Kristallnacht: Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων

Πριν 70 χρόνια, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, πάνω από 200 Συναγωγές στη Γερμανία καταστράφηκαν· χιλιάδες Εβραϊκά καταστήματα λεηλατήθηκαν· 92 Εβραίοι δολοφονήθηκαν· και 25.000-30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η Kristallnacht σηματοδοτεί την αρχή του Ολοκαυτώματος.  Ο κατατρεγμός των Εβραίων, από πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός γίνεται τώρα και φυσικός, με βία και φόνους.

Αφορμή για τη Νύχτα των Κρυστάλλων στάθηκε η δολοφονία ενός Γερμανού διπλωμάτη στο Παρίσι, από ένα 17χρονο Εβραιόπουλο.  Ο έφηβος είχε εξοργιστεί επειδή έμαθε πως η οικογένειά του είχε εκδιωχθεί από τον τόπο τους στη Γερμανία.

Στις 7 Νοεμβρίου 1938, μπήκε στη Γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και πυροβόλησε έναν χαμηλόβαθμο διπλωμάτη, στο όνομα 12.000 κατατρεγμένων Εβραίων.  Ο Γερμανός διπλωμάτης υπέκυψε στα τραύματά του δυο μέρες αργότερα.

Το όνομα Kristallnacht αναφέρεται στο σπάσιμο των γυάλινων βιτρίνων χιλιάδων εβραϊκών καταστημάτων.

Κι επειδή της ιστορίας (ή της μοίρας) δεν της λείπει η ειρωνία, 51 χρόνια μετά τη Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου.

Παρότι το απεύχομαι, φοβάμαι πως η Ελλάδα οδεύει προς συνθήκες υπό τις οποίες θα ευδοκιμήσει εγχώρια Kristallnacht. Το μείγμα λαϊκισμού, ανευθυνότητας, και ημιμάθειας σε συνδυασμό με μια παρακμιακή οικονομία και ένα ελλειματικό πολίτευμα δεν μου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

 

Share

2 thoughts on “Kristallnacht: Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων

  1. Pingback: H Nύχτα των Κρυστάλλων « Abravanel

  2. Pingback: Υπουργικές ανακρίβειες « Η Χελώνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *