αναλύσεις σας και αυτό ειναι το ιδανικότερο ωσε να γιγνώσκουμε που βαδίζουμε…..Εχω τελειώσει το στρατιωτικό και έχω ηλικία 20 ετών…Το επαγγελμά μου είναι Μάγειρας….Θέλω να ερθω σαν βοηθός Μαγειρας και να ξεκινήσω απο εκει και να μείνω εκει……..Δεν έχω ιδέα πως είναι…..Αλλά ειναι κάτι που το θελω……..Στους χρόνους….στην γραμματική μπερδεύομαι λιγο….αλλά ευελπιστώ να μην είναι θέμα αρκετό αυτό έτσι?Και αν κατάλαβα καλα…..Εφοσον ξεκινήσεις για το δρόμο αυτό πρέπει να έχεις μαζέψει στην άρκη τουλάχιστον γύρω στα 15.000 δολλάρια…….Σε περίπτωση που δεν έχω αυτά τα λεφτά και για να τα μαζέψω θα μου παρει κάπως αρκετο χρόνο….γιατί εγω θέλω να ξεκινησω απο μικρός εκει….και οχι στα 27 που λέει ο λόγος….γίνεται τα λεφτα που παίρνω από τον εργοδότη να τα κάνω σιγά σιγά….Μέχρι να ορθοποδήσω…….Δεν έχω κάποια βοήθεια…..Είναι κάτι που θέλω να κάνω μόνος μου………..Μπορώ?

  • nikos

   Φιλε δες απαντησα και σε καποιον παρακατω για μαγειρας. Καλυτερα γι αρχη βρες μια θεση στην ευρωπη σε μεγαλη αλυσιδα η ξενοδοχειο. Ισως μετα σε στειλουν αυτοι αμερικη αν εισαι αστερι. Τα 15.000 που λες ειναι για διδακτρα; δε καταλαβα ποιον δρομο λεσ… Γενικα αν δεν εχεις γνωστο εκει, να σου προσφερει δουλεια συγκεκριμενη ειναι δυσκολο.

 • Γιώργος

  Καλημέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.Είμαι 36 ετών και σκέφτομαι να πάω για σπουδές στις Η.Π.Α. για μεταπτυχιακό σαν οικονομολόγος-λογιστής .Αυτό που παρατήρησα είναι ότι γενικά όποιος πάει για σπουδές παίρνοντας visa F-1 δεν θέλουν μετά να μείνεις εκεί.
  α).Υπάρχει δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου να βρω εύκολα δουλειά;Η εμπειρία σας τι έχει δείξει;
  β).Αν βρω κάτι θα μπορέσω εύκολα να αλλάξω visa και να πάρω άδεια παραμονής εκεί για εργασία;Το κόστος που μπορεί να προκύψει είμαι διατεθειμένος να το καλύψω εγώ και όχι ο μελλοντικός μου εργοδότης αν χρειαστεί.
  γ).Γενικά είναι διατεθειμένοι να δεχτούν κάποιον ο οποίος έχει σπουδές πανεπιστημίου εδώ και μεταπτυχιακές σπουδές καθώς επίσης και αγγλική κατάρτιση σε TOEFL και GMAT.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

  • νικος

   Φιλε δεν εχω ιδεα για λογιστες, ξερω μονο οτι μονο οτι οι cpa βγαζουν καλα λεφτα, προφανως το ειδες και συ! Γιατι δεν ανοιγεις ενα γραφειο εδω? Οι αμερικανοι ψαχνουν βασικα engineers με phd σε hot ειδικοτητες και γιατρους με δυσκολες ειδικοτητες.. η παρε εδω καποια πιστοποίηση αν δεν εχεις, και δες αν υπαρχει ενδιαφερον μεσω net. Εκτος αν τα χρηματα δεν ειναι θεμα, οποτε βουρ. Περιμενε και την απαντηση του irakliotii.αν και πας για 2016 πια, εκτος αν σε εχουν δεχτει ηδη , η πας σε κανα state.

 • Κατερινα

  Καλησπερα και πολλα συγχαρητηρια για το αθρο και ολη σου την στυρηξη και την βοηθεια !!!
  Μπορει να φανω και κουρατικη αλλα ειναι η σημαντικοτερη αποφαση που εχω παρει οσο ζω και προφανως για να βρισκομαι εδω, με ενδιαφερει οσο τιποτα ο τροποσ της μεταναστευσης μου στην αμερικη.

  Εχω διαβασει με προσοχη καθε λεξη που εχει γραφτει εδω μεσα και οσο διαβαζω δεν ξερω αν πρεπει να το βλεπω θετικα η αρνιτηκα το ολο θεμα. Να πω την αληθεια ολα οσα εχω διαβασει δεν ηξερα οτι ειναι τοσο περιπλοκα τα πραγματα εχοντας υποψη τις δυσκολιες και κατα καποιο τροπο εχω απογοητευτει και φοβαμαι πως θα διατηρησω ψυχραιμια για να μην χαθει το μεγαλυτερο μου ονειρο!
  Ειμαι μαθητρια δευτερας λυκειου, κανονικα τωρα θα επρεπε να ειμαι με τα μουτρα βουτιγμενη στα βιβλια για την προετιμαση μου στην τριτη λυκειου και να σκεφτομαι το μελλον μου στην ελλαδα, για το ποια πολη θα διαλεξω, τι θα βαλω στην πρωτη επιλογη μου κι οτι σκεφτονται ολα τα παιδια τις ηλικιας μου αυτην την χρονικη περιοδο! Για εμενα δυστυχως η ευτυχως τα πραγματα δεν ειναι ετσι, εδω και 2 χρονια βασανιζομαι στις σκεψεις για το μελλον μου στην αμερικη, το ονειρευομαι καθε μερα με τα ματια ανοιχτα!

  Η καθηγήτρια τον αγγλικών μου είναι αμερικανικης υπηκοότητας,οι γονεις της ζουνε εκει, εχει γεννηθει εκει οπως και τα παιδια της με τα οποια εχω καλες σχεσης οσο και με την ιδια, ξεκιναω ετσι γιατι ελπιζω οτι αυτη θα ειναι κ η σωτηρία μου! Δεν εχω κανεναν απ οσο ξερω στο εξωτερικο, σχεδιαζω εδω και ενα χρονο να φυγω απο την ελλαδα μολις τελειωσω με το σχολειο μου εδω και ειμαι σε απογνωση, δεν εχω ιδεα για αυτες τις πρασινες καρτες και ολη την διαδικασια που ακολουθει ξερω μονο οτι ειναι δυσκολη, οι γονεις μου με στηρίζουν στο εξης θεμα, ειναι προθυμοι να με βοηθησουν με τα χρηματα και την ολη διαδικασια, εχω σκοπο να παρω και την μητερα μου μαζι για να εχω καποιον να βασιστω εκει εξω, θελω να ξεκινησω απο το ” 0 ” και να το παω εγω στην κορυφη η οπου βγει, θα κανω τα παντα για να μπορεσω να αντεξω οικονομικα εκει, εχω αρχησει εδω και ενα χρονο που πηρα πιο σοβαρα την αποφαση μου, να μαζευω λεφτα στην ακρη,ειμαι σε καλο δρομο, το θεμα μου τωρα ειναι το ”ποσα λεφτα θα χρειαστει να εχω μαζι μου οταν θα ξεκινησω” ”πως θα βρω μια προσωρινή δουλεια για να βγαζω τα χρηματα μου ισα ισα να πληρωνω τα ενοικια μου και τα εξοδα” επισης ”θελω να σπουδασω εκει με βαση αυτο που θελω αλλα φοβαμαι πως θα χασω χρονο επειδη δεν θα ειμαι αρκετα καλη γι αυτους στον τομεα της γλωσσας” οποτε ” εχω στραφει σ ολα τα σεμηναρια που υπαρχουν για το επαγγελμα αυτο που θα ακολουθησω, εχω βρει ιστοσελιδες, αλλα τιποτα δεν ειναι αρκετο! ” τα σεμινάρια θα θελουν προφανως λεφτα και εγω ισα που θα εχω χρηματα να πληρωσω το ενοικιο του σπιτου μου” ”ποσο περιπου κοστιζουν τα ενοικια στην Νεα Υορκη η στις γυρω περιοχες οπως Brooklyn ? ” Ποια πολη εχει οικονομικα εννοικια κοντα στην περιοχη της Νεας Υορκης ? ” ”Πως θα μπορουσα να κοινηθω με βαση ολα αυτα που εχω πει μεχρι στιγμης ? ” Οποια και να ειναι η απαντηση σας, θετικη η αρνητική για μενα ΔΕΝ θα εγκαταλείψω ΠΟΤΕ το ονειρο μου και θα λαβω υποψη μου ολες τις συμβουλες σας! Ευχαριστω και συγγνωμη για την ταλεπορια για ενα τοσο μεγαλο κειμενο!!!!

 • Elena_123

  Γεια σας, εξαιρετικο αρθρο και πολυ χρησιμες πληροφοριες! θελω να σας κανω μια ερωτηση που εχει σχεση με την νεα υορκη. Πιστευετε οτι ειναι καλυτερο να αγορασω διαμερισμα εκει ή να νοικιασω?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις διαμέρισμα στην ΝΥ, για ποιό λόγο σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις;

   • Elena_123

    Συγκεκριμενα μιλαω για να μπω στην διαδικασια να παρω δανειο για αγορα διαμερισματος. Απλως φενεται οτι ξερετε πολλα επι του θεματος και ηθελα να δω την αποψη σας. Επισης δεν πηγαινω στην Νεα Υορκη επειδη δεν εχω αλλη επιλογη. Μιλαμε για μια χωρα γεματη ευκαιριες

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Αν δεν έχεις ζήσει λίγα χρόνια στις ΗΠΑ ώστε να αποκτήσεις αξιόπιστο πιστοληπτικό ιστορικό, δεν θα μπορέσεις να πάρεις δάνειο για αγορά κατοικίας. Επιπλέον οι τράπεζες απατούν να έχεις ετήσιο εισόδημα γύρω στο 30% της αξίας του ακινήτου και να προκαταβάλεις το 10% της τιμής αγοράς.

     Ο μέσος όρος τιμών στη ΝΥ, είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια δολλάρια. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλεις $140.000 και να έχεις ετήσιο εισόδημα $433.000 για να μπορέσεις να πάρεις στεγαστικό δάνειο στη ΝΥ για ένα μέτριο διαμέρισμα.