Έκκληση Ενός

Ως Έλληνας πολίτης απευθύνω την έκκληση αυτή προς κάθε συμπολίτη και ειδικά προς τις Ελληνίδες και Έλληνες που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πορείας της. Λάθη του παρελθόντος έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κατάσταση από την οποία μόνο με θυσίες θα μπορέσουμε να βγούμε. Αυτές οι θυσίες και η σκληρή δουλειά που απαιτείται θα φέρουν αποτελέσματα έπειτα από πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι που κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης οφείλουν να πληροφορήσουν τους συμπολίτες τους, τον Ελληνικό Λαό, πως καμιά λύση, καμιά δέσμη μέτρων, και κανένα πρόγραμμα δεν θα φέρει αποτελέσματα μέσα σε λίγα χρόνια. Η πορεία προς την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα είναι μακροχρόνια. Θα περάσει μισή γενιά, ίσως και ολόκληρη, για να δούμε αποτελέσματα. Στο μεταξύ θα υπάρξουν ελπιδοφόρα σημάδια βελτίωσης και ανάκαμψης εφ όσον οι επιλογές μας για θυσίες και λύσεις είναι οι καλύτερες που θα κάνουμε με γνώμονα το μέλλον του τόπου.

Είναι αναγκαίο πλέον να καθορίσουμε ποιοτικά και ποσοτικά ποιό μέλλον επιθυμούμε για την Ελλάδα. Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες. Για την παιδεία, την υγεία, την καινοτομία, τον τουρισμό, τη δημόσια ασφάλεια, την κοινωνική προστασία των αδυνάτων. Δεν χρειαζόμαστε γενικολογίες — όλοι επιθυμούμε αυτά που υπόσχονται τα περιστασιακά ευχολόγια. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένους στόχους μετρήσιμους με συγκεκριμένα επιτεύγματα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Στόχους που να είναι ευθυγραμμισμένοι και συγκρίσιμοι με βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αποδεκτά πρότυπα. Χρειαζόμαστε τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη ενημέρωση με ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις που να στηρίζουν τις δύσκολες αποφάσεις. Χρειαζόμαστε ουσιαστικά μέτρα που να μην οδηγήσουν στην απόγνωση και στον μαρασμό τους ανθρώπουν που θα πληγούν από τις δύσκολες αποφάσεις που μας περιμένουν.

Χρειαζόμαστε μια κοινη βάση αρχών και αξιών που δεν θα είναι δηλητηριασμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, από εμπάθεια και ημιμάθεια. Τετοια βάση δεν είναι δυνατόν να προκύψει από τη μια μέρα στην άλλη ούτε μέσα σε λίγους μήνες. Είναι αποτελέσμα παιδείας και αισθητικής που απαιτεί υπομονή και εργασία για να επιτευχθεί. Όσο νωρίτερα επιδιώξουμε τέτοια βάση τόσο γρηγορότερα θα την αποκτήσουμε.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να ασκήσουν την ευθύνη του αξιώματός τους και να πληροφορήσουν έγκυρα και υπεύθυνα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πως οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα πάρει πολλά χρόνια και θα χρειαστεί να δουλέψουμε μαζί πάνω σε συγκεκριμένους και καλά ορισμένους στόχους.

Πως σταθμός της επίλυσης των προβλημάτων του τόπου δεν είναι η επιστροφή στις κεφαλαιοαγορές στα επόμενα 2-4 χρόνια, αλλά η αντιμετώπιση δομικών αδυναμιών του πολιτεύματος, του πολιτικού συστήματος, και των κρατικών μηχανισμών.

Και πως η επίτευξη στόχων γίνετα σταδιακά και όχι πυροτεχνικά, με μεθοδική εργασία, συστηματική πληροφόρηση και συναίσθημα ευθύνης και λογοδοσίας.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *