Ο Ψαμμότοιχος στο Μαξίμου

Ο καλόκαρδος πλην άσχετος αιγύπτιος αρχιτέκτων Ψαμμότοιχος ή Λογάριθμις

Ο καλόκαρδος πλην άσχετος αιγύπτιος αρχιτέκτων Ψαμμότοιχος ή Λογάριθμις

Στο εικονογράφημα Ο Αστερίξ κι η Κλεοπάτρα μαθαίνουμε για τον καλόκαρδο αλλά ανίκανο αιγύπτιο αρχιτέκτονα Ψαμμότοιχο (ή Λογάριθμις) ο οποίος καλείται να οικοδομήσει ένα μεγαλοπρεπές παλάτι για τον Ιούλιο Καίσαρα, κατ’ εντολή της Κλεοπάτρας, μέσα σε τρεις μήνες. Έχοντας επίγνωση της ανικανότητάς του, ο Ψαμμότοιχος προσφεύγει στον δρυίδη του γνωστού γαλατικού χωριού για βοήθεια.

Ο Ψαμμότοιχος δηλαδή γνωρίζει τις αδυναμίες του και ζητά βοήθεια.  Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το άτομο που έχει αναλάβει το ρόλο του chief information officer (CIO) στο πρωθυπουργικό μέγαρο.  Έχουν περάσει δυο μήνες από την εκλογή νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.  Κι από τις 5 Οκτωβρίου 2009 ως σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2009, ο θεσμικός ιστοτόπος του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένει λεηλατημένος από τον CIO-Ψαμμότοιχο του Μαξίμου.

Τις πρώτες μέρες της κυβερνητικής μετάβασης η λεηλασία ενός πολιτειακού και θεσμικού ιστοτόπου από τον CIO-Ψαμμότοιχο, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής τσαπατσουλιάς.  Ένα κείμενο λίγων λέξεων το οποίο μεταδιδόταν στο διαδίκτυο κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων ανοιχτών τεχνικών προδιαγραφών.  Όποιος δοκίμασε να κάνει ένα validation εκείνη την πρώτη ιστοσελίδα διαπίστωνε πως ο πηγαίος κώδικας ήταν γεμάτος συντακτικά λάθη.  Λεπτομέρειες, ίσως.  Αλλά και ουσιαστικές παραλείψεις για ένα κόμμα το οποίο μας έχει πρήξει το σηκώτι εδώ και χρόνια με το ανοιχτό λογισμικο και τα ανοιχτά πρότυπα.

Στη συνέχεια — κι αφού έπεσε το αναμενόμενο τεχνικό κράξιμο για τα συντακτικά λάθη — ο θεσμικός ιστοτοπος του Έλληνα πρωθυπουργού λεηλατήθηκε εκ νέου.  Από τότε μέχρι σήμερα οι επισκέπτες στο www.primeminister.gr εκτρέπονται στον ιστοτόπο της ανοιχτής διακυβέρνησης.  Ωραία, αλλά πληροφορίες για τον Έλληνα πρωθυπουργό πού ακριβώς μπορούμε να βρούμε;

Ιθαγενείς θαυμάζουν με ανοιχτά στόματα τα ανοιχτά λογισμικά του CIO Ψαμμότοιχου

Ιθαγενείς θαυμάζουν με ανοιχτά στόματα τα ανοιχτά λογισμικά του CIO Ψαμμότοιχου

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ένα κόμμα το οποίο ως αντιπολίτευση έκανε συστηματική προβολή της τεχνολογικής του ανωτερότητας και εξειδίκευσης δεν ήταν έτοιμο να υποστηρίξει τον θεσμικό ιστοτόπο του πρωθυπουργού από την πρώτη κιόλας μέρα.  Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως ένα κόμμα που γνώριζε για βδομάδες πριν από τις εκλογες ότι έχει εξασφαλισμένη την εκλογική νίκη, δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως για να υποστηρίξει τον θεσμικό ιστοτόπο του πρωθυπουργού από την πρώτη κιόλας μέρα.

Αυτή η έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας — η οποία έχει αποδειχτεί έμπρακτα — υπονομεύει πάνω απ΄όλα την αξιοπιστία του πρωθυπουργού.  Ή δεν είναι σε θέση να επιλέγει ικανούς συνεργάτες ή δεν είναι σε θέση να διοικεί τη λειτουργία των γραφείων που τον υποστηρίζουν.

Ο ιστοτόπος primeminister.gr είναι θεσμικός κόμβος της Ελληνικής πολιτείας.  Δεν είναι ούτε ιδιωτικός ούτε κομματικός.  Κανείς CIO-Ψαμμότοιχος δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με τις ιδεοληψίες του περι ανοιχτού λογισμικού πάνω σ’ έναν τόσο ουσιαστικό κόμβο.   Τα παιχνίδια με τους θεσμούς είναι επικίνδυνα ακόμη κι γίνονται στον κυβερνοχώρο.  Δεν ισχυρίζομαι βεβαίως πως καταλύεται το πολίτευμα επειδή ένας Ψαμμότοιχος του ΕΛΛΑΚ βρέθηκε με τα κλειδιά του πρωθυπουργικού ιστοτόπου.  Όταν όμως αφήνουμε τον κάθε άσχετο να πειραματίζεται με τέτοια θεσμικά όργανα, υποσκάπτουμε τον σεβασμό προς τα στοιχεία του πολιτεύματος.

Η διαρκής και αξιόπιστη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο — ειδικά ενός πρωθυπουργού που έχει ευαγγελιστεί το ρόλο της τεχνολογίας στην διακυβέρνηση — είναι πλέον στοιχείο του πολιτεύματος.  Το οποίο έχει λεηλατηθεί εδώ και 2 μήνες από κάποιον Ψαμμότοιχο ο οποίος συνεχίζει τους πειραματισμούς του δίχως συνέπειες για τις πράξεις του.

Στην ιστορία του Αστεριξ, τουλάχιστον, υπήρχαν οι ιεροί κροκόδειλοι.   Για τον Ψαμμότοιχο CIO του Μαξίμου ποιές είναι οι συνέπειες όταν επι 2 μήνες συστηματικά εκθέτει διεθνώς τον Έλληνα πρωθυπουργό;  Και τι θα γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η κοροϊδία με το www.primeminister.gr;  Θα αποκτήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτέλους παρουσία στο διαδίκτυο και πότε;

Share

4 thoughts on “Ο Ψαμμότοιχος στο Μαξίμου

  1. Eξαιρετικό! Ακόμη ένα σημάδι μιάς τσαπατσουλιάς από την οποία δεν δείχνει απαλλαγμένη ούτε η νέα κυβέρνηση… Kαι μην ξεχνάμε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

    Να προσθέσω πως και επί Σημίτη και επί ΚΚ, δούλευε και το http://www.pminister.gr/ το οποίο δεν δουλεύει πιά. Φαίνεται αυτό τους ξέφυγε και δεν το εξέτρεψαν στο opengov.gr..

  2. Αν θυμάμαι καλά δηλαδή ο πρωθυπουργός του Wii και του playstation είχε ιστοσελίδα 2 βδομάδες μετά τις εκλογές του 2004 κι ο πρωθυπουργός του διαδικτύου δεν μας βγαίνει ούτε στο Xbox!

  3. Eξαιρετικό! Ακόμη ένα σημάδι μιάς τσαπατσουλιάς από την οποία δεν δείχνει απαλλαγμένη ούτε η νέα κυβέρνηση… Kαι μην ξεχνάμε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

    Να προσθέσω πως και επί Σημίτη και επί ΚΚ, δούλευε και το http://www.pminister.gr/ το οποίο δεν δουλεύει πιά. Φαίνεται αυτό τους ξέφυγε και δεν το εξέτρεψαν στο opengov.gr..

  4. Αν θυμάμαι καλά δηλαδή ο πρωθυπουργός του Wii και του playstation είχε ιστοσελίδα 2 βδομάδες μετά τις εκλογές του 2004 κι ο πρωθυπουργός του διαδικτύου δεν μας βγαίνει ούτε στο Xbox!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *