Όπου μαραίνεται παιδεία φυτρώνει εχθροπάθεια

Τα κύματα της εχθροπάθειας δεν αντιμετωπίζονται με νόμους. Ειδικά στην Ελλάδα όπου παραδοσιακά πλέον οι νόμοι δεν τηρούνται.

Λίπασμα της εχθροπάθειας είναι η ημιμάθεια, η μετριότητα, η εσωστρέφεια. Τα γενικά χαρακτηριστικά δηλαδή της Ελληνικής κοινωνίας.

Η εχθροπάθεια ευδοκιμεί εκεί που απηχεί ο λόγος του Χρ. Γιανναρά ο οποίος ανερυθρίαστα επαναλαμβένει ψεύδη και φήμες ως ιστορικά γεγονότα. Αρωγός της εχθροπάθειας είναι ο συμβιβασμός μας με την μετριότητα. Όταν υπουργός παιδείας επαναλαμβάνει φήμες που διάβασε στο διαδίκτυο, όταν πρωθυπουργός βραβεύει γιαλαντζί νομπελίστα, όταν αυτός που διπλοπαρκάρει γίνεται γενικός γραμματέας συγκοινωνιών, τότε βρισκόμαστε μεσα σε μια κοινωνία που έχει χάσει την αξιοπρέπειά της. Μια κοινωνία δίχως αξιοπρέπεια δέχεται την εχθροπάθεια ως τυπικό στοιχείο της καθημερινής διαλεκτικής.

Εδώ και χρόνια, έχει κουρελιαστεί η παιδεία και η αισθητική των Ελλήνων. Με τι προσόντα, με τι ικανότητες μπορεί ο Έλληνας πολίτης να ανακόψει τον εχθροπαθή λόγο; Ο εχθροπαθής λόγος που εκφέρουν οι λίγοι, απλώνεται και ενισχύεται επειδή οι πολλοί δεν έχουν την ικανότητα κριτικής σκέψης που θα ακύρωνε την εχθροπάθεια. Το έλλειμα κριτικής σκέψης είναι προϊόν ενός σαθρού συστήματος εκπαίδευσης σε ένα οριακά θεοκρατικό καθεστώς.

Με νόμους σαν κι αυτόν που προτείνει ο Χ. Καστανίδης, η εχθροπάθεια δεν αντιμετωπίζεται. Για να αντιμετωπιστεί η εχθροπάθεια και άλλες παθολογίες της Ελλάδας, απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές οι οποίες θα επιφέρουν βελτιώσεις μετά από 20-30 χρόνια. Τόσο καιρό θα πάρει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση στην Ελλάδα και να δούμε αποτελέσματα από τη μια ακαδημαϊκή γενιά στην άλλη. Αλλιώς με νόμους σαν του Χ. Καστανίδη είναι σα να απαγορεύουμε τη χρήση ομπρέλας με σκοπό να καταργήσουμε τη βροχή.

Share

3 thoughts on “Όπου μαραίνεται παιδεία φυτρώνει εχθροπάθεια

  1. Όμως νόμο σαν κι αυτόν έχουν και άλλες χώρες. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία… Έχουν και αυτές ανάλογο έλλειμα παιδείας, ή μήπως εκεί δεν έχουν «Γιανναράδες»;

  2. Μαλλον λαθος πληροφορημένος εισαι αγαπητε Λεωνιδα για τον Γιανναρα. Τα ψευδη και τις φημες θα τις βρεις αλλου, κυριως σε πληρωμένες απο διαφορα ” ιδρυματα ” του εξωτερικου γραφιδες που τωρα τελευταια ανακαλυψαν το 21 και τουσ “κακους” Ελληνες επαναστατες. Μην ψαχνεις μετριοτητα και ελλειψη παιδιας στη Ελλαδα μονο. Δεσ την και στον περιγυρο σου στο Σικαγο και αλλου. Την εποχη που εκανες διδακτορικο στη Αμερικη, ετυχε να κανω και γω και γνωρισα την ¨πεπαιδευμενη” κοινωνια της Αμερικης, χωρις παθολογιες , μες στην “ανωτεροτητα”
    Οι νομοι που κουρελιαστηκαν στην Ελλαδα κουρελιαστηκαν απο μια ιδεολογια που έλεγε ” νομος ειναι το δικιοπ του εργατη”
    Ο νομος Καστανιδη ειναι πληγμα για τα ανθρωπινα δικαιωματα στην Ελλαδα και την ελευθερια εκφρασης.
    Μακαρι να καταργηθει συντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *