Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 3ο: οι πρώτες μέρες

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Στο 2ο μέρος είδαμε τις τεχνικές προδιαγραφές για την απόκτηση μεταναστευτικής ιδιότητας.

Αν όλα παν καλά, η εταιρεία που ενδιαφέρεται θα σας κάνει μια προσφορά για θέση εργασίας. Συνήθως η προσφορά γίνεται πρώτα ανεπίσημα και προφορικά ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια ευκαρία να συζητήσουν λεπτομέρειες και ίσως να διαπραγματευτούν κάποια θέματα.

Διαπραγματεύσιμα θέματα, σε λογικό πλαίσιο, μπορεί να είναι ο μισθός, οι μέρες των διακοπών, ο ακριβής τίτλος της θέσης κτλ.  Για παράδειγμα: ένας μισθός των $73500, μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει $75.500 αλλά όχι $80.000. Οι περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν αρχικά 5-10 μέρες διακοπές τον χρόνο και ίσως να μπορέσετα να τις διαπραγματευτείτε σε 12-15 όχι σε 20. Μια θέση research engineer θα μπορούσε να γίνει senior research engineer. Αν η εταιρεία δεν συμμετέχει στο συνταξιοδοτικό πακέτο σας για τους πρώτους 12 μήνες εργασιας μπορείτε να ζητήστε τη μείωση της περιόδου αποχής σε 6 μήνες κι αν έχετε εξαιρετικά προσόντα σε 1-3 μήνες. Πιέστε ευγενικά αλλά όχι υπερβολικά και χωρίς αέρα κεκτημένων. Απο τη στιγμή που αποφάσισαν να σας προσφέρουν τη θέση, πραγματικά θέλουν να σας ελκύσουν και θα διαπραγματευτούν μαζί σας σε λογικό πλαίσιο.

Μετά την προφορική συνεννοήση, θα έρθει η γραπτή προσφορά στην οποία θα αναγράφονται οι λεπτομέρεις. Ίσως σας ζητηθεί να περάσετε εξέταση για χρήση ναρκωτικών ή ποινικού μητρώου και πιστοληπτικης ικανότητας (drug test, background check). Εξετάσεις για χρήση ναρκωτικών μπορεί να σας ζητηθούν σε τυχαία διαστήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας στην εταιρεία. Τα έξοδα βαρύνουν τον εργοδότη.

Ο μισθός της προσφοράς είναι μικτός. Υπολογίστε τουλάχιστον 35%-40% σε κρατήσεις για φόρους, ασφάλιση, κ.ά. Στις ΗΠΑ οι εργοδότες παρακρατούν φόρο εισοδήματος. Έτσι ένας μισθός $100.000 μεταφράζεται ουσιαστικά σε $5000 περίπου καθαρά μηνιαίως. Φόρο εισοδήματος πληρώνουμε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην πολιτειακή κυβέρνηση, και συχνά στη δημοτική αρχή.

Το κόστος ζωής διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές απαιτούνται σε μηνιαία βάση $1000-$2000 για στέγη, $500 για αυτοκίνητο και μετακινήσεις, $300 για ρεύμα, τηλέφωνο, κτλ, και $1000 για διατροφή. Βεβαίως υπάρχουν φθηνότερες και ακριβότερες επιλογές.

Στο ξεκίνημα θα χρειαστείτε κάποια χρήματα για βασικά πράγματα, πχ έπιπλα, ίσως μια προτακαβολή για αυτοκίνητο, εγγύηση για νοίκι, έξοδα πρώτων ημερών, κτλ.Θα πρότεινα να έρθετε με $5000-$7500 και να ανοίξετε αμέσως τραπεζικό λογαριασμό καταθέτοντας τα χρήματα αυτά. Κρατήστε γύρω στα $1500 μετρητά πάνω σας γιατί ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγες μέρες για την κάρτα αναλήψεων. Οι τράπεζες εδώ δεν χορηγούν βιβλιάρια πια.

Στο ξεκίνημα θα πρέπει θα έχετε προετοιμαστεί για το πού θα μείνετε τις πρώτες μέρες, πώς θα μετακινηθείτε, κτλ. Το πιθανότερο είναι πως θα σας βοηθήσει ο εργοδότης σας. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχει Ελληνική κοινότητα πρόθυμη να βοηθήσει. Αναζητήστε στο google πληροφορίες για τις τοπικές ελληνορθόδοξες ενορίες και τους ομογενειακούς συλλόγους. Το πιθανότερο είναι πως θα έχετε κάποιον γνωστό που θα έχει κάποιον γνωστό που θα ξέρει κάποιον κάπου. Τα δίκτυα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης (Facebook, LinkedIn) θα σας φανούν επίσης χρήσιμα. Γράψτε ένα postάκι με την ερώτησή σας (στ’ αγγλικά) και θα εκπλαγείτε από την βοήθεια που πρόθυμα θα σας προσφερθεί.

Για να νοικιάσετε διαμέρισμα θα πρέπει να καταβάλετε το 50%-150% του ενοικίου ως εγγύηση, συν το ενοίκιο του πρώτου μήνα. Το ποσό της εγγύησης θα σας επιστραφεί, συνήθως εντόκως, όταν λήξει το συμβόλαιό σας και επιστρέψετε το διαμέρισμα σε καλή κατάσταση. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια έχουν λεπτομερείς όρους σχετικά με την εγγύηση αυτή. Ο δήμος της περιοχής όπου θα νοικιάσετε παρέχει συνήθως χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να μελετήσετε. (Στις ιστοσελίδες των περισσότερων δημοτικών αρχών θα βρείτε πληροφορίες κάτω από την επικεφαλίδα living here, residents κτλ· πχ, Chicago, Evanston, NY, κά).

Στο ξεκίνημα ακόμη, κι επειδή δεν θα έχετε αποκτήσει ακόμη πιστοληπτική ιστορία, ίσως να χρειαστεί να πληρώσετε εγγυήσεις για συνδέσεις ηλεκτρικού, τηλεφώνου, κτλ. Με τον καιρό και εφόσον επιδείξετε την φερεγγυότητά σας, οι εγγυήσεις αυτές θα σας επιστραφούν και στο μέλλον μάλλον δεν θα χρειαστεί να τις καταβάλετε για νέες συνδέσεις κτλ. Η διατηρηση μιας πιστοληπτικής αξιοπιστίας (credit history) είναι πολύ σημαντική. Δίχως καλό πιστωτικό μητρώο θα δυσκολευτείτε να αποκτήσετε πιστωτικές κάρτες ή να πάρετε δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, κτλ) με ευνοϊκούς όρους.

Για τις τραπεζικές σας συναλλαγές έχετε δυο βασικές επιλογές: εταιρικές τράπεζες (όπως η Chase) ή συνεταιριστικές τράπεζες (credit unions). Ο,τι κι αν διαλέξτε φροντείστε να είναι οργανισμός ασφαλισμένος από το FDIC [ή στην περίπτωση των συνεταιριστικών από την NCUA] — αν δεν δείτε το αντίστοιχο σημα στην τράπεζα και τη ρήτρα ασφάλισης στο ενημερωτικό υλικό, αναζητείστε άλλη τράπεζα. To FDIC και η NCUA είναι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ασφαλίζουν λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου ως $250.000. Δηλαδή, αν έχετε $250.000 στους λογαριασμού σας κι η τράπεζά σας κλείσει για οποιονδήποτε λόγο, τα χρήματά σας είναι ασφαλή και θα σας επιστραφούν από το FDIC/NCUA. Το ασφαλιζόμενο ποσό είναι ανα καταθέτη ανά τράπεζα και όχι ανα λογαριασμό. Οι τραπεζικοί συνεταιρισμοί συνήθως είναι πιο συμφέροντες διότι λειτουργούν με χαμηλότερα ή καθόλου κερδοσκοπικά κριτήρια. Από την άλλη όμως περιορίζουν τους πελάτες τους ανάλογα με τον σκοπό του συνεταιρισμού, π.χ. το εκπαιδευτικό προσωπικό μιας περιφέρειας μπορεί να έχει τον δικό του τραπεζικό συνεταιρισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Αρκετοί συνεταιρισμοί πάντως δέχονται και πελάτες που δεν έχουν άμεση σχέση με την ιδρυτική τους βάση.

Μπορεί κάποιος να ζήσει στις ΗΠΑ δίχως τραπεζικό λογαριασμό; Ολοένα και δυσκολότερα. Οι περισσότεροι εργοδότες απαιτούν τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν απευθείας τον μισθό. Υπηρεσίες τηλεφώνου, ύδρευσης κτλ, επισης προτιμούν να χρεώνουν τον λογαριασμό σας απευθείας ή την πιστωτική σας κάρτα. Πιστωτική κάρτα δίχως τραπεζικό λογαριασμό δεν θα μπορέσετε να βγάλετε.

Άλλη μια απαραίτητη ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στις ΗΠΑ είναι η έκδοση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Number). Θα πρότεινα να κάνετε αυτή την ενέργεια όσο πιο νωρίς γίνεται, από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Ο απλουστερος και βασικός λογαριασμός που μπορείτε να ανοίξετε είναι ένας λογαριασμός όψεως (checking account). Οι περισσότερες τράπεζες θα τυπώσουν βιβλιάρια επιταγών με τις πρώτες 250-500 επιταγές. Επιπλέον επιταγές μπορειτε να παραγγείλετε ταχυδρομικώς από την τράπεζα ή άλλους προμηθευτές έναντι $15-$30 για κάθε πακέτο των 250-500. Στις επιταγές θα είναι τυπωμένο το ονοματεπώνυμό σας, η ταχυδρομική σας διεύθυνση, και το τηλέφωνό σας. Μεταχρονολογημένες επιταγές στις ΗΠΑ δεν επιτρέπονται. Επιταγές γίνονται δεκτές παντού — αρκεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα — και αποτελούν κοινό τρόπο πληρωμής.

Οι ταυτότητες στις ΗΠΑ εκδίδονται από τις πολιτειακές αρχές και αν αλλάξτε πολιτεία διαμονής θα πρέπει να αλλάξτε και ταυτότητα εντός 30-60 ημερών. Οι πολιτείες εκδίδουν δυό βασικά είδη ταυτότητας: πολιτειακή ταυτότητα (state ID) ή άδεια οδήγησης (driver license). Η έκδοση της πολιτειακής ταυτότητας είναι απλούστερη αφού δεν απαιτεί εξέταση ικανοτήτων οδήγησης. Η άδεια οδήγησης είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ταυτότητας στις ΗΠΑ. Για να αποκτήσετε την πρώτη σας άδεια οδήγησης στις ΗΠΑ θα περάσετε εξετάσεις όρασης, σημάτων, και πρακτικής. Όλες οι εξετάσεις γίνονται στο ίδιο κέντρο, συνήθως με ραντεβού και την ταυτότητα την λαμβάνετε επι τόπου. Αρμόδια υπηρεσία για ταυτότητες (και των δυο ειδών) είναι ο Υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας σας (secretary of state) και κατά κανόνα το γραφείο μηχανοκίνησης (Department of Motor Vehicles). Για παράδειγμα: NY, Illinois, California.

Ελπίζω με τα τρία κείμενά μου να βοήθησα κάπως στην περιγραφή της μεταναστευτικής διάστασης των ΗΠΑ. Αξιόπιστες και καλές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της μεταναστευτικής υπηρεσίας.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω ερωτήσεις που θα υποβληθουν ως σχόλια παρακάτω και ενδεχομένως να επανέλθω με ένα τέταρτο δημοσίευμα με επιπλέον διευκρινήσεις.

Share

220 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 3ο: οι πρώτες μέρες

  1. Pingback: Προτεινόμενη ανάρτηση: Γιατί ΝΑ ΜΗΝ μεταναστεύσεις στην Σκωτία « digital-era

  2. Pingback: Μικρά, ενδιαφέροντα, χρήσιμα | oraelladas.gr

  3. Ένα πράγμα που σκοτώνει στις ΗΠΑ και είναι κυριολεκτικά “show stopper” (τουλάχιστον για μένα!) είναι οι εξαιρετικά λίγες μέρες διακοπών. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψην πιο σοβαρά, ιδιαίτερα αν είναι στο δίλημμα μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Δυτικής Ευρώπης.

    Οι 5-10 μέρες που τραβηγμένες απ’τα μαλλιά γίνονται 15 είναι για κλάματα μπροστά στις 21 που γίνονται 30 στις σκανδιναβικές ή γερμανικές χώρες. Αν προσθέσεις σ’αυτό ότι σε πολλά επαγγέλματα μπορείς τα χρήματα των υπερωριών να τα εξαργυρώσεις σε περαιτέρω διακοπές, θεωρητικά φτάνουμε στον 1,5 μήνα διακοπών, αν κάποιος το επιθυμεί. Τώρα η μια βδομάδα δε φαντάζει τραγικά λίγο;

    Ερώτηση λοιπόν. Μπορούν οι 12-15 μέρες να γίνουν 20 και 30 με το πέρασμα του χρόνου; Έστω και με τίμημα τη μισθολογική στασιμότητα; Ιδιαίτερα για όσους θέλουν να γυρίζουν στην πατρίδα τις μέρες των διακοπών οι περισσότερες μέρες είναι κρίσιμο ζήτημα.

    • Οι μέρες διακοπών στις ΗΠΑ είναι σαφώς λιγότερες από αυτές στην Ευρώπη. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απελπιστικά. Ο χρόνος διακοπών αυξάνεται κατά 0.66-1.2 ημέρες ανά έτος εργασίας. Επιπλέον πολλοί εργοδότες δεν θα αρνηθούν σε προικισμένο ή έμπειρο εργαζόμενο που προσλαμβάνουν να του ξεκινήσουν τις διακοπές από τις 15 ή 20 μέρες (ήτοι 3-4 βδομάδες). Όπως έγραψα και στο κείμενο, οι διακοπές είναι διαπραγματεύσιμες (εφόσον δεν πρόκεται για την πρώτη δουλειά μετά το πανεπιστήμιο).

    • Σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής έχουμε 15 εργάσιμες το χρόνο αρχικά, που γίνονται 20 μετά τα 6 χρόνια και 25 μετά τα 12 χρόνια.

  4. Pingback: Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία « digital-era

  5. Pingback: Ελλάδα-Αγγλία με οικογένεια μέρος 2 « nation of two plus one

  6. Pingback: Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 4 « nation of two plus one

  7. Pingback: Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια (συμβουλές εν πλω πάντα) « γαϊτανακι

  8. Pingback: Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 2ο: Ειδικά | λ:ηρ

  9. Καλημέρα.Ήθελα να μάθω αν η visa για επιχειρηματίες είναι μόνο αυτή (ΕΒ5) Ή υπάρχει και κάποια άλλη που να είναι της τάξεως των 100.000$ με μικρότερη διάρκεια αλλα και απαιτήσεις. ευχαριστώ

    • Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη βίζα για επενδυτές. Επιπλέον η βίζα EB5 θα σταματήσει να χορηγείται μετά τον Σεπτέμβριο του 2012. Είναι άγνωστο, προς το παρόν αν το Κογκρέσο θα ανανεώσει το νόμο.

    • Εκτός από την μεταναστευτική κατηγορία ΕΒ-5, για επιχειρηματίες υπάρχει και η μη-μεταναστευτική βίζα Ε-1 για έλληνες πολίτες. Μπορείς να δεις σχετικά το ΙΝΑ 101(a)(15)(E) και τη σχετική συνθήκη Ελλάδας-ΗΠΑ στο http://tcc.export.gov/Trade_Agreements/All_Trade_Agreements/exp_005345.asp

  10. ακόμη εγώ ως chef μπορώ να υπαχθώ στη EB1?

    • Εξαιρετικά απίθανο θα έλεγα. Η EB1 είναι για διακεκριμένους επαγγελματίες, βάση των σπουδών τους ή των επιτευγμάτων τους. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν καθηγητές πανεπιστημίων ή διάσημοι καλλιτέχνες.

      Θεωρητικά ένας chef όπως ο Ferran Adrià ίσως να εμπίπτει κι αυτός στην κατηγορία EB1.

  11. Pingback: Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία « digital-era

  12. Pingback: Λίγα λόγια για τα άσχημα στην Αγγλία « digital-era

  13. Pingback: Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία « digital-era

  14. Pingback: Λίγες ερωτήσεις για τη μετακίνηση στην Αγγλία « digital-era

  15. exo vgalei ergatiki visa eos kai ton septemvrio toy 2012.me pire gia douleia se estiatorio o ergodotis mou kai mou ekane tin prosklisi!!ean se periptosi pou thelo na pao se allo ergodoti mporo na to kano ayto i prepei mexri kai ton septemvrio na meino ekei!!  kai deytero ean aytos den me thelei allo stin douleia prin lixsi i erggatiki visa mporei exei to dikaioma n to kanei??

    • Εξαρτάται από το τι εννοείς ως «εργατική βίζα». Υποθέτω ότι μιλάμε για την H1B1. Αν πρόκειται γι αυτη τη βίζα, τότε μπορείς να αλλάξεις εργοδότη σχετικά εύκολα. Ο επόμενος εργοδότης μπορεί να σου  βγάλει νέα H1B1 αρκεί να μην έχει λήξει η ισχύς της H1B1 από τον τρέχοντα εργοδότη σου. Η νέα H1B1 δεν υπόκειται σε πληθυσμιακούς περιορισμούς και εκδίδεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

      Αν ο σημερινός εργοδότης σου δεν σε θέλει πλέον στη δουλειά μπορεί να σε απολύσει όποτε επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή δεν είμαι βέβαιος τι συμβαίνει με την τρέχουμε H1B1 σου· πιστεύω πως αυτομάτως λήγει και η ισχύς της.

  16. tha koitaxso gia pia ergatiki visa milame sta sigoura kai tha sas rotiso kai kati teleuteo. 

    eyxaristo polu!!tha thela na mou apanisete kai tin epomeni erotisi mou molis sas tin steilo!!
    kalo vradi atlanta-georgia!!   eyxaristo polli kai pali!!!!

  17. KALISPERA SAS KAI KALI MEGALI EVDOMADA.

    H2B GIA  AYTI TIN VISA MILAME!!   THELO EAN MPOREITE GIA TO PIA DIKAIOMATA XO APO TON ERODOTI KAI PIA DIKAIOMATA EXEI AUTOS PROS SE EMENA??PLIROMES ASFALISI ANANEOSI KAI ISXIS VISAS??MPORO NA ERTHO ELLADA GIA KAPIO XRONIKO DIASTIMA OSO EINAI SE ISXI I VISA K.L.P..
    MIA ENIMEROSEI EAN THA THELATE.THA TO EKTIMOUSA.SAS EYXARISTO KAI PALI!!

    • Η H2B είναι μια προσωρινή βίζα περιορισμένης διάρκειας. Δυστυχώς δεν έχω καλή γνώση των τεχνικών θεμάτων γύρω από τη βίζα αυτή. Απ ότι καταλαβαίνω πάντως, ο εργοδότης έχει κάθε δικαίωμα να μην ανανεώσει τη βίζα πέρα από το αρχικό διάστημα. Από την άλλη, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους βασικούς νόμους εργοδοσίας οι οποίοι διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.

      Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να ταξιδέψεις Ελλάδα και να επιστρέψεις ΗΠΑ όσο ισχύει η H2B. Αν όμως κατά τη διάρκεια της απουσίας σου, ο εργοδότης σε απολύσει τότε αυτομάτως παύει η ισχύς της H2B και δεν μπορείς να επιστρέψεις στις ΗΠΑ.

      Ζητώντας άδεια για H2B βίζες ο εργοδότης πιστοποιεί πως οι θέσεις εργασίας είναι προσωρινές και πως σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους για περισσότερο από τρία χρόνια. Οι βίζες εκδίδονται με διάρκεια ενός έτους στο τέλος του οποίου ο εργαζόμενος είτε επιστρέφει στον τόπο του είτε του ανανεώνεται η H2B για έναν ακόμη χρόνο (με όριο τα τρια χρόνια).

      Επαναλαμβάνω πως ανάλογα με τους εργοδοτικούς νόμους κάθε πολιτείας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να σε απολύσει οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει. 

  18. sas eyxaristo poli gia ton xrono pou mou dinete!!gia oti allo exo na sas rotiso epano se ayto to thema tha ithela na pisteyo pos tha paro apantisi opos kai prin.sas eyxaristo kai pali!!

  19. Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.
    ops anaferete kai gia tin H1B OS PROS TIN H2B MIPOS GNORIZETE MESA STA TRIA XRONIA TI EIANI POLITIMOTERO NA KANO????EAN SE PERISPTOSI POU EXSANTLISO TA TRIA XRONIA DILADI META TI MPORO NA KANO??

    • Μετά από τρία χρόνια H2B πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για 3 μήνες τουλάχιστον πριν ξανακάνεις αίτηση για νέα H2B.  Αίτηση για πράσινη κάρτα δεν μπορεί να γίνει βάση της H2B.

      Αν ο τελικός στόχος σου είναι η πράσινη κάρτα, θα πρέπει είτε να κυνηγήσεις H1B1 βίζα (δύσκολο) ή απευθείας πράσινη κάρτα μέσω εργοδοσίας (δυσκολότερο). Το πολυτιμότερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να βρεις έναν καλό δικηγόρο με ειδίκευση στα μεταναστευτικά.

  20. EYXARISTO!!!!SAS ZALISA ALLA TA EKSIGITE POLI KATANOITA!!OPOTE KATA TIN DIARKEIA TON TRION ETON POU THA VRISKOME STIS USA NOMIKA DEN MPORO NA KANO TA XARTIA GIA APEYTHEIAS PRASINI KARTA???PREPEI DILADI NA EXSANTLISO TA TRIA XRONIA???TIN H2B VISA????

    • Γι αυτές τις ερωτήσεις είναι απαραίτητος ο δικηγόρος. Η δική μου αντίληψη είναι πως με H2B δεν δικαιούσαι να κάνεις αίτηση για πράσινη κάρτα.

  21. γειά! θα ήθελα να ρωτήσω για την περίπτωση που παντρευτώ αμερικανό υπήκοο, μπορώ να πάρω την υπηκοότητα και γω ή αλλιώς τι εργασιακά δικαιώματα θα έχω?  ήδη λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, έχει γυρίσει Αμερική και δουλεύει NYC και έρχεται Ελλάδα για περίπου 3 μήνες… και σκεφτόμαστε αν δεν βρω δουλειά να πάω και γω εκεί.  ‘οσον αφορά το γιό μου απο τον πρώτο γάμο μου (5 χρονών σήμερα) έχει δικαίωμα για υπηκοότητα και αυτός? ευχαριστώ πολύ!!!!

    • Αμέσως μετά τον γάμο θα μπορέσεις να κάνεις αίτηση για πράσινη κάρτα. Στο διάστημα που θα εκκρεμεί η αίτηση της πράσινης κάρτας θα έχεις άδεια εργασίας. Αυτή η άδεια κάνει 2-6 μήνες να εκδοθεί. Θεωρητικά λοιπόν σε 2-6 μήνες μετά το γάμο θα μπορείς να εργαστείς νομίμως στις ΗΠΑ. Από τη στιγμή που θα πάρεις την πράσινη κάρτα (έπειτα από ~2 χρόνια), θα πρέπει να περιμένεις 5 χρόνια πριν κάνεις αίτηση για υπηκοότητα. Δηλαδή αν παντρευτείτε φέτος, και πάρεις την πράσινη κάρτα το 2014, τότε το 2019 θα είσαι έτοιμη για υπηκοότητα. Εκείνη τη χρονιά ο γιός σου θα είναι 12-13 ετών και ως ανήλικος θα δικαιούται επίσης να πάρει την υπηκόοτητα — στο μεταξύ θα έχει λάβει και την πράσινη κάρτα μαζί με σένα.

      Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της βίζας Κ-1 την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ως και 3 μήνες πριν το γάμο σας, ώστε να επιταχύνετε τις διαδικασίες. 

      Βρείτε όμως έναν καλό δικηγόρο με ειδίκευση στα μεταναστευτικά να σας βοηθήσει.

  22. Πολύ καλή δουλειά και οι πληροφορίες είναι γενικά αρκετά ακριβείς. Ορισμένες ανακρίβειες που εντόπισα στα σχόλια:

    – Φυσικά και μπορείς να πάρεις πράσινη κάρτα από Η2Β βίζα εφόσον πληρεις τις προυποθέσεις – η διαδικασία για πράσινη κάρτα είναι ανεξάρτητη από το ποια μη-μεταναστευτική βίζα έχεις

    – Η περιγραφή της διαδικασίας μετά το γάμο με πολίτη ΗΠΑ αρχικά περιγράφει τη διαδικασία για adjustment of status με 2-6 μήνες αναμονή και μετά αναφέρει την Κ-1 βίζα. Αυτό δίνει εσφαλμένη εντύπωση στον αναγνώστη ότι τάχατε παίρνει πράσινη κάρτα σε 2-6 μήνες – στην πραγματικότητα η Κ-1 βίζα χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες για να εγκριθεί (και μετά άλλους 3-6 για την πράσινη κάρτα), ενω υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι που συχνά είναι προτιμότεροι – όπως γάμος και μετανάστευση με μεταναστευτική βίζα χωρίς Κ-1 ή   adjustment of status

    – Η πολιτογράφηση μετά από γάμο με πολίτη ΗΠΑ μπορεί να γίνει μετά τρια και όχι πέντε χρόνια μετά τη μετανάστευση, εφόσον ο γάμος εξακολουθεί να υφίσταται

    – Είναι εσφαλμένη η αναφορά ότι το ΕΒ-5 καταργείται το Σεπτέμβριο αν δεν ανανεωθεί – μόνο η ΕΒ-5 με χρήση regional center είναι εκείνη που θα καταργηθεί αν δεν ανανεωθεί από το Κονγκρέσο.

    – diavatirio.com

    • Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις διευκρινήσεις.

      – Όσον αφορά την H2B: το labor certification στην κατηγορία αυτή εκδίδεται για τον εργοδότη και όχι για τον εργαζόμενο (όπως γίνεται στην H1B). Η απουσία δηλαδή ονομαστικού labor certificate για τον εργαζομενο καθιστά την εξέλιξη της H2B σε πράσινη κάρτα εξαιρετικά δύσκολη. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμιά περίπτωση που H2B εξελίχθηκε σε πράσινη κάρτα εκτός αν μεσολάβησε κάτι που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα (πχ κλήρωση στο DV).

      – Γάμος/Κ1. Η διατύπωσή μου παρακάτω είναι βιαστική και δίνει την εντύπωση πως η Κ-1 είναι τμήμα της ίδιας διαδικασίας που περιγράφω για τον γάμο.  Πρόκεται για δυο διαφορετικές διαδικασίες. Η Κ-1 επιτρέπει στο αλλοδαπό μέλος του ζεύγους να έρθει στις ΗΠΑ για το γάμο, και στη συνέχεια να ξεκινήσει τη διαδικασία adjustment of status. Θα έπρεπε να το είχα διευκρινήσει καλύτερα.

  23. Καλημέρα, πραγματικά πολύ κατανοητά τα κείμενα και στις 3 δημοσιεύσεις! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε να βοηθήσετε άλλους Έλληνες που επιθυμούν να βγουν εκτός Ελλάδας αλλά δεν έχουν κάποιο συγγενή ή φίλο και χρειάζονται ένα”χέρι βοηθείας”.
    Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    1. Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για σπουδές-επιπέδου διδακτορικού, δηλ. στην ουσία με καταβολή μισθού/υποτροφίας-στις ΗΠΑ, γνωρίζετε εάν θέλει άδεια παραμονής? Και γενικότερα, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τη διαδικασία?
    2. Επίσης, εάν κάποιος λάβει άδεια παραμονής στις ΗΠΑ-ε[ιτε λόγω δουλειάς είτε λόγω σπουδών- και είναι παντρεμένος στην Ελλάδα με Έλληνα πολίτη, μπορεί λόγω της σχέσεως γάμου, να έρθει και ο σύζυγος στις ΗΠΑ ή όχι?

    Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

    • Για σπουδές γενικά είναι απαραίτητη ειδική βίζα. Η πιο συνήθης φοιτητική βίζα είναι η F1 η οποία, κάτω απο συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες μπορεί να οδηγήσει σε άδεια εργασίας μετά το τέλος των σπουδών και σε πράσινη κάρτα. (Σε προσωπικό επίπεδο αναφέρω πως αυτή υπήρξε η δική μου διαδρομή: F1 βίζα για τα μεταπτυχιακά μου, optional practical training μονοετής άδεια εργασίες για εξάσκηση μετά το τέλος των μεταπτυχιακών, H1B1 άδεια εργασίας, και μετά πράσινη κάρτα και υπηκοότητα).

      Ένα πανεπιστήμιο που θα σε δεχτεί για σπουδές, είτε σε πληρώνουν ως υπότροφο είτε όχι, θα σου χορηγήσει τα δικαιολογητικά για να υποβάλλεις αίτηση για F1. Ταυτοχρόνως θα υποβάλλει αίτηση για F2 κι ο σύζυγος. Η F2 είναι η λεγόμενη dependent/spouse βίζα που επιτρέπει στην σύζυγο να παραμείνει στο εξωτερικό μαζί σου όσο σπουδάζεις. Δεν του δίνει δυνατότητες για εργασία. Θα μπορεί όμως να εγγραφεί και να παρακολουθήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο. (Στην πράξη πολλοί συζυγοι με F2 δουλεύουν ημιπαράνομα, πχ σερβιτόροι, οδηγοί delivery, κτλ).

  24. Καλημερα, ευχαριστούμε πολύ για τις πολυτιμες πληροφοριες που μας παραθετεις. Εγω θα ηθελα να ρωτησω το εξης :
    εγώ κατοικώ στην Ελλάδα και ο αδελφός μου ειναι παντρεμενος με ελληνοαμεικανιδα και κατοικουν πλεον Νεα Υορκη , μπορουνε να με καλεσουν και να μπορω να κατοικησω και να εργαστω μονιμα εκεί ? αν ναι τι τυπος βίζας θα εκδοθεί και για πόσο θα ισχύει ?

    • Όταν ο αδερφός γίνει αμερικανός πολίτης, μπορεί να σε προσκαλέσει για μετανάστευση – διαδικασία που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια.

  25. kalispera sas. tha ithela kai ego na rotiso sas parakalo. to 2003 perasa stin ameriki me touristiki viza. itan gia eksi mines tote. omos ego emeina peripou oxto xronia xoris kanena problima. omos to 2011 apofasisa na guriso stin ellada. tora meno monima edo. omos tha ithela na matho an tha mporousa na ksanaperaso stin ameriki efoson eixa parabiasei tin adeia paramonis mou. kai efoson gurisa apo kei gia ellada me dikia mou thelisi. euxaristo..

    • Σύμφωνα με το INA § 212(a)(9)(B), είσαι inadmissible στις ΗΠΑ και δεν μπορείς να πας ΗΠΑ καθόλου για δέκα χρόνια από την ημερομηνία που έφυγες, ακόμα και αν παντρευτείς πολίτη ΗΠΑ. Μπορείς να ζητήσεις waiver μόνο σε ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις.

  26. xerete …. exw sthn NY ton deutero 3aderfo mou…autos mporei na mou kanei mia prosklhsh k istera egw me thn sira mou na dokimasw mhpws kai mporw na vgalo thn VISA? euxaristww..

    • Μόνο συγγενείς α’ βαθμού μπορούν να σε μετακαλέσουν — κι όχι όλοι οι συγγενείς α’ βαθμού αλλά συγκεκριμένοι.

  27. Καλησπέρα και απο μένα παιδιά, πριν λίγο καιρο πηγε ενας φιλος μ Αμερική για διακοπές … εκει ειχε κάποιους γνωστους και εμαθε οτι υπάρχει εργοστάσιο που ψάχνει ατομα με όρεξη για δουλεια και ετσι μεσου γνωστου πηγε να δοκιμαστεί ο εργοδοτης εμεινε ευχαριστημενος και ψαχνει και αλλα ατομα για δουλεια!!! οποτε σκεφτομαστε να κανουμε το μεγαλο βημα, αυτο που θελω να ρωτήσω ειναι οτι δν εχουμε κάποια εξειδίκευση η κάποιο πτυχειο απο πανεπιστήμιο με αυτα τα κριτήρια μπορει να μας καλέσει ο εργοδοτης και στο άμεσων μελλον να δουλευουμε νόμιμα για αυτον??

    Υ.Σ

    Και τα 3 κειμενα ηταν πολυ ενδιαφερον και μ βοήθησαν αρκετα!!

    • Δίχως εξειδίκευση ή πτυχίο (που σημαίνει συνήθως μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα. Βέβαια σε κάποια αντικείμενα μετρά αρκετά η εμπειρία η οποία μπορεί *ίσως* να εκληφθεί ως εξειδίκευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κάτω απο ιδανικές περιστάσεις, το συντομότερο που μπορείτε να βρεθείτε στις ΗΠΑ είναι ο Οκτώβριος 2013.

      Το πράγμα βεβαίως θα φανεί στην πορεία. Αν μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013 ο εργοδότης δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να σας βγάλει τις άδειες εργασίες, σημαίνει πως δεν έχει σοβαρή πρόθεση να σας προσλάβει.

      • Mαλιστα καταλαβα, και κατι τελευταιο που θελω να μαθω υπαρχει προβλημα απο το ιδιο κρατος(αμερικη) για το οτι δν υπαρχει καποια εξειδίκευση η απλα θα εχει προβλημα ο εργοδοτης( δλδ εαν ο εργοδοτης με θελει στη δουλεια του και ας μν εχω καποιο συγκεκριμένο πτυχειο θα υπαρχει καποιο προβλημα)?

        • Το κράτος εκδίδει τις άδειες εργασίες έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου με την υποστήριξη του πιθανού εργοδότη. Οι αιτήσεις αυτές πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι η προϋπηρεσία, οι σπουδές, κ.α. Αν ο εργοδότης τεκμηριώσει την ανάγκη του για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο κι εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο προβλεπόμενος αριθμός αδειών εργασίας για το συγκεκριμένο έτος, κι εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι να σου απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, η άδεια θα εκδοθεί.

          Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30η Μαρτίου 2013. Αν δεν κατατεθεί αίτηση ως τότε, τα πράγματα είναι δύσκολα επειδή μέσα στις πρώτες μέρες το Απριλίου συνήθως εξαντλούνται οι διαθέσιμες άδειες εργασίες για το έτος.

          Για να κατατεθεί η αίτηση ως τις 30 Μαρτίου ο εργοδότης θα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία μαζί σου από την επόμενη βδομάδα. Αν βγει ο Ιανουάριος και η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει, αυτό σημαίνει πως ο εργοδότης δεν έχει πρόθεση να σου βγάλει βίζα H1B.

          • μαλιστα κατάλαβα κ μια τελευταία απορία!!! εάν εγώ παω με τουριστική viza στην Αμερική και σε 2 μηνες βρω δουλειά και θέλει ο εργοδότης μου να με κρατήσει νόμιμα υπάρχει περίπτωση να γινει κατι τέτοιο?

  28. Καλησπέρα σας και συγχαριτήρια για τα κατατοπιστικότατα άρθρα σας.Αφού διάβασα και τα τρία άρθρα σας κατάλαβα οτι είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο για κάποιον να μεταναστεύσει στην αμερική.Όσον αφορά την δική μου περίπτωση λοιπόν:Εγώ σε ένα χρόνο τελειώνω το σχολείο και με ενδιαφέρουν οι προπτυχιακές σπουδές στην Αμερική ,στην συνέχεια αν όλα πάνε καλά οι μεταπτυχιακές και επειτα η μονιμη παραμονη στην χωρα.Για να μπορέσω να σπουδάσω στην αμερική τι άδεια πρέπει να έχω?Υποθετικά μιλώντας στην περίπτωση που με δεχθεί κάποιο University έχω αυτόματα το δικαίωμα να έρθω στην χώρα?Θα μoυ χορηγήσει το πανεπιστήμιο κάποια άδεια για παραμονη στη χωρα ως φοιτητρια? στην πραγματικοτητα δεν γνωριζω καθολου αυτες τις διαδικαστικες λεπτομεριες για αυτο παρακαλω οτι πληροφορια μπορειτε να μου δωσετε θα ειναι σιγουρα πολυ χρησιμη.Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    • Μυρτώ φοβάμαι πως ξέχασα να απαντήσω στην ερώτησή σου. Συγνώμη λοιπόν για την καθυστερημένη απάντηση.

      Για να σπουδάσεις στις ΗΠΑ χρειάζεσαι φοιτητική βίζα — την F1 Student Visa.

      Αυτή χορηγείται έπειτα από σύσταση του πανεπιστημίου στο οποίο θα σπουδάσεις. Διαδικαστικά τα βήματα έχουν ως εξής:

      1) Κάνεις αιτήσεις στα 5-10 πανεπιστήμια στα οποία ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις.
      2) Όταν γίνεις δεκτή σε κάποιο απο αυτά, θα σου χορηγηθούν τα δικαιολογητικά για την F1.
      3) Με τα δικαιολογητικά αυτά βγάζεις τη βίζα στην Αθήνα, έρχεσαι ΗΠΑ, και ξεκινάς τις σπουδές σου.

      Τα πανεπιστήμια θα κοιτάξουν τα ακαδημαϊκά σου προσόντα: βαθμούς, ικανότητα έκφρασης, επίπεδο γλωσσομάθειας, κτλ. Βάση αυτών των προσόντων θα σε δεχτούν ως φοιτήτρια.

      Στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσεις πόρους σπουδών: είτε υποτροφία (εξαιρετικά δύσκολο) είτε ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα.

      Αφου επιδείξεις στο πανεπιστήμιο που σε δέχτηκε την ικανότητα να καλύψεις τα έξοδά σου (δίδακτρα, νοίκια, διατροφή, βιβλία, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κτλ), θα σου χορηγήσουν το δικαιολογητικό με το οποίο θα πας στο προξενείο των ΗΠΑ για να πάρεις την F1.

      Η F1 διαρκεί όσο και οι σπουδές σου και μπορεί να επεκταθεί ώστε να καλύψει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα προσωρινής εργασίας μετά το τέλος των σπουδών, για 12-18 μήνες περίπου. Στο διάστημα αυτό, αν βρεις εργασία, μπορείς να κινήσεις τις διαδικασίες για μονιμότερη άδεια παραμονής και σταδιακά πράσινη κάρτα και υπηκοότητα.

  29. KALIMERA SAS TA EKSIGITE PARA POLI KALA EGO THELO NA METANASTEPSO STIS H.P.A ME PROSKLISI APO ERGODHOTI IKOGENIAKOS DILADHI EGO O SISIGOS KE TA PEDHAKIA MU TA OPIA INE 3 . TI THA XRIASTO GIA OLA AFTA PREPI NA EXUME 2 ERGODHOTES STIN AMERIKI ENAN GIA MENA KE ENAN GIA TON SIZIGO I O ENAS ERGODHOTIS ARKI GIA NA METANASTEFSUME IKOGENIAKOS ? EFHARISTO POLI PERIMENO TIN APANDISI SAS

    • Ένας εργοδότης για τον σύζυγο ή τη σύζυγο μόνο αρκεί. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δικαιούνται να έρθουν ως dependents — κάτι που όμως δεν θα επιτρέψει στον άλλο ενήλικα να εργαστεί. Αυτά εφόσον μιλάμε για H1B άδεια εργασίας.

      Αν ο πιθανός εργοδότης δεν έχει κινήσει ήδη τη διαδικασία, να γνωρίζετε πως δεν έχει σοβαρές προθέσεις να σας βοηθήσει.

      Αιτήσεις γι αυτές τις άδειες εργασίες κάθε χρόνο γίνονται δεκτές αρχές Απριλίου. Ο διαθέσιμος αριθμός αδειών εξαντλείται εντός λίγων ημερών. Αν λοιπόν δεν υποβληθεί αίτηση για λογαριασμό σας εγκαίρως, δεν θα μπορέσετε να λάβετε άδεια φέτος. Για να υποβληθεί εγκαίρως αίτηση, η διαδικασία συλλογής δικαιολογητικών θα έπρεπε να είχε αρχίσει.

  30. JASAS KE PALI AN O ERGODHOTIS MU KANI TORA TIN PROSKLISI EXI HRONO I OXI ? KE AN TIN KANI TIN DIADIKASIA KE VGUNE TA HARTIA EGO KE TA ANILIKA PEDHAKIA BORO NA VGALO VIZA ? GIA NA TAKSIDHEPSUME MAZI ME TON SIZIGO I OXI ? KE KATI AKOMA GIA ALODHAPUS TRITIS HORAS OPOS EGO KE I IKOGENIA MU SIZIGOS KE PEDHIA DHILADHI THA INE PIO DHISKOLA I INE TO IDHIO GIA OLUS ITE ALODHAPI ITE ELLINES IPARHI KATI GIA TUS ALODHAPUS PU ZUNE NOMIMA STIN ELLADHA EDHO KE 15 XRONIA GIA NA VGALUN TIS VIZES DHILADHI INE EFKOLO I DHISKOLI I DHIADHIKASIA TIS VIZAS TA PEDHIA MU PERIMENUME NA PARUN TIN ITHAGENIA TIN ELLINIKI PU TORA EHI PAGOSI O NOMOS KE IMASETE STO PERIMENE TA PEDHIA MU GENITHIKAN STIN ELLADHA KE TA TRIA OPOTE AFTO TO KANI PIO EFKOLI TIN DHIADHIKASIA I INE TO IDHIO ? EFAHARISTO POLI PERIMENO TIN APANDISISAS

    • Εξαρτάται από το είδος της δουλειάς. Αν μιλάμε για εργασία που δικαιολογεί βίζα τύπου H1B (δηλαδή εργασία για άτομα με πανεπιστημιακή ειδίκευση ή μεγάλη εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς), τότε απαιτείται πρώτα πιστοποίηση της θέσης από το ομοσπονδιακό υπουργείο εργασίας. Αυτή η πιστοποίηση βεβαιώνει πως δεν υπάρχει Αμερικανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του εργοδότη και συνεπώς ο εργοδότοης πρέπει να προσλάβει αλλοδαπό. Για να βγει το πιστοποιητικό αυτό χρειάζονται αρκετές βδομάδες.

      Γι αυτό λέω πως αν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το Labor Certification τότε μάλλον δεν θα προλάβετε για φέτος.

      Η πιο αξιόπιστη ένδειξη εργοδότη να σου βγάλει βίζα H1B είναι να ξεκινήσει τη διαδικασία του Labor Certification.

      Αν τώρα πρόκεται για εποχιακή βίζα παροδικής εργασίας για συγκεκριμένες δραστηριότητες (που κατά κανόνα έχουν να κάνουν με εποχιακές αγροτικές δουλειές) τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Στην περίπτωση αυτή όμως βίζα και είσοδο στις ΗΠΑ δικαιούται μόνο ο εργαζόμενος και όχι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Στο τέλος της περιόδου για την οποία χορηγείται η βίζα, ο εργαζόμενος επιστρέφει στον τόπο του.

      Και στις δυο περιπτώσεις πάντως τα πράγματα ίσως να περιπλέκονται επειδή απ ότι καταλαβαίνω έχεις ιθαγένεια άλλης χώρας.

      • Δεν απαιτείται Labor Certification για βίζα H1B παρά μόνο Labor Condition Application (LCA). To LCA δεν πιστοποιεί πως δεν υπάρχει αμερικανός πολίτης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του εργοδότη – αυτό το κάνει το labor certification που δεν απαιτείται για Η1Β. Το LCA συνήθως εγκρίνεται σε λιγότερο από δυο εβδομάδες.

        Σύζυγος ατόμου με εποχιακή βίζα παροδικής εργασίας Η-2Β/ Η-2Α μπορεί να μείνει στις ΗΠΑ με Η-4 χωρίς δικαίωμα εργασίας. Η ελλάδα δεν είναι στη λίστα χωρών για Η-2Β/Η-2Α βίζα, οπότε χρειάζεται ειδική άδεια για έλληνα που θέλει βίζα Η-2Β/ Η-2Α.

        • Λάθος μου. Μπέρδεψα τις διαδικασίες για πράσινη κάρτα (που συνήθως απαιτεί labor certification) με τις διαδικασίες για H1B.

  31. NE IME APO TRITI XORA ; PAROLA AFTA GIA TON SISIGO PU THA ERGASTI EKI SE IKODHOMI ME POLI MEGALI EMBIRIA DHEN KSERO SE TI KATIGORIA VIZAS THA VGALI TORA EFOSN DEN PROLAVENUME TOTE TI GINETE POTE PREPI NA MAS KANI PROSKLISI O ERGODHOTIS ? INE LIGO PERIPLOKA TA PRAGAMATA GIATI IMASTE APO TRITI HORA ELPIZO OMOS OTI AN ISE NOMIMOS OPOS IMASTE EMIS EDHO DHEN THA IPARKSI KAPIO PROVLIMA EFHARISTO POLI

    • Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά για οικοδομικές εργασίες είναι σχεδόν απίθανο να λαβει ο συζυγος βίζα εργασίας στις ΗΠΑ. Συνεπώς αν υπάρχει εργοδότης στις ΗΠΑ που σας υπόσχεται πρόσκληση και βίζα, να είστε προσεκτικοί. Είτε πρόκειται για καλόκαρδο αλλά άσχετο με τα μεταναστευτικά άτομο, είτε πρόκειται για απατεώνα.

  32. poia einai h poinh an se piasoun gia paranomh ergasia kai esy eisai me student visa?

    • Το πιθανότερο είναι να σου αφαιρεθεί η βίζα, να απελαθείς στην Ελλάδα και να μη σου επιτραπεί ξανά η είσοδος στις ΗΠΑ για 10 ή και περισσότερα χρονια.

  33. kalimera 🙂 ayta pou grapsate gia tin apoktisi tis viza itan poly xrisima:) mporite na anevasete perissotera pragmata gia tin diversity visa 🙂

  34. KAΛΗΜΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ.ΕΓΩ ΖΩ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΦΥΓΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 6 ΧΡΟΝΩΝ .ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ .ΕΝ ΕΤΟΙ 2013 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ?ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΛΠ.)ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΔΩ ?(ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΚΑΙ ΣΕ DINNER _ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 3800 δολλαρια ΕΞΟΔΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ …ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  35. ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ .ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ 45 % ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 55 % ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ? SUPERMARKET ,INSURANCE ΚΛΠ.?ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΣ ΣΦΑΞΕΙ ..

  36. KAΛΗΜΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ.ΕΓΩ ΖΩ 33
    ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗΝ
    ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΦΥΓΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 6 ΧΡΟΝΩΝ .ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΣ
    ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΩ ΚΑΙ
    ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ .ΕΝ ΕΤΟΙ 2013 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
    ?ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
    ΔΙΚΤΥΑ ΚΛΠ.)ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ
    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΔΩ ?(ΔΕΝ ΕΧΩ
    ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΚΑΙ ΣΕ DINNER _ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 3800
    δολλαρια ΕΞΟΔΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο
    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ …ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΜΟΝΟΣ
    ΜΟΥ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ..ΣΑΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ….ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΑ
    ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ .ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ 45 % ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ
    ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 55 % ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ? SUPERMARKET ,INSURANCE
    ΚΛΠ.?ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ
    ΜΑΣ ΕΧΟΥΣ ΣΦΑΞΕΙ ..EINAI EYKOΛΟ ΝΑ ΦΕΡΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ?

    • $3800 το μήνα μικτά είναι ένας καλός μέσος όρος για αρχή.

      Το κόστος ζωής εξαρτάται από την περιοχή που ζει κανείς καθώς και από τον τρόπο διαβίωσης του καθενός. Διαμέρισμα, για παράδειγμα, βρίσκεις και με $500 το μήνα αλλά και με $1800 το μήνα. Αυτοκίνητο επίσης με $250 το μήνα και με $1000 το μήνα. κτλ.

      Αν το ετήσιο εισόδημά σου είναι $50,000 τότε ο ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος θα σου βγεί κοντά στις $9000. Επιπλέον και αναλόγως του τόπου διαμονής θα πληρώσεις κοντά στα $1500-$2500 πολιτειακό και ίσως κομητειακό φόρο. Υπολόγισε τέλος άλλα $3000 σε κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση. Συνολικά οι παρακρατήσεις σε εισόδημα $50,000 θα φτάσουν στις $15,000 περίπου. Σου μένουν περίπου $2900 μηνιαίως. Αλλά ακόμη δεν έχουμε υπολογίσει ασφαλιστικές εισφορές (από $100 το μήνα και πάνω) καθώς συνταξιοδοτικές εισφορές (επίσης από $100 το μήνα και πάνω). Τελικά φτάνεις με $2500 καθαρά στο χέρι.

      Σε γενικές γραμμές να υπολογίζεις δηλαδή πως το 30-40% του ετησίου ακαθάριστου εισοδήματός σου θα παρακρατείται για φόρους, εισφορές κτλ.

      Επειδή έφυγες από τις ΗΠΑ πολύ μικρός δεν μπορείς αυτομάτως να δώσεις υπηκοότητα στα παιδιά σου. Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα.

      • και μια σχετική άσχετη ερώτηση από εμένα. 30+ ή 40 – δεν είσαι μεγάλος για να κάνεις καριέρα στην Αμερική?
        Εννοώ για όλους εμάς που είμαστε ήδη στελέχη και θα έρθουμε εκεί για “φτου και από την αρχή”. Στα 30 θεωρώ εκεί ένα στέλεχος έχει γίνει ήδη γίνει senior mngr ή όχι?

        • Όχι. Αντιθέτως θα έλεγα, η επαγγελματική εμπειρία και ωριμότητα είναι πλεονεκτήματα.

  37. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!ΕΙΜΑΙ 29 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ!ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ;ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΒΟΣΤΩΝΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    • Ο σύζυγος δικαιούται πράσινη κάρτα η οποία θα πάρει λίγους μήνες να εκδοθεί (θα έλεγα 10-14 μήνες). Για να μειωθεί ο χρόνος που θα είστε χώρια, μπορείς παράλληλα με την αίτηση I-130 για πράσινη κάρτα, να υποβάλλεις και την αίτηση I-129F. Με αυτή ο σύζυγος θα λάβει τη μη-μεταναστευτική βίζα K-3 που θα του επιτρέψει να έρθει στις ΗΠΑ πολύ νωρίτερα και να περιμένει εκεί και μαζί σου όσο εκκρεμεί η αίτηση για την πράσινη κάρτα. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ.

      Για τον προορισμό σας, θα πρότεινα να τον διαλέξετε με βάση τις επαγγελματικές επιδιώξεις σας.

      • ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΑΚΟΜΑ!ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΚΑΤΙ ΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;ΕΝΝΟΩ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!ΑΝ ΟΧΙ ΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΜΕ!ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ;ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ!ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΗ ΖΩΗ!

        • Δε νομίζω να άλλαζε κάτι. Το πρόβλημα είναι το domicile σου που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ.

          Ελληνισμός υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο είναι οι μεγάλες κοινότητες. Θα βρεις Ελληνισμό και στην Washington DC αλλά διασκορπισμένο. Το κόστος ζωής εξαρτάται από τις προτιμήσεις και την περιοχή που θα διαλέξετε να ζήσετε. Στο Σικάγο για παράδειγμα, τριάρι διαμέρισμα 80 τμ θα το βρείτε με $4000 το μήνα αν θέλετε να είστε πάνω στο Magnificent Mile και με $1000 το μήνα αν πάτε στη γειτονιά Uptown.

          • ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΜΟΝΟ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΛΕΦΤΑ!

          • Το πολύ να πάρει 5+Ν με 7+Ν μήνες. Όπου Ν ο αριθμός των μηνών που απαιτούνται για να κατοχυρώσεις έδρα σε μια πολιτεία. Αυτός ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία. Για το Illinois θα έλεγα πως είναι Ν=2, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Εδώ είναι που χρειάζεσαι πλέον νομική βοήθεια. Ρίξε μια ματιά στο http://www.usimmigration.gr κι έλα σε επαφή με τον Κώστα εκεί.

  38. Happy name day….ή καλύτερα Πολύχρονος…να σαι καλά να συνεχίσεις να βοηθάς τους συμπατριώτες σου.

  39. Την καλησπέρα μου στον συντάκτη του άρθρου και τα ένθερμα μπράβο μου για τα πολύ βοηθητικά 3 άρθρα σου !!!
    Για να μην γίνομαι κουραστικός θα είμαι σύντομος.
    Το καλοκαίρι που πλησιάζει θα έχω τελειώσει μια σχολή ΙΕΚ στην Ελλάδα και εφόσον πάρω την πιστοποίηση μπορώ να εργαστώ στην Αμερική με αυτό που έχω τελειώσει εδω ??? (σχολή για security συγκεκριμένα)

    χωρίς να είμαι κατοχως πτυχίου ΤΕΙ ή ΑΕΙ όμως με χαρτί που μετρά στην Ευρώπη παντού για δουλειά είναι αναγνωρισμένα τα Ευρωπαικά πιστοποιητικά και εκει ???
    και αν όχι μήπως θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να βρω ένα βατό σημείο να πατήσω???
    Θέλω πολύ να μεταναστεύσω Αμερική όμως δεν έχω κανέναν εκτός απο κάποιους γνωστούς στο L.A. οι οποίοι έχουν κάποια εστιατόρια εύπορη οικογένεια γενικός και το New Jersy.
    Μετά το φανταριλίκη που έχω να κάνω σκοπεύω να πάω σίγουρα σαν τουρίστας για να πάρω μια εικόνα όμως βλέπω πως είναι δύσκολο να το να γίνεις υπήκοος και να πάρεις πράσινη κάρτα τι να πω δν ξέρω μακάρι να βγάλουμε κάποια άκρη.
    και τέλος να σε ρωτήσω μπορώ να σπουδάσω εκεί κάτι ανεξαρτήτος ηλικίας ??? δλδ αν είμαι 21-22 μπορώ πάλι απο το 0 να αρχίσω δεν είναι κάπως αργά ???? σε ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!

    • Να ξεκινήσω από την τελευταία ερώτηση: στις ΗΠΑ μπορείς να σπουδάσεις όποτε θέλεις, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα βρεις πανεπιστήμια που θα σε δεχτούν. Το πιθανότερο όμως είναι πως θα πρέπει να καταβάλεις δίδακτρα.

      Για τα πτυχία των ΙΕΚ δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει η κατάσταση. Νομίζω χωρίς όμως να είμαι βέβαιος πως αν πρόκειται για 3ετές πτυχίο σε τεχνολογικό/επιστημονικό αντικείμενο, θα πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια εργασίας τύπου H1B. Αλλά ακόμη κι έτσι το πιθανότερο είναι οι πιθανοι εργοδότες να προτιμήσουν υποψηφίους με 4ετή πτυχία.

  40. Καλησπέρα, Ήθελα να ρωτήσω κάτι. Προσπαθώ να πετύχω την πρεσβεία αλλά δεν μπορώ. Η ερώτηση ειναι, αν πάρει κανείς την Η1Β, πότε μπορεί να πάει στην Αμερική; Μου λένε τον Οκτώβριο, αλλά δεν καταλαβαίνω τι θα γίνει με το σχολείο των παιδιών. Τα σχολεία στην Αμερική αρχίζουν τέλη Αυγούστου. Μπορώ ίσως να πάρω κάποια άλλη βίζα από την πρεσβεία; Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές; Ευχαριστώ.

    • Γύρω στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες έκδοσης H1B για όσους κάναν αίτηση νωρίτερα τον Απρίλιο. Κι αυτό όσον αφορά τις εύκολες περιπτώσεις που ξεμπερδεύουν σύντομα. Αν υπάρχουν επιπλοκές η υπόθεση μπορεί να τραβήξει παραπάνω και καμιά φορά να μην τελεσφορήσει.

      Δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχει άλλη λύση από το να περιμένεις, δυστυχώς. Στη χειρότερη περίπτωση τα παιδιά ίσως χάσουν 1 χρόνο. Στην καλύτερη, θα μπουν στο σχολείο στη μέση της χρονιάς.

      • Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και γενικότερα για όλη τη δουλειά σου στο μπλογκ αυτό και τη βοήθεια που προσφέρεις με τις απαντήσεις σου σε τόσο κόσμο. Να ‘σαι καλά.

  41. Καλημέρα

    Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πραγματικός Θησαυρός.

    Ερώτηση στην ΝΥ μπορούμε να “ανταλάξουμε” την ελληνική άδεια οδήγησης με Αμερικανική χωρίς εξετάσεις???

    Πάω σύντομα Η.Π.Α με immigrant visa οπότε το θέμα οδηγησης είναι σηματντικό…

    Ευχαριστώ πολύ.

  42. Απογοητευμενος κι εγω εχω αρχισει το ψαξιμο. Απο link σε link στο USCIS βρηκα 2 ιστοσελιδες, που δεν εχω καταλαβει τι ακριβως κανουν. Προσφερουν εργασια σε ντοπιους ή ειναι για ευρεση εργασιας για σπονσορες προς αλλοδαπους που επιθυμουν να δουλεψουν στη χωρα; Ευχαριστω.

    http://www.careeronestop.org/
    http://www.onetonline.org/

  43. Γεια σας, θελω και εγω να ρωτήσω κάτι. Ο αντρας μου απο τον Ιούνιο μένει πλέον μόνιμα New Jersey είναι Αμερικανός πολίτης. Κάναμε την αίτηση απο τον Ιούνιο για την πράσινη κάρτα (green card- I-130) και περιμένουμε.Θέλω και εγώ να ακολουθήσω και θέλω να ξέρω αν επιτρέπεται να ταξιδέψω με την visa που έχω για διακοπές απο την στιγμή που κάναμε την αίτηση για green card. Διάβασα για την K-3 αλλά απο οτι είδα σε κάποια άλλα sites πέρνει αρκετό χρόνο γυρω στους 6 μήνες και σε άλλα λέει οτι δεν ισχύει κάν πλέον. Θέλω να είμαι καλυμμένη νομικά και να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα,
    Επίσης θα ήθελα και να εργαστώ στους επόμενους μήνες άφιξης μου.
    Ιδεες???? Να πω οτι έχω τρελλαθεί ψάχνοντας σε όλα τα sites και οτι η πρεσβεία δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Χριστίνα, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με την τουριστική βίζα. Αν όσο βρίσκεσαι στις ΗΠΑ εγκριθεί η I130 τότε μπορείς να κάνεις ένα adjustment of status. Όσο βρίσκεσαι στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα, μην δεχτείς εργασία.

      Υπάρχει βεβαια μια πιθανότητα μπαίνοντας στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα, να μην γίνεις δεκτή. Θα πρότεινα να μιλήσεις με τον Κώστα στο usimmigration.gr.

  44. Συγχαρτήρια για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο διαχειριστής του blog!!! Επιτρέψτε μου να καταθέσω και το δικό μου ερώτημα μιά και δεν μπόρεσα να βρω απάντηση που να καλύπτει την περίπτωση μου στις εκατονταδες περιπτώσεις που με ευγενεια και υπομονη απαντάει ο συντάκτης.

    Για εμένα υπάρχει εργοδότης ο οποιος είναι διατεθειμένος να μου κάνει πρόσκληση για εργασία στηη Αλάσκα. Οι επιχειρήσεις του είναι εστιατόρια. Οι δικές μου γνώσεις-σπουδές-προυπηρεσία όμως είναι παντελώς άσχετες με το αντικείμενο του εργοδότη. Συγκεκριμένα οι ανολοκλήρωτες σπουδές αφορουν την Πληροφορικη σε επίπεδο ΤΕΙ. Η επαγγελματική εμπειρία 25 χρόνων αφορά τη δημοσιογραφία χωρίς όμως σπουδές πανεπιστημίου.

    Σε αυτή την περίπτωση πως θα μπορέσει να γνωμοδοτήσει το υπουργείο εργασίας οτι δεν υπάρχει αμερκικανός πολίτης με τα ανάλογα προσόντα για την επιχείρηση του εργοδότη μου ωστε να μου χορηγηθει η απαραίτητη μεταναστευτικη βιζα αφου ουτε πτυχιο πληροφορικης διαθετω ουτε πτυχιο δημοσιογραφίας?

    Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας

  45. kalispera sas… spoudazw st tei athinas iatrika ergasthria kai se enamhna tha parw ptyxio, tha boresw na ergastw stn ameriki h tha prepei na dwsw eksetaseis gia na anagnwristei to ptuxio m ekei?? euxaristw polu!

  46. καλησπερα..θα ηθελα να κανω μια ερωτησει.εχω τελειωσει ιδιωτικο ΙΕΚ αισθητικη και δεν εχω δωσει ακομα για κρατικο πτυχιο (πιστοποιηση) τον επομενο χρονο θα φυγουμε για αμερικη(φλοριντα) με τν συζυγο μεσω τσ λοταριασ που γινετε για τν πρασινη καρτα(περιμενουμε να βγει).για να βρω μια δουλεια ως αισθητικος πρεπει να εχω και την πιστοποιηση??δλδ μερταει καθολου αυτο το χαρτι ή πρεπει να κανω καποια αλλη διαδικασια??ο αντρας μου δεν εχει τελειωσει καποια σχολη θα μπορεσει ευκολα να βρει καποια οποιαδηποτε δουλεια??και κατι τελευταιο με το διπλωμα οδηγησεις τι γινεται πρεπει να ξαναδωσουμε εκει για διπλωμα η μετραει και αυτο που εχουμε??

    • Επειδή μετακομίζω και εγώ FL τον επόμενο μήνα με την σύζυγο που τυγχάνει να είναι και συνάδερφος σου το έχω ψάξει λίγο το θέμα. Θα χρειαστείς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτή είναι state license ισχύει δηλαδή μόνο στη Φλόριντα. Πρέπει να παρακολουθήσεις κάποια σεμινάρια και να δώσεις εξετάσεις. δες εδώ:

      http://www.myfloridalicense.com/dbpr/pro/cosmo/

      Αν επιτρέπεται, σε ποια Πόλη θα πάτε μιας και μπορεί να γίνουμε γείτονες?

      • για το δίπλωμα θα πρέπει να ξαναδώσεις εξετάσεις…μιας και θα γίνεις Resident ….αυτό που έχουμε (με λατινικούς χαρακτήρες) ισχύει σαν τουρίστας…Αλλά μην τρελαίνεσαι η διαδικασία είναι απλή σε μια μέρα θα έχει βγει….

        • Για αρχη στη Ταμπα θα παμε και μετα βλεπουμε οπου μας κατσει καλυτερα… αυτα τα σεμιναρια γινονται μεσω ιντερνετ ή οταν παω στ Φλοριντα???

          • νομίζω πρέπει να παρακολουθήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες την άλλη εβδομάδα που θα μαι εκεί.

  47. Γεια σας..διαβασα και τα τρια αρθρα σας και ευχαριστω για την ενημερωση…εγω ειχα κανει τα χαρτια μου σε καποια πανεπιστημια..τελικα εγινα δεκτη σε ενα στο Σικαγο.μοΰ εστειλαν το i20 και τωρα μολις λαβω το διαβατηριο στα χερια μου θα κλεισω ραντεβου με την πρεσβεια…η βιζα που θα παρω εαν την παρω ειναι η f1..θα ηθελα να ρωτησω εαν ξερετε συνηθως μετα απο ποσο καιρο σου κλεινουν ραντεβου για την συνεντευξη;και τι ερωτησεις κανουν κατα τη διαρκεια της συνεντευξης ;και ποσο καιρο παιρνει να βγει η βιζα; ευχαριστω εκ των προτερων..περιμενω απαντηση σας.

    • Συγχαρητήρια. Σε ποιό πανεπιστήμιο έγινες δεκτή;

      Οι συνεντεύξεις για F1 ορίζονται γύρω στις 30-45 μέρες πριν την έναρξη των σπουδών σου. Οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως τις προθέσεις σου να επιστρέψεις στην Ελλάδα μετα τις σπουδές σου. (Θεωρητικά η F1 δεν δικαιολογεί πρόθεση παραμονής στις ΗΠΑ μετά το πέρας των σπουδών). Η βίζα εκδίδεται σε 48 ώρες περίπου.

  48. kalispera…exo mia erwtisei ama mporeite na me voi8isete,8elo na ypovalo etish gia mh metanasteftiki viza kai m leei na dialekso ti katigoria viza alla dn ksero poia einai h sosth,ego 8elo na pao ekei kai na doulepso eimai mageiras kai me afto 8elo na asxoli8o,8elo na tin ksekiniso tin diadikasia apo tora gia mpas otan giriso apo ti season pou feugo ton aprilio kai girizo noemvri mpas kai m exei vgei.ama kserete ti katigoria na dialekso 8a me voi8agate polli….

    • Αν δεν έχεις βρει εργοδότη, δεν μπορείς να βγαλεις μη μεταναστευτική βίζα που να σου επιτρέψει να εργαστείς. Μόνο τουριστική, αλλά μ αυτή δεν θα μπορέσεις να εργαστείς νομίμως.

      • san mageiras skopevo na er8o kai 8elo polh na pao sto west hollywood exei para pola ellinika estiatoria kai skopevo na tous stilo to c.v m gia arxi allla 8a h8ela na pao omos ama ginotane ekei kai na zitaga doulia kai na ekana ekei ta xartia ta opoia xriazontai.!

  49. Την καλησπερα μου στους μελοντικους μεταναστες.Μπορει καποιος να με διαφωτισει εαν ξερει.Η κοπελα μου κερδισε στην λοτταρια μια θεση και περασε απο συνεντευξη και πηρε πρασινη καρτα και σκεφτεται να παει αμερικη. εγω με ποιον τροπο θα μπορουσα να παω και να μεινω μαζι της?αν παρω fiancee visa εχω πιθανοτητες να μεινω εκει ?η μπορω να παω με ταξιδιωτικη και να παντρευτουμε εκει και να κανω μετα αιτηση?

    • Δεν υπάρχει δυνατότητα για βίζα αρραβωνιαστικού για αρραβωνιαστικούς ατόμων που δεν είναι αμερικανοί πολίτες. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής status συζύγων ατόμων που δεν είναι αμερικανοί πολίτες και είναι στις ΗΠΑ με το visa waiver. Η καλύτερη επιλογή ίσως να ήταν ο γάμος πριν την έκδοση της πράσινης κάρτας, διαφορετικά υπάρχει και η επιλογή πρόσκλησης σαν preference relative με κάποια αναμονή.

  50. Καλησπέρα,
    υπάρχει δυνατότητα να σας στείλω email σε κάποια διεύθυνση;

Comments are closed.