Η αντικειμενικότητα της πληροφόρησης

Πώς μια δήλωση του επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ παραχαράζεται από τα Ελληνικά ΜΜΕ;  Την μεταφράζουμε κατα το δοκούν.  Γράφτηκε λοιπόν στον Τύπο:

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών ‘βουλευτικών εκλογών’ στα κατεχόμενα θα έχει άμεση επίδραση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Όλι Ρεν.
(www.in.gr 20.04.09)

Η ακριβής δήλωση όμως έγινε, στα αγγλικά, ως εξής:

I do not have any particular comment to make on this event as such, but what I can say in relation to the settlement talks that are ongoing, is that Mr Talat, the leader of the Turkish-Cypriot community, he is in charge of the negotiation process on the Turkish Cypriot side. He was clearly elected on a pro-solution ticket. His mandate runs until April next year. We do not think the outcome of the elections in the northern part of Cyprus should have a direct bearing on the negotiation process. (πηγή: Krisztina Nagy, Spokesperson for Enlargement, Commissioner Olli Rehn)

Η πρόταση που σημειώνω με έμφαση παραπάνω είναι αυτή που παραποιήθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ.  Το γραφείο του επιτρόπου δεν κάνει πουθενά λόγο για «κατεχόμενα» ή για βουλευτικές εκλογές εντός εισαγωγικών.  Αυτά προστεθήκαν από τον Ελληνικό Τύπο προκειμένου να εξυπηρετήσουν εσωτερικούς σκοπούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την αντικειμενική ενημέρωση.  Η ακριβής μετάφραση έχει ως εξής:

Δε νομίζουμε πως οι εκλογές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ούτε για κατεχόμενα μίλησε ο Επίτροπος ούτε υποβάθμισε τις εκλογές των Τουρκοκυπρίων κλείνοντάς τες εντός εισαγωγικών.  Τα Ελληνικά ΜΜΕ παραποίησαν την μετάφραση βάζοντας λόγια στο στόμα του Επιτρόπου.   Δημιουργούνται έτσι συλλογικές εθνικές αυταπάτες πως ο Επίτροπος θεωρεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως κατεχόμενο. Ή πως ο Επίτροπος υποβαθμίζει τις εκλογές, όπως υποδηλώνουν τα εισαγωγικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από τα Ελληνικά ΜΜΕ.

Με κάτι τέτοιες συλλογικές αυταπάτες έχει πολωθεί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ανάμεσα στο Κυπριακό και το Μακεδονικό, και έχει καταρρακωθεί το κύρος της χώρας μας και η δυνατότητά της να παίξει κάποιον ρόλο στο διεθνές προσκήνιο.  Φταίνε οι ημιμαθείς δημοσιογράφοι που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη αλλά φταίνε και οι ανεύθυνοι πολιτικοί οι οποίοι δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν την συστηματική παραπληροφόρηση του Τύπου.

Share

4 thoughts on “Η αντικειμενικότητα της πληροφόρησης

  1. Aυτός είναι ο ορθός τρόπος να γράφονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα, και όποιος τολμήσει να πει κάτι αντίθετο από τα Εθνικά θέσφατα, κάποιοι ζητάνε δημοσίως ακόμη και τη φυσική του εξόντωση. Κατέβασε αυτό:

    http://server.protothema.net/~sunday/downloads/216soma.pdf

    και πήγαινε στη σελίδα 36 για να φρίξεις.

  2. Aυτός είναι ο ορθός τρόπος να γράφονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα, και όποιος τολμήσει να πει κάτι αντίθετο από τα Εθνικά θέσφατα, κάποιοι ζητάνε δημοσίως ακόμη και τη φυσική του εξόντωση. Κατέβασε αυτό:

    http://server.protothema.net/~sunday/downloads/216soma.pdf

    και πήγαινε στη σελίδα 36 για να φρίξεις.

  3. Διάβασα με προσοχή αυτές τις δύο σελίδες της εφημερίδας και αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι η ουσία του προβλήματος είναι το ακαδημαιϊκό άσυλο και η ελευθερία των ιδεών, που επιτρέπει σε αυτόν τον καθηγητή του πανεπιστημίου να διατυπώνει την επιστημονική του άποψη (σωστή ή λανθασμένη μπορεί να κριθεί με διάλογο και επιχειρήματα). Θαυμάζω τη συνέπεια των ανθρώπων που όταν τους συμφέρει υποστηρίζουν το άσυλο ενώ όταν δεν τους αρέσει ζητούν από την κυβέρνηση να επέμβει για να περιορίσει την ακαδημαιϊκή ελευθερία.

  4. Διάβασα με προσοχή αυτές τις δύο σελίδες της εφημερίδας και αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι η ουσία του προβλήματος είναι το ακαδημαιϊκό άσυλο και η ελευθερία των ιδεών, που επιτρέπει σε αυτόν τον καθηγητή του πανεπιστημίου να διατυπώνει την επιστημονική του άποψη (σωστή ή λανθασμένη μπορεί να κριθεί με διάλογο και επιχειρήματα). Θαυμάζω τη συνέπεια των ανθρώπων που όταν τους συμφέρει υποστηρίζουν το άσυλο ενώ όταν δεν τους αρέσει ζητούν από την κυβέρνηση να επέμβει για να περιορίσει την ακαδημαιϊκή ελευθερία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *