Το μαχαίρι και το καρπούζι του πόθεν έσχες

Πριν δυό χρόνια, τέτοιον καιρό — ισημερία, ο καλός συνιστολόγος Παναγιώτης Βρυώνης βίωνε την Ελληνική κουτοπονηριά με τα προσωπικά προσωπικά δεδομένα και το πόθεν έσχες των βουλευτών.  Απογοητευμένος από την κοροϊδία που διαπράττεται εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, έγραψε στις 19 Σεπτεμβρίου 2008:

Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε αν ο κος Σιούφας (έχει όνομα ο Πρόεδρος και θα ζητήσει κάποια στιγμή τον σταυρό των ψηφοφόρων των…) θα αποφασίσει να βάλει τέλος στην αδιαφανή αυτή πρακτική, δημοσιοποιώντας τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των συζύγων τους στο site της Βουλής.

Απο τότε βεβαίως αλλάξαν μερικά πράγματα.  Όπως για παράδειγμα: η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής.  Κι ο πρόεδρος της Βουλής (Πετσάλνικος με τ’ όνομα για τους προβληματισμένους ψηφοφόρους) συνεχίζει την «αδιάφανη αυτή πρακτική» στο θέμα του Πόθεν Έσχες.

Απο κοντά κι ο έτερος καλός συνιστολόγος Παναγιώτης Παπαχατζής ο οποίος επίσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 έγραψε:

Και αν δεν έχετε εκνευρισθεί ακόμα με τον τρόπο που η Βουλή αντιλαμβάνεται την δημοκρατική λειτουργία ακούστε και αυτό. Τους εσωτερικούς κανονισμούς της Βουλής (οι οποίοι έχουν δεσμευτική ισχύ) δεν μπορεί να τους καταγγείλει με οποιοδήποτε τρόπο ο Συνήγορος του Πολίτη (και κατ’ επέκταση ο ίδιος ο πολίτης).

Είναι βεβαίως ευκολότερο να κρίνουμε και να καταγγέλουμε το αντιπαλό κόμμα παρά αυτό που υποστηρίζουμε.  Όμως τα κόμματα, ειδικά αυτά που κόβονται για διαφάνεια, έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι που απαιτείται για να αποδείξουν έμπρακτα τη συνέπεια και το σεβασμό τους στο Πόθεν Έσχες.

Θα μπορούσε για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τους βουλευτές του να αναρτήσουν τις δηλώσεις τους για το Πόθεν Έσχες στις ιστοσελίδες τους.  Η αυτόβουλη δημοσίευση προσωπικών στοιχείων ελπίζω να μην εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αρχής Προστασίας Πολιτικής Διαφθοράς (γνωστής και με το ψευδώνυμο Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Share