Κι όμως συνεχίζει να είναι υπουργός…

Διότι ποτέ κανένας αστυφύλακας (και πάντως επί των ημερών μου) δεν χτύπησε ειρηνικό διαδηλωτή.


Αυτά δήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας σε συνέντευξή του στο Free την οποία αναδημοσιεύει ο ΔεΜασάμεΡε. Δήλωσε κι άλλα ευτράπελα ο κ. Πολύδωρας ο οποίος θα συνεχίσει να είναι υπουργός σε μια χώρα που δεν ταράζεται από τη πρωτοφανή ανικανότητα του βερμπαλιστή πολιτικού.

Η δήλωση του κ. Πολύδωρα παραπάνω μου προξενεί ταραχή. Όχι επειδή υπάρχουν φωτογραφικά στιγμιότυπα που αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος ψεύδεται. Αλλά επειδή δεν φαίνεται να έχει καταλάβει ούτε ποιός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας σε μια δημοκρατική κοινωνία ούτε ποιά είναι η δουλειά που του ανατέθηκε.

Η δήλωση του κ. Πολύδωρα με ταράζει για τους εξής δύο λόγους: επειδή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει χτυπήσει η αστυνομία μη-ειρηνικό διαδηλωτή και γιατί αναγορεύει τον εαυτό του και την αστυνομία σε κριτές της δράσης των διαδηλωτών.

Γίνεται να εξηγήσει κάποιος στον κ. Πολύδωρα τα εξής δύο θεμελιώδη στοιχεία της αστυνόμευσης σε μια δημοκρατική κοινωνία;

Πρώτο: η αστυνομία δε νομιμοποιείται να χτυπάει διαδηλωτές (ειρηνικούς ή μη). Αμυνόμενη η αστυνομία μπορεί να ασκήσει βία κατά τη διάρκεια σύλληψης αν ο ύποπτος αντισταθεί ή απειλήσει την ζωή και ασφάλεια των αστυνομικών. Από τη στιγμή που ο αντιστεκόμενος ύποπτος έχει κατασταλεί (είναι πεσμένος στο έδαφος, του έχουν περάσει χειροπέδες, κτλ) τότε σταματά και η αμυντική βία των αστυνομικών. Δε νομιμοποιείται η αστυνομία να τον κάνει σηκωτό στο ξύλο.

Δεύτερο: δε νομιμοποιείται ούτε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ούτε η Αστυνομία να κρίνουν αν ένας διαδηλωτής είναι ειρηνικός ή μη. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προλαμβάνει αξιόποινες πράξεις ή να συλλαμβάνει τους δράστες τέτοιων πράξεων. Όταν γίνονται συλλήψεις, η αστυνομία έχει καθήκον να εξασφαλίζει την συλλογή αξιόπιστων τεκμηρίων υπέρ της ενοχής των συλληφθέντων τα οποία να διαθέτει στη δικαιοσύνη που θα κρίνει τους κατηγορούμενους. Ο ρόλος του Υπουργού Δημοσίας Τάξης είναι να εξασφαλίζει την τοιουτοτρόπως λειτουργία της Αστυνομίας ή να παραιτείται όταν αποδεικνύεται ανίκανος προς τούτο. Όταν η Αστυνομία οδηγεί στη δικαιοσύνη υπόπτους οι οποίοι συστηματικά αθωώνονται, τότε μάλλον η Αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Που σημαίνει πως ούτε κι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κάνει καλά τη δουλειά του.

Share

2 thoughts on “Κι όμως συνεχίζει να είναι υπουργός…

  1. Δεν νομίζω ότι είναι κανείς σε θέση να εξηγήσει στον κ. Πολύδωρα…

  2. Δεν νομίζω ότι είναι κανείς σε θέση να εξηγήσει στον κ. Πολύδωρα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *