Η εθνική μας αξιοπρέπεια

Άρθρο του Διονύση Γουσέτη *

Πυκνώνουν τα σημάδια της διεθνούς απαξίωσης. Οι εταίροι και σύμμαχοι δεσμεύονται βέβαια να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Όπου όμως μπορούν, μας αποφεύγουν. Θα αναφερθώ σε τρία πρόσφατα τέτοια χαστούκια στην εθνική μας αξιοπρέπεια.

Το πρώτο χαστούκι ήρθε με αφορμή το Αμερικανικό Κέντρο Γούντροου Ουίλσων, που επέλεξε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο να προεδρεύσει σε εκδήλωσή του. Ο Ολλανδός Μπέρτ Μπάκκερ, τέως βουλευτής και τέως πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τη Σρεμπρένιτσα, γράφει στις 11/4 στο Κέντρο: «Είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η υποστήριξη των …Κάρατζιτς και Μλάντιτς από τους Έλληνες εθνικιστές ήταν εσφαλμένη και αποτρόπαιη. Ο κ. Λυκουρέζος εκφράζει αυτή την ελληνική συμπεριφορά… Σας συνιστώ να επανεξετάσετε επειγόντως τη συμμετοχή του, ώστε να αποτρέψετε την κηλίδα και τη μομφή της ιστορίας στο σεβαστό και σημαντικό Κέντρο σας». Ανάλογες επιστολές έστειλαν ο διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης της Ολλανδίας και ο διευθυντής του Κέντρου προχωρημένων σπουδών του Σαράγεβο. Μας μυρίστηκαν.

Το δεύτερο χαστούκι αφορά τη σύλληψη 11 ντοπαρισμένων αθλητών, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από την παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA) με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Πίσω από αυτό κρύβεται ένα άλλο χαστούκι, που εμφανίστηκε μόνο στα ψιλά των εφημερίδων: Ο Ντον Κάτλιν, ο μαιτρ της ανίχνευσης αναβολικών δήλωσε (ΝΕΑ, 12/4/2008): «Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι τα δείγματα [των ούρων των αθλητών] εστάλησαν κατευθείαν στην Κολωνία, ενώ η συνήθης πρακτική είναι να εξετάζονται στο εργαστήριο της χώρας- όταν αυτό υπάρχει. Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι στην Αθήνα το εργαστήριο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι κάποιος γνώριζε κάτι…». Γνώριζε μάλλον την προκλητική αθώωση από τον ΣΕΓΑΣ των ντοπαρισμένων Κεντέρη και Θάνου, που ανάγκασε τη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών (IAAF) να παρέμβη, εφεσιβάλλοντας την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο Αθλητικής Διαιτησίας (CAS). Μας μυρίστηκαν.

Το τρίτο χαστούκι, ή μάλλον απανωτά χαστούκια, στην εθνική μας αξιοπρέπεια είναι το σοβαρότερο. Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει -και σωστά- ενάντια στην «Ευρώπη φρούριο», που δυσχεραίνει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, μπροστά στην κόλαση της Ελλάδας, η Ευρώπη μοιάζει με προσφυγικό παράδεισο. Βλέποντας αυτή την κατάσταση, η Νορβηγική Μεταναστευτική Επιτροπή αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να αναστείλει όλες τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο, των προερχόμενων από τη χώρα μας, στην Ελλάδα. Αιτία είναι «οι πιο πρόσφατες πληροφορίες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα». Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα. Το χαστούκι είναι πρωτοφανές, αλλά όχι μοναδικό. Ακολούθησε (11/3/2008) Σουηδικό δικαστήριο, το οποίο απαγόρευσε να επιστραφεί στην Ελλάδα Ιρακινός πρόσφυγας που κατέφυγε εκεί από τη χώρα μας, επειδή «υπάρχει υποψία ότι η μεταχείρισή του δεν θα είναι αξιοπρεπής». Ήδη από το Γενάρη, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο στη Νυρεμβέργη έχει αποφασίσει να διακόψει την επιστροφή στην Ελλάδα ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ για τους πρόσφυγες. Στις 31/1/2008 η Κομισιόν προσέφυγε δικαστικά κατά της Ελλάδας για παραβίαση του Άρθρου 226 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, επειδή δεν εφαρμόζει τον παραπάνω Κανονισμό. Προσφάτως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Frattini εξέφρασε την ανησυχία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με καταγγελίες για κακομεταχείριση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. Γνωστοποίησε επίσης ότι η Επιτροπή μελετάει την έρευνα που έκανε η οργάνωση Pro Asyl για την κατάσταση των μεταναστών στο Αιγαίο και την ελληνική ακτοφυλακή και θα εξετάσει τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σύμφωνα με τα πορίσματα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει γράψει σχετικές εκθέσεις με συστάσεις στις ελληνικές αρχές, ων ουκ έστιν αριθμός, αλλά πάντα αντιμετωπίστηκε με υπεροπτική σιωπή. Τώρα έστειλε επιστολή σε όλες τις χώρες -μέλη της Ε.Ε., ζητώντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας. Το ίδιο ζήτησε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξορίστων (ECRE). Το ίδιο ετοιμάζεται να ζητήσει και ο ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων). Μας μυρίστηκαν κι αυτοί.

***

Μας μυρίστηκαν διεθνώς. Αλλά εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι χαστουκίζεται η εθνική μας αξιοπρέπεια. Ο ελληνικός τύπος, δεν δημοσιεύει ή δημοσιεύει στα ψιλά όσα δεν ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτί μας. Αλλά και όσων τα διαβάζουν -ή τουλάχιστον των περισσοτέρων- το χρώμα του δέρματος δεν κοκκινίζει. Αλλού έμαθε να τοποθετεί την εθνική αξιοπρέπεια ο ανασφαλής Νεοέλληνας: στο όνομα της μικρής χώρας που «του κλέβει την ιστορία του». Λες και ο δικός του εθνικός μύθος είναι λιγότερο μύθος από του γείτονα.

* αναδημοσιεύεται με άδεια του συγγραφέα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *