Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share

775 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

  1. Kalispera sas exw Kai egw ena thema Kai tha ithela Mia apantisi an gnwrizete parakalw.. Eimai edw Kai 2 mines stin ameriki klirothika stin lotaria exw parei tin prasini karta alla to provlima mou einai pws mporw na parw ton aravoniastiko mou edw Gia na mporesei na meinei monima ean uparxei kapoia lisi s auto.. Sas eyxaristw ek ton proteron

    • Γάμος. Στη συνέχεια αίτηση για πράσινη κάρτα για τον σύζυγο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Αλλά μέσα σε 2-6 μήνες από την κατάθεση της αίτησης είναι πιθανόν να λάβει προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας.

      • Gia na pantreutoume prepei na erthw stin ellada I mporoume na pantreutoume Kai edw an erthei me esta??

        • Καλύτερα στην Ελλάδα. Ακόμη καλυτερα όμως να συμβουλευτείτε δικηγόρο για τα μεταναστευτικά.

      • Πιο συγκεκριμένα – προσωρινή άδεια εργασίας/εισόδου λαμβάνει κάποιος που βρίσκεται στις ΗΠΑ και που έχει αίτηση για αλλαγή status που εκκρεμεί.. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλαγή status από το visa waiver με βάση γάμο με άτομο με πράσινη κάρτα – μόνο με γάμο με πολίτη ΗΠΑ. Ακόμα και αν ο αιτούμενος ήταν στις ΗΠΑ με βίζα, όπου μπορεί να γίνει αλλαγή status, η αίτηση δεν μπορεί να κατατεθεί αν οι ημερομηνίες στο visa bulletin δεν είναι current, το οποίο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και περισσότερο μετά την κατάθεση του immigrant petition.

  2. Καλησπέρα σας! Είμαι 20 χρονών και έχω επιλεγεί από το diversity visa lottery…
    Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν μπορώ να πάρω και τους γονείς μου μαζί μιας και είμαι κάτω των 21 χρονων?
    Σας ευχαριστώ πολύ!!

    • ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ Α’ ΒΑΘΜΟΥ ΠΙΣΤΥΕΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ…
      2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ…
      ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΡΩΘΕΙΣ Ή ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ;
      ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΛΗΡΩΘΗΚΑ.

  3. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα ιδιαίτερα κατατοπιστικά άρθρα σχετικά με τη μετανάστευση στις ΗΠΑ. Είμαι μέλλον μηχανικός (5ετους φοίτησης) και τελειώνω λίαν συντόμως το ΕΜΠ. Παρόλο που στον τομέα μου (ναυπηγική) δεν θα δυσκολευτώ να βρω εργασία στην Ελλάδα, σκέφτομαι εδώ και αρκετό καιρό την πιθανότητα μετανάστευσης στις ΗΠΑ, τόσο για μεταπτυχιακές σπουδές, όσο και για εργασία. Δεν εργάζομαι προς το παρόν (μηδενικό δηλωθέν εισόδημα), ούτε διαθέτω ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στο όνομά μου. Οι γονείς μου θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά, αλλά δεν θέλω να τους επιβαρύνω περαιτέρω. Επίσης, δεν έχω οικογένεια στις ΗΠΑ, εκτός από εναν μακρινό συγγενή στην Φλόριντα ο οποίος προτίθεται να με φιλοξενήσει για κάποιους μήνες. Η ερώτησή μου λοιπόν έχει τρία σκέλη:
    α) Αν με δεχτεί πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα σύναψης φοιτητικού δανείου, όπως γίνεται π.χ. στην Βρετανία? Αν όχι, η φοιτητική βίζα μου επιτρέπει να εργαστώ ώστε να καλύψω ένα μέρος τουλάχιστον των διδάκτρων και των εξόδων μου και πόσο εύκολο είναι γενικά αυτό?
    β) Αν επιλέξω να εργαστώ πρώτα, πιστεύετε οτι είναι πιο εύκολο να βρω εργοδότη που να μου εξασφαλίσει βίζα H1B λόγω 5τών προπτυχιακών σπουδών (στο εξωτερικό γενικώς αναγνωρίζεται ως M.Eng. λόγω μεγαλύτερου χρόνου) ή θα πρέπει να παρακολουθήσω πρώτα κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε αμερικανικό πανεπιστήμιο?
    γ) Η λοταρία είναι καλή επιλογή για την περίπτωσή μου ή θα αντιμετωπίσω πρόβλημα για κάποιο από τα παραπάνω στη συνέχεια, αν κληρωθώ? Διότι έχω διαβάσει σε ξένα blogs και ιστοσελίδες οτι με πράσινη κάρτα μέσω λοταρίας σε αντιμετωπίζουν κάπως υποτιμητικά όσον αφορά την εργασία και δύσκολα βρίσκεις κάτι με βάση τα προσόντα σου.

    • α) φοιτητικά δάνεια για αλλοδαπούς φοιτητές δύσκολα βρίσκεις. Είναι προτιμότερο να επιδιώξεις μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμιο που θα σου προσφέρει ένα teaching ή research assistantship: δηλαδή μια υποτροφία που θα καλύψει τα δίδακτρά σου και επιπλέον θα σου καταβάλει μηνιαίο μισθό σε αντάλλαγμα για διδακτική υπηρεσία. Άλλη δουλειά ως φοιτητής στις ΗΠΑ δύσκολα θα βρείς νομίμως.

      β) το πτυχίο σου δεν αναγνωρίζεται ως Masters στις ΗΠΑ– αυτά είναι γενικά μύθοι που κυκλοφορούν για τα Ελληνικά πολυτεχνεία. Με βασικό πτυχίο πολυτεχνείου δύσκολα θα βρεις εργοδότη που θα μπει στον κόπο να σου βγάλει H1B. Κι αν στην βγάλει, μετά με τη βίζα αυτή πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να εγγραφείς σε πανεπιστήμιο εκτός κι αν αποδείξεις πως τις μεταπτυχιακές σπουδές τις απαιτεί ως προϋπόθεση εργοδοσίας ο εργοδότης σου.

      γ) με τη λοταρία δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Αν κερδίσεις την κάρτα, δεν θα διαφέρεις σε τίποτα από άλλους μετανάστες. Ο εργοδότης δηλαδή δεν νοιάζεται για το πώς έφτασες στην πράσινη κάρτα, αρκεί να την έχεις.

      • Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση.

  4. καλησπερα λεωνιδα…θα ηθελα να ρωτησω και εγω καποια πραγματα(αν δε γινομαι κουραστικος)μιας και απ οτι βλεπω γνωριζεις πολλα.η αδερφη τησ μητερας μου η θεια μου δηλαδη εχει περιπου 40 χρονια αμερικη υπαρχει περιπτωση να μπορεσω να παω αν με καλεσει και βαλω και δικηγορο για τα χαρτια?και επισησ ειμαι 27 και δουλευω ωσ προισταμενος κρεοπωλειου σε μεγαλη αλυσιδα με 10 χρονια προυπηρεσια και διπλωμα πανω στην δουλεια μου…μ αυτη την ειδικοτητα μπορω να βγαλω εργασιακη visa?ελπιζω να μην σε κουρασα και να εχω μια απαντηση σου συντομα!ευχαριστω!

    • Καλησπέρα Λεωνίδα θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορούσες να μου απαντήσεις και να με βοηθήσεις με τα ζητήματα που προανέφερα γιατί δεν μπορω να βγάλω άκρη.ευχαριστώ.

    • Δυστυχώς η θεία δεν μπορεί να βοηθήσει επειδή δεν προβλέπεται μεταναστευτικό ευεργέτημα για τον συγκεκριμένο βαθμό συγγένειας.

      Άδεια εργασίας για τη συγκεκριμένη θέση δεν είμαι βεβαιος αν μπορείς να βγάλεις. Η άδεια εργασίας είναι καθαρά πρωτοβουλία και αρμοδιότητα του εργοδότη. Αν δεν σου βγάλουν άδεια εργασίας, κάθε προσφορά εργασίας είναι απλώς λόγια του αέρα.

  5. geia sas paidia na rotiso tin etisi gia tin lotaria pou tin kaneis? kai an einai efkolo na geini kai ti xreiazete????
    efxaristo ek ton proteron……

    • https://www.dvlottery.state.gov/

      Αυτο ειναι το επισημο κρατικο λινκ για την αιτηση η οποια ειναι δωρεαν. Τσεκαρε το καποια στιγμη τελος σεπτεμβρη, θα αναγειλλουν ακριβη ημερομηνια για την επομενη διεξαγωγη του λοταρι πο θα ξεκινησει αρχες οκτωβρη, Δυσκολο δεν ειναι απλως εχει πολλες ερωτησεις τις οποιες θα πρεπει να απαντησεις σωστα.

  6. Καλησπερα Λεωνιδα. Εχεις κανει καταπληκτικη δουλεια με πολλες χρησιμες πληροφοριες συνεχισε ετσι να βοηθας κοσμο. Εχω μια ερωτηση αν γνωριζεις, εχω επιλεγει για το λοταρι του 2015 και αναμενω να με καλεσουν για συνεντευξη απο τον οκτωβριο του ’14 και μετα.

    Επειδη ακουω πολλα και διαφορα και δεν ξερω τι να πιστεψω, υπαρχει περιπτωση να μην μου δωσουν βιζα επειδη εχω τελιωσει τεχνικη σχολη και οχι λυκειο ισαξιο του high school το οποιο ειναι απαραιτητο για την εκδοση της βιζας. Επισης στο επαγγελμα που εργαζομαι τα τελευταια χρονια, δεν μου κολλανε ενσημα και δεν φαινομαι οτι ειμαι απασχολουμενος.

    Ο εργοδοτης μου ομως μπορει να μου δωσει ενα χαρτι με τη σφραγιδα της εταιριας σαν συστατικη επιστολη. Αυτο αρκει για την πρεσβεια ή θα μου ζητησουν ενσημα σαν αποδειξη εργασιακης εμπειριας?
    Ευχαριστω πολυ.

    • Το πρόγραμμα της λοταρίας προαπαιτεί ή λυκειακή παιδεία ή τουλάχιστον 2 έτη εργασιακής εμπειρίας. Αν πληροίς ένα απο τα δυο προαπαιτούμενα δεν θα έχεις πρόβλημα.

      Ως γυμνασιακή παιδεία θεωρείται 12ετης εκπαίδευση (για τα Ελληνικά δεδομένα αυτό σημαίνει 6 χρόνια δημοτικό, 3 χρόνια γυμνάσιο, και 3 χρόνια λύκειο ή άλλη 3ετή μεταγυμνασιακή εκπαίδευση).

      Ως εργασιακή εμπειρία θεωρείται διετής απασχόληση μέσα στα τελευταία 5 έτη, σε επάγγελμα που απαιτεί διετή κατάρτιση ή ανήκει σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Τι δουλειά κάνεις στην Ελλάδα;

      • Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σου. Εισαι φοβερος. Γραφιστας ειμαι, αλλα δεν μου κολλανε ενσημα τα τελευταια χρονια για να επιδειξω στην πρεσβεια. Μονο συστατικη επιστολη μπορω να τους παω. Εχω τελιωσει γυμνασιο και τεχνικο λυκειο 3 χρονια στη ΣΕΛΕΤΕ και μετα 2 χρονια ΙΕΚ γραφιστικης. Απλα η τεχνικη σχολη που ρωτησα δεν μετραει σαν το κανονικο λυκειο οποτε ειναι σαν να εχω τελιωσει μονο το γυμνασιο για τις απαιτησεις του λοταρι, γιαυτο και εχω αγχωθει.

        Οταν λες 2ετη καταρτιση εννοεις 2 χρονια πρακτικης ασκησης?

        Απο την αλλη ομως εχω ακουσει διαφορα οτι δεν εχουν τοσο σημασια οι αυστηρες προδιαγραφες που βαζουν και εχουν παρει πολλοι βιζα χωρις τα απαιτουμενα χρονια εργασιας ή 12 χρονης φοιτησης.

        Ευχαριστω και παλι.

          • Σε ευχαριστω πολυ για το χρονο σου, μου εφυγε ενα μεγαλο αγχος μηπως δεν πληρω τις προδιαγραφες και τρεχω και πληρωνω αδικα τοσο καιρο. Συνεχισε την πολυ καλη δουλεια.

          • Μια τελευταια ερωτηση μονο Λεωνιδα αν και ειναι λιγο χαζη.
            Στη φορμα Online Immigrant Visa and Alien Registration Application (DS-260) που συμπληρωνουμε την εργασιακη μας εμπειρια και η οποια αποστελλεται στο κεντρο του Κεντακι για την εγκριση ή μη ραντεβου με τη πρεσβεια, στην ερωτηση

            “Does this job require at least 2 years of training or experience?”

            εγω πρεπει να βαλω “ναι” για το επαγγελμα μου? Γιατι στην αρχη ειχα βαλει “οχι”.

  7. Μια ακομα ερωτηση Λεωνιδα, εφοσον εχω συμπληρωσει την DS-260, θα περιμενω το κεντρο του Κεντακι να μου στειλει ημερομηνια για τη συνεντευξη στη πρεσβεια ή θα πρεπει να στειλω πρωτα στη πρεσβεια τη φορμα DS-2001 γιατι οπως γραφει πανω, “You will not be scheduled for an appointment until you return this form”. Απλα εχω μπερδευτει λιγο γιατι στις οδηγιες γραφουν οτι την ημερομηνια θα την ορισει το Κεντακι και δεν ξερω τι πρεπει να κανω αφου εχω συμπληρωσει τη 260.

    • Νομίζω πως πρώτα στέλνεις την 260 στο Κεντάκι. Όταν θα πάρεις έγκριση από εκεί, τότε θα στείλεις την 2001 στο προξενείο — αν και δεν αποκλείεται να μην χρειαστείς καν να υποβάλλεις την 2001. Θα σου δώσει οδηγίες το Κεντάκι.

      Διευκρίνησε όμως το εξης αν μπορείς: απόφοιτοι του τεχνικού λυκείου που τέλειωσες, μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να περάσουν ΤΕΙ ή ΑΕΙ;

      • Αα πολυ ωραια. Σευχαριστω γιατι ειχα αγχωθει πολυ. Κοιτα αν θυμαμαι καλα, επειδη εχω τελιωσει το 2001 το ΤΕΕ και παει καιρος, ειχα δοκιμασει να δωσω πανελληνιες αλλα τελικα δεν περασα. Θα ρωτησω ομως για σιγουρα το πρωι για να μαθω. Σε περιπτωση που δεν, τι γινεται δεν πληρω τις προυποθεσεις του λοταρι?

        Α βρηκα αυτο δεν ξερω αν σε βοηθαει.

        “Τα άλλα είδη λυκείων όπως Τεχνικά, Επαγγελματικά και λύκεια Εμπορικού
        Ναυτικού έδιναν γνώσεις σε πρακτικό επίπεδο και είχαν περισσότερο
        προσδιορισμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, σε αυτό το στάδιο
        εκπαίδευσης των μαθητών, σε σχέση με τα Γενικά. Οι μαθητές αυτών των
        λυκείων είχαν τρεις επιλογές στη Γ΄ τάξη.

        Πρώτον, να ακολουθήσουν κάποια
        δέσμη και να διαγωνιστούν μέσω των Γενικών Εξετάσεων με τους υπόλοιπους
        υποψήφιους, όμως για τα τμήματα μόνο των Τεχνικών Επαγγελματικών
        Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

        Δεύτερον, να διαγωνιστούν με τη βαθμολογία που
        συγκέντρωναν από το απολυτήριο και κάποια βασικά μαθήματα χωρίς
        πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά με κάποιο ποσοστό που τους αναλογούσε για
        την εισαγωγή τους σε ορισμένα ΤΕΙ. Τέλος, είχαν την επιλογή απλώς να
        πάρουν το απολυτήριο τους.”

        • Κοίτα, πιστεύω πως είσαι καλυμένος. Επειδή η λοτερία θέλει 12ετή εκπαίδευση ή επαγγελματική δραστηριότητα συγκεκριμένου επιπέδου. Ως graphic designer είσαι εντάξει αρκεί να σε παρουσιάσει έτσι ο εργοδότης. Αν τώρα οι απόφοιτοι του Λυκείου σου δικαιούνται να δώσουν πανελλήνιες, τότε είσαι καλυμένος και με την εκπαίδευση. Και χρειάζεσαι μια μόνο προϋπόθεση να καλύψεις όχι και τις δύο.

  8. Καλησπερα, δεν ξερω σε ποιον απευθυνμαι αλλα θα ηθελα μερικες πληροφριες για την εργασια στην αμερικη. να ενημερωσω οτι βρισκομαι ηδη στην αμερικη! παρακαλω απαντηστε μου για να σας δωσω το email μου αν ειναι

  9. Καλησπέρα Λεωνίδα! Η κοπέλα μου είναι Αμερικανός υπήκοος και πρόκειται να παντρευτούμε..Γνωρίζεις μήπως ποια ακριβώς δικαιολογητικά θα πρέπει να έχω όταν θα με καλέσουν για τη συνέντευξη για τη visa(Fiance Visa K1) στην πρεσβεία? Θα πρέπει αυτά τα δικαιολογητικά/πιστοποιητικά να είναι μεταφρασμένα από Ελληνικά σε Αγγλικά και αν ναι,τότε ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσω για να τα μεταφράσω?Σε ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω να μπορέσεις να με κατατοπίσεις γιατί αρχίζω να αισθάνομαι χαμένος…

  10. Καλησπέρα. Εάν λαβω προσκληση εργοδοτη μπορω να παρω μαζι και τα παιδια μου τα οποια είναι ανω των 18; Ερχονται και αυτά μαζι μου εφοσων εχω την επιμελεια τους ή χρειαζονται ξεχωριστα διαδικασιες για βίζα; Ευχαστω.

  11. Καλησπέρα. Μήπως μπορείτε να με πείτε τι πρέπει να συμπληρώσω στο
    Mailing Adress?
    8a.In Care Of? (Optional)
    8b.Address Line 1? Την διεύθυνση της οικίας μου?
    8c.Address Line 2? (Optional)
    8e.District/County/Province/State?

  12. Γεια σας. Ηθελα να ρωτησω εάν γνωρίζετε. Τωρα είμαι 44 ετων. Αλλα ειχα δουλεψει N. York πριν 23 χρονια για ένα μικρο χρονικο διαστημα. Μετα για προσωπικούς λογους επεστρεψα Ελλαδα. Υπαρχει πιθανοτητα να είναι ενεργη η πρασινη καρτα μετα από τοσα χρονια και να εχω τη δυνατοτητα να φυγω για μονιμα πλεον; Ξερω ότι μπορει να το ψαξει και καποιος δικηγόρος αλλα ξερω επισης ότι χρεωνουν πολλα για τέτοιες εργασιες. Ευχαριστω.

    • Οι πράσινες κάρτες πρέπει να ανανεώνονται κάθε 10 χρόνια νομίζω — τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως η κάρτα σου δυστυχώς έχει λήξει. Θα πρέπει να ξεκινήσεις διαδικασίες πάλι από την αρχή.

      • Γενικά, η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στην κάρτα δεν σημαίνει και λήξη της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ. Την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου μπορεί να την χάσεις πολύ πριν λήξει η κάρτα – ή να την διατηρήσεις ακόμα και αν δεν ανανεώσεις την κάρτα που έχει λήξει. Εξάλλου, οι παλιές κάρτες δεν είχαν ημερομηνία λήξης και η ανανέωση τους δεν είναι απαραίτητη. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν έχεις απωλέσει ή όχι την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου, και αυτό εξαρτάται από τα δεδομένα. Οι αποφάσεις Kane (http://www.justice.gov/eoir/vll/intdec/vol15/2371.pdf) και Huang (http://www.justice.gov/eoir/vll/intdec/vol19/3079.pdf) του Board of Immigration Appeals είναι ενδεικτικές για τα δεδομένα που εξετάζονται, και είναι η “βίβλος” για αυτά τα ζητήματα.

      • Ευχαριστώ για την απαντηση. Μαλλον δυσκολα τα βλεπω τα πραγματα. Μπορειτε να μου πειτε εαν ισχυει τελικα η πρασινη καρτα μου τα παιδια μου με ακολουθουν η χρειαζεται αλλη διαδικασια γι αυτα;

  13. Καλημερα. Τελικα θα ειμαι απο τους τελευταιους που θα πανε για ραντεβου γυρω στον αυγουστο του ’15, κρινοντας απο τον αργο ρυθμο που αλλαζουν οι rank numbers καθε μηνα.
    Μηπως γνωριζεις ποτε πρεπει να υποβαλλουμε τη φορμα I-864?
    Πρεπει να περιμενω να μου δωσουν την ακριβη ημερομηνια της συνεντευξης στη πρεσβεια ή μπορω αρκετα πιο νωρις?
    Ευχαριστω

    • Γιατι να αποκλειστεις απο την λοταρι?

      • Λογω λαθος επιλογης στο πεδιο της χωρας επιλεξιμοτητας. Αντι να βαλω χωρα γεννησης εβαλα χωρα διαμονης. Οι ερωτησεις ειναι πολυ αυστηρες στο λοταρι και δεν επιδεχονται κανενα περιθωριο λαθους. Ουτε θα σου δωσουν δευτερη ευκαιρια δυστηχως.

        • Ααα μαλιστα, αλλα του χρονου μπορω να ξαναδηλωσω?Αν δεν με επιλεξουν φετος

          • Μπορεις να με βοηθησεις να συμπήρωσω την αιτηση?

          • Δεν μπορει κανενας να σε βοηθησει αν δεν ειναι καποιος που γνωριζεις καλα και να ειστε μαζι να συμπληρωσετε την αιτηση. Μπορεις και μονος σου υπαρχουν οδηγιες στο σαιτ και στο ιντερνετ.

    • Ψαξτο λιγο, δεν ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω ουτε η αδερφη σου μπορει να φερει τη μανα σου, ουτε η μανα εσενα αν εισαι ενηλικος.

      • Ελα λαθος, η μητερα σου θα παρει πρασινη καρτα σχετικα ευκολα. Εσενα ειναι δυσκολο να καλεσουν. Εκτος αν αλλαξει κατι με το νομο ομπαμα.

  14. Καλημερα, ειμαι 19 χρονον και σκεφτομαι να δοκιμασω την τιχη μου στην αμερικη ως ηθοποιος, Δεν εχω σπουδασει κατι ακομη, μπορω να παω εκει ως φοιτητης και να βρω δουλεια παραληλα? σας παρακαλω μια απαντηση για να ξερω τι γινετε 😉

    αα και κατι ακομη, αν κλιροθω για free visa, αλλα τελικα δεν την θελω, εχω επιπτοσεις?

  15. Δηλαδη αν δες δουλευεις ή σπουδαζεις,δεν γινεται ετσι?

  16. Είμαι 19 χρονών με Αλβανική υπηκοότητα, και ζω στην Ελλάδα τα τελευταία 19 χρόνια (Από 8 μηνών) με την τυπική “Άδεια Διαμονής” την οποία μόλις ανανέωσα για 5 ακόμη χρόνια, και έχω μόνον απολυτήριο από την Γ’ Γυμνασίου.

    Ασχολούμαι επαγγελματικά με την μουσική ως συνθέτης και στιχουργός, και έχω 3ετές συμβόλαιο σε πολύ γνωστή
    Ελληνική Εταιρία το οποίο υπέγραψα μόλις πριν 2 μήνες.
    Ενδιαφέρομαι από τα 12 μου χρόνια να μετακομίσω μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω τους είδους της μουσικής με την οποία ασχολούμαι και έχω ψάξει γενικά το συγκεκριμένο θέμα και καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο, ήθελα όμως να ρωτήσω:

    Πέρα από Γάμο με Αμερικανίδα υπήκοο , Εργοδοτική Πρόσκληση, Συγγενική Πρόσκληση, και Lottery.
    Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορώ να πάω ως Καλλιτέχνης χωρίς να χρειαστεί πρόσκληση?
    Επίσης, θα μπορούσα να φοιτήσω σε κάποιο Community College με τον βαθμό του απολυτηρίου που έχω?

    Γενικά ποιες λύσεις υπάρχουν ώστε να καταφέρω να βγάλω μεταναστευτική βίζα σε περίπτωση που μου διαφεύγει κάτι?

    Ευχαριστώ.

    • Αν διακριθείς ως μουσικός μπορείς να αποκτήσεις να έρθεις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα. Θα πρέπει δηλαδή να καταξιωθείς με διακρίσεις σε διεθνείς οργανισμούς, βραβεία, δισκογραφία κτλ.

      Για να φοιτήσεις σε Community College θα πρέπει να έχεις τελειώσει Λύκειο. Παραπάνω γράφει ςπως έχεις απολυτήριο Γ’ Γυμνασίου, και συνεπώς δεν μπορείς να γίνεις δεκτός σε Community College.

      • Συνήθως για τους καλλιτέχνες χρησιμοποιείται σε πρώτο στάδιο η Ο-1Β βίζα, που απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο διάκρισης από την πράσινη κάρτα.

  17. Καλησπέρα σας!
    Σε αναζήτηση μου στο intertnet βρήκα το blog σας ..διάβασα τα σχόλια σας ένα ενα και ομολογώ πονοκεφάλιασα ! Εάν θα θέλατε να μου απαντήσετε και σε εμένα !
    Σκέφτομαι να πάω και εγω …που αλλού ..Αμερική !
    Έχω τελειώσει Τει νοσηλευτικής και σύντομα και την ιατρική ! Σκέφτομαι λοιπόν να έρθω Αμερική για ειδικότητα και συγκεκριμένα θέλω στην Φλώριδα ! Έχω συγγενείς και μάλιστα πολλους αλλα στην Καλιφόρνια ! Μπορώ κάπως να επωφεληθώ απο αυτό ? δεν είναι πρωτου βαθμου συγγενεις ! Αλλα απο την άλλη δεν θα ήθελα να τους έχω και την υποχρέωση, θα ήθελα μονη μου ότι καταφέρω !
    τελειώνω την ιατρικη το 2017 ..το ψάχνω απο τώρα για να μην χάσω χρόνο τοτε !
    οποιαδήποτε πληροφορία σας θα ρείξει φως στα μαύρα μεσάνυχτα που εχω !
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !

    • Έχω την εντύπωση πως ευκολότερα θα σταδιοδρομήσεις ως νοσηλεύτρια στις ΗΠΑ παρά ως ιατρός. Για να κάνεις ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ θα πρέπει να περάσεις τις εξετάσεις ιατρικής άδειας εδώ. Αυτές προαπαιτούν συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Έτσι θα πρέπει πρώτα να πάρεις κάποια συμπληρωματικά μαθήματα πρώτα.

      Θα πρότεινα πάντως να τελειώσεις την Ιατρική διότι ο συνδυασμός πτυχίων νοσηλευτικής/ιατρικης είναι πολύ καλός όσον αφορά σταδιοδρομία, ακόμη και στην Ελλάδα. Επιπλέον θα πρότεινα να κοιτάξεις και την πιθανότητα σταδιοδρομίας εντός ΕΕ. Πιστεύω ότι έχεις πολύ καλο συνδυασμό πτυχίων και θα τραβήξεις το ενδιαφέρον αρκετών νοσοκομείων — κυριως πανεπιστημιακών.

      Τέλος, για ΗΠΑ: 18 μήνες πριν την αποφοίτησή σου έλα σε επαφή με 3-4 προγράμματα στα οποία θα ήθελες να γίνεις δεκτή για να δεις τι διαδιακασίες απαιτούν. Μια γενικη περιγραφή της πορείας που θα πρέπει να ακολουθήσεις, βρίσκεται στον εξής σύνδεσμο: Four key steps to begin practicing medicine in the U.S.

      • Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας!
        Δεν θέλω ΕΕ , μόνο βόρεια Ευρώπη έχει καλές αποδοχές αλλα.. δεν θα αντέξω στα κρύα !

        προτιμώ ήλιο και θάλασσα στην Florida 😉
        Σχετικά με την Visa ? γίνομαι δεκτή απο κάποιο νοσοκομειο και μετα τι είδος visa να χρειάζομαι εργασίας ή φοιηιτική , μήπως γνωρίζεται ?! ή μήπως να έπερνα και εγώ, μερος στην Visa Lottery?

        • Ως γιατρός στη Florida θα βλέπεις τις παραλίες με το τηλεσκόπιο. Περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα έχεις στη Β. Ευρώπη απ ότι στη Florida. Κι αν έχεις ανάγκη από λίγο κουλτούρα, στη Florida δεν θα βρεις πολλά πράγματα. Αυτά όμως είναι ατομικές επιλογές.

          Όσον αφορά το μεταναστευτικό: από τη στιγμή που θα γίνεις δεκτή σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα ειδικότητας, το σχολείο θα σου χορηγήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να βγάλεις βιζα. Δεν είμαι βέβαιος αν θα πρόκειται για φοιτητική βίζα ή για άδεια εργασίας. Πάντως θα είναι μια καλή αρχή. Έχω την εντύπωση θα θα πάρεις άδεια εργασίας ή μια βιζα με λιγότερους εργασιακούς περιορισμούς από την φοιτητική F1.

          Στο μεταξύ δεν χάνεις και τίποτα να ρίξεις το όνομά σου στην κληρωτίδα για μια πράσινη κάρτα.

          • Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καλή συνέχεια !

            Θα περιμένουμε με ανυπομονησία και άλλα άρθρα σας για την Αμερική !

          • Υπαρχουν ιατρικα φόρουμ και ελληνικα και το webmd. Βασικα πρεπει να κατσεις να διαβασεις περιπου… μιση ιατρικη μονη σου για το usmle. Νομιζω θα πρεπεις να εχεις και ειδικοτητα αλλιως αμερικη σαν ξενη πληρωνεις για ειδικοτητα. Δες ευρωπη οπως σου λεει και ο ειδικος! , ιδια λεφτα θα παιρνεις και αμερικη εκτος αν εισαι τοπ καρδιολογος, δερματολογος , γυναικολογος.. και florida δεν ειναι μονο το miami beach. Τουσ ξενουσ τουσ παιρνουν κατι νοσοκομεια σε κωμοπολεις που μονο κουνοπια εχει…

  18. Γεια σας. Καταρχην συγχαρητηρια για τη συγκεντρωση ολων αυτων των στοιχειων. Ειναι πολυ κατατοπιστικα. Θα ηθελα να μαθω ποτε γινεται η επομενη κληρωση, τι χαρτια χρειαζονται, που πρεπει να τα καταθεσω, ποσο διαστημα μεσολαβει απο την εναρξη της διαδικασιας εως οτου γινει η κληρωση και εφοσον ειμαι ενας απο τους τυχερους, μετα απο ποσο χρονικο διαστημα μπορω να παω στις ΗΠΑ ; Θα ηθελα να σας παρακαλεσω αν γινεται να μου απαντησετε σχετικα συντομα γιατι δινω πανελλαδικες, καπου θα περασω και η κατασταση θα γινει περιπλοκη. Δινω και για στρατο, αν περασω και αν λεμε τωρα κληρωθω δε θα μπορω να παω για καποια χρονια. Συν οτι θελουν χρονο ολα αυτα τα εγγραφα και εγω διαβαζω. Ευχαριστω.

    • Min trelenesai apo tora. Oi 8eseis gia ellines einai poly liges. 20-30 to poly giati eimaste ligoi kai yparxoyn polloi ellines idi stis i.p.a. Kapoioi poy grafoyn oti kerdisan isos einai apo alvania pou pairnoun ekatontades green card. an klirotheis 8a vreis tin akri!

      • Η πιθανότητα επιλογής είναι η ίδια για όλες τις χώρες τις Ευρώπης που μπορούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση. (Με μια εξαίρεση – καμία χώρα δεν μπορεί να πάρει πάνω από 7% των θέσεων). Συνεπώς η πιθανότητα επιλογής για τους αλβανούς δεν είναι υψηλότερη από ότι για τους έλληνες. Απλά ο αριθμός των αλβανών που κάνουν αίτηση είναι πολύ μεγαλύτερος.

    • μετα απο ελεγχο για το 2016 θα γινουν οι αιτησεις October 1, 2015, and closes on November 3 τωρα οπως κτλβαινεις εχουν κλεισει οι αιτησεις για το 2015 οποτε υπομονη κ εγω θελω να κανω αιτηση!

      • κατι ακομα δε θελει καποια προπαρασκευαστικη διαδικασια πριν απο την 1η Οκτωβριου 2015 ετσι ?

  19. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεία, πολύ βοηθητικό site.
    Θα ήθελα να ρωτήσω, α) έστω πως δοκιμάζω να κλείσω ραντεβού για βίζα την Χ μέρα, πόσο καιρό μετά με προγραμματίσουν? μπορεί να κάνει και μήνες η συνήθως βρίσκεις σε εβδομάδες? β) Κατάλαβα σωστά η όχι : από τη στιγμή που πας στο ραντεβού, το διαβατήριο σου με τη βίζα φτάνει στα χέρια σου μετά από 5-7 μέρες? γ) για να είναι κανείς σίγουρος, πόσο καιρό πριν θα ήταν καλό να ξεκινήσει την διαδικασία (πρώτα με την ηλεκτρονική αίτηση εννοώ) Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  20. Γεια σας να σας συγχαρω για τις πληροφοριες ηταν πολυ χρησιμες ηθελα κ εγω με τη σειρα μου να ρωτησω…. εχω ενα πτυχιο απο ελληνικο τει το οποιο βεβαια εχει αλλαξει πλεον κατευθυνση και ονομασια, δεν μπορεσα να εργαστω ποτε πανω στο αντικειμενο μου λογο κρισης! τελειωσα βιολογικη γεωργια… πολυ ενδιαφερον αλλα δεν επιασε. Ηθελα να εργαστω στην αμερικη αλλα ειναι αδυνατον να βρω σπονσορα με δουλεια υπαρχει καποιος τροπος να βρω? θελω παρα πολυ να εργαστω (παροτι παταω τα 30) και εχω εξαντλησει τις επιλογες μου στην ελλαδα η μετοικηση ειναι μονοδρομος αλλα δε μπορω να βρω το σωστο δρομο! Οποιαδηποτε πληροφορια θα ηταν πανακεια καθωτι δεν εχω ουτε συγγενεις παρα μονο ελαχιστους γνωστους στις ΗΠΑ

    • Βαλεντίνα τα πράγματα με πτυχίο ΤΕΙ ειναι δυσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια. Έχεις δημιουργήσει επαγγελματικό profile στο LinkedIn; Αν όχι, θα πρότεινα το έφτιαχνες και στη συνέχεια να ξεκινούσες την αναζήτησή σου από τις θέσεις που δημοσιεύονται εκεί.

      • εχω ηδη προφιλ στο σαιτ αυτο θα το κοιταξω ευχαριστω πολυ!

      • και κατι ακομα μπορω να συνεχισω τις σπουδες μου εκει?? με το πτυχιο που εχω ηδη και να εργαστω μετα? θα πρεπει λογικα να κανω αιτησεις σε πανεπιστημια και αν με δεχθουν να παω γιατι οι (καλοι) συγγενεις μου δεν μου κανουν προσκληση… ειναι δυσκολο να δεχθει πανεπιστημιο ατομο απο ελλαδα? ο μεσος ορος μου δεν ειναι μεγαλος 6,67….

        • Οι συγγενείς δεν μπορούν να σου κάνουν πρόσκληση. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.

          Θα βρεις πανεπιστήμιο που να σε δεχτεί.

  21. Καλησπερα και συγχαρητηρια και απο μενα για ολες τις πληροφοριες που παρεχετε. Σε λιγο καιρο με το καλο θα εχω το πτυχιο μου της νομικης και σκεφτομαι εντονα το να παω καποια στιγμη Αμερικη, ισως και για μονιμα. Το θεμα που με προβληματιζει ειναι πως στις ΗΠΑ εχουν εντελως διαφορετικο δικαιο απο το ελληνικο. Θα ηθελα λοιπον να ρωτησω, αν γνωριζετε, αν υπαρχουν προοπτικες εργασιας εκει για εναν Ελληνα δικηγορο ισως και για κατι πιο γενικο οπως πχ το διεθνες δικαιο, αν χρειαζονται καποιου ειδους εξετασεις για να μαθεις το εκει δικαιο, και γενικως αν ειναι καθολου πιθανο να ενδιαφερθει καποιος εργοδοτης και να μπορεσω καποτε να εργαστω εκει, διοτι απ ο,τι εχω καταλαβει ειναι απο τα πιο δυσκολα επαγγελματα σχετικα με τη μεταναστευση σε αλλη χωρα και δη στην Αμερικη. Οποιαδηποτε πληροφορια θα μου ειναι χρησιμη! Ευχαριστω εκ των προτερων!

    • Για να εργαστείς ως δικηγόρος στις ΗΠΑ πρέπει να περάσεις το bar exam στην πολιτεία (ή στις πολιτείες) που θέλεις να δουλέψεις. Για να δώσεις το bar exam θα πρέπει να έχεις αποφοιτήσει από νομική σχολή που αναγνωρίζεται από την American Bar Association. Οι νομικές σχολές στις ΗΠΑ είναι μεταπτυχιακές (δηλαδή δεν πας κατευθείαν από το λύκειο, αλλά αφού τελειώσεις έναν 4ετή κυκλο προπτυχιακών σπουδών).

      Έτσι με πτυχίο από την Ελλάδα δεν θα μπορέσεις να γίνεις δεκτός ως δικηγόρος στις ΗΠΑ. Υπάρχουν όμως αρκετές εταιρείες που αναζητούν νομομαθή άτομα για να εργαστούν σε ειδικές θέσεις που δεν απαιτούν δικηγορική ιδιότητα. Νομίζω μια καλή αναζήτηση στο LinkedIn ίσως σου δώσει παραδείγματα για τέτοιες θέσεις.

      Αν θέλεις να εργαστείς ως δικηγόρος στις ΗΠΑ θα πρέπει να ολοκληρώσεις 3ετή κύκλο σπουδών σε αναγνωρισμένη νομική σχολή, και στη συνέχεια να δώσεις το bar exam. Οι σχολές αυτές χρεώνουν υψηλά δίδακτρα.

      • Καταλαβα..Ουτως η αλλως τελευταια σκεφτομαι να ασχοληθω με τα ανθρωπινα δικαιωματα που απ’οσο γνωριζω δεν χρειαζεται απαραιτητα η δικηγορικη ιδιοτητα, οποτε ελπιζω να βρεθει καποια θεση η για αρχη ενα μεταπτυχιακο με λογικα διδακτρα.. Ευχαριστω πολυ και παλι για την απαντηση!

  22. Καλησπερα!συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια στο μπλογκ.ειμαι φοιτητης και σε 2-3 χρονια τελειωνω τη σχολη μου(Μαθηματικο) και σκεφτομαι σοβαρα να φυγω για αμερικη ειτε για μεταπτυχιακο ειτε για εργασια.εχω καποιους μακρινους συγγενεις εκει αλλα δεν μπορουν να βοηθησουν ιδιατερα.εχω ελπιδες για υποτροφια?ή τουλαχιστον για βιζα και μεταπτυχιακο επι πληρωμη και παραλληλα καποιου ειδους εργασια?

    • Εξαρτάταια από τις επιδόσεις σου στο πανεπιστήμιο. Αν τελειώσεις με 8,5 και πάνω, και έχεις κανα δυο καλές εργασίες (πχ ανακοινώσεις σε συνέδριο της ΕΜΕ ή ακόμη και ευρωπαϊκά συνέδρια), και έχεις κάνει δουλειά με 3-4 καθηγητές από κοντά, και καλές συστατικές θα πάρεις και υποτροφία θα βρεις και θα αμοίβεσαι ως μεταπτυχιακός φοιτητής.

  23. Η συμμετοχή είναι δωρεάν;
    Μου βγάζει να πληρώσω ως 449 δολάρια…
    έκανα κάτι λάθος;

  24. Θα ηθελα να ρωτησω αν εγω παντρευτω αμερικανο υπηκοο ο γάμος πρέπει να γίνει αμερική η ελλάδα?

    και αν παντρευτώ τέλος πάντων σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχω προσωρινά νόμιμα χαρτιά

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…¨)¨)

  25. Καλησπέρα, θα ήθελα να πάω στην Αμερική για μόνιμη εργασία. Πώς θα μπορούσα να το πετύχω αυτό και τί χρειάζεται να κάνω ? Πρέπει κάποιος να με προσκαλέσει ή μπορώ να πάω αρχικά σαν τουρίστας και έπειτα να βγάλω πράσινη κάρτα ? κάθε πληροφορία θα ήταν μεγάλη βοήθεια.Ευχαριστώ!

    • Το άρθρο παραπάνω περιγράφει τις τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση Ελλήνων στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

      • Ευχαριστώ πολυ για τον χρονο σου.,,θα ηθελα να μαθω ομως μηπωσ δν χρειαζεται να με καλεσει καποιος και μπορω να παω ετσι.?

  26. γεια σας.σας εχω γραψει εδω και καποιο καιρο και δεν μου εχετε απαντησει,επομενως σας ξαναγραφω γιατι πραγματικα χρειαζομαι βοηθεια.εδω και 35 χρονια δουλευω ως μεταφραστης,ξερω απταιστα την αγγλικη γλωσσα,σαν τα ελληνικα αν οχι καλυτερη.εχω παει απειρες φορες αμερικη για δουλεια και εχω τουριστη βιζα για δουλεια που ληγει σε 3 περιπου χρονια.αυτο που με απασχολει τωρα ειναι το θεμα της μεταναστευσης στης ηνωμενες πολιτειες..ξερετε κανενα σαιτ με εταιριες που προσλαμβανουν μεταναστες για να αρχισω να ψαχνω?προλαβαινω να υποβαλλω την αιτηση μου για φετος?θα προτιμουσα να παω στην καλιφορνια,δεν ξερω αν εχω καποια πιθανοτητα.θα με βοηθουσατε πολυ αν απαντουσατε στις ερωτησεις μου,πραγματικα,σας παρακαλω.σας ευχαριστω πολυ.

    • Δυστυχώς με ρωτάτε πράγματα εκτός αντικειμένου και δεν μπορώ να βοηθήσω. Αν υπάρχουν sites με θέσεις εργασίας στο αντικείμενό σας θα πρέπει να το γνωρίζετε εσείς — ή να είστε σε θέση να το αναζητήσετε. Τα μεγάλα εργοδοτικά sites στις ΗΠΑ είναι το LinkedIn και το CareerBuilder. Προσωπικά δεν έχω ακούσει για περιπτώσεις μεταφραστών που διεκδίκησαν άδεια εργασίας τύπου H1B στις ΗΠΑ.

      • σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας..δηλαδή δεν υπάρχει κάποια πιθανότητα να βρώ κάποιον εργοδότη που να ενδιαφέρεται?και κάτι ακόμα..έχω και ένα πτυχίο αγγλικής λογοτεχνίας και ένα αγγλικής διδασκάλιας..υπάρχει περίπτωση να με καλέσει κάποιος εργοδότης για μια δουλεια που αφορουν αυτά τα πτυχία ή ειναι απίθανο?σας ευχαριστω πάρα πολυ

  27. Καλησπερα
    Οπως ολοι που γραφουν εδω θελουν να πανε στην Αμερικη ετσι και εγω.
    Ειμαι 30 εχω τελειωσει το Λυκειο…. μετα πηγα ΙΕΚ Marketing εκανα τα 2 χρονια εκπαιδευσης και στην πιστοποιηση για το πτυχιο κοπηκα αρα ειμαι μονο τελειοφοιτος.
    Πριν το τελος τις σχολης εκανα μια δικια μου δουλεια που εχει σχεση με marketing αντιπροσωπος ενδυματων….αλλα λογω κρισης την κραταω με το ζορι 4 χρονια

    1.Μπορω να εργαστω στην Αμερικη ετσι οπως σας τα ανεφερα
    2.η θα πρεπει να παρω πρωτα το πτυχιο;;;
    3.Με το πτυχιο ΙΕΚ εχω ελπιδες;;;

    Ευχαριστω

  28. Καλημέρα,
    συγχαρητήρια για το blog σου,πολύ χρήσιμο.
    Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες αν μπορείς να με βοηθήσεις.Έπιλέχθηκα στο DV Lottery Program 2015 και έχω συνέντευξη τον Απρίλιο.Δεν μου ζητήθηκε πουθενά η DS-2001 from,θα πρέπει να την καταθέσω?Τα έξοδα της συνέντευξης πρέπει να τα πληρώσω πριν ή εξοφλούνται στην πρεσβεία την ημέρα της συνέντευξης?Το ποινικό μητρώο για δικαστική χρήση μου είπαν πως θα το στείλουν απευθείας στην Αμερικανική πρεσβεία.Πως μπορώ να ξέρω οτι το παρέλαβαν?
    Σ’ευχαριστώ πολύ.
    Ανδρέας Τ.

  29. καλησπερα, ειμαι κατοχος βιζας R B1/B2 ισχυει για 10 χρονια αλλα ληγει το 2016 μπορω να την ανανεωσω? ο πατερας μου εζησε 15 χρονια αμερικη αλλα δεν πηρε την υπηκοτητα και η πρασινη καρτα εχει μαλλον ληξει εχει να παει 36 χρονια, εχω δικαιωμα αποκτησης πρασινης καρτας απο την γιαγια μου η τον θειο μου (αδερφος του πατερα μου) που ζουνε μονιμα στις ΗΠΑ? ο παπους μου ητανε και αυτος αμερικανος πολιτης ειχε γενηθει κιολας στις ΗΠΑ

    • Φαντάζομαι πως μπορείς να ανανεώσεις την βίζα αλλά δεν αποκλείεται να σε παραπέμψουν πρώτα στην ηλεκτρονική άδεια εισόδου. Απο τους συγγενείς που περιγράφεις, δυστυχώς δεν κατοχυρώνεις δικαίωμα πράσινης κάρτας.

  30. Giasas kai apo mena. thelw na rotisw kai egw… tou patera mou tou efere prosklisi enas filos tou apo ameriki gia na paei diakopes ekei, se sxesh me tin asfaleia, stegh, xrhmata klp tou ta eksasfalizei ekeinos ola, diathetei gia logariasmo tou patera mou 50.000 $ gia ta eksoda tou gia oso kero katsei ekei, kai genikos anaferei oli tou tin periousia sto xarti…tora gia na tou dosoun tin viza B2 ti xriazete na exei o pateras mou ektos apo tin adeia paramonis kai to xarti pou tou exei stilei o filos tou? xriazete na exei kai logariasmo stin trapeza? ean nai xriazete kapio sigekrimeno poso? euxaristw ek ton proteron 🙂

  31. Γεια σας. Ηθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται για τουριστικη Βίζα. Με ποιες προυποθέσεις την παιρνεις και ποσο στοιχιζει ολη η διαδικασια στο περιπου; Πως εξασφαλιζουν ότι δεν θα φυγω παρανομα με την τουριστικη βιζα; (δεν εχω τετοιο σκοπο προσωπικα εγω αλλα ακουω από γνωστους μου ότι το σκέφτονται και ετσι αν δε βρουν ακρη με νομιμο τροπο)

    • Η τουριστική βίζα έχει καταργηθεί για την Ελλάδα και χρειάζεται πλέον μια απλή άδεια εισόδου που την αποκτάς μέσω διαδικτύου. Κοστίζει γύρω στα $15-$20 και σου επιτρέπει να παραμείνεις στις ΗΠΑ μέχρι 90 μέρες σε κάθε ταξίδι. Αν σκοπεύεις να παραμείνεις για περισσότερο διάστημα ως επισκέπτης (αλλά μέχρι 6 μήνες), θα πρέπει να βγάζεις τουριστική βίζα που θα σου κοστίσει γύρω στα $160.

      Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες να φύγεις παράνομα με την τουριστική βίζα. Απο πού να φύγεις και πού να πας;

      • Καλησπέρα. Μαλλον δεν καταλάβατε καλα. Εγω πουθενα δεν θα παω παρανομα. Απλα εχω ακουσει από δικους μου ανθρώπους που θελουν να πανε Αμερική μονιμα και επειδή δεν βρισκουν τροπο λενε ότι θα το δοκιμασουν με τουριστικη βιζα και θα μεινουν εκει μετα ψάχνοντας παρανομη εργασια και με τα χρονια θα το κυνηγησουν να γινουν νομιμοι και μονιμοι. Δεν ξερω ποσο εφικτο είναι αυτό ή απλα το λενε από απελπησια.

  32. καλησπερα ο αντρας μου ειναι υπηκοος αμερικης και θελουμε να παμε για σουλεια στην αμερικη εχουμε ενα παιδακι 4 χρονων θελω να μαθω ειναι καλα εκει θα βρουμε δουλεια εχουμε συγγενεις εκει πες μου και εσυ τι γνωμη σου
    ευχαριστω

      • καλησπερα κανουμε τα χαρτια για αμερκη εχοντας ακομα ενα παιδακι.οι πρασινες βιχες ποσο καιρο κανουν να βγουν

  33. Καλησπέρα, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη , το 1975 σε ηλικία 3 μηνών η οικογένειά μου μετανάστευσε στην Αμερική μετά από πρόσκληση συγγενών, παραμείναμε εκει 10 χρόνια με πράσινη κάρτα. Πήγα σχολείο μέχρι Γ δημοτικού.Το 1985 επιστρέψαμε.Ρωτώ λοιπόν αν μπορώ να επιστρέψω Αμερική . Είμαι παντρεμένη και έχω ενα παιδί 10 ετών και με ενδιαφέρει να μάθω αν γίνεται να πάμε οικογενειακώς νόμιμα.

    • Το πιθανότερο είναι πως ακόμη κι αν απέκτησες πράσινη κάρτα την περίοδο 1975-1985, η ιδιότητά σου ως μονίμου κατοίκου ΗΠΑ έχει λήξει. Και συνεπώς δεν μπορεις να μεταναστεύσεις νομίμως στις ΗΠΑ, ούτε και να προσφέρεις μεταναστευτική κάλυψη στην οικογένειά σου, δυστυχώς.

  34. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΟΗΤΟΙ,ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΩ.ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ Η ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣ ΕΞ
    ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ…..ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΙΩΘΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ……….

  35. καλησπερα, ενδιαφερομαι να παω αμερικη για εργασια δεν εχω συγγενεις 1 βαθμου εχω ομως ξαδαρφια με αμερικανικη υπηκοοτητα και εναν γνοστω που εχει επιχιριση τι πρεπει ακριβως να κανο ποια ειναι ολλη ι διαδικασια, και αν γυνεται στην περιπτοση μου να παω αμερικη. ευχαριστω

  36. Καλησπερα σας…πολλα συγχαρητηρια στην δουλεια που κανετε και μας βοηθατε με καθε απορια που εχουμε..
    Ειχα κανει αιτηση γι το DVLOTTERY 2016 και με εγκριναν και ειμαι υποψηφιος να παρω πρασινη καρτα..μηπως γνωριζεται ποιες ειναι οι επομενες κινησεις μου ωστε μην κανω τιππτα λαθος και χασω αυτην την ευκαιρια;;

  37. kalispera tha itela na sas rotiso ean xerete kapies plirorofories .o papous mou itan patremenos stin ellada efige metanastis stin ameriki toulaxiston 20 xronia eixe ergasti iokodomos apo to 1953 eos to 1970 .eixes gini amerikanos politis eixe prasini karta …eixe stin douliatou ton giotou ton ena .diladi o tios mou… o aderfos tou diladi o pateras mou. eixe paei ta teletea pede xronia douleve kai autos se eteria psiktikon eixe ptixio amerikaniko psiktikon kai arcondision..eixe mono tin karta tou [ imigran.] allla 1966 eoss to 1970…omos distixoss proekipse ena atixima ..kai efigan oly iokogeniakos logo oti skotosan ton tio mou I mauri gia listia ……itella na otiso ean exo to dikeoma meso sigenias tou papou pou itan amerikanos politis na pigena sto exoteriko nomima ..euxaristo ..

  38. Καλησπερα , η αδερφη μου πριν δυο χρονια ζητησε τη μαμα μου να γινει αμερικανα πολιτις και το σεπτεμβρη η μητερα μου θα φυγει για Αμερική και σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα θα παρει υπηικοτητα αμερικανική θσ μπορεσει μετα η μητερα μου να κανει τα χαρτια για εμενα και αν ναι σε ποσο καιρο θα βγουν,εαν οχι γιατι?
    ,ειμαι 23 χρονων.

  39. Γεια σας. Αυτό που θα αναφέρω εγώ είναι κάπως ιδιαίτερο. Εαν γνωρίζω ανθρώπους που έχουν σκοπό να φύγουν από Ελλάδα οικογενειακώς σαν τουρίστες και να παραμείνουν παράνομα Αμερική για να εργαστούν παράνομα και να ζήσουν εκεί στο υπόποιπο της ζωής τους (και είναι αποφασισμένοι γι’αυτό) μπορώ να κάνω κάτι για να αποτρέψω κάτι τέτοιο που θα αποδειχτεί καταστροφικό για πολύ κόσμο; (ειδικά στην περίπτωση που ο πατέρας των παιδιών έχει πλήρη άγνοια για το σκοπό της υπόλοιπης οικογένειας) Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα για το οποίο σας μιλάω. Αν είναι δύσκολο να απαντήσετε στο forum πείτε μου κάποιο mail που μπορώ να επικοινωνήσω. Ευχαριστώ.

    • Όντως πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο δυστυχώς ξεφεύγει από τον σκοπό του ιστολογίου αυτού και δεν μπορώ να προσφέρω κάποια βοήθεια είτε από το forum είτε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση.

  40. Kαλησπερα. Υπάρχει εργοδοτης Αμερικανος ο οποιος μου προσφερει και στεγη. Ποια διαδικασια πρεπει να ακολουθησω? Ευχαριστω. Δεν ξερω αν χρειαζεται να διευκρινησω κατι αλλο.

    • Λογικά τη διαδικασία θα πρέπει να την κινήσει ο εργοδότης, ο οποίος ειναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την έκδοση άδειας εργασίας.

      • Καλησπερα…ενας φιλος μου φευγει τον Σεπτεμβρη για Αμερικη,παντρευτηκε ελληνοαμερικανα κ μου προτεινε να φυγω και εγω με την κοπελα μου για εργασια εκει.Μου ειπε οτι προσκληση σε ανειδικευτο εργατη για εργασια πλεον δεν ισχυει παρα μονο για επαγγελμα που ειναι εξειδικευμενου προσωπικου και δεν υπαρχουν ατομα γι’αυτο στις ΗΠΑ (π.χ. καθηγητης ελληνικων μουσικων οργανων σε ενα ωδειο που ενδιαφερομαι εγω λογω του οτι ειμαι μουσικος) ξερετε αν ισχυει αυτο η μπορει να προσκληθει και καποιος ανειδικευτος για οποιαδηποτε δουλεια;;;Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

        • Γενικά απαιτείται κάποια ειδίκευση που να πιστοποιείται με πανεπιστημιακές σπουδές. Υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση των μεταναστευτικών ζητημάτων είναι ο εργοδότης.

  41. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά και την
    διάθεση να βοηθήσετε! Επιθυμώ και εγω να μεταναστεύσω στις ΗΠΑ για μερικά
    χρόνια ή και μόνιμα. Ο αδερφός μου κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στις ΗΠΑ εδώ και
    20+.Δεν έχει υπηκοότητα. Τι πιθανότητες εχω να πάω και γω για εργασία με
    πρόσκληση απο τον αδερφό μου και ενδεχομένως απο εργοδότη. Ειμαι απόφοιτη ΤΕΙ
    αλλά θα έκανα οποιαδήποτε δουλειά εκτός της ειδικότητας μου.

    • Δυστυχώς ο αδερφός σου δεν μπορεί να βοηθήσει επειδή η μεταναστευτική νομοθεσία δεν προβλέπει ευεργετήματα για τα αδέρφια των μόνιμων κατοίκων. Ακόμη όμως κι αν ο αδερφός σου ήταν πολίτης των ΗΠΑ, θα έπρεπε να περιμένεις περίπου 13 χρόνια πριν μπορέσεις να μετεγκατασταθείς στις ΗΠΑ (τόσο διαρκεί η αναμονή για τα ευεργετήματα που αφορούν τ’ αδέρφια αμερικανών πολιτών).

      Πώς αλλιώς θα μπορούσες να έρθεις στις ΗΠΑ; Μέσω εργασίας θα ήταν μάλλον δύσκολο επειδή με πτυχίο ΤΕΙ μόνο (δλδ δίχως μεταπτυχιακό ή ειδίκευση) δεν θα μπορέσεις να βγάλεις άδεια εργασίας.

      Θα μπορούσες να έρθεις για σπουδές, όπως περιγράφω στο άρθρο παραπάνω.

      Επίσης θα μπορούσες να δοκίμαζες την τύχη σου με την κλήρωση πράσινης κάρτας.

      • Ευχαριστώ πολύ γιατην βοήθεια! Γνωρίζω οτι με ενα απλό πτυχίο είναι δύσκολη η εύρεση εργασίας. Αλλά αν υπάρχει κάποιος δικος μας εργοδότης που μπορεί να μου κάνει πρόσκληση για να δουλέψω στην επιχείρηση του σε οποιοδήποτε πόστο? Έχω πιθανότητες ή πάλι οχι?

        • Η έννοια της πρόκλησης από εργοδότη έχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο εργοδότης εξασφαλίζει πρώτα πως δικαιούσε να λάβεις άδεια εργασίας και με βάση αυτή την προϋπόθεση κάνει την προσφορά εργασίας. Στη συνέχεια ο εργοδότης κινεί τη διαδικασία για την έκδοση άδειας εργασίας που μπορεί να διαρκέσει και 18 μήνες. Για τις άδειες εργασίας απαιτείται επαγγελματική εξειδίκευση που τεκμηριώνεται συνήθως με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

  42. καλησπερα θα ηθελα να συμμετασχω στην κληρωση τι χρειαζεται εχω συγγενιεισ μακρινου βαθμου στην φιλαδελφεια σπουδαζω δευτερο ετος πληροφορικη στο πανεπιστημιο και θελω να μετακομισω αμερικη

    • Πληροφορίες και οδηγίες για πράσινη κάρτα μέσω κλήρωσης μπορείς να βρείς στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο άρθρο παραπάνω.

  43. Καλησπέρα,

    έω συμπληρώσει και εγώ με τη σειρά μου την αίτηση για κλήρωση για το 2016, 3-4 φορές και δεν έχω κερδίσει λέει. Μήπως φταίει αυτό? Το ότι δηλαδή έκανα πολλές αιτήσεις με το ίδιο όνομα? Για Κύπρο πόσες θέσεις δίνουν? Εϊναι δύσκολο να κερδίσει κάποιος? Ευχαριστώ

  44. να ρωτήσω κάτι. υποθετικα μιλάμε τώρα. πάω αμερική γιατι έχω βρει εκεί δουλειά. σε περίπτωση απόλισης όμως θα πρέπει να επιστρέψω στην πίσω στην κύπρο?

    • Καλημέρα,

      Πως βρήκες δουλειά; Πόσο καιρό σου χρειάστηκε για να μπορέσεις να πας στην αμερική;Εννοώ να κανονίσεις τα χαρτιά σου και να πας μόνιμα;

  45. Καλημέρα,
    έχω συμπληρώσει και εγώ με τη σειρά μου την αίτηση για κλήρωση για το 2016, 3-4 φορές και δεν έχω κερδίσει λέει. Μήπως φταίει αυτό? Το ότι δηλαδή έκανα πολλές αιτήσεις με το ίδιο όνομα? Για Κύπρο πόσες θέσεις δίνουν? Εϊναι δύσκολο να κερδίσει κάποιος? Ευχαριστώ!

  46. afto einai mono gia ellines re paidia?? egw exw thon thio mou kai tin thia mou ekei boroun na proskalesoun tin mana mou kai na pame n zisoume ekei nomima ….? katagogi epo alvania alla zoume ellada efxaristw !

    • Γενικα οι προκλησεις εχουν καποιο οριο τον χρονο κ λιστα αναμονης ετων.

  47. Καλημερα,
    Ειμαι ελληνας υπηκοος και ζω στην αθηνα. Πριν λιγους μηνες παντρευτηκα τη γυναικα μου αμερικανικης καταγωγης.
    Με τη συζηγο μου ειμαστε αρκετα χρονια μαζι ομως παντρευτηκαμε φετος διοτι ειχα μπλεξιματα με την πρωην συζηγο και αργησα να παρω το διαζυγιο μου (φεβρ/2014).
    Ο γαμος εγινε στην αθηνα (φεβρ/2015) και ξεκινησαμε να κανουμε τα χαρτια μου για να παμε αμερικη.
    Εχουμε κι ενα γιο τον οποιο γεννησαμε στις ΗΠΑ το 2011.

    Καταθεσαμε το I-130 και πηραμε απαντηση approved. Τωρα συμπληρωνουμε τη φορμα I-864. Και τη φορμα I-864a τα πεθερικα μου οτι εγγυωνται για μας και θα μας φιλοξενησουν κλπ.
    Εγω πριν δυο χρονια (σεπτ/2012) σε επισκεψη μας με την νυν γυναικα μου στην αμερικη, ειχα παραβιασει την παραμονη μου στις ΗΠΑ για πανω απο 1 χρονο (ιουλιος/2014). Ειχαμε βρεθει αμερικη λογω κρισης. Εργαστηκε η γυναικα μου κι εγω προσεχα το μωρο.
    Μεναμε στα πεθερικα μου τα οποια ειναι εκει 40 χρονια τωρα.
    Αυτα τα στοιχεια τα γραψαμε στο σχετικο σημειο της αιτησης I-864.
    Ερώτηση: Νομιζετε πως αυτο μπορει να αποτελεσει εμποδιο στην επιτυχη ολοκληρωση της διαδικασιας; Τι εχετε να μας προτεινετε;

    Με εκτιμηση
    Πετροπουλος Παναγιωτης

    • Μάλλον θα υπάρξει πρόβλημα το οποίο πρέπει να συζητήσετε όσο νωρίτερα γίνεται με δικηγόρο.

  48. kalhspera sas…tha ithela na rwthsw an kapoio atomo me adeia paramonhs sthn ellada dhladh prassinh karta mporei kallista na metanasteusei ston kanada…exontas suggeneis prwtou vathmou na ton upodextoun fusika…exei alvanikh upikoothta alla exei megalwsei sthn ellada opote perimenei thn isxyh tou nomou foithseis pentaeths se ellhniko sxoleio ginetai automata ellhnas poliths…an taksidepsei ews kanada tha katastrafoun ta xartia tou pernontas mesa se eisagwgika paranoma sthn america???

    • Η ερώτησή σου αφορά μεταναστευτικά ζητήματα για τον Καναδά και την Ελλάδα, που δυστυχώς δεν γνωρίζω καλά. Τα κείμενά μου αφορούν μεταναστευτικά ζητήματα αποκλειστικά για τις ΗΠΑ.

Comments are closed.