Γαβ

Εδώ και λίγες βδομάδες εργάζομαι εθελοντικά σε μια φιλοζωική εταιρεία της περιοχής, ως φωτογράφος. Τελειώνει το έτος, τελειώνει κι η εκπαιδευτική άδεια, και προσπαθώ να ικανοποιήσω κάθε δημιουργική ανησυχία πριν επιστρέψω για τα καλά στην τακτική εργασία μου.

Η φιλοζωική εταιρεία λέγεται Animal Care League και ανήκει στην κατηγορία των no-kill shelters. Που σημαίνει πως κρατούν και φροντίζουν τα ζώα που έχουν περιέλθει στην επιμέλειά τους μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει. Τα περισσότερα καταφύγια αδέσποτων, μετά από 5-7 μέρες αναγκάζονται να κάνουν ευθανασία στα αζήτητα ζώα.

Φωτογραφίζω γύρα στα 5-10 σκυλιά τη βδομάδα, κι άλλες τόσες γάτες. Με τις γάτες η δουλειά είναι εύκολη. Λες κι είναι γεννημένες (αρσενικές και θηλυκές) φωτομοντέλα. Στήνονται μπροστά στον φακό κι αρχίζου τις πόζες. Σε δυο λεπτά έχει τελειώσει η φωτογράφιση μιας γάτας.

Τα σκυλιά όμως είναι διαφορετικά. Άλλα φοβούνται όταν τα σημαδεύω με τη φωτογραφική μηχανή. Άλλα έχουν τόσο ανάγκη από λίγη παρέα που θρονιάζονται στα πόδια μου και δεν ξεκολλούν.

Τα φέρνω ένα-ένα, σ΄ένα μικρό δωματιάκι και κάθομαι στο πάτωμα. Τα αφήνω να μυρίσουν τα ρούχα μου, τις φωτογραφικές μηχανές, και την τσάντα με τον εξοπλισμό. Παίζω για λίγο μαζί τους. Χαλαρώνουν κι ανοίγονται μαζί μου. Ρίχνουν τ’ αυτιά τους προς τα πίσω, μισοανοίγουν το στόμα τους, τεντώνουν πίσω την ουρά και την κουνάν μαζί με τον πισινό τους. Απλώνομαι στο πάτωμα αν χρειαστεί, κι αρχίζω σιγά-σιγά να τραβάω φωτογραφίες. Θέλει τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας για κάθε σκυλί.

Απολαμβάνω έτσι δυο πράγματα που αγαπώ: τη φωτογραφία και τα σκυλιά. Τα πιο δύσκολα στη φωτογράφιση είναι τα μαύρα σκυλιά. Αν ρίξεις το φλάς πάνω τους θα φανούν η αντανάκλαση από τα μάτια τους. Αν ρίξεις το φλας στο ταβάνι μπορεί να χάσεις πολύτιμο φωτισμό και να μην «γράψει» καλά η φωτογραφία. Θέλει υπομονή να «πιάσει» το φλας από την κατάλληλη γωνιά.

Η φιλοζωική εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την προσφορά των εθελοντών για τη λειτουργία της. Εθελοντές βγάζουν βόλτα τα σκυλιά κάθε μέρα. Εθελοντές καθαρίζουν τα κλουβιά και βάζουν πλυντήριο. Εθελοντής είναι ο φωτογράφος (η αφεντιά μου). Εθελοντής κι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας. Εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες 6 κτηνίατροι που αφήνουν τις ιδιωτικές κλινικές τους 4-5 ώρες τη βδομάδα ο καθένας για να φροντίσουν τα αδέσποτα που μαζεύει η εταιρεία.

Καμιά φορά αναρρωτιέμαι, πώς με τόση δυστυχία γύρω μας, κάθομαι και ασχολούμαι με ζώα αντί να κατευθύνω την εθελοντική προσφορά μου σε άλλους σκοπούς. Υπήρξε μια περίοδος στη ζωή μου που εργάστηκα ως εθελοντής διασώστης, εθελοντής σε υποβαθμισμένα σχολεία, εθελοντής σε συσίτια, κ.ά. Εδώ και 18 χρόνια βρίσκω χρόνο να προσφέρω εθελοντικά στην κοινότητα όπου ζω. Φέτος, για πρώτη φορά, προσφέρω εμμέσως αφιερώνοντας τον χρόνο μου στα παραμελημένα σκυλιά και γατιά που φτάνουν στην φιλοζωική μας.

Τα σκυλιά, ειδικά, έχουν καταφέρει αυτό που λίγοι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν: αγαπούν ανεπιφύλακτα και δίχως απαιτήσεις.

Share

2 thoughts on “Γαβ

  1. Ότι κάνει καθένας το κάνει για τον εαυτό του. Γι’ αυτό μην έχεις ενοχές που ασχολείσαι με ζώα. Άλλοι ασχολούνται με ζώα πυροβολώντας τα. Άλλοι πίνουν φραπέ και παίζουν στοίχημα. Στην κλίμακα των ανθρώπων με ελεύθερο χρόνο για σκότωμα, είσαι πολύ ψηλά. Και όποιος πει το αντίθετο, ας σκεφτεί τι έχει κάνει για να χαρίσει την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή ή έστω λίγες στιγμές χαράς σε ένα ζωντανό όν. Και δεν εννοώ να ψηφίζει “αριστερά”.

  2. Ότι κάνει καθένας το κάνει για τον εαυτό του. Γι’ αυτό μην έχεις ενοχές που ασχολείσαι με ζώα. Άλλοι ασχολούνται με ζώα πυροβολώντας τα. Άλλοι πίνουν φραπέ και παίζουν στοίχημα. Στην κλίμακα των ανθρώπων με ελεύθερο χρόνο για σκότωμα, είσαι πολύ ψηλά. Και όποιος πει το αντίθετο, ας σκεφτεί τι έχει κάνει για να χαρίσει την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή ή έστω λίγες στιγμές χαράς σε ένα ζωντανό όν. Και δεν εννοώ να ψηφίζει “αριστερά”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *