Veronica Guerin

Το 1996, με αφορμή τη δολοφονία της δημοσιογράφου Veronica Guerin από εμπόρους ναρκωτικών, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πέρασε δύο σημαντικούς νόμους: το νόμο για τα κέρδη από εγκληματική δραστηριότητα (Proceeds of Crime Act) και το νόμο για την ίδρυση του γραφείου δίωξης εγκληματικών κερδών (Criminal Assets Bureau Act). Μια παραλλαγή των νομοθετημάτων αυτών θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διαφθοράς, και διαπλοκής στην Ελλάδα.

Οι νόμοι του 1996 επιτρέπουν στην Ιρλανδική κυβέρνηση να κατασχέσει κάθε περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει αποκτηθεί από εγκληματική δραστηριότητα.

Μια παραλλαγή που θα ήταν, ίσως, χρήσιμη για την Ελλάδα θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία η απόκτηση των οποίων δεν αιτιολογείται από τη φορολογική εικόνα του ατόμου. Αν, δηλαδή, δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος την απόκτηση ενός σκάφους πολυτελείας με βάση τη φορολογική δραστηριότητα των 10-15 τελευταίων ετών, τότε το σκάφος κατάσχεται ως αποκτηθέν με μαύρο χρήμα.

Υπάρχει πρόβλημα όμως. Στην Ελλάδα, παραδέχεται επισήμως η κυβέρνηση, το μαύρο χρήμα κινεί το 25% της οικονομίας. Οι επιπτώσεις από ένα νόμο που θα χτυπά το μαύρο χρήμα στην καρδιά του, θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. Στην Ιρλανδία, οι νόμοι της Veronica αφορούσαν την εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα το εμπόριο ναρκωτικών, που αποτελούσαν περιορισμένους τομείς της οικονομίας. Η Ιρλανδική οικονομία δεν δέχτηκε πλήγμα από την καταπολέμηση των εμπόρων ναρκωτικών.

Share

4 thoughts on “Veronica Guerin

  1. Όταν νομιμοποιείς τη παράνομη πορνεία για να καλύψεις το έλλειμα, μάλλον στα άμεσα σχέδια σου δεν είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος…

  2. Όταν νομιμοποιείς τη παράνομη πορνεία για να καλύψεις το έλλειμα, μάλλον στα άμεσα σχέδια σου δεν είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος…

  3. Στην Ελλάδα ένα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αντικαθιστά ένα… δίπλωμα! Ολοι οι μεταφυσικοί, παραφυσικοί, κλπ, “επιστήμονες” αστρολόγοι, μελλοντολόγοι, χαρτορρίχτες, καφετζούδες, κλπ κλπ, έτσι δουλεύουν (και μας δουλεύουν) και το κράτος είναι ικανοποιημένο επειδή εισπράττει.
    Να το θυμηθείς.. η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα έρθει από αυτή την οδό: Μόλις εκδώσει ο έμπορος μπλοκάκι δλδ. :-((

  4. Στην Ελλάδα ένα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αντικαθιστά ένα… δίπλωμα! Ολοι οι μεταφυσικοί, παραφυσικοί, κλπ, “επιστήμονες” αστρολόγοι, μελλοντολόγοι, χαρτορρίχτες, καφετζούδες, κλπ κλπ, έτσι δουλεύουν (και μας δουλεύουν) και το κράτος είναι ικανοποιημένο επειδή εισπράττει.
    Να το θυμηθείς.. η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα έρθει από αυτή την οδό: Μόλις εκδώσει ο έμπορος μπλοκάκι δλδ. :-((

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *