Ημέρα Ευχαριστίας

Η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου είναι η Ημέρα της Ευχαριστίας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για κοσμική εθνική γιορτή, με ρίζες στις τελετές λατρείας των αποσχηματικών αγγλικανών αποίκων του Plymouth τον 17ο αιώνα και στις τοπικές παραδόσεις της φθινοπωρινής συγκομιδής. Το πλούσιο γεύμα της ημέρας δίνει την ευκαιρία σε φίλους και συγγενείς να στοχαστούν για λίγο και αισθανόμενοι ευγνωμοσύνη για την καλή τους τύχη και φέτος, να ευχαριστήσουν εραστές και δαίμονες, θεούς κι ανθρώπους για μια ακόμη χρονιά.

Εδώ και μερικά χρόνια, για την Ημέρα της Ευχαριστίας ανταμώνουμε στο σπίτι ενός παλιού φοιτητή μου και πολύ καλού φίλου και τηγανίζουμε μια γαλοπούλα των 12 κιλών. Την γαλοπούλα τη συνοδεύουμε με πατάτες διαφόρων ποικιλιών τις οποίες ετοιμάζουμε διαφορετικούς τρόπους: πουρέ, ψητές, γεμιστές, κτλ. Επίσης το τραπέζι περιλαμβάνει λαχανικά της εποχής και βεβαίως σπανακοτυρόπιτα — παραμένουμε εκπρόσωποι του Ελληνικού πολιτισμού άλλωστε!

Η Ευχαριστία μου θυμίζει το δικό μας Πάσχα: ευκαιρία να μαζευτούμε αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το τραπέζι, να γευτούμε καλό φαγητό και κρασί, και να χαρούμε την παρέα των άλλων. Διαφέρει λίγο ο καιρός. Σήμερα, για παράδειγμα στο Σικάγο, είδαμε τις πρώτες νιφάδες. Από αύριο θα δούμε και τα πρώτα χριστουγεννιάτικα στολίδια και φώτα στη γειτονιά.

Η Μέρα της Ευχαριστίας μου δίνει την αφορμή να σταθώ για λίγο πέρα από την καθημερινότητα και να αναλογιστώ πόσο τυχερός έχω σταθεί στη ζωή μου. Όχι επειδή τα πήγα σχετικά καλά με τη σταδιοδρομία μου. Αλλά επειδή έχω τους φίλους που έχω.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *