Αναστολή, Αεροσκάφος, Δημοσκόπηση, Διαπιστώσεις

Τρεις διαφορετικές ιστορίες που καταγράφουν την άγνοιά μας και τον τρόμο μας, ως ένα βαθμό, απέναντι στις αλλαγές που μας φέρνει το διαδίκτυο.

Αναστολή. Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά την κ. Σοφία Ιορδανίδου (δημοσιογράφου και υποψήφιας για θέση ΔΕΠ στο ΑΠΘ), τον Βασίλη Σωτηρόπουλο (δικηγόρου και επιμελητή του ιστολογίου e-lawyer) και τον Θέμη Λαζαρίδη (καθηγητή και επιμελητή του ιστολογίου gurforum).  Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.  Ο Θέμης αναδημοσίευσε στο ιστολόγιό του μια επιστολή σχετικά με την κ. Ιορδανίδου.  Η κ. Ιορδανίδου θεώρησε το περιεχόμενο της επιστολής συκοφαντικό.  Κινήθηκε δικαστικά, κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία όμως δεν αφορούσαν το ιστολόγιο του Θέμη, και στη συνέχεια έδωσε εντολή στον δικηγόρο της Βασίλη Σωτηρόπουλο να απομακρύνει την επιστολή από άλλα ιστολόγια στα οποία είχε αναδημοσιευτεί.  Εκτελώντας την εντολή, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του ιστολογίου του Θέμη Λαζαρίδη.  Το ιστολόγιο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο μετά απο λίγες μέρες, η αναδημοσιευμένη επιστολή σχετικά με την κ. Ιορδανίδου παραμένει δημοσιευμένη, κι ο δικηγόρος εκτεθειμένος ως τρυπανιστής ύδατος.

Αεροσκάφος. Τέλη Ιουνίου 2009 έγινε στην Κέρκυρα η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.  Στη σύνοδο μετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι.  Ο κ. Μιλοσόσκι έφτασε στην Κέρκυρα με το επίσημο αεροσκάφος της κυβέρνησής του, το οποίο φέρει την συνταγματική ονομασία της χώρας του, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Σύμφωνα με το Βήμα, «απαγορεύτηκε στα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν με κάμερες την άφιξη του σκοπιανού αεροσκάφους, προφανώς για να μην καταγραφούν τα διακριτικά του αεροσκάφους.» Στη φωτογραφία παραπάνω, απεικονίζεται αυτό που η κυβέρνηση θέλησε να κρύψει (σύμφωνα με το Βήμα): αεροσκάφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε Ελληνικό αεροδρόμιο.  Λεπτομέρειες δίνει το newsblog.gr που κατέγραψε την άφιξη του αεροσκάφους, στο οποίο δημοσιεύεται και η παραπάνω φωτογραφία.

Δημοσκόπηση. Οι μαθητευόμενοι μάγοι που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα αποφάσισαν, εκ νέου, να απαγορεύσουν τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων για διάστημα 15 ημερών πριν από εκλογές.  Φταίει ο γάιδαρος κι αυτοί χτυπούν αλύπητα το σαμάρι.  Ο Πάσχος Μανδραβέλης γράφει εύστοχα για το παράλογο και αντισυνταγματικό μέτρο στην Καθημερινή 12.07.09.  Με αφορμή το άρθρο του Πάσχου, αναρωτιέμαι τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση όταν αρχίσουν να διεξάγονται και να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις από blogs εντός της απαγορευμένης περιόδου και από servers εκτός επικρατείας; Θα το γυρίσει στον κινέζικο καλαματιανό (ήτοι filtering) ή θα αμολύσει καλοθελητές δικηγόρους να ζητούν από providers την αναστολή λειτουργίας των blogs που θα προβάλλουν τις δημοσκοπήσεις;

Διαπιστώσεις. Έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για τους μετασχηματισμούς στην κοινωνία και στην πληροφόρηση, που φέρνει το διαδίκτυο.  Ο πιο (αυτο)προβεβλημένος νομικός στην Ελλάδα για θέματα διαδικτύου πέτυχε την ευρύτερη δημοσιοποίηση μιας υπόθεσης που η εντολέας του επιχειρούσε να αποσιωπήσει.  Η κυβέρνηση κοιμάται ήσυχη πιστεύοντας πως δεν είδαμε το αεροσκάφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προσγειώνεται σε Ελληνικό αεροδρόμιο.  Και ελπίζει, η ίδια κυβέρνηση, πως θεσμοκτονώντας αδιάκοπα θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.  Οι μάχες αυτές είναι χαμένες από χέρι.  Διεξάγονται με όρους καφενείου.  Το διαδίκτυο όμως δεν είναι καφενείο.  Είναι, πλέον, ένα από τα σημαντικότερα δημοκρατικά εγχειρήματα της ανθρωπότητας.  Ας το χωνέψουν αυτό οι επίδοξοι πλιατσικολόγοι (νομοθέτες, γεωμέτρες, κ. ά.) της νέας Νεφελοκοκκυγίας.

Πριν την τυπογραφία η πληροφόρηση και η γνώση ήταν προνόμια μιας μειοψηφίας.  Η τυπογραφία μας μετασχημάτισε όλους σε αποδέκτες πληροφορίας και γνώσης, καταργώντας το μονοπώλιο της μειοψηφίας των παπάδων και των ευγενών.  Δρομολόγησε τον Διαφωτισμό, επιτάχυνε τις επιστήμες, και επέφερε ανθρωποκεντρικές πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.  Το διαδίκτυο μας μετασχηματίζει σε παραγωγούς πληροφόρησης και γνώσης.  Δεν είμαστε πλέον μόνο αποδέκτες (συχνά κατευθυνόμενης, ανεύθυνης, και πλαστής) πληροφόρησης.  Είμαστε σε θέση να ελέγχουμε πλέον την ακρίβεια της πληροφόρησης, να παράγουμε δική μας ενημέρωση, και να δημοσιεύουμε άμεσα και δίχως μεσάζοντες τις σκέψεις μας.  Ας το χωνέψουν κι αυτό οι πλανόδιοι έμποροι που διαβαίνουν τη νέα Νεφελοκοκκυγία καθώς και οι ελέω Λαμπράκη θεοί του Ολύμπου.

Share

6 thoughts on “Αναστολή, Αεροσκάφος, Δημοσκόπηση, Διαπιστώσεις

  1. Συγχαρητηρια. Εξαιρετικη η τοποθετηση και η κατευθυνση της σκεψης, σχετικα με το ρολο του διαδικτυου στην εποχη μας.

  2. Συγχαρητηρια. Εξαιρετικη η τοποθετηση και η κατευθυνση της σκεψης, σχετικα με το ρολο του διαδικτυου στην εποχη μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.