Διαίρει και βασίλευε…

Κυκλοφόρησε είδηση πως σε κάποιο ΤΕΙ της Ελλάδας το κόστος ανά φοιτητή είναι €42.000 ενώ με δέκα χιλιάδες λιγότερα πάει κανείς στο Harvard. Την είδηση δημοσίευσαν σοβαρές εφημερίδες (π.χ., Καθημερινή 20.05.11) και αξιόλογα ιστολόγια (π.χ., Μπλέ Μήλο 21.05.2011). Η σύγκριση όμως είναι λανθασμένη αφού στηρίζεται σε λανθασμένα στοιχεία.

Το κόστος των €42.000/φοιτητή στο Ελληνικό ΤΕΙ προκύπτει από την διαίρεση των λειτουργικών εξόδων του συγκεκριμένου ιδρύματος δια του αριθμού των φοιτητήτων του.

Το κόστος των €32.000/φοιτητή στο Harvard ειναι τα δίδακτρα που πληρώνει κανείς, κατά μέσο όρο, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο με την οποία καταλήξαμε στο κόστος ανα φοιτητή για το Ελληνικό ΤΕΙ, το αντίστοιχο κόστος για το Harvard είναι περίπου €120.000/φοιτητή.   Για όσους ενδιαφέρονται να επαληθεύσουν τον υπολογισμό, τα λειτουργικά έξοδα του Harvard είναι δημοσιευμένα στον απολογισμό χρήσης του ιδρύματος. Κοντά στα 3,7 δις δολάρια τα έξοδα του πανεπιστημίου με 21.200 φοιτητές.

Δεν αντιλαμβάνομαι ποια είναι η σκοπιμότητα σύγκρισης δυο διαφορετικών μεγεθών, αλλά είναι σα να λέμε πως η Ελλάδα είναι πιο μεγάλη χώρα απο τις ΗΠΑ επειδή οι ΗΠΑ έχουν μόνο 50 πολιτείες και η Ελλάδα έχει 52 νομούς.

Share

8 thoughts on “Διαίρει και βασίλευε…

  1. Κοίταξες όμως τι περιλαμβάνουν αυτά τα λειτουργικά έξοδα; Μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών.

    ΥΓ. Διαίρειν ή διαίρει ;

    • Διαίρει. Το διόρθωσα.

      Θέμη να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες των operating costs. Αυτό που έγινε όμως, να βγάζουμε νούμερο με έναν υπολογισμό και να το συγκρίνουμε με νούμερο που δεν βγήκε από τον ίδιο υπολογισμό, για άλλο πανεπιστήμιο είναι ανόητο.

      Όπως είναι ανόητο να επιχειρείται σύγκριση του Harvard και ενός περιφερειακού ΤΕΙ, ακόμη κι αν χρησιμοποιούσαμε τον ίδιο υπολογισμό και για τα δύο ιδρύματα. 

  2. Και για έναν ακόμη λόγο δε μπορεί να γίνει σύγκριση Λεωνίδα! Τα Ελληνικα ΤΕΙ είναι σαφώς ανώτερα από το Harvard (ή τουλάχιστον έτσι τα παρουσιάζουν οι απόφοιτοι και οι καθηγητές τους)

  3. Pingback: Διαμαντοπούλου και Harvard | GoDrama

  4. Το κόστος των 32.000 ανά φοιτητή στο Harvard είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ κόστος, όπως ακριβώς και στο ΤΕΙ. Από τον προϋπολογισμό του Harvard στο
    http://www.provost.harvard.edu/institutional_research/FB2010_11_Sec03_6_IncExp.pdf
    προκύπτει ότι το δημόσιο κόστος, μαζί με κάθε είδους δημόσια grants, είναι το 17% των 3,7 δις, άρα γύρω στα 30.000 δολλάρια ανά φοιτητή. Βέβαια τα Ελληνικά ιδρύματα είναι υπεράνω, δεν πρέπει να παίρνουν χρήματα από άλλους…

    • Με βάση τον υπολογισμό σου τότε το αντίστοιχο κόστος του Ελληνικού ΑΕΙ είναι €0,00/φοιτητή. Αφού ως βάση του υπολογισμού λαμβάνεις το ποσό των ερευνητικών κονδυλίων.

      • Ο δικός μου υπολογισμός αφορά αυτά που πληρώνει το κράτος σε οποιαδήποτε μορφή, μισθούς, προγράμματα, τακτικό προϋπολογισμό, δημόσιες επενδύσεις και ό,τι άλλο. Εν ολίγοις, αυτά που κοστίζει στο φορολογούμενο. Πιστεύω ότι και οι κοινοτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να υπολογιστούν, γιατί έχουν αφαιρεθεί από άλλα έργα.

        Σε κάθε περίπτωση δε συμπαθώ τη Διαμαντοπούλου και δεν την υπερασπίζομαι. Θεωρώ όμως ότι το κόστος κάποιων τμημάτων, σε σχέση με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που παράγουν, είναι πέρα από κάθε λογική. Και αυτό δεν έχει σχέση με τη Διαμαντοπούλου.

        • Τότε να συνυπολογίσεις το κόστος του Title IV funding που λαμβάνει το Harvard καθώς και τα subsidies απο την πολιτεία της Μασαχουσέτης.

          Απο κει και περα το κόστος όλων των τμημάτων πρέπει να αναλυθεί, να δούμε ποιό ειναι το median για τα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, πώς αυτά τα νούμερα συγκρίνονται με παρόμοια ιδρύματα της ΕΕ και ίσως των ΗΠΑ, και να κάνουμε συζήτηση επι σοβαρών ποσοτικών δεδομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *