Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share
 • gadler

  https://uploads.disquscdn.com/images/4b2a5565208be7db2b0fdcce4b19b22a6f2cb1e1cb64018850aeee2bff92b51d.jpg ( erikagadler111@gmail.com ) : σε αναζήτηση της ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης;
  Χρειάζεστε ένα δάνειο οποιουδήποτε είδους και για οποιοδήποτε λόγο;
  Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε τα δάνεια αξιόπιστη
  με επιτόκιο 3% για όλους, δουλειά και
  οι άνεργοι είναι επίσης ευπρόσδεκτα, τα δάνεια μας είναι γρήγορη
  εγκριθεί σε μόλις 5 ώρες από την αίτηση. Δανειολήπτες
  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας σχετικά με αυτό
  την ώρα
  ( erikagadler111@gmail.com ) και να πάρει δάνεια σήμερα.

 • horvatova

  Γεια σας!
  Δουλεύω για μια τράπεζα που προσφέρει ένα δάνειο ύψους 1.000 € έως 500.000 € για όλα τα πρόσωπα που είναι σε θέση να επιστρέψει με τόκο με επιτόκιο που κυμαίνεται από 2%. Σύμφωνα με το αιτούμενο ποσό του δανείου το κάνετε αυτό στους ακόλουθους τομείς:
  Οικονομικές Έτοιμο
  – Δάνειο Ακίνητα
  – Επενδύσεις Δάνειο
  – Δάνειο Αυτοκινήτου
  – Σταθεροποίηση χρέους
  – Εξαγορά της πίστωσης
  – Προσωπικό δάνειο
  Εάν είστε πραγματικά στην ανάγκη ενός δανείου, παρακαλούμε γραφής.
  Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε την απάντησή σας.
  Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω αυτής της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

 • zacma11

  Καλησπερα…ο συζυγος μου…αμερικανος πολιτης…ζει εδω και δυο χρονια στην Αμερικη μαζι με τον ανηλικο γιο μου στον οποιο εκανε προσκληση και εχοντας αυτη τη στιγμη στην κατοχη του πρασινη καρτα…εγω μαζι με τον αλλο γιο μου ειμαστε στην Ελλαδα μεχρι να τακτοποιηθει και η μεταναστευτικη του βιζα ετσι ωστε να μπορει κι αυτος νομιμα να μεινει και να σπουδασει στην Αμερικη…Η διαδικασια αυτη τελειωνει σε 2 μηνες περιπου απο τωρα …το προβλημα μου ειναι το εξης…ο συζυγος μου εχει κανει προσκληση και σε μενα μεσω της φορμας I-130. Η διαδικασια για την εκδοση της δικης μου μεταναστευτικης βιζας θα καθυστερησει πολυ ακομα…κι εγω πρεπει να ταξιδεψω σε δυο μηνες μαζι με το παιδι…πως πρεπει ομως να ταξιδεψω…με esta?εφοσον εχω κανει αιτηση για μεταναστευτικη βιζα? Θα μπορω να τελειωσω τη διαδικασια αυτη στο εξωτερικο…λογω και του οτι εχω ανηλικο τεκνο η θα πρεπει να επιστρεψω στην Ελλαδα εως οτου ετοιμαστουν τα χαρτια μου στην Αμερικανικη πρεσβεια??

 • hose armando

  καλησπερα θελω να κανω μια ερωτηση σε φιλο μου εκανε ο πατερας του προσκληση σε αυτον γυναικα και παιδια το 2010,σημερα ο πατερας ειναι σε ασυλο και με ανια και αλτσχαιμερ το νοσοκομιο εγραψε χαρτι οτι πρεπει να ειναι με οικοια προσω0πα και θελουν να στειλουν την επιστολη στο κυβερνητη της πολιτειας υπαρχει περιπτωση να γινει πιο γρηγορα οι οικογενιακη επανενωση και να μεσολαβηση στην πρεσβεια στην αμερικανικη στην ελλαδα η δεν γινετε κατι και πρεπει να περιμενεις στην ουρα

 • Eleni Zeri

  Eleni z

 • Matina 34

  Καλημέρα.Ο σύζυγος βρίσκεται στην Αμερική και σε λίγες μέρες καταθέτει βίζα α1 .Εγώ με τα 2 ανήλικα παιδιά μου σε πόσο καιρό μπορώ
  να παω εκει?

 • Penny

  Καλησπερα. . Εχω κσι εω καποιες ερωτησειςε Ο αντρας μου γεννηθηκε στην αμερικη αλλααεφυγεαστα 6. Δεν μπορει να κανει τα παιδια μας. Ειμαστε παντρεμενοι απο το 2011 και εχουμε 2 παιδια 5.5 και 14μηνων.καναν προταση στον αντρα μου για δουλεια και ξεκιναμε διαδικασια για μεταναστευσης.μου ειπαν οτι πρεπει να κανουμε την i130 κσι την i 130A.ο αντρας μου ομως πρεπει να φυγει σε κανενα δυομηνες. Ποσο καιρο θα παρει για να μου βγαλουν τα χαρτια για να μπορεσω να φυγω και εγω με τα παιδια?? Επισης με τα δικαιολογητικα δεν μουμζητησαν οικονομικη κατασταση. Μας λενε περιπου 6μηνες καικαλλοι οτι αναλογα ποσο γρηγορα θαθπαμε εμεις τα χαρτια! Της επα βεβαια οτι αν παρειπ6μηνες το μεγαλο μου παιδι πρεπει να ξεκινησει σχολειο εκει και δεν βγαινουν οι μηνες. Η απαντηση της ειναι οτι θα προλαβει να παει. Υπαρχουν εξαιρεσειςεκαι το τρεχουν πιο γρηγορα? ?υπαρχει περιπτωση να μην μου δωσουν χαρτια για να παω? ΣημειωτεονΣοτιΣειμαι και καναδη υπηκοος.

  • Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν, αλλά οι διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις γίνονται γρήγορα. Στη χειρότερη περίπτωση θα χάσετε 1-2 μήνες σχολείου.

 • Μαρθα

  Ευχαριστώ πολύ για αυτά τα άρθρα που γράφεις σχετικά με την μετανάστευση στις ΗΠΑ, πολύ λίγες πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο συγκεκριμένα για τους Έλληνες. Θα ήθελα να ρωτήσω τι εννοείς όταν λες «Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)». Δηλαδή θα πρέπει να περιμένω 9+ χρόνια μέχρι να εξετασθεί η αίτηση μου??

 • Μαίρη Α.

  Σχετικώς με τις επίσημες μεταφράσεις πτυχίων, ξένων γλωσσών κλπ. απαιτείται η σχετική μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, με τα έγγραφα να φέρουν τη σφραγίδα της Χάγης (Apostille), προκειμένου να συνιστούν επίσημα έγγραφα (official transcripts, οπως αναφέρονται σε θέσεις εργασιών);

 • Dynamic Lending Club

  Γεια σας, Χρειάζεστε ένα δάνειο; χρειάζεστε ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης; Το Dynamic Lending Club θα σας βοηθήσει να πάρετε ένα γρήγορο δάνειο μετρητών για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων σας με επιτόκιο 2%.

  Προσφέρουμε όλα τα είδη των δανείων, είτε πρόκειται για ιατρικούς λογαριασμούς, σχολικά τέλη, προκαταβολές payday, επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο ή απροσδόκητα προβλήματα μετρητών e.t.c. Η υπηρεσία μας είναι γρήγορη, ασφαλής, αξιόπιστη και χωρίς πλέον χρόνο αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 – μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε

  Για ερωτήσεις / καταγγελίες / ερωτήσεις; Παρέχουμε υποστήριξη 24 ωρών στην παγκόσμια τάξη – Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην (dynamiclendingclub5050@gmail.com) και λάβετε μια απάντηση σε λίγα λεπτά.

  Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε το δάνειό σας.

  Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  Είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι να ακούσουμε από εσάς! Εάν έχετε οποιεσδήποτε αναφορές, ερωτήσεις ή ανησυχίες, στείλτε μας e-mail
  (dynamic_lendingclub5050@hotmail.com)
  (dynamiclendingclub5050@gmail.com)

  Θερμή αντιμετώπιση
  Πάτρικ Τζόνσον

 • Konstantina Palaiologou

  Καλησπέρα, έχω κάνει αίτηση για τη λοταρία του 2020, τώρα έχει βγει και η λοταρία για το 2021, μπορώ να κάνω αίτηση και σε αυτήν ή θα πρέπει πρώτα να περιμένω για τα αποτελέσματα του 2020;

 • Mr Fred Leonard

  Γεια σε όλους,

  Αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες και χρειάζεστε οικονομικό χέρι; Είστε σε χρέη έχει χαμηλή πίστωση; Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια για να μπορέσετε να πληρώσετε το χρέος σας και να ανταποκριθείτε στις προσωπικές σας απαιτήσεις; Συμβουλευτείτε την Επενδυτική Επένδυση της Ένωσης και θέστε μια τελική λύση στα οικονομικά σας προβλήματα. Δίνουμε δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο.

  Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα μέσω: unioncapitalinvestment.org@gmail.com
  και να είστε ένας από εκείνους που δίνουν μαρτυρίες για τα οφέλη τους από τις αξιόπιστες υπηρεσίες μας.

  Χαιρετισμοί,
  Επένδυση κεφαλαίου της Ένωσης
  Πνευματικά δικαιώματα @ 2019
  ;;;

 • Αθηνα Αθανασοπούλου

  Παιδιά ξέρω ότι το σάιτ είναι παλιό και ίσος να μην μου απάντησε αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι εγώ έχω έναν θείο που είναι Αυστραλία και είναι πολλά χρόνια εκεί γεννήθηκε κτλπ. Σκέφτομαι να πάω Αυστραλία μπορεί να μου κάνει προσκλήσει και να πάω και κάτι αλλά θέλω να μου πείτε τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνω όταν πάω εκεί αλλά και τό θέματα να τακτοποιήσω πριν πάω ? Ελπίζω να μου απαντήσετε