Την βδομάδα που μας πέρασε μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι παρακάτω ειδήσεις.
Το υποθετικό πρωτοσέλιδο (PDF αρχειο 7.5 MB) της εφημερίδας Boston Globe που κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου 2016. Είναι στηριγμένο στις εξαγγελίες του Donald Trump. Η εφημερίδα δείχνει ποιά μπορεί να είναι η καθημερινή ειδησεογραφία τέτοιον καιρό του χρόνου, αν εκλεγεί πρόεδρος ο Donald Trump. Με το πρωτοσέλιδο αυτό η Boston Globe παροτρύνει το Ρεπουμπλικάνικό κόμμα να σταματήσει τον Trump από την πορεία προς το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου που μας έρχεται.
Η Boston Globe ιδρύθηκε το 1872 και από το 1993 ανήκει στον όμιλο των New York Times.
Όπως παρατήρησαν πολλοί σχολιαστές απο την Ελλάδα, ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο θα είχε επιφέρει τη μήνη του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.
Μια άλλη είδηση που μου έκανε εντύπωση, δημοσιεύτηκε στην Washington Post, στις 8 Απριλίου 2016. Ένας απόμαχος του Β’ΠΠ πέθανε μόνος και άκληρος σε κοιτώνα συνταξιούχων της Washington, D.C. Κανονικά η σορός του θα ενταφιαζόταν σε κάποιο νεκροταφείο απόρων. Οι γείτονες του απόμαχου όμως, πολλούς από τους οποίους δεν γνώριζε, κινητοποιήθηκαν, και κατάφεραν να εναποθέσουν την τέφρα του με τιμές στο Εθνικό Κοιμητήριο του Arlington, συνοδευόμενοι από τιμητικό άγημα.
Κι έτσι, ένας άνθρωπος που έζησε μόνος του για 40 χρόνια, συνοδεύτηκε στην τελευταία κατοικία του από άγνωστους φίλους και αναπαύεται πια ανάμεσα στους ήρωες της χώρας του.
Ένα είδος δημοσιογραφίας που δυστυχώς δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα, είναι η ερευνητική δημοσιογραφία (investigative reporting). Οι δύο ειδήσεις παρακάτω είναι εξαιρετικά δείγματα ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αυτού του είδους η δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο και έρευνα σε βάθος.
Για πάνω από δυο χρόνια o Guardian, ερευνά σε βάθος τις ανακριτικές πρακτικές της αστυνομίας στο Σικάγο. Να σημειώσω το προφανές: ο Guardian είναι βρετανική εφημερίδα και το Σικάγο αμερικανική πόλη.
Η εφημερίδα αποκάλυψε ένα κέντρο κράτησης και ανακρίσεων που η αστυνομία του Σικάγο κρατούσε κρυφό. Στο κέντρο αυτό γινόντουσαν ανακρίσεις με την άσκηση βίας και δίχως την προστασία που παρέχει ο νόμος σε υπόπτους και κρατούμενους. Ο Guardian έφτασε σε σημείο να κάνει μήνυση κατά της αστυνομίας του Σικάγο ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα. Κι έτσι στις 11 Απριλίου 2016 ο Guardian αποκαλύπτει αποδείξεις πως η αστυνομία στο Σικάγο όντως χρησιμοποίησε παράνομα μέσα κράτησης και ανάκρισης στο κτίριο της πλατείας Homan.
Τέλος, το ψηφιακό μέσο κοινωνικής ενημέρωσης Buzzfeed δημοσίευσε εκτεταμένη έρευνα για τις εναέριες παρακολουθήσεις ατόμων, που κάνουν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές. Το δημοσίευμα εμφανίστηκε στις 6 Απριλίου 2016, και κάνει χρήση δημόσιων δεδομένων για να συνθέσει την πορεία και την πρακτική των εναέριων παρακολουθήσεων.
Τα δεδομένα προέρχονται από τις ανοιχτές βάσεις πληροφοριών για πτήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Και με τη βοήθεια απλών τεχνικών επεξεργασίας και απεικόνισης δεδομένων, το Buzzfeed δημιούργησε χάρτες με τις περιοχές όπου επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ.
Βρήκα το άρθρο αυτό ενδιαφέρον τόσο για την δημιουργική ανάλυση που κάνει, όσο και για την υποδομή των ΗΠΑ που επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα που κάνουν εφικτή την σύνθεση και ανάλυση περίπλοκων συστημάτων.