Αποδελτίωση Δευτέρας 25 Απριλίου 2016

Τέσσερεις ειδήσεις της περασμένης βδομάδας που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.


Μια εκπληκτική συνέντευξη της Monica Lewinsky, σχεδόν 20 χρόνια μετά τα γεγονότα που την έφεραν στο προσκήνιο. Πώς ζει ένας άνθρωπος με στίγμα που τον ακολουθεί μια ζωή, και που αποτελεί έστω μια μικρή υποσημείωση στην ιστορία των ΗΠΑ; Πώς ξαναστήνει τη ζωή του μετά από τεράστιο διασυρμό; Και πώς τελικά μπορεί να βρει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη ζωή του;


Ένας δικαστής πάει στην φυλακή για να συμπαρασταθεί σε κατηγορούμενο που μόλις καταδίκασε σε κράτηση 24 ωρών. Ο δικαστής δεν είχε άλλη επιλογή παρα να διατάξει την 24ώρη κράτηση του κατηγορούμενου, ο οποίος ήταν υπό αναστολή. Ο κατηγορούμενος ήταν βετεράνος με σοβαρό μετατραυματικό σύνδρομο. Κι ο δικαστής, απόστρατος αξιωματικός, γνώριζε πως ακόμη και η 24ώρη κράτηση θα έκανε μεγάλη ψυχολογική ζημιά στον κατηγορούμενο. Έτσι τον οδήγησε στη φυλακή και πέρασε το 24ώρο μαζί του.


Το αεροσκάφος Solar Impulse προσγειώθηκε στο San Francisco συνεχίζοντας το ταξίδι του γύρω από την Γη, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια. Αν και δεν είμαι βέβαιος πως θα δούμε μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη με ηλεκτρικούς/ηλιακούς κινητήρες στο προσεχές μέλλον, το επίτευγμα του Solar Impulse είναι σημαντικό. Αυτόνομα ηλιακά αεροσκάφη θα μπορούν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.


Η τέταρτη είδηση που μου’κανε εντύπωση την περασμένη βδομάδα ήταν το προσυνεδριακό hackathon στο πλαίσιο του Συνεδρίου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ).  Συμμετείχαν 18 ομάδες με αντικείμενο το Computing Everywhere, δημιουργώντας εφαρμογές και συστήματα που βοηθούν στην καθημερινή ζωή. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αποτελούν ελπίδα για το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *