Ανίδεοι

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη.

Συγκλονιστικό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή της 22.04.07. Με κυνικό τρόπο ο Πετρουλάκης καυτηριάζει την απάθειά μας απέναντι στην αδιαφορία της κυβέρνησης και στην απαξίωση την πολιτών από αυτή. Η αδιαφορία και η απαξίωση θρέφουν θεριά. Είμαστε υπεύθυνοι για αυτό όταν δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την απαξίωση και την αδιαφορία σε βάρος μας. Ο Πετρουλάκης υπογραμμίζει αυτή την ευθύνη μας με επίκαιρο τρόπο. Δεχόμαστε μια αποδεδειγμένα ανίκανη υπουργό να διαχειριστεί το πολυτιμότερο στρατηγικό κεφάλαιο της Ελλάδας, την Παιδεία. Δεχόμαστε έναν αυτοπροσδιορισμένο ως Καραγκιόζη υπουργό να διαχερίζεται το τακτικότερο κεφάλαιο της Ελλάδας, τη Ναυτιλία. Δεχόμαστε έναν βαθιά αντιδημοκράτη να διαχειρίζεται τη δημόσια τάξη. Δεχόμαστε έναν αποδεδειγμένα ανόητο υπουργό (έβαλε μέσο να μεταγράψει το παιδί του από καλό πανεπιστήμιο σε μετριότατο) να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις των Ελλήνων. Δεχόμαστε έναν ανίδεο με την έρευνα να μιλάει εξ ονόματος των Ελλήνων ερευνητών. Δεχόμαστε έναν ψεύτη ως αρχηγό της Εκκλησίας. Δεχόμαστε έναν λαϊκιστή ως υπό εκκόλαψη αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια: δεχόμαστε όλες τις προϋποθέσεις που οδηγούν τον τόπο σε μαρασμό και σε εθνική τραγωδία. Δεν πιστεύω πως θα ξαναδούμε χούντα. Αλλά ο μαρασμός του τόπου θα πάρει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα. Κι όταν αυτά θα συμβούν, θα φταίνε βεβαίως οι Αμερικάνοι. Τέτοιες μέρες θυμόμαστε τη δήλωση του Σεφέρη το 1969 και το ποίημα του Επί Ασπαλάθων. Ταιριάζουν όμως περισσότερο οι πρώτοι στίχοι του από τους Αργοναύτες:

… τον ξένο και τον εχθρό
τον είδαμε στον καθρέφτη

Share

14 thoughts on “Ανίδεοι

 1. Εξαιρετικό επετειακό σχόλιο. Αντί να κοιτουμε προς τα πίσω αναλογιζόμενοι την “Επανάσταση”, ας κοιτάξουμε μπροστά με αφετηρία το παρόν. Για να αποφύγουμε οδυνηρές συνέπειες όπως γράφεις. Μας τάραξες πρωί-πρωί.

 2. Εξαιρετικό επετειακό σχόλιο. Αντί να κοιτουμε προς τα πίσω αναλογιζόμενοι την “Επανάσταση”, ας κοιτάξουμε μπροστά με αφετηρία το παρόν. Για να αποφύγουμε οδυνηρές συνέπειες όπως γράφεις. Μας τάραξες πρωί-πρωί.

 3. Καλά, πού βλέπεις να ανεχόμαστε; Αντιδρούμε λ:ηρ, αντιδρούμε με δημοκρατικά μέσα.
  🙂

 4. Καλά, πού βλέπεις να ανεχόμαστε; Αντιδρούμε λ:ηρ, αντιδρούμε με δημοκρατικά μέσα.
  🙂

 5. Ποιοί αντιδρούμε Rodia μου; Οι ιστολόγοι; Ποιός μας ακούει; Λέμε ο ένας στον άλλο τον πόνο μας και τον καημό μας και κουνάμε τα κεφάλια μας με κατανόηση. Στο μεταξύ η Γιαννάκου, ο Κεφαλλογιάνης, ο Πολύδωρας, ο Τσιτουρίδης, ο Χριστόδουλος, παραμένουν στο σβέρκο μας. Κι αν τους αποτινάξουμε, ποιοί θα πάρουν σειρά; Η Αλέκα κι ο Αλέκος; Ο Βενιζέλος κι ο Ευθυμίου; Τα αποβράσματα της μετριότητας;

 6. Ποιοί αντιδρούμε Rodia μου; Οι ιστολόγοι; Ποιός μας ακούει; Λέμε ο ένας στον άλλο τον πόνο μας και τον καημό μας και κουνάμε τα κεφάλια μας με κατανόηση. Στο μεταξύ η Γιαννάκου, ο Κεφαλλογιάνης, ο Πολύδωρας, ο Τσιτουρίδης, ο Χριστόδουλος, παραμένουν στο σβέρκο μας. Κι αν τους αποτινάξουμε, ποιοί θα πάρουν σειρά; Η Αλέκα κι ο Αλέκος; Ο Βενιζέλος κι ο Ευθυμίου; Τα αποβράσματα της μετριότητας;

 7. Δυστυχώς, ακόμα και όταν μπορούμε εύκολα να αντιδράσουμε (στις εκλογές) … ακόμα και τότε ΔΕΝ το κάνουμε. Σαν τα πρόβατα δίνουμε 99% σε όλους αυτούς που μας δουλεύουν και επιβραβεύουμε τις επιλογές τους.

 8. Δυστυχώς, ακόμα και όταν μπορούμε εύκολα να αντιδράσουμε (στις εκλογές) … ακόμα και τότε ΔΕΝ το κάνουμε. Σαν τα πρόβατα δίνουμε 99% σε όλους αυτούς που μας δουλεύουν και επιβραβεύουμε τις επιλογές τους.

 9. Πέραν του να κάνει κανείς σωστά τη δουλειά του εκεί που βρίσκεται (θέμα αισθητικής και ηθικής – κι επίσης με την ελπίδα ότι οι πράξεις επηρεάζουν θετικά, περισσότερο ίσως από τα λόγια) μάλλον δεν μένουν και πολλά να κάνει κανείς.

  Το λευκό στις εκλογές πάει άπατο έτσι κι αλλιώς, μένει μόνον σαν πείσμα όσων από εμάς δεν θέλουν να τους μετράνε στο τόσο τοις εκατό που δήθεν δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση ή όποιον άλλο.

  Επίκαιρος πάντα ο Σεφέρης…

 10. Πέραν του να κάνει κανείς σωστά τη δουλειά του εκεί που βρίσκεται (θέμα αισθητικής και ηθικής – κι επίσης με την ελπίδα ότι οι πράξεις επηρεάζουν θετικά, περισσότερο ίσως από τα λόγια) μάλλον δεν μένουν και πολλά να κάνει κανείς.

  Το λευκό στις εκλογές πάει άπατο έτσι κι αλλιώς, μένει μόνον σαν πείσμα όσων από εμάς δεν θέλουν να τους μετράνε στο τόσο τοις εκατό που δήθεν δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση ή όποιον άλλο.

  Επίκαιρος πάντα ο Σεφέρης…

 11. Βέρτσουαλ κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όλοι οι καλοί χωράνε.

  Δεν μου τα λες καλά πάλι! …μήπως, σε μάγεψε κι εσένα ο ΓΑΠ και σε στρατολογησε στο ιντερνετικό του άρμυ όπως έκανε με τον Βρυώνη; Πολύ αριστερά την πηγαίνεις την βάρκα και δεν τα ξέρεις τα νερά από κείνη τη μεριά. Κοίτα μην πέσεις σε καμμιά ξέρα. Κι έχει κάτι ωραίες ξέρες στο ΠΑΣΟΚ!!!

 12. Βέρτσουαλ κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όλοι οι καλοί χωράνε.

  Δεν μου τα λες καλά πάλι! …μήπως, σε μάγεψε κι εσένα ο ΓΑΠ και σε στρατολογησε στο ιντερνετικό του άρμυ όπως έκανε με τον Βρυώνη; Πολύ αριστερά την πηγαίνεις την βάρκα και δεν τα ξέρεις τα νερά από κείνη τη μεριά. Κοίτα μην πέσεις σε καμμιά ξέρα. Κι έχει κάτι ωραίες ξέρες στο ΠΑΣΟΚ!!!

 13. Μαλλον δεν γνωριζεις οτι ο Γ. Παπ. ηταν βαφτιστηρι(!!!) του Γ. Παπ. Λενε οτι γι αυτο δεν τον εδιωξε -τοτε.

 14. Μαλλον δεν γνωριζεις οτι ο Γ. Παπ. ηταν βαφτιστηρι(!!!) του Γ. Παπ. Λενε οτι γι αυτο δεν τον εδιωξε -τοτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *