Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 3ο: οι πρώτες μέρες

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Στο 2ο μέρος είδαμε τις τεχνικές προδιαγραφές για την απόκτηση μεταναστευτικής ιδιότητας.

Αν όλα παν καλά, η εταιρεία που ενδιαφέρεται θα σας κάνει μια προσφορά για θέση εργασίας. Συνήθως η προσφορά γίνεται πρώτα ανεπίσημα και προφορικά ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια ευκαρία να συζητήσουν λεπτομέρειες και ίσως να διαπραγματευτούν κάποια θέματα.

Διαπραγματεύσιμα θέματα, σε λογικό πλαίσιο, μπορεί να είναι ο μισθός, οι μέρες των διακοπών, ο ακριβής τίτλος της θέσης κτλ.  Για παράδειγμα: ένας μισθός των $73500, μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει $75.500 αλλά όχι $80.000. Οι περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν αρχικά 5-10 μέρες διακοπές τον χρόνο και ίσως να μπορέσετα να τις διαπραγματευτείτε σε 12-15 όχι σε 20. Μια θέση research engineer θα μπορούσε να γίνει senior research engineer. Αν η εταιρεία δεν συμμετέχει στο συνταξιοδοτικό πακέτο σας για τους πρώτους 12 μήνες εργασιας μπορείτε να ζητήστε τη μείωση της περιόδου αποχής σε 6 μήνες κι αν έχετε εξαιρετικά προσόντα σε 1-3 μήνες. Πιέστε ευγενικά αλλά όχι υπερβολικά και χωρίς αέρα κεκτημένων. Απο τη στιγμή που αποφάσισαν να σας προσφέρουν τη θέση, πραγματικά θέλουν να σας ελκύσουν και θα διαπραγματευτούν μαζί σας σε λογικό πλαίσιο.

Μετά την προφορική συνεννοήση, θα έρθει η γραπτή προσφορά στην οποία θα αναγράφονται οι λεπτομέρεις. Ίσως σας ζητηθεί να περάσετε εξέταση για χρήση ναρκωτικών ή ποινικού μητρώου και πιστοληπτικης ικανότητας (drug test, background check). Εξετάσεις για χρήση ναρκωτικών μπορεί να σας ζητηθούν σε τυχαία διαστήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας στην εταιρεία. Τα έξοδα βαρύνουν τον εργοδότη.

Ο μισθός της προσφοράς είναι μικτός. Υπολογίστε τουλάχιστον 35%-40% σε κρατήσεις για φόρους, ασφάλιση, κ.ά. Στις ΗΠΑ οι εργοδότες παρακρατούν φόρο εισοδήματος. Έτσι ένας μισθός $100.000 μεταφράζεται ουσιαστικά σε $5000 περίπου καθαρά μηνιαίως. Φόρο εισοδήματος πληρώνουμε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην πολιτειακή κυβέρνηση, και συχνά στη δημοτική αρχή.

Το κόστος ζωής διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές απαιτούνται σε μηνιαία βάση $1000-$2000 για στέγη, $500 για αυτοκίνητο και μετακινήσεις, $300 για ρεύμα, τηλέφωνο, κτλ, και $1000 για διατροφή. Βεβαίως υπάρχουν φθηνότερες και ακριβότερες επιλογές.

Στο ξεκίνημα θα χρειαστείτε κάποια χρήματα για βασικά πράγματα, πχ έπιπλα, ίσως μια προτακαβολή για αυτοκίνητο, εγγύηση για νοίκι, έξοδα πρώτων ημερών, κτλ.Θα πρότεινα να έρθετε με $5000-$7500 και να ανοίξετε αμέσως τραπεζικό λογαριασμό καταθέτοντας τα χρήματα αυτά. Κρατήστε γύρω στα $1500 μετρητά πάνω σας γιατί ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγες μέρες για την κάρτα αναλήψεων. Οι τράπεζες εδώ δεν χορηγούν βιβλιάρια πια.

Στο ξεκίνημα θα πρέπει θα έχετε προετοιμαστεί για το πού θα μείνετε τις πρώτες μέρες, πώς θα μετακινηθείτε, κτλ. Το πιθανότερο είναι πως θα σας βοηθήσει ο εργοδότης σας. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχει Ελληνική κοινότητα πρόθυμη να βοηθήσει. Αναζητήστε στο google πληροφορίες για τις τοπικές ελληνορθόδοξες ενορίες και τους ομογενειακούς συλλόγους. Το πιθανότερο είναι πως θα έχετε κάποιον γνωστό που θα έχει κάποιον γνωστό που θα ξέρει κάποιον κάπου. Τα δίκτυα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης (Facebook, LinkedIn) θα σας φανούν επίσης χρήσιμα. Γράψτε ένα postάκι με την ερώτησή σας (στ’ αγγλικά) και θα εκπλαγείτε από την βοήθεια που πρόθυμα θα σας προσφερθεί.

Για να νοικιάσετε διαμέρισμα θα πρέπει να καταβάλετε το 50%-150% του ενοικίου ως εγγύηση, συν το ενοίκιο του πρώτου μήνα. Το ποσό της εγγύησης θα σας επιστραφεί, συνήθως εντόκως, όταν λήξει το συμβόλαιό σας και επιστρέψετε το διαμέρισμα σε καλή κατάσταση. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια έχουν λεπτομερείς όρους σχετικά με την εγγύηση αυτή. Ο δήμος της περιοχής όπου θα νοικιάσετε παρέχει συνήθως χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να μελετήσετε. (Στις ιστοσελίδες των περισσότερων δημοτικών αρχών θα βρείτε πληροφορίες κάτω από την επικεφαλίδα living here, residents κτλ· πχ, Chicago, Evanston, NY, κά).

Στο ξεκίνημα ακόμη, κι επειδή δεν θα έχετε αποκτήσει ακόμη πιστοληπτική ιστορία, ίσως να χρειαστεί να πληρώσετε εγγυήσεις για συνδέσεις ηλεκτρικού, τηλεφώνου, κτλ. Με τον καιρό και εφόσον επιδείξετε την φερεγγυότητά σας, οι εγγυήσεις αυτές θα σας επιστραφούν και στο μέλλον μάλλον δεν θα χρειαστεί να τις καταβάλετε για νέες συνδέσεις κτλ. Η διατηρηση μιας πιστοληπτικής αξιοπιστίας (credit history) είναι πολύ σημαντική. Δίχως καλό πιστωτικό μητρώο θα δυσκολευτείτε να αποκτήσετε πιστωτικές κάρτες ή να πάρετε δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, κτλ) με ευνοϊκούς όρους.

Για τις τραπεζικές σας συναλλαγές έχετε δυο βασικές επιλογές: εταιρικές τράπεζες (όπως η Chase) ή συνεταιριστικές τράπεζες (credit unions). Ο,τι κι αν διαλέξτε φροντείστε να είναι οργανισμός ασφαλισμένος από το FDIC [ή στην περίπτωση των συνεταιριστικών από την NCUA] — αν δεν δείτε το αντίστοιχο σημα στην τράπεζα και τη ρήτρα ασφάλισης στο ενημερωτικό υλικό, αναζητείστε άλλη τράπεζα. To FDIC και η NCUA είναι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ασφαλίζουν λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου ως $250.000. Δηλαδή, αν έχετε $250.000 στους λογαριασμού σας κι η τράπεζά σας κλείσει για οποιονδήποτε λόγο, τα χρήματά σας είναι ασφαλή και θα σας επιστραφούν από το FDIC/NCUA. Το ασφαλιζόμενο ποσό είναι ανα καταθέτη ανά τράπεζα και όχι ανα λογαριασμό. Οι τραπεζικοί συνεταιρισμοί συνήθως είναι πιο συμφέροντες διότι λειτουργούν με χαμηλότερα ή καθόλου κερδοσκοπικά κριτήρια. Από την άλλη όμως περιορίζουν τους πελάτες τους ανάλογα με τον σκοπό του συνεταιρισμού, π.χ. το εκπαιδευτικό προσωπικό μιας περιφέρειας μπορεί να έχει τον δικό του τραπεζικό συνεταιρισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Αρκετοί συνεταιρισμοί πάντως δέχονται και πελάτες που δεν έχουν άμεση σχέση με την ιδρυτική τους βάση.

Μπορεί κάποιος να ζήσει στις ΗΠΑ δίχως τραπεζικό λογαριασμό; Ολοένα και δυσκολότερα. Οι περισσότεροι εργοδότες απαιτούν τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν απευθείας τον μισθό. Υπηρεσίες τηλεφώνου, ύδρευσης κτλ, επισης προτιμούν να χρεώνουν τον λογαριασμό σας απευθείας ή την πιστωτική σας κάρτα. Πιστωτική κάρτα δίχως τραπεζικό λογαριασμό δεν θα μπορέσετε να βγάλετε.

Άλλη μια απαραίτητη ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στις ΗΠΑ είναι η έκδοση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Number). Θα πρότεινα να κάνετε αυτή την ενέργεια όσο πιο νωρίς γίνεται, από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Ο απλουστερος και βασικός λογαριασμός που μπορείτε να ανοίξετε είναι ένας λογαριασμός όψεως (checking account). Οι περισσότερες τράπεζες θα τυπώσουν βιβλιάρια επιταγών με τις πρώτες 250-500 επιταγές. Επιπλέον επιταγές μπορειτε να παραγγείλετε ταχυδρομικώς από την τράπεζα ή άλλους προμηθευτές έναντι $15-$30 για κάθε πακέτο των 250-500. Στις επιταγές θα είναι τυπωμένο το ονοματεπώνυμό σας, η ταχυδρομική σας διεύθυνση, και το τηλέφωνό σας. Μεταχρονολογημένες επιταγές στις ΗΠΑ δεν επιτρέπονται. Επιταγές γίνονται δεκτές παντού — αρκεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα — και αποτελούν κοινό τρόπο πληρωμής.

Οι ταυτότητες στις ΗΠΑ εκδίδονται από τις πολιτειακές αρχές και αν αλλάξτε πολιτεία διαμονής θα πρέπει να αλλάξτε και ταυτότητα εντός 30-60 ημερών. Οι πολιτείες εκδίδουν δυό βασικά είδη ταυτότητας: πολιτειακή ταυτότητα (state ID) ή άδεια οδήγησης (driver license). Η έκδοση της πολιτειακής ταυτότητας είναι απλούστερη αφού δεν απαιτεί εξέταση ικανοτήτων οδήγησης. Η άδεια οδήγησης είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ταυτότητας στις ΗΠΑ. Για να αποκτήσετε την πρώτη σας άδεια οδήγησης στις ΗΠΑ θα περάσετε εξετάσεις όρασης, σημάτων, και πρακτικής. Όλες οι εξετάσεις γίνονται στο ίδιο κέντρο, συνήθως με ραντεβού και την ταυτότητα την λαμβάνετε επι τόπου. Αρμόδια υπηρεσία για ταυτότητες (και των δυο ειδών) είναι ο Υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας σας (secretary of state) και κατά κανόνα το γραφείο μηχανοκίνησης (Department of Motor Vehicles). Για παράδειγμα: NY, Illinois, California.

Ελπίζω με τα τρία κείμενά μου να βοήθησα κάπως στην περιγραφή της μεταναστευτικής διάστασης των ΗΠΑ. Αξιόπιστες και καλές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της μεταναστευτικής υπηρεσίας.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω ερωτήσεις που θα υποβληθουν ως σχόλια παρακάτω και ενδεχομένως να επανέλθω με ένα τέταρτο δημοσίευμα με επιπλέον διευκρινήσεις.

Share

220 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 3ο: οι πρώτες μέρες

  1. Geia sou file polu kalo to ar8ro sou!!! 8elw na se rwthsw se periptwsh pou kapoios kerdisei sthn klhrwsh gia prasinh karta uparxei kapoios xronos p se “” prepei na thn e3argurwsh???

  2. Η κοπέλα μου θα πάει για σπουδές στη Νέα Υόρκη… μπορώ με κάποιο τρόπο να πάω μαζί της; Αν πάω αφότου φύγει και παντρευτούμε εκεί, εγώ θα έχω δικαίωμα διαμονής σαν σύζυγος της; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

    • Ως σύζυγος θα καλυφθείς από τη φοιτητική βίζα της. Πριν παντρευτείτε όμως, μόνο με τουριστική βίζα θα μπορεις να την επισκεφτείς. Ως τουρίστας δεν θα μπορείς να παραμείνεις στις ΗΠΑ για πάνω από 30 ή 90 μέρες.

  3. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα άρθρα σου και από εμένα.
    Δεν βρίσκεις τόσες πληροφορίες αλλού έτσι εύκολα. Η δίκη μου περίπτωση είναι λίγο
    περίεργη. Έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχω Αμερικανικό διαβατήριο και Social Security αλλά
    τίποτα άλλο. Έχω σπουδάσει οδοντιατρική και έχω άδεια για αυτή την ειδικότητα
    στην Ελλάδα. Δεν το έχω ασκήσει ποτέ όμως γιατί δεν μου άρεσε σαν επάγγελμα. Είμαι
    37 χρονών και μέχρι τώρα εργαζόμουν τα τελευταία 10 χρόνια σε φαρμακευτικές εταιρίες
    με πολύ καλούς μισθούς. Έχω μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική και είναι αυτό που πραγματικά
    αγαπώ να κάνω αλλά δεν έχω κάποιο πτυχίο σχετικό με αυτό. Πλέον λόγο κρίσης είμαι
    άνεργος εδώ και 1 χρόνο και έχω χάσει κάθε ελπίδα για εργασία εδώ, οπότε σκέπτομαι
    να μεταναστεύσω στη Αμερική σύντομα. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω χάσει και τους
    δυο γονείς μου και δεν έχω κανένα συγγενή Αμερική παρά μόνο ένα γνωστό που μπορεί
    να με φιλοξενήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι
    ότι από το Internet δεν μπορώ να βρω δουλειά στις ΗΠΑ και ψάχνω ένα τρόπο ή έναν
    άνθρωπο που θα μπορούσε να μου δώσει κατευθύνσεις και να με βοηθήσει.

    Ερώτηση 1η: Αν είμαι Αμερική τι πιθανότητες έχω
    να βρω δουλειά εύκολα και που?

    Ερώτηση 2η: Τι γίνεται με τα συντάξιμα που έχω από
    Ελλάδα (χάνονται ή συνυπολογίζονται)?

    Ερώτηση 3η: Αν βρω δουλειά σε αντικείμενο άσχετο από
    τις σπουδές μου (πχ εστιατόριο) θα πρέπει να έχω και αντίστοιχο πτυχίο (πχ μάγειρα)?

    • Ειδα την ερωτηση σου και σε αλλες σελιδες. Γιατρος η οδοντιατρος εισαι; αφου εισαι αμερικανος παλεψε για
      καμμια θεση medical πωλησεις η κατι αλλο σχετικο με το πτυχιο σου. Μαγειρας χωρις cv,σχολη και γνωριμιες θα παιρνεις 8-12$ την ωρα. Και δυσκολα θα βρεις κατι αξιολογο χωρις πολυετη εμπειρια και στα 40 σου.
      Ισως αν πας σε σχολη μαγειρικης εδω η εκει βρεις κατι σε sous chef,αλλιως ξεκινας βοηθος του βοηθου με τους μεξικανους .με τον βασικοsalary. Ειδικοτητα γιατρου εχεις;

    • Τώρα είδα την ερώτησή του Thomas. Η απάντηση που σου δίνει ο Νικος παρακάτω ειναι η καλύτερη. Για τις επιμέρους ερωτήσεις που κάνεις:

      1) Εξαρτάται από την περιοχή, την επαγγελματική σου συγκρότηση, και τη γλωσσομάθειά σου. Αν όλα είναι καλά δεν αποκλείεται να βρεις δουλειά μέσα σε 2-4 μήνες. Ειδικά αν επιδιώξεις σταδιοδρομία σε φαρμακευτικές/ιατρικές πωλήσεις.

      2) Τα συντάξιμα της Ελλάδας δεν μεταφέρονται εδώ. Το πιθανότερο είναι πως όταν αποφασίσεις να βγεις σύνταξη θα λαμβάνεις δυο συντάξεις: την όποια/μειωμένη από αυτά που έχεις συμπληρώσει Ελλάδα και την κάλυψη που θα έχεις απο δω. Ίσως να μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις εισφορές στην Ελλάδα.

      3) Εξαρτάται από το εστιατόριο.

  4. καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.
    Είμαι 55 χρονών και μαζί με έναν φίλο έχουμε βρει ένα βενζινάδικο στην ΝΥ που μας ενδιαφέρει επιχειρηματικά. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να δώσουμε μικρόμερίδιο σε μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ αν αυτό επιταχύνει διαδικασίες. Πως μπορούμε να αποκτήσουμε πράσινη κάρτα εμείς? αυτόματα αν η επένδυση είναι πάνω από 500000 και με 10 θέσεις εργασίας η είναι ευκολότερο να μας καλέσει ο εκεί συνέταιρος? Να μας καλέσει ο πωλητής από τον οποίο θα αγοράσουμε την επιχείρηση?Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη οδός για να ξεκινήσουμε την συγκεκριμένη επιχείρηση?
    ευχαριστώ

    • Απ ότι καταλαβαίνω επιδιώκετε πράσινη κάρτα επενδυτή (EB-5 κατηγορία). Δεν είμαι βεβαιος αν η επένδυση σε βενζινάδικο ικανοποιεί τα κριτήρια της συγκεκριμένης κατηγορίας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε δικηγόρο.

  5. Geia sas……exw erthei stis HPA…..me student visa……an egw douleuw se Ena normal sunergeio tis USA..oxi se dealer…se sunergeio P.X E.T.D i alla tis perioxis mou…..tha mporesw na parw green card…….me auto ton tropo? i me kapoia allh douleia ????Ennow tha mporesw na zutisw mia visa me tin opoia tha mporesw na parw Greec card?
    A kai kati akoma gia na parw tin Student Visa apo Athina tha mou zitisoun ptuxio aggliko ?

  6. Καλησπέρα σας,Ευχαριστουμε εκ των προτέρων για την βοηθεια…….Ηταν πολύ σχολαστικά και λεπτομερές οι αναλύσεις σας και αυτό ειναι το ιδανικότερο ωσε να γιγνώσκουμε που βαδίζουμε…..Εχω τελειώσει το στρατιωτικό και έχω ηλικία 20 ετών…Το επαγγελμά μου είναι Μάγειρας….Θέλω να ερθω σαν βοηθός Μαγειρας και να ξεκινήσω απο εκει και να μείνω εκει……..Δεν έχω ιδέα πως είναι…..Αλλά ειναι κάτι που το θελω……..Στους χρόνους….στην γραμματική μπερδεύομαι λιγο….αλλά ευελπιστώ να μην είναι θέμα αρκετό αυτό έτσι?Και αν κατάλαβα καλα…..Εφοσον ξεκινήσεις για το δρόμο αυτό πρέπει να έχεις μαζέψει στην άρκη τουλάχιστον γύρω στα 15.000 δολλάρια…….Σε περίπτωση που δεν έχω αυτά τα λεφτά και για να τα μαζέψω θα μου παρει κάπως αρκετο χρόνο….γιατί εγω θέλω να ξεκινησω απο μικρός εκει….και οχι στα 27 που λέει ο λόγος….γίνεται τα λεφτα που παίρνω από τον εργοδότη να τα κάνω σιγά σιγά….Μέχρι να ορθοποδήσω…….Δεν έχω κάποια βοήθεια…..Είναι κάτι που θέλω να κάνω μόνος μου………..Μπορώ?

    • Φιλε δες απαντησα και σε καποιον παρακατω για μαγειρας. Καλυτερα γι αρχη βρες μια θεση στην ευρωπη σε μεγαλη αλυσιδα η ξενοδοχειο. Ισως μετα σε στειλουν αυτοι αμερικη αν εισαι αστερι. Τα 15.000 που λες ειναι για διδακτρα; δε καταλαβα ποιον δρομο λεσ… Γενικα αν δεν εχεις γνωστο εκει, να σου προσφερει δουλεια συγκεκριμενη ειναι δυσκολο.

  7. Καλημέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.Είμαι 36 ετών και σκέφτομαι να πάω για σπουδές στις Η.Π.Α. για μεταπτυχιακό σαν οικονομολόγος-λογιστής .Αυτό που παρατήρησα είναι ότι γενικά όποιος πάει για σπουδές παίρνοντας visa F-1 δεν θέλουν μετά να μείνεις εκεί.
    α).Υπάρχει δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου να βρω εύκολα δουλειά;Η εμπειρία σας τι έχει δείξει;
    β).Αν βρω κάτι θα μπορέσω εύκολα να αλλάξω visa και να πάρω άδεια παραμονής εκεί για εργασία;Το κόστος που μπορεί να προκύψει είμαι διατεθειμένος να το καλύψω εγώ και όχι ο μελλοντικός μου εργοδότης αν χρειαστεί.
    γ).Γενικά είναι διατεθειμένοι να δεχτούν κάποιον ο οποίος έχει σπουδές πανεπιστημίου εδώ και μεταπτυχιακές σπουδές καθώς επίσης και αγγλική κατάρτιση σε TOEFL και GMAT.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

    • Φιλε δεν εχω ιδεα για λογιστες, ξερω μονο οτι μονο οτι οι cpa βγαζουν καλα λεφτα, προφανως το ειδες και συ! Γιατι δεν ανοιγεις ενα γραφειο εδω? Οι αμερικανοι ψαχνουν βασικα engineers με phd σε hot ειδικοτητες και γιατρους με δυσκολες ειδικοτητες.. η παρε εδω καποια πιστοποίηση αν δεν εχεις, και δες αν υπαρχει ενδιαφερον μεσω net. Εκτος αν τα χρηματα δεν ειναι θεμα, οποτε βουρ. Περιμενε και την απαντηση του irakliotii.αν και πας για 2016 πια, εκτος αν σε εχουν δεχτει ηδη , η πας σε κανα state.

  8. Καλησπερα και πολλα συγχαρητηρια για το αθρο και ολη σου την στυρηξη και την βοηθεια !!!
    Μπορει να φανω και κουρατικη αλλα ειναι η σημαντικοτερη αποφαση που εχω παρει οσο ζω και προφανως για να βρισκομαι εδω, με ενδιαφερει οσο τιποτα ο τροποσ της μεταναστευσης μου στην αμερικη.

    Εχω διαβασει με προσοχη καθε λεξη που εχει γραφτει εδω μεσα και οσο διαβαζω δεν ξερω αν πρεπει να το βλεπω θετικα η αρνιτηκα το ολο θεμα. Να πω την αληθεια ολα οσα εχω διαβασει δεν ηξερα οτι ειναι τοσο περιπλοκα τα πραγματα εχοντας υποψη τις δυσκολιες και κατα καποιο τροπο εχω απογοητευτει και φοβαμαι πως θα διατηρησω ψυχραιμια για να μην χαθει το μεγαλυτερο μου ονειρο!
    Ειμαι μαθητρια δευτερας λυκειου, κανονικα τωρα θα επρεπε να ειμαι με τα μουτρα βουτιγμενη στα βιβλια για την προετιμαση μου στην τριτη λυκειου και να σκεφτομαι το μελλον μου στην ελλαδα, για το ποια πολη θα διαλεξω, τι θα βαλω στην πρωτη επιλογη μου κι οτι σκεφτονται ολα τα παιδια τις ηλικιας μου αυτην την χρονικη περιοδο! Για εμενα δυστυχως η ευτυχως τα πραγματα δεν ειναι ετσι, εδω και 2 χρονια βασανιζομαι στις σκεψεις για το μελλον μου στην αμερικη, το ονειρευομαι καθε μερα με τα ματια ανοιχτα!

    Η καθηγήτρια τον αγγλικών μου είναι αμερικανικης υπηκοότητας,οι γονεις της ζουνε εκει, εχει γεννηθει εκει οπως και τα παιδια της με τα οποια εχω καλες σχεσης οσο και με την ιδια, ξεκιναω ετσι γιατι ελπιζω οτι αυτη θα ειναι κ η σωτηρία μου! Δεν εχω κανεναν απ οσο ξερω στο εξωτερικο, σχεδιαζω εδω και ενα χρονο να φυγω απο την ελλαδα μολις τελειωσω με το σχολειο μου εδω και ειμαι σε απογνωση, δεν εχω ιδεα για αυτες τις πρασινες καρτες και ολη την διαδικασια που ακολουθει ξερω μονο οτι ειναι δυσκολη, οι γονεις μου με στηρίζουν στο εξης θεμα, ειναι προθυμοι να με βοηθησουν με τα χρηματα και την ολη διαδικασια, εχω σκοπο να παρω και την μητερα μου μαζι για να εχω καποιον να βασιστω εκει εξω, θελω να ξεκινησω απο το ” 0 ” και να το παω εγω στην κορυφη η οπου βγει, θα κανω τα παντα για να μπορεσω να αντεξω οικονομικα εκει, εχω αρχησει εδω και ενα χρονο που πηρα πιο σοβαρα την αποφαση μου, να μαζευω λεφτα στην ακρη,ειμαι σε καλο δρομο, το θεμα μου τωρα ειναι το ”ποσα λεφτα θα χρειαστει να εχω μαζι μου οταν θα ξεκινησω” ”πως θα βρω μια προσωρινή δουλεια για να βγαζω τα χρηματα μου ισα ισα να πληρωνω τα ενοικια μου και τα εξοδα” επισης ”θελω να σπουδασω εκει με βαση αυτο που θελω αλλα φοβαμαι πως θα χασω χρονο επειδη δεν θα ειμαι αρκετα καλη γι αυτους στον τομεα της γλωσσας” οποτε ” εχω στραφει σ ολα τα σεμηναρια που υπαρχουν για το επαγγελμα αυτο που θα ακολουθησω, εχω βρει ιστοσελιδες, αλλα τιποτα δεν ειναι αρκετο! ” τα σεμινάρια θα θελουν προφανως λεφτα και εγω ισα που θα εχω χρηματα να πληρωσω το ενοικιο του σπιτου μου” ”ποσο περιπου κοστιζουν τα ενοικια στην Νεα Υορκη η στις γυρω περιοχες οπως Brooklyn ? ” Ποια πολη εχει οικονομικα εννοικια κοντα στην περιοχη της Νεας Υορκης ? ” ”Πως θα μπορουσα να κοινηθω με βαση ολα αυτα που εχω πει μεχρι στιγμης ? ” Οποια και να ειναι η απαντηση σας, θετικη η αρνητική για μενα ΔΕΝ θα εγκαταλείψω ΠΟΤΕ το ονειρο μου και θα λαβω υποψη μου ολες τις συμβουλες σας! Ευχαριστω και συγγνωμη για την ταλεπορια για ενα τοσο μεγαλο κειμενο!!!!

  9. Γεια σας, εξαιρετικο αρθρο και πολυ χρησιμες πληροφοριες! θελω να σας κανω μια ερωτηση που εχει σχεση με την νεα υορκη. Πιστευετε οτι ειναι καλυτερο να αγορασω διαμερισμα εκει ή να νοικιασω?

    • Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις διαμέρισμα στην ΝΥ, για ποιό λόγο σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις;

      • Συγκεκριμενα μιλαω για να μπω στην διαδικασια να παρω δανειο για αγορα διαμερισματος. Απλως φενεται οτι ξερετε πολλα επι του θεματος και ηθελα να δω την αποψη σας. Επισης δεν πηγαινω στην Νεα Υορκη επειδη δεν εχω αλλη επιλογη. Μιλαμε για μια χωρα γεματη ευκαιριες

        • Αν δεν έχεις ζήσει λίγα χρόνια στις ΗΠΑ ώστε να αποκτήσεις αξιόπιστο πιστοληπτικό ιστορικό, δεν θα μπορέσεις να πάρεις δάνειο για αγορά κατοικίας. Επιπλέον οι τράπεζες απατούν να έχεις ετήσιο εισόδημα γύρω στο 30% της αξίας του ακινήτου και να προκαταβάλεις το 10% της τιμής αγοράς.

          Ο μέσος όρος τιμών στη ΝΥ, είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια δολλάρια. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλεις $140.000 και να έχεις ετήσιο εισόδημα $433.000 για να μπορέσεις να πάρεις στεγαστικό δάνειο στη ΝΥ για ένα μέτριο διαμέρισμα.

  10. kalispera k sygxaritiria gia ta arthra sou k apo emena.poly katatopoistika.tha ithela na sas rwtisw k egw kati apo thn pleyra mou,ean gnwrizetai.eimai 30 etwn k katoxws dhplwmatos ydraylikwn&thermanseis sthn ellada me arketa kalh gnwsh ths aglikhs glwsas kai psaxnw ean k me poion tropo tha mporousa na metanasteysw sthn amerikh π.χ(N.Y) ws nomimos (me adeia ergasias).(gt den exw idea an yparxei kapoios tropos). sa eyxaristw polu prokatavolika…..

    • Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος, επειδή η χώρα καλύπτει εξ ιδίων τις ανάγκες της για μηχανικούς/τεχνικούς ψύξης/θέρμανσης/κτλ.

  11. na kano kai egw mia erotisi?… blepo se aggelies polisis katikion se olli tin ameriki pes oti thelo na agoraso 1- 2 akinita stin ameriki kai na ta enikiazo…. na meno ellada kai na perno ta nikia… i kai na mino se ena apo auta stin ameriki kai na enikiazo to allo?…. ginete kai an nai pos?…. euxaristo ek ton proteron….

    • Ως ιδιοκτήτης που θα νοικιάζεις σπίτια και διαμερίσματα, θα έχεις την υποχρέωση να τα συντηρείς (πχ αποκατάσταση βλαβών, καλλωπισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθαριότητα κτλ). Ποιός θα τ’ αναλάβει αυτά αν είσαι στην Ελλάδα;

      Θεωρητικά λοιπόν θα έλεγα πως θα πρέπει να συστήσεις εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στις ΗΠΑ, και να προσλάβεις 1-2 άτομα να κάνουν τις παραπάνω δουλειές. Αν πρόκειται να επενδύσεις μεγάλα ποσά, ίσως να μπορείς να βγάλεις βίζα επενδυτή. Μιλάμε όμως για επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

  12. Γεια σας….θελω να σας κανω μια ερωτηση…Για βιζα εργασιας ειναι απαραίτητο μεταπτυχιακα +αλλα? Δηλαδη εγω εχω ενα απολυτιριο λυκειου και πτυχειο μηχανικου αυτοκ…Αν βρω εργοδοτη μπορει να μου κανει αιτηση εργασιας ?

    • Οι βίζες εργασίας προαπαιτούν εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα, τα οποία αφορούν κυρίως επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών. Ως μηχανικός αυτοκινήτων δυστυχώς δεν εμπίπτεις σε επαγγελματική κατηγορία που να δικαιολογεί βίζα εργασίας.

      • Αν βρω αλλο εργοδοτη εννοω που το επαγκελα του μπορει να κανει αιτηση για βιζα..πρεπει να παρεχω και σπουδες?πτυχιο πανω σε αυτο? ο εργοδοτης εχει μεγαλη αλησιδα καταστηματον..

        • Οι βίζες εργασίας προαπαιτούν εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα, τα οποία αφορούν κυρίως επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.

  13. γεια σας,

    πρόκειται να μείνω στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, δουλεύοντας ως μεταδιδάκτορας σε ένα πανεπιστήμιο εκεί. Οπότε το πανεπιστήμιο μπορεί να μου εξασφαλίσει visa.

    Το θέμα είναι ότι σκέφτεται και η κοπέλα μου να με ακολουθήσει εκεί, αλλά δεν ξέρει αν θα της επιτραπεί η διαμονή εκεί για ένα τόσο μεγάλο διάστημα

    Τι μπορούμε να κάνουμε για να μείνει κι αυτή για ένα χρόνο?

    Γνώριζα ένα άλλο ζευγάρι που κάνανε πολιτικό γάμο πριν πάνε, ώστε να δικαιούται να μείνει και η κοπέλα του μαζί. Αυτό ισχύει? Υπάρχει άλλος τρόπος?

  14. Καλημέρα σας. Εχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις όσο αφορά την νομιμότητα στην Αμερική.. επειδή είναι πολλά αυτά που θέλω να ρωτήσω πως μπορώ να ερθω σε επαφή μαζί σας. Ευχαριστώ π.Πορφύριος.

  15. Ωραία όλα αυτά που λέτε αλλά
    μπερδεύτηκα θέλω να ρωτήσω κάτι εγώ σε λίγα χρόνια σκέφτομαι να πάω στην Αμερική πρέπει να πάρω πράσινη κάρτα ?, και κάθε χρόνο την ανανεώνω? :/
    είμαι 20 χρόνον δεν έχω ενημέρωθει καλά για αυτό ήρθα εδώ να μου πείτε αυτά που χρειάζεται να ξέρω

  16. Bravo gia tin exeretiki doulia! Tha prospathiso na ime sidomi. Ime 44 eton ,eho xasi ton andra mou ke eho mia kori 10.
    Thelo na pao na ziso stin Ameriki me tin kori mou horis na xriazete na doulepso se proti fasi. Ginete,ke pia ine i diadikasia? Episis ti ishii gia ta anhlika ke pies ine i proipothesis?
    Efharisto prokatavolika

  17. Καλησπερα και συγχαρητηρια αρχικα για τις ευδοκιμες προσπαθειες σου να ενημερωνεις τον κοσμο με τοσο χρησιμα θεματα, ειδικα στην εποχη μας. Χωρις να θελω να ξεφευγω ομως , η δικη μ η περιπτωση ειναι σχετικα απλη. ειμαι πτυχιουχος νηπιαγωγος απο το πανεπιστημιο δυτικης μακεδονιας και θα ενδιαφερομαι αρχικα για μεταπτυχιακες σπουδες στις ΗΠΑ και επειτα για μελλουσα επαγγελματικη αποκατασταση εκει. Εχω αρκετους συγγενεις σε ορισμενες πολιτειες (θείες για την ακριβεια, αδερφες του πατερα μου) και οι κυριες ερωτησεις και συναμα αποριες που εχω να σου θεσω ειναι οι ακολουθες:
    1ον ποσο ευκολα μπορω να φοιτησω ως μεταπτυχιακη φοιτητρια ακομη και με διδακτρα σε πολιτειακα πανεπιστημια ;
    2ον μπορει να με βοηθησει καπως η συγγενεια που εχω με αμερικανους υπηκοους (πχ θεια που σου ανεφερα);
    3ον αν ξεκινησω τη ζωη μου στις ΗΠΑ σπουδαζοντας ως μεταπτυχιακη φοιτητρια μπορω να διαμενω μονιμα και νομιμα μετα το περας των σπουδων μου και να εργαζομαι ; και αν πως;
    Σε ευχαριστω πολυ εκ των προτερων ! Οι συμβουλες σου θα μου ειναι χρησιμες !

    Υ.Γ συνεχισε την καλη δουλεια με τα αρθρα σου !

    • Απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα βρεις στο 1ο άρθρο της σειράς αυτής, στην παράγραφο για σπουδές.

      Αν γίνεις δεκτή σε πανεπιστήμιο κοντά σε συγγενείς σου, αυτό θα σε βοηθήσει προσωπικά (επειδή θα έχεις δικούς σου ανθρώπους κοντά). Αλλά δεν παίζει μεγάλο (κανέναν θα έλεγα) ρόλο στη διαδικασία αίτησης στο ίδρυμα και στη συνέχεια απόκτησης φοιτητικής βίζας.

  18. Καλησπέρα, σκοπεύω στις αρχες του 2016 να πάω σε σχολή μαγειρικής στην
    αμέρικη μέσω φοιτητικής βίζα και στην συνέχεια θα με ενδιέφερε η διαμονή
    και εργασία εκεί. Είναι επίσης εκεί και ο θείος μου (αδερφός της
    μητέρας μου) αν βοηθάει αυτό. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπώ στην κλήρωση
    για πράσινη κάρτα θα μου δημιουργήσει πρόβλημα εάν δεν κληρωθώ στο να
    βγάλω μετά την φοιτητική; Επίσης μπορώ να πάω σαν τουρίστας περίπου τον
    δεκέμβρη για ενα μήνα η λιγο παραπάνω για να μπώ λίγο στο κλίμα και μετά
    να βγάλω μετά απευθείας φοιτητική ή πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό
    διάστημα ανάμεσα τους;

    • Δεν υπάρχει πρόβλημα με κλήρωση για πράσινη κάρτα και φοιτητική βίζα. Η παρουσία του θείου δεν βοηθά σε τίποτα. Αν μπεις ως τουρίστας και στη συνέχεια χρειαστείς φοιτητική βιζα, θα πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για την διαδικασία — κι ίσως αυτό μάλλον θα σου δημιουργήσει πρόβλημα. Καλύτερα να πας μια και καλή με την φοιτητική βίζα.

  19. Καλησπέρα!

    Συγχαρητήρια για το πολύτιμο άρθρο.

    Λοιπόν, έχω πτυχίο αρχαιολογίας και σε λιγότερο από ένα χρόνο τελιώνω το μεταπτυχιακό μου, στο ίδιο τομέα.

    Ο φίλος μου έχει τελειώσει πληροφορική σε κολλέγιο εδώ στην Ελλάδα.

    Εργαζόμαστε και οι δύο, σε διαφορετικές δουλειές.

    Εγώ καθηγήτρια σε φροντιστήρια και εκείνος γραμματέας σε εταιρεία.

    Σκεφτόμαστε λοιπόν να φύγουμε.

    Έψαξα λίγο και βρήκα μια πρόταση συνεργασίας για εμένα από εργοδότη στο Σικάγο και ενθουσιάστηκα.

    Το πρόβλημα είναι ότι προσφέρει χαμηλό μισθό και θα είναι δύσκολο να εκδοθεί κάρτα εργασίας.

    Θέλω να μου πείτε, τι κινήσεις μπορούμε να κάνουμε για να πάμε μαζί.

    Με τι budget να ξεκινήσουμε (έχουμε ένα χρόνο να μαζέψουμε χρήματα)

    Τι πρέπει να προσέξουμε

    Γενικώς λίγη βοήθεια πιο στοχευμένη!

    Ευχαριστώ!

    • Έτσι που μου τα περιγράφεις (χαμηλός μισθός δίχως άδεια εργασίας) πιστεύω πως πρόκειται για παρανομία. Θα είστε στο έλεος του εργοδότη και όποιου άλλου διαπιστώσει (εύκολα) πως είστε παράτυποι εργαζόμενοι. Κι αν ξεκινήσετε διαδικασία νομιμοποίησης του μεταναστευτικού καθεστώτος σας, θα έχετε τεράστιες δυσκολίες και έξοδα.

      Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άδεια εργασίας δεν υπάρχουν σύννομες κινήσεις για να πάτε μαζί με τον φίλο σου στο Σικάγο. Για αρχικό budget αν τα καταφέρετε και φτάσετε, θα έλεγα $5.000-$10.000. Τι πρέπει να προσεξετε: τα πάντα. Καταρχήν τον εργοδότη που ηδη σας εκμεταλλεύεται.

      • Να σας το πω πιο περιγραφικά, γιατί φοβάμαι πολύ την περίπτωση της εκμετάλλευσης.

        Έχω δύο επαφές: μία κυρία στην Καλιφόρνια μου είπε ότι επειδή το σχολείο είναι απογευματινό, προσφέρει λίγες ώρες και θα είναι αδύνατον να εγκριθεί κάρτα εργασίας H1B, και ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις (5) κατάφεραν να εγκριθούν μόνο οι 3 και αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι οι 3 αυτές κυρίες ήταν πανρεμένες με ανθρώπους που ήδη εργάζονταν εκεί.

        Η δεύτερη επαφή είναι εάνς κύριος από το Σικάγο που μου είπε αντίστοιχα πράγματα για το σχολείο του, αλλά ήταν πολύ πιο ενθαρρυντικός, λέγοντάς μου πως θα μπορούσε να μου εξασφαλίσει ίσως μια βίζα J1 αν κατάλαβα καλά ή G1 αν δεν κατάλαβα καλα… και ότι για να συμπληρώνω τις ώρες θα μπορώ να εργάζομαι ως καθηγήτρια και σε άλλα σχολεία, όπως στην Ελλάδα που οι καθηγητές συμπληρώνουν ώρες σε διαφορετικά σχολεία πολλές φορές, απλώς εκεί θα ισχύει το ίδιο, ιδιωτικά.

        Αυτά. Περιμένω με αγωνία.

        • Η βίζα J1 έχει πολλούς περιορισμούς αλλα είναι καλύτερα από καθόλου βίζα, αν καταφέρεις να τη βγάλεις. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να πάρεις μαζί σου σύζυγο (με την υποκατηγορία J2).

          • Γνωριζετε τους περιορισμους? Καπου διαβασα οτι οταν ληξει πρεπει να επιστρεψω στην Ελλαδα για 2 χρονια. Γινεται στο ενδιαμεσο, οσο ειμαι εκει, να την ανανεωσω και μετα τα 5 χρονια να αιτηθω για πρασινη καρτα?

          • Η J1 γενικά απαιτεί επιστροφή στην χώρα καταγωγής για 2 χρόνια. Εξαιρέσεις γίνονται αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Μια συγκεκριμένη κατηγορία που γνωρίζω αφορά Έλληνες που έρχονται εδώ για μετεκπαίδευση (πχ εκπαιδευτική άδεια) με υποτροφία απο το Ελληνικό δημόσιο. Αυτοί βγάζουν βίζα J1 και θεωρητικά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αν βρουν ευκαιρία να μείνουν, ζητούν από την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον να εκδώσει πιστοποιητικό πως δεν είναι υποχρεωτική η επιστροφή τους μετά την εκπαιδευτική άδεια, και έτσι μπορούν να βγάλουν άδεια εργασίας.

          • Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Όταν μάθω περισσότερα θα επιστρέψω να εμπλουτίσω το Post. Καλή συνέχεια εύχομαι.

          • Η βίζα j1 γενικά δεν απαιτεί επιστροφή στην χώρα καταγωγής για δυο χρόνια, εκτός και αν υπήρχε συμμετοχή σε Government Funded Exchange Program, Specialized Knowledge or Skill (δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός για έλληνες) ή Graduate Medical Education/Training. Στην πράξη, η J1 συχνά είναι μια αρκετά καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να παει στην αμερική για internship ή training – και σε αυτές τις περιπτώσεις γενικά δεν υπάρχει two-year home-country physical presence requirement.

  20. Καλησπέρα και απο μενα συγχαρητήρια στον διαχειριστή της σελίδας. Διάβασα όλο το άρθρο αλλά δεν βρήκα μια απάντηση για μενα. Ζω και εργάζομαι στην νέα Υόρκη τα τελευταία 2,5 χρονια. Κάποιοι μου είπαν ότι μόλις περάσουν 5 χρονια μπορώ να κάνω αίτηση για πράσινη κάρτα και υπηκοότητα. Ισχύει;;; Περιμένω την απάντηση σας και ευχαριστώ πολυ. Κώστας απο Νέα Υόρκη

  21. Καλησπέρα είμαι φοιτητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο αθηνών και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να συνεχίσω σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα χρηματοοικονομικά. Θα ήθελα να ρωτήσω εαν μετά το πέρας των σπουδών υπάρχει η πιθανότητα να με δεχτούν σε κάποια δουλειά και μετά από κάποια χρόνια να πάρω υπηκοότητα. Περιμένω απάντηση σας.

    • Βεβαίως και υπάρχει. Μια μεγάλη μερίδα ΄Ελληνων επιστημόνων στις ΗΠΑ έτσι βρεθήκαμε στις θέσεις μας. Θα παίξει μεγάλο ρόλο η ποιότητα και η κατάταξη του μεταπτυχιακού προγράμματος στο οποίο θα γίνεις δεκτός, και οι επιδόσεις σου στα μαθήματα. Στο τέλος των σπουδών σου και υπο προϋποθέσεις, η φοιτητική βίζα μπορεί να μετατραπεί σε προσωρινή άδεια πρακτικής εξάσκησης και στη συνέχεια σε άδεια εργασίας.

      Αυτή ήταν και η δική μου πορεία. Έφτασα στις ΗΠΑ το 1990 με φοιτητική βίζα για μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρα προσωρινή άδεια εξάσκησης (OPT) το 1997, άδεια εργασίας (H1B1) το 1998, πράσινη κάρτα το 2005, και υπηκοότητα το 2010. Θα μπορούσα να είχα βγάλει πράσινη κάρτα από το 1999 και υπηκοότητα από το 2004 αλλά δεν βιαζόμουν και το καθυστέρησα κάπως.

  22. καλησπερα σας και καταπληκτικο αρθρο! ας αρχισουμε μολις τελειωσα το σχολειο και αρχισα της σπουδες μου στην σχολη τουριστικων επιχειρησεων και φιλοξενιας αγιου νικολαου,θα ηθελα να σας ρωτησω μολις τελειωσω την σχολη μου θα παω να κανω courses στην αμερικη σχετικα με το αντικειμενο μου,θα ηθελα να ρωτησω θα διαμηνω στην αμερικη με βιζα J-1.1) υπαρχει τροπος για να κανω αιτηση για πρασινη καρτα ενω ειμαι στην αμερικη??2) γνωριζετε αν υπαρχει ζητηση για το επαγγελμα μου στην αμερικη??3) εχω ελληνικη ταυτοτητα και διπλωμα θα πρεπει να βγαλω καινουργιο εκει

  23. Καλησπέρα, θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν να ενταχθούν όλες αυτή η πληθώρα πληροφορίων σε ένα blog.Επίσης τα θερμότερα των συγχαρητηρίων ανήκουν στο δημιουργό του blog για την προσπάθεια του να βοηθήσει πολλούς απο εμάς που θέλουμε να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στις Η.Π.Α.
    Είμαι απόφοιτος Μηχανολόγος μηχανικός και σχεδιάζω να κάνω MS FINANCE στις Η.Π.Α και θα κάνω αίτηση να μου χορηγηθεί visa F1.Επειδή επιθυμώ να πάρω την σύντροφό μου στην Αμερική έχουν προκύψει τα εξής ερωτήματα:

    1) Για να βγάλει F2 πρέπει να είμαστε παντρεμένοι με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, ή μπορει και με σύμφωνο συμβίωσης;

    2) Αν βγάλει f2 και έρθει στην Αμερική και στην συνέχεια κανει αιτήσεις για internship στην Αμερική και την δεχτουν μπορεί να βγει απο f2 και να βγάλει H1B και ύστερα να γίνει μόνιμη πρόσληψη με H1B.

    3) Κατα πόσο είναι πιθανό να την δεχτούν για internship έχοντας Bachelor of Nursing και σχεδιάζοντας να πάρει MASTER online από πανεπιστήμια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των σπουδών μου (συμπεριλαμβανομένου του OPT);

    4) Εάν αποφασίσει να δουλεψει “μαύρα” πόσο εύκολο είναι να βρει εργασία σε ελληνικές κοινότητες σε πόλεις όπως Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Λος Αντζελες, Νταλλας όπου θα κάνω αίτηση για μεταπτυχιακο (από προσωπική εμπειρία ή από γνώση από άλλους);

    5) Η εθελοντική εργασία για ατομα με f2 σε φορείς όπως Νοσοκομεία ή αλλα ιδρύματα που να ζητούν BS Nursing επιτρέπεται;

    6) Ισχύει η μεγάλη ζήΚαλησπέρα, θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν να ενταχθούν όλες αυτή η πληθώρα πληροφορίων σε ένα blog.Επίσης τα θερμότερα των συγχαρητηρίων ανήκουν στο δημιουργό του blog για την προσπάθεια του να βοηθήσει πολλούς απο εμάς που θέλουμε να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας στις Η.Π.Α.
    Είμαι απόφοιτος Μηχανολόγος μηχανικός και σχεδιάζω να κάνω MS FINANCE στις Η.Π.Α και θα κάνω αίτηση να μου χορηγηθεί visa F1.Επειδή επιθυμώ να πάρω την σύντροφό μου στην Αμερική έχουν προκύψει τα εξής ερωτήματα:

    1) Για να βγάλει F2 πρέπει να είμαστε παντρεμένοι με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, ή μπορει και με σύμφωνο συμβίωσης;

    2) Αν βγάλει f2 και έρθει στην Αμερική και στην συνέχεια κανει αιτήσεις για internship στην Αμερική και την δεχτουν μπορεί να βγει απο f2 και να βγάλει H1B και ύστερα να γίνει μόνιμη πρόσληψη με H1B.

    3) Κατα πόσο είναι πιθανό να την δεχτούν για internship έχοντας Bachelor of Nursing και σχεδιάζοντας να πάρει MASTER online από πανεπιστήμια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των σπουδών μου (συμπεριλαμβανομένου του OPT);

    4) Εάν αποφασίσει να δουλεψει “μαύρα” πόσο εύκολο είναι να βρει εργασία σε ελληνικές κοινότητες σε πόλεις όπως Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Λος Αντζελες, Νταλλας όπου θα κάνω αίτηση για μεταπτυχιακο (από προσωπική εμπειρία ή από γνώση από άλλους);

    5) Η εθελοντική εργασία για ατομα με f2 σε φορείς όπως Νοσοκομεία ή αλλα ιδρύματα που να ζητούν BS Nursing επιτρέπεται;

    6) Ισχύει η μεγάλη ζήτηση για Νοσηλευτές και προσωπικό Υγείας στις Η.Π.Α;

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    • 1) Απαιτείται πιστοποιητικό γάμου, άρα πολιτικός ή θρησκευτικός.

      2) Εξαρτάται τι εννοείς με internships. Αν μιλάμε για κλινικά/ιατρικά internships, η απάντηση είναι θεωρητικά τουλάχιστον ναι.

      3) Δύσκολα. Τα νοσηλευτικά επαγγέλματα εδώ απαιτούν επαγγελματικές άδειες οι οποίες προϋποθέτουν σπουδές σε προγράμματα πιστοποιημένα από συγκεκριμένους φορείς (πχ ACEN ή CCNE). Το πιθανότερο είναι πως η σύντροφός σου δεν έχει αποφοιτήσει από τέτοιο πρόγραμμα. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνει κάποια μαθήματα σε τοπική νοσηλευτική ώστε να εξασφαλίσει την τυπική ισοδυναμία. Αν σκέφτεται να κάνει masters σε νοσηλευτική, ας κοιτάξει ένα απο τα πιστοποιημένα προγράμματα MS in Nursing στις ΗΠΑ, αλλά ας αποφύγει αυτά που προσφέρονται από κερδοσκοπικά σχολεία.

      4) Δύσκολα.

      5) Ναι, εντός της πανεπιστημιούπολης.

      6) Ναι. Συμφέρει στη σύντροφό σου να ετοιμαστεί για την εξέταση NCLEX-RN, που ουσιαστικά θα της δώσει την επαγγελματική πιστοποίηση να εργαστεί ως RN (Registered Nurse).

      • Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε.
        Πιστέυετε ότι αξίζει να δώσει για την εξέταση NCLEX-RN παρά να κάνει Master;
        Έαν έχει Master χρείαζεται πάλι να εξεταστεί με NCLEX-RN;
        Έχει το δικαιώμα να ζήτησει να κάνει την εξέταση NCLEX-RN εφ’ όσον έχει F-2 visa;
        Κατά πόσο είναι δυνατόν να βρεί εργασία έχοντας πιστοποιηθεί για RN άλλα να έχει F-2 visa και τι διαδικασίες απαιτεί αν έχετε υπ’ όψιν σας;

        Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

    • Internship τι εννοεις; Ειχα ψαξει και γω λιγο για φιλη νοσοκομα. Νομίζω για H1B ψαχνουν νοσοκόμες με ειδίκευση π.χ. Εντατικη. Η φιλη μου ειχε απλώς το πτυχιο της και τωρα ψαχνει για Master Αγγλια χωρις διδακτρα και δουλεια σε νοσοκομειο μαζι. Τα online Master που βρηκατε εσεις Αγγλια ειναι;

      • Με το internship έννοω πρακτική εξάσκηση για μικρό χρονικό διάστημα 3-12 μηνών συνήθως.Βρήκαμε και στην Αγγλία online Master άλλα και στις Βόρειες Χώρες.

  24. Καλησπερα, και συγχαρητήρια για το blog και την βοηθεια που μας προσφερετε μεσα απο αυτα, οι πληροφοριες σας ειναι πολλοι χρησιμες για οσους θελουν να μεταναστευσουν στις Η.Π.Α..
    Προσφατα εκανα αιτηση για green card lottery visa, ειμαι 19 χρονων και σπουδαζω σε Αμερικανικο κολλεγιο στην Αθηνα International Business and European Affairs and Management .
    Επιυθμια μου ειναι να συνεχισω εκει τις σπουδες μου και να ζησω εκει ως Αμερικανος πολιτης.
    εχω καποια ερωτηματα πανω σε αυτο το κομματι τα οποια ειναι τα εξης :

    1)Μπορω σε περιπτωση που κληρωθω να παρω μαζι μου τον αδερφο μου ο οποιος ειναι 16 χρονων και να συνεχισει εκει τις σπουδες του; ο οποιος ασχολειται με τον αθλητισμο και θελει να το παει επαγγελματικα.

    2)Τα διδακτρα τα οποια θα πληρωνω θα ειναι το ιδιο με τους Αμερικανους η θα πληρωνω ως International student ; ( οπου το κοστος αλλαζει και ειναι περισσοτερο)

    3)Θα μου επιτρεψουν να εργαζομαι παραλληλα με τις σπουδες μου ετσι ωστε να εχω ενα καλυτερο εισοδημα;

    Σας ευχαριστω πολυ!!

    • 1) Όχι

      2) Αν πας με πράσινη κάρτα θα πληρώνεις τα ίδια με Αμερικανούς

      3) Αν πας με πράσινη κάρτα, ναι.

      • Γενικά τα χαμηλά δίδακτρα αφορούν κρατικά πανεπιστήμια για αμερικανούς ή κατόχους πράσινης κάρτας που είναι κάτοικοι της πολιτείας όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Έτσι αν είσαι αμερικανός πολίτης ή κάτοχος πράσινης κάρτας που δεν μένει μόνιμα στην πολιτεία, τότε δεν έχεις μειωμένα δίδακτρα.

        • Σας ευχαριστω πολυ για τις πληροφορίες που μου δώσατε ..
          Οσο αφορά την πολιτεία που θα μείνω την επιλέγω εγω ;
          Και το αλλο μου και τελευταίο ερώτημα ειναι αν μπορω να παρω κάποιο μέλος της οικογένειας μου( την μητέρα μου, τον πατέρα μου ) η πρέπει να παω μονή μου ;
          Σας ευχαριστω πολυ για την βοήθεια σας..

      • Σας ευχαριστω πολυ για τις πληροφορίες που μου δώσατε ..
        Οσο αφορά την πολιτεία που θα μείνω την επιλέγω εγω ;
        Και το αλλο μου και τελευταίο ερώτημα ειναι αν μπορω να παρω κάποιο μέλος της οικογένειας μου( την μητέρα μου, τον πατέρα μου ) η πρέπει να παω μονή μου ;
        Σας ευχαριστω πολυ για την βοήθεια σας

        • Την πολιτεία την επιλέγεις εσύ. Τους γονείς δυστυχώς δεν μπορείς να τους πάρεις μαζί σου.

          • Sas euxaristw polu gia oles tis plhrofories pou mou dwsate einai polu xrhsimes!!!kai sunxarhthria kai pali gia to blog uperoxh douleia!

  25. Gia sas k sinxaritiria ime ameriki 2 mines. Tora me green card New York Bronx. Ime ptixiuxos nosileftria stin elladha k 7 xronia proipiresia pia diadikasia prepi na akoluthiso edo gia na ergasto os nosileftria?

    • Ειρήνη καλωσήρθες.

      Δίχως να είμαι βέβαιος, θα έλεγα πως το πρώτο σου βήμα είναι να δώσεις και να περάσεις την επαγγελματική πιστοποίηση NCLEX-RN. Πριν όμως κάνεις αυτό θα πρέπει να επικυρώσεις τις σπουδές σου μέσω του αρμόδιου φορέα. Στη συνέχεια θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με τον πολιτειακό φορέα που αδειοδοτεί νοσοκόμες στην πολιτεία σου, για να επιβεβαιώσεις πως μπορείς να δώσεις τις εξετάσεις NCLEX-RN.

      Το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστείς λίγη προετοιμασία για τις εξετάσεις και ίσως να πρέπει να παρακολουθήσεις 1-2 μαθήματα σε τοπικό κολέγιο (community college).

      Καλή τύχη.

  26. καλησπερα σε ολη το φορουμ και θερμα συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια συγκεντρωσης τοσο πολυτιμων πληροφοριων.θα ηθελα την βοηθεια σας στην περιπτωση μου επειδη χρειαζομαι αμεση ενημερωση ωστε να προχωρησω ‘η οχι τη διαδικασια.ειμαι ελληνας πολιτης εργαζομενος ως restaurant manager.προ 10ημερου βρηκα καποιον ελληνοαμερικανο ιδιοκτητη εστιατοριων στις ΗΠΑ o οποιος ηθελε να με προσλαβει.μου ειπε οτι ρωτησε το δικηγορο του και πως δε γινεται.υπαρχει περιπτωση ο δικηγορος του να μη γνωριζε καποιες διαδικασιες σχετιακ με την εργασιακξ βιζα?μπορω να τον κατευθυνω ωστε να μου γινει νομιμη προσκληση και να μεταναστευσω ‘η αδικα ασχολουμαι?σας ευχαριστω πολυ και συγγνωμη εαν σας κουρασα.

    • Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ο δικηγόρος στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει δίκιο.

      • Γεια σας ηθελα να ρωτησω τι μελλον εχουν οι Νοσηλευτριες απο Αει της Ελλαδας στην Νεα Υορκη? θα επαιρνα ευκολα πρασινη καρτα?

        • Τα νοσηλευτικά επαγγέλματα εδώ απαιτούν επαγγελματικές άδειες οι οποίες προϋποθέτουν σπουδές σε προγράμματα πιστοποιημένα από συγκεκριμένους φορείς (πχ ACEN ή CCNE). Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνεις κάποια μαθήματα σε τοπική νοσηλευτική ώστε να εξασφαλίσεις την τυπική ισοδυναμία.

  27. καλησπέρα και ενα μεγάλο μπράβο για τον χρονο και τον κοπο να υπαρξουν μαζεμένες τόσες χρήσιμες πληροφορίες!!!
    η περιπτωση μου ειναι η εξής: ερωτευτηκα και θα παντρευτω ελληνα αμερικανό υπήκοο. εγω στην ελλάδα εργάζομαι ως διατροφολόγος – διαιτολόγος με πτυχιο 4 ετους φοιτησης απο το ΤΕΙ θεσ/κης. και στην ελλάδα εργαζομαι στον τομέα μου σχεδόν 7 χρόνια.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι σε ποια πεδία μπορω να βρω εργασία στο αντικειμενό μου ( ή που να απευθυνθω για να λάβω σωστη ενημέρωση και να μην σας βάζω σε κόπο) και αν το πτυχιο μου ειναι αναγνωρισμένο εκει ή αλλιως που να απευθυνθω προκειμένου να μάθω τις διαδικασίες προς αναγνωρισή του. να προσθεσω ότι θα μενουμε στην NY. ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    • Η ώρα η καλή. Αν όλα πάνε καλά, ως σύζυγος Αμερικανού πολίτη θα έχεις γενικό δικαίωμα εργασίας, πχ ακόμη και οδηγός ταξί για παράδειγμα. Βεβαια αν θες θα εργαστείς το αντικείμενό σου, θα πρέπει να κοιτάξεις ποιές είναι οι προδιαγραφές για επαγγελματική αδειοδότηση, ειδικά σε κλινικό αντικείμενο. Για παράδειγμα δες τις πληροφορίες παρακάτω.

      http://www.nutritioned.org/new-york-nutritionist.html

      • ευχαριστώ πολυ! να ειστε καλά!!

  28. Καλησπερα και απο εμενα και συγχαρητηρια για αυτο το αρθρο !!! Εγω θα ειμαι λιγο πιο γρηγορος και η ερωτηση που εχω αφορα τα κατοικιδια. Εδω και πολυ καιρο σκεφτομαστε να αποχωρησουμε απο Ελλαδα με προορισμο την Αμερικη (μονιμη βαση), εχουμε γνωση για το τι χρειαζεται και για ολα τα βασικα καθως εχουμε και φιλο εκει περα, ομως εχουμε ενα ερωτημα: Εχουμε 3 κατοικιδια (1 γατο,2 μικροσωμα σκυλια), αυτα πως γινεται να τα μεταφερεις εκει χωρις να σε ”υποψιαστουν” στο αεροδρομιο ? Παιρνεις ενα απο τα ζωα μαζι σου και τα αλλα σιγα σιγα, ή παιρνεις ενα μαζι σου και τα αλλα δυο τα βαζεις στο ονομα του φιλου εκει περα ? Ευχαριστω για τον χρονο σας 🙂 (Ολα αυτα αν δεν εχεις πρασινη καρτα, βιζες κτλπ για παραδειγμα ?)

  29. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα άρθρα σου και από εμένα. Εγώ είμαι απόφοιτη Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σκέφτομαι να βρω δουλειά στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σιάτλ όπου κάνει το διδακτορικό του ο σύντροφος μου.
    1) Πόσο εύκολο θα είναι να βρω δουλεία στον τομέα μου με το δίπλωμα μου και πώς αναγνωρίζονται οι σπουδές μου εκεί Αμερική? Σαν bachelor of engineering ή σαν Μaster of engineering? διότι τα έτη φοίτησης είναι 5.
    2) Με το δίπλωμα μου μπορεί να μου χορηγηθεί εργοδοτική βίζα Η1Β?
    3) Στην εύρεση εργασίας στον τομέα μου θα προτιμηθούν άτομα που έχουν bachelor από κάποιο αμερικάνικο πανεπιστήμιο?
    4) Διάβαζα κάπου ότι οι απόφοιτοι πολιτικοί μηχανικοί στις ΗΠΑ δίνουν εξετάσεις για να πάρουν το ΕΙΤ certification? Πόσο εύκολη είναι η εξέταση αυτή και τι επάγεται μετά από αυτό? Μπορώ πλέον να δουλέψω σαν αναγνωρίσιμη πολιτικός μηχανικός?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • 1) Το δίπλωμάσ σου αναγνωρίζεται ως Bachelors.
      2) Ως πολιτική μηχανικός δύσκολα θα βρεις εργοδότη που μπει στη διαδιασία της H1B για να σε προσλάβει.
      3) Θα προτιμηθεί το ικανότερο άτομο αλλά θα συνεκτιμηθούν τα μεταναστευτικά. Πχ, μεταξύ δυο ισάξιων ατόμων θα προτιμηθεί αυτό που μπορεί να προσληφθεί άμεσα.
      4) Το EIT είναι το η απαραίτητη πρακτική εξάσκηση που οδηγει στο PE (Professional Engineer) — κάτι αντίστοιχο με τα διπλώματα του ΤΕΕ. Τόσο οι εξετάσεις για EIT όσο και για PE είναι δύσκολες αν δεν έχει τελειώσει κανεις το βασικό πτυχίο σε Αμερικανικό πολυτεχνείο. Πάντως όχι ακατόρθωτες. Η απόκτηση πιστοποιητικού PE δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες δουλειές. Είναι κυρίως χρήσιμη για έγκριση (αλλά όχι εκπόνηση) μελετών, γνωμοδότηση σε επίσημα όργανα ως εμπειρογνώμων, κτλ.

      • Eφόσον δύσκολα θα βρω εργοδότη που θα μπει στη διαδικασία να μου χορηγήσει Η1Β βίζα με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσα να την αποκτήσω? πχ αν έκανα κάποιο μάστερ στην Αγγλία ή στην Ευρώπη θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα μετά σε εύρεση εργασίας στην Αμερική?

        • Το Master θα βοηθήσει, αρκεί να είναι σε αντικείμενο με ζήτηση, πχ πληροφορική, geographical information systems. Θα πρότεινα να εξερευνούσες την αγορά εργασίας, ψάχνοντας τις αγγελίες σε sites όπως το LinkedIn, CareerBuilder, κτλ, για να δεις τι κινείται σε διάφορες περιοχές (Seattle, Los Angeles, Chicago κτλ) και τι προσόντα απαιτούνται. Για το Seattle θα έλεγα πως οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν να κάνουν με πληροφορική.

          • Έχω ψάξει αγγελίες σε site που μου προτείνεις όπως το Linkedln και τα προσόντα που απαιτούνται για νέους μηχανικούς είναι Bachelor, προφανώς θα εννοούν δικό τους bachelor, για αυτό προβληματίζομαι μήπως κυνηγάω το ακατόρθωτο με ένα δίπλωμα ελληνικού πολυτεχνείου. Και μια ακόμα ερώτηση: την εξέταση EIT τη δίνω στην Αμερική? Γιατί σε πολλές αγγελίες θεωρείται προαπαιτούμενο για μια θέση εργασίας σαν μηχανικός και αν χρειαστεί να τη δώσω Αμερική με ποια βίζα θα πάω εκεί?

          • Κατερινα, δεν νομιζω οτι υπαρχει περιπτωση να βρεις δουλεια στην Αμερικη απο την Ελλαδα με το να στελνεις αιτησεις μεσω site. Κατα τη γνωμη μου οι επιλογες σου ειναι ειτε μεταπτυχιακο Αμερικη και μετα διαδιακσιες οπως τις περιεγραψε ο λ:ηρ | lgreco ή καποιο γνωστο με εταιρια πανω σε αυτα που θες να κανεις που θα κανει αιτηση Η1Β (σχεδον χαριστικα γιατι θα παρεις μερος σε κληρωση για Η1Β με πιθανοτητα επιτυχιας 30% με βαση τους φετινους αριθμους.

  30. Γεια σας. Με βοηθάσατε πολύ και με τα τρία σας κεφάλαια. όμως τι γίνεται με αυτούς που πάνε για σπουδές και πως μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ???

  31. Καλησπέρα! Καταρχην καταπληκτικό αρθρο το διαβασα σχεδον ολο και πολλα σχολια αλλα δεν εβγαλα ακρη γι αυτο που θελω και θα ηθελα να ρωτησω καποια πραματα:
    1) Τι δυναμη εχει ενα πτυχιο ΤΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (στο οποιο εχω περασει) με ενα κολεγιο των ΗΠΑ (παρομοια ειδικοτητα περιπου και το κολεγιο οχι παρακμιακο ενα αξιοπρεπες)
    2)αμα δεν εχει σχεδον καμια αξια συμφερει να παω σε ενα κολεγιο εκει (να δουλευω ταυτοχρονα ωστε να βγαζω και χρηματα που θα ειναι πολυ καλυτερα απο δω φυσικα)
    3)αμα το πτυχιο αυτο του ΤΕΙ ειναι αρκετα δυνατο και δεν χρειαζετε να παω σε κολεγιο (ετσι γλιτωνω και περισσοτερα χρηματα για τα διδακτρα) και μολις το τελειωσω να παω για μεταπτυχιακο αμερικη και με το καλο πιασω δουλεια απευθειας ειναι καλυτερο?

    επισης εχω συγγενη ά βαθμου την αδερφη του πατερα μου που μπορει να μου προσφερει σπιτι

  32. Καλημέρα,
    Είμαι 20χρονών και σκέφτομαι σοβαρά να φύγω για Αμερική σε δύο χρόνια. Σπουδαζω σε ΔΙΕΚ (Δημόσιο ΙΕΚ) Φυσικοθεραπεία. Για την ακρίβεια θα πάρω πιστοποιητικό Βοηθού Φυσικοθεραπειας. Μπαίνω στο 3ο εξάμηνο, η σχολή είναι 4εξαμηνα, +άλλο 1εξαμηνο πρακτικής.Συνολο 5. εχω σκοπό από φέτος να ξεκινησω σε ένα Φυσικοθεραπευτήριο ως μαθητευόμενη τον πρωτο καιρό και καλως έχοντος των πραγμάτων, στη συνέχεια να εργαστω για δύο χρόνια συνολικά ώστε να αποκτήσω εμπειρία στο επάγγελμα, παραπάνω απο όση χρειάζομαι για την ολοκλήρωση της πρακτικής μου (+1,5χρονος). Έπειτα να δώσω για το πιστοποιητικό πτυχίου. Βάσει αυτών των δεδομένων, θα μπορεσω να βρω δουλειά εύκολα αν έρθω? Μετράει το πτυχίο από ΔΙΕΚ της Ελλάδας στην Αμερικη,σε συνδυασμό με μικρή προϋπηρεσία 2χρόνων?
    *Έχω στο μυαλό μου να έρθω να επισκεφτω τον θείο μου στο Μανχαταν και να προσπαθήσω να βρω δουλειά,στον τομέα μου πάντα, ώστε να παραμείνω..
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Οι περισσότερες μεταναστευτικές βίζες και άδειες εργασίας αλλοδαπών στις ΗΠΑ αφορούν άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές κυρίως στις θετικές, πολυτεχνικές, και βιο-ιατρικές επιστήμες. Δύσκολα θα βρεις εργοδότη να σου κάνει χαρτιά ως φυσιοθεραπεύτρια.

  33. καλησπερα, ειμαι φοιτητης πληροφορικης στο απθ και βρισκομαι στο τελευταιο ετος των σπουδων μου. Σκεφτομαι σοβαρα το σεναριο να παω να εργαστω στην αμερικη ισως και να κανω μεταπτυχιακα παραλληλα.Οι επιλογες μ για βιζα ειναι δυο: ειτε με κληρωση ειτε με ευρεση καποιου εργοδοτη να αναλαβει την εκδωση.Η ερωτηση μ ειναι αν εχω πιθανοτητες να βρω καποιον εργοδοτη να το κανει? επισης, εχω πιο πολλες πιθανοτητες με κληρωση η εργοδοτη? και εστω οτι παιρνω την βιζα, υπαρχει περιπτωση ο εργοδοτης να με βοηθησει στην ευρεση μια φθηνης κατοικιας για διαμονη(γτ απ οτι ειδα τα νοικια ειναι της ταξης των 1000 ευρω το λιγοτερο)? στην περιπτωση της κληρωσης, υπαρχουν καποια ατομα που θα με περιμενουν στην αμερικη ωστε να με βοηθησουν στην αρχη για την διαμονη μου και τις αλλες υποχρεωσεις? (το ρωταω αυτο γτ εχω ακουσει περιπτωσεις στις οποιες μετα απο κληρωση(που εγινε στην αλβανια) οταν εφτασαν στην αμερικη υπηρχαν ατομα τα οποια τους περιμεναν και τους βρηκαν στεγαση και δουλεια μεχρι να τακτοποιηθουν ,ισχυουν αυτα?) ευχαριστω εκ των προτερων

    • Με βασικό πτυχίο δύσκολα να βρεις εργοδότη να σου κάνει τα μεταναστευτικά. Στα πρακτικά θέματα, οι μέγαλοι εργοδότες βοηθούν με προσωρινή στέγαση, εύρεση κατοικίας, κτλ. Γενικά όμως αυτά θα τα κάνεις μόνος σου. Όπου και να πας πάντως το πιθανό είναι να βρεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν με τα πρώτα σου βήματα στις ΗΠΑ.

      • καταρχας ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου. υπαρχει περιπτωση αν μου βγαλει ενας συγγενης μου βυζα για τον καναδα να μπορω καπως μετα να βγαλω και βυζα για τις ΗΠΑ?

      • καταρχας ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου. υπαρχει περιπτωση αν μου βγαλει ενας συγγενης μου βυζα για τον καναδα να μπορω καπως μετα να βγαλω και βυζα για τις ΗΠΑ?

  34. Καλησπερα εγω εχω τελιωσει ΙΕΚ σαν μαγειρας υπαρχει περιπτωση να βρω δουλεια εκει ωστε να μου προσφερουν H1B?

  35. Καλησπέρα σε όλους σας.Πάρα μα πάρα πολύ καλό άρθρο.
    Επισης καλη χρονια να έχουμε γεματη υγεία.
    Ειμαι παντρεμένος και περιμένω ενα παιδι.Ψάχνω και εγω ενα τρόπο να μπορέσω να εξασφαλίσω καλύτερες συνθήκες ζωής για το παιδι μου και την οικογένια μου.Το ερώτημα μου είναι το εξής..
    Εμφανίστηκε στο δρομο μου μια περιπτωση ενός γνωστου που θα μου κανει προσφορα εργασίας.
    1) Μπορώ, για να μην τον επιβαρυνω με τα εξοδα της αδειας, να του δωσω εγω τα χρηματα;
    2) Στην περιπτωση που βγει η αδεια και παω να εργαστω εκει, μπορω να παρω και τη γυναικα μου με το παιδι? η πρεπει να κανουν αιτηση και να ερθουν μετα απο 10 χρονια μονιμα?

      • Σχετικά με το αν μπορεί ο αιτούμενος να επιβαρυνθεί με τα έξοδα για την άδεια εργασίας, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την άδεια εργασίας στην οποία αναφερόμαστε. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για πρακτική με J-1 βίζα ή για βίζα για εξαιρετικό ταλέντο, τότε το κόστος μπορεί να το επωμισθεί οποιοσδήποτε.

  36. Καλησπερα και συγχαρητήρια για το αρθρο. Θα ηθελα να ρωτησω το εξης:
    Αυτην την στιγμή ειμαι στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού στην ελλαδα και την τελειώνω περιπου σε 2 χρονια και θα πρεπει να βρω μια εταιρια για να δουλέψω αφου την τελειώσω και εχω σκεφτει να ψάξω για μια στην Αμερική και να μεινω μόνιμα εκει. Θα ηθελα να ρωτησω σε αυτην την περιπτωση χωρις να εχω κανεναν και τιποτα στην Αμερική τι πρεπει να κανω με την βίζα και ποια θα πρεπει να βγαλω και σε ποια πολιτεία πιστεύετε οτι ειναι καλυτερο να ψάξω για δουλεια και απο αποψη εύκολης πρόσβασης σε θαλασσα (δηλαδη να ειναι κοντα στο μέρος οπου θα μένω) και απο αποψη οικονομικων δηλαδη εγω θα προτιμούσα να παω σε μια πολιτεια που να μην εχει ακριβή ζωη και να εχει προσβαση σε θαλασσα. Τι μου προτείνετε να κανω;

    • Αν σε προσλάβει Αμερικανός εργοδότης, θα τακτοποιήσει και τα μεταναστευτικά σου, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τι βίζα. Το ζήτημα είναι να βρεις εργοδότη, πρώτα. Γι αυτό βελτίωσε τ’ αγγλικά σου, εξοικιώσου με τεχνολογία, και βρες 2-3 καλά ενημερωτικά sites για τη ναυτιλία στις ΗΠΑ, να δεις τι παίζει με θέσεις εργασίας.

      • Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση σχετικα με τα site αυτα τι ακριβώς ς πρεπει να ψάξω στο ίντερνετ (u.s shipping??)

  37. Γεια σας. Αρχικά, σας ευχαριστώ για το άρθρο σας. Είμαι 33 ετών, απόφοιτη σχολής Θαλασσίων Επιστήμων (ΑΕΙ) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις υδατοκαλλιέργειες σε θέματα Βιολογίας και θα ήθελα να ρωτήσω (1) κατά πόσο είναι εύκολο/πιθανό να βρω εργασία στέλνοντας cv από την Ελλάδα, στο τομέα της υδατοκαλλιέργειας στη Καλιφόρνια. Τα αγγλικά μου είναι μέτρια και δεν έχω εργαστεί πάνω στο αντικείμενο άλλα διαθέτω αρκετά προσόντα σε θεωρητικό επίπεδο (σεμινάρια κλπ). (2) Γενικά, η ηλικία μου σε συνδυασμό με την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εύρεση εργασίας στη Καλιφόρνια; Ευχαριστω για το χρονο σας.

    • Η ηλικία δεν είναι πρόβλημα (εξάλλου, δεν την αναφέρουμε στα resume και στην αίτηση εργασίας). Πρόβλημα είναι ίσως η έλλειψη εμπειρίας, αλλά ίσως να βοηθήσει το masters.

      Θα σου έλεγα να κάνεις 5-10 αιτήσεις εργασίας για αρχή, και να δεις τι ανταπόκριση θα έχεις.

      • Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

  38. Καλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια για τα βιωματικά άρθρα σου! Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πρωτίστως χρήσιμα για όποιον ενδιαφέρεται να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στις Η.Π.Α.
    Κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι είμαι Τοπογράφος μηχανικός ΤΕΙ (4ους φοίτησης) και κάτοχος 2 μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ. Επίσης, έχω 10 χρόνια εμπειρία στο ελεύθερο επάγγελμα και άλλον 1 στον ιδιωτικό τομέα. Όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά εδώ και ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
    Έχω συγγενείς στη Νέα Υόρκη και θα ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου εκεί. Κατ’ αρχήν τι πιθανότητες πιστεύεις πως υπάρχουν να βρω μια αξιοπρεπή δουλειά εκεί; Θα υπάρξει αναγνώριση των πτυχίων μου κι αν ναι, υπάρχει δυνατότητα άμεσης accreditation για να δουλέψω εκεί; Επιπλέον, θα ήταν προτιμότερο να στείλω από εδώ βιογραφικά σε εταιρίες και εν συνεχεία να προχωρήσω στο ταξίδι ή να γίνουν από εκεί οι όποιες διαδικασίες;

  39. Καλησπερα. Συγχαρητήρια για το αρθρο,πολυ κατατοπιστικό.σκέφτομαι και γω να αφησω την Ελλάδα και να παω Αμερική. Ειμαι 28 ετων πρωην ελεύθερος επαγγελματίας και εχω εχω θειο στο texas που απο οτι ξερω ειναι β βαθμού συγγένεια. Ποσο εφικτό ειναι να παω και να ανοιξω κατι δικο μου?

  40. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΖΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟΤΕ. ΕΧΩ SOCIAL SECURITY KAI ΛΗΓΜΕΝΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ .ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΞΑΝΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ(Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΑΠΟ 2003)? Η ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ Η ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ.? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΩΝ.

  41. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο.Η γυναίκα μου εχει 12ετη προϋπηρεσία ως καθηγήτρια σε φροντιστήρια.Έχει δεχθεί πρόσκληση απο Ελληνικο σχολειο για τη θεση της Διεύθυνσης του σχολείου.Έχουμε ελπιδες να γινει δεκτη αυτη η πρόσκληση και αν ναι για ποσο διάστημα θα μπορουμε να βρισκομαστε νομιμα στις ΗΠΑ;τελειώνοντας εγω μετα απο ποσο διάστημα θα μπορω να εργαστω νομιμα εκει; Ευχαριστώ πολύ.

    • Αν η πρόσκληση είναι σοβαρή, θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες διαδικασίες για να μπορεί η σύζυγος να εργαστεί νομίμως στις ΗΠΑ. Αποκλειστικά και νομικά υπεύθυνος για την εκκίνηση των διαδικασιών αυτών είναι ο εργοδότης. Μια σοβαρή πρόκληση λοιπόν καταλήγει σε ένα συμβόλαιο εργασίας αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μεταναστευτικές διαδικασίες. Για όσο διάστημα ο εργοδότης δεν ξεκινά τις διαδικασίες αυτές, η πρόκληση είναι αέρας κοπανιστός.

      Αναλόγως με την άδεια εργασίας που θα εξασφαλιστεί, θα κριθεί και αν ο σύζυγος μπορεί να εργαστεί νομίμως. Από τη στιγμή που δεν έχω πληροφορία για το τι είδους βίζα προτίθεται να εξασφαλίσει το σχολείο στη σύζυγο, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω το ερώτημά σου για την δική σου δυνατότητα εργασίας.

  42. Εξαιρετικό άρθρο, τα έζησα 8 μήνες που είμαι ΗΠΑ, και είναι 100% ακριβές και λεπτομερές.
    social security card οπωσδήποτε η πρώτη έννοια, μπορεί να αργήσει να βγει, άνοιγμα λογαριασμού παράλληλα (με το διαβατήριο) και αμέσως μετά δίπλωμα οδήγησης (ισοδυναμεί με ταυτότητα).

    Να έχετε διεθνές δίπλωμα όταν έρθετε από Ελλάδα (το βγάζετε στην ελλάδα σε κάποιο γραφείο της ΕΛΠΑ), για να μπορείτε να πάρετε ή να νοικιάσετε αμάξι (μέχρι 1 χρόνο το δέχονται, ή 6 μήνες σε κάποιες πολιτείες).

    Ένα καρτοκινητό γύρω στα 35 δολάρια το μήνα (πχ. h2owireless), internet στο σπίτι 50,
    αν θες cable tv άλλα 40 (έχει και ελεύθερα κανάλια όπως στην ελλάδα),
    νοίκι σε προάστειο στο Wisconsin Και Illinois γύρω στο χιλιάρικο για condo 1 ή 2 δωματίων με γκαράζ και συνήθως περιλαμβάνονται δημοτικά τέλη / νερό (και ζεστό), και γκάζι ή θέρμανση.
    Το ρεύμα είναι το πολύ 100 δολάρια το μήνα για διαμέρισμα με ηλεκτρικές συσκευές πέραν του ψυγείου (πολλά έχουν κουζίνες και θέρμανση -boiler γκαζιού).
    Φυσικά μπορείς να βρεις και φθηνότερα , ως roommate σε σπίτια κλπ. ή πολύ ακριβότερα αν θες downtown.

    Αμάξι μπορείς να βρεις πολύ φθηνό για να κάνεις τη δουλειά σου, οι ασφάλειες είναι γύρω στα 100 $ το μήνα μόνο για το αμάξι. Ένα γαϊδούρι 4.2 λίτρα που έχω εγώ γεμίζει με περίπου 60 δολάρια, και κάνει γύρω στα 320 μίλια με αυτά.
    Με ένα μικρότερο, δύσκολα θα χρειαστείς πάνω από 100 δολάρια το μήνα για βενζίνες , εκτός αν είσαι στο δρόμο όλη μέρα.
    Στις βόρειες πολιτείες βέβαια καλό είναι να πάρεις 4χ4 ή να βάλεις χιονολάστιχα, και να έχεις και εξοπλισμό για ξύσιμο πάγου , ξεχιόνισμα, remote starter κλπ.

    Φαΐ ένα χιλιάρικο το μήνα αν τρως έξω συνέχεια.

    TIPS: Πολύ σημαντικό. Όπου πας υπολόγιζε 20% πάνω ώς tip. Αυτό επιβαρύνει αρκετά το λογαριασμό.
    Ακόμα και σε κομμωτήρια.

    Τα καθαρά είναι γύρω στο 62-65% του μισθού.
    Τα benefits και το 401κ (έξτρα συνταξιοδοτικό σαν ιδιωτική επένδυση), δεν περιλαμβάνονται στα παραπάνω.
    Αν δεν τα δίνει αυτά ο εργοδότης, θα τα αφαιρέσεις κι αυτά από τα καθαρά.

    Το 401κ δίνει επιτόκιο πάνω από ένα savings account, αλλά επειδή είναι επένδυση μη εγγυημένη, το φοβάμαι.
    Τα πιο safe πακέτα 401κ είναι βασισμένα σε κρατικά ομόλογα, οπότε με αυτά που έχουμε ζήσει στην ελλάδα , αυτό δεν δείχνει και τόσο ασφαλές. Και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση όπως υπάρχει στον savings account.

    Τα benefits που δίνουν μεγάλες εταιρείες είναι εξαιρετικά, και είναι λεφτά στην τσέπη πρακτικά.

    • Καλημερα αδερφέ
      Ενδιαφέρομαι για να εργαστω στης ΗΠΑ ,σε γενικές απο οικονομικής άποψης και κοινωνικής πως τα πέρασες ,πχ εβγαινες άνετα ??
      Αν μπορεις κάποιο λίνκ για εργασία εχω εξειδικευση στο τεμαχισμό κρέατος
      Ευχαριστώ

      • Καλησπέρα, αν και παλιό το ποστ, τώρα το είδα.
        διάβασε το ποστ μου για κόστος ζωής. Έχεις μεγάλες διαφορές από μέρος σε μέρος οπότε γενικά δεν μπορώ να σου πω. Πχ. Σαν Φρανσίσκο 100 χιλιάρικα μικτό ετήσιο θεωρείται κάτω του ορίου φτώχειας. Τα σπίτια εκεί στοιχίζουν για νοίκι 3 χιλιάρικα και πάνω το μήνα, και όλα είναι ακριβότερα (βενζίνες, τέλη κυκλοφορίας, οποιαδήποτε είδους υπηρεσία κλπ).

        Σάιτς για δουλειές οι κλασσικές μηχανές αναζήτησης.
        Μπορείς από Google να ποστάρεις πχ meat cutting jobs in USA Και να δεις τι σου φέρνει (δεν ξέρω πως λέγεται ο τεμαχιστης κρέατος ακριβώς).

        Indeed, ziprecruiter,monster, LinkedIn,
        και άλλα πολλά σάιτς με αγγελίες υπάρχουν.
        Και τοπικά ανά πολιτεία websites με αγγελίες, πχ milwaukeejobs

        • Για χαρα απο Πάφο
          Πως τα περασες εκει στο Αμέρικα ??

          • Καλησπέρα από Μιλγουόκι. Εδώ είμαι , μόνιμα. Πιο νεκρό μέρος στον κόσμο από εδώ δεν έχω συναντήσει. Χωριό.

    • Καλησπερα κωστα, θα ηθελα σε παρακαλω να μου πεις,τι πρεπει να κανω για να ερθω για δουλεια αμερικη;;;μπορω να εργαστω ως κουριερ ως σερβιτορος οτι χρειαστει..πρεπει να ερθω βολτα να βρω εργοδοτη που θα με καλεσει;;;και εχω μια γυναικα και 2 παιδια πως θα ερθουν αυτοι;;

      • Καλημέρα από Μιλγουόκι.
        Δε θα σου κάνουν sponsorship για τέτοιες δουλειές φίλε μου.
        Πλέον κάνουν μόνο για πολύ πολύ εξειδικευμένες δουλειές. Κι εγώ που έχω δουλειά περιζήτητη, δεν έχω δει δουλειές που να κάνουν sponsorship στους αντικείμενο μου.
        Ακόμα και αν βρεις κάποιον εργοδότη να κάνει αίτηση για visa προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα απορριφθεί 100%.
        Δοκίμασε Ευρώπη θα έλεγα.

        Αν έρθεις ως τουρίστας και μείνεις παράνομα πάνω από 90 μέρες , δύσκολα θα μπορέσεις να γίνεις νόμιμος μετά. Και αν δηλώσεις διεύθυνση σε κάποιο γνωστό σου, θα του δημιουργήσεις πρόβλημα.

  43. Καλησπέρα.ειμαι κάτοχος πτυχίου ΙΕΚ στο μάνατζμεντ.τι πιθανότητες υπάρχουν ώστε να μου εκδοθεί πράσινη βίζα από τον εργοδότη;αν δε φτάνει μόνο το πτυχίο με μεταπτυχιακό θα μπορούσα;

  44. Καλησπέρα !
    Θέλω να μεταναστεύσω στις ΗΠΑ και πραγματικά άκουω συνέχεια διαφορετικά πράγματα στο τι πρέπει να κάνω πρώτα !
    Έχω θείους που μου είπαν ότι μπορούν να μου κάνουν sponsor και εμενα και του συντρόφου μου για να πάμε να μείνουμε εκεί !
    Γνωρίζει κανείς κάτι για να με βοηθήσει ;;

  45. Καλησπέρα !
    Θέλω να μεταναστεύσω στις ΗΠΑ και πραγματικά άκουω συνέχεια διαφορετικά πράγματα στο τι πρέπει να κάνω πρώτα !
    Έχω θείους που μου είπαν ότι μπορούν να μου κάνουν sponsor και εμενα και του συντρόφου μου για να πάμε να μείνουμε εκεί !
    Γνωρίζει κανείς κάτι για να με βοηθήσει ;;;

    • Μόνο αν οι θείοι είναι εργοδότες που μπορούν να διεκπεραιώσουν διαδικασία άδειας εργασίας (βίζα τύπου H1). Άλλο sponsoring από συγγενείς που δεν είναι άμεσου βαθμού, δεν υπάρχει.

  46. Γεια σας ενδιαφερομαι για μεταναστευση στις ΗΠΑ,1.που μπορω να βρω δουλεια online και να την κλεισω 2.Για να ανοιξεις επιχειρηση θελεις πρασινη καρτα πρωτα;3.Η πρασινη καρτα σε ποσο καιρο μπορει να παρει να μου βγει;5.Ενας οικονο μολογος γενικα εχει καλο μισθο σε μια εταιρεια στην Αμερικη.Ευχαριστω πολυ για την ενημερωση!

Comments are closed.