Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.
Στο 2ο μέρος είδαμε τις τεχνικές προδιαγραφές για την απόκτηση μεταναστευτικής ιδιότητας.
Αν όλα παν καλά, η εταιρεία που ενδιαφέρεται θα σας κάνει μια προσφορά για θέση εργασίας. Συνήθως η προσφορά γίνεται πρώτα ανεπίσημα και προφορικά ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια ευκαρία να συζητήσουν λεπτομέρειες και ίσως να διαπραγματευτούν κάποια θέματα.
Διαπραγματεύσιμα θέματα, σε λογικό πλαίσιο, μπορεί να είναι ο μισθός, οι μέρες των διακοπών, ο ακριβής τίτλος της θέσης κτλ. Για παράδειγμα: ένας μισθός των $73500, μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει $75.500 αλλά όχι $80.000. Οι περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν αρχικά 5-10 μέρες διακοπές τον χρόνο και ίσως να μπορέσετα να τις διαπραγματευτείτε σε 12-15 όχι σε 20. Μια θέση research engineer θα μπορούσε να γίνει senior research engineer. Αν η εταιρεία δεν συμμετέχει στο συνταξιοδοτικό πακέτο σας για τους πρώτους 12 μήνες εργασιας μπορείτε να ζητήστε τη μείωση της περιόδου αποχής σε 6 μήνες κι αν έχετε εξαιρετικά προσόντα σε 1-3 μήνες. Πιέστε ευγενικά αλλά όχι υπερβολικά και χωρίς αέρα κεκτημένων. Απο τη στιγμή που αποφάσισαν να σας προσφέρουν τη θέση, πραγματικά θέλουν να σας ελκύσουν και θα διαπραγματευτούν μαζί σας σε λογικό πλαίσιο.
Μετά την προφορική συνεννοήση, θα έρθει η γραπτή προσφορά στην οποία θα αναγράφονται οι λεπτομέρεις. Ίσως σας ζητηθεί να περάσετε εξέταση για χρήση ναρκωτικών ή ποινικού μητρώου και πιστοληπτικης ικανότητας (drug test, background check). Εξετάσεις για χρήση ναρκωτικών μπορεί να σας ζητηθούν σε τυχαία διαστήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας στην εταιρεία. Τα έξοδα βαρύνουν τον εργοδότη.
Ο μισθός της προσφοράς είναι μικτός. Υπολογίστε τουλάχιστον 35%-40% σε κρατήσεις για φόρους, ασφάλιση, κ.ά. Στις ΗΠΑ οι εργοδότες παρακρατούν φόρο εισοδήματος. Έτσι ένας μισθός $100.000 μεταφράζεται ουσιαστικά σε $5000 περίπου καθαρά μηνιαίως. Φόρο εισοδήματος πληρώνουμε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην πολιτειακή κυβέρνηση, και συχνά στη δημοτική αρχή.
Το κόστος ζωής διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές απαιτούνται σε μηνιαία βάση $1000-$2000 για στέγη, $500 για αυτοκίνητο και μετακινήσεις, $300 για ρεύμα, τηλέφωνο, κτλ, και $1000 για διατροφή. Βεβαίως υπάρχουν φθηνότερες και ακριβότερες επιλογές.
Στο ξεκίνημα θα χρειαστείτε κάποια χρήματα για βασικά πράγματα, πχ έπιπλα, ίσως μια προτακαβολή για αυτοκίνητο, εγγύηση για νοίκι, έξοδα πρώτων ημερών, κτλ.Θα πρότεινα να έρθετε με $5000-$7500 και να ανοίξετε αμέσως τραπεζικό λογαριασμό καταθέτοντας τα χρήματα αυτά. Κρατήστε γύρω στα $1500 μετρητά πάνω σας γιατί ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγες μέρες για την κάρτα αναλήψεων. Οι τράπεζες εδώ δεν χορηγούν βιβλιάρια πια.
Στο ξεκίνημα θα πρέπει θα έχετε προετοιμαστεί για το πού θα μείνετε τις πρώτες μέρες, πώς θα μετακινηθείτε, κτλ. Το πιθανότερο είναι πως θα σας βοηθήσει ο εργοδότης σας. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχει Ελληνική κοινότητα πρόθυμη να βοηθήσει. Αναζητήστε στο google πληροφορίες για τις τοπικές ελληνορθόδοξες ενορίες και τους ομογενειακούς συλλόγους. Το πιθανότερο είναι πως θα έχετε κάποιον γνωστό που θα έχει κάποιον γνωστό που θα ξέρει κάποιον κάπου. Τα δίκτυα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης (Facebook, LinkedIn) θα σας φανούν επίσης χρήσιμα. Γράψτε ένα postάκι με την ερώτησή σας (στ’ αγγλικά) και θα εκπλαγείτε από την βοήθεια που πρόθυμα θα σας προσφερθεί.
Για να νοικιάσετε διαμέρισμα θα πρέπει να καταβάλετε το 50%-150% του ενοικίου ως εγγύηση, συν το ενοίκιο του πρώτου μήνα. Το ποσό της εγγύησης θα σας επιστραφεί, συνήθως εντόκως, όταν λήξει το συμβόλαιό σας και επιστρέψετε το διαμέρισμα σε καλή κατάσταση. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια έχουν λεπτομερείς όρους σχετικά με την εγγύηση αυτή. Ο δήμος της περιοχής όπου θα νοικιάσετε παρέχει συνήθως χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να μελετήσετε. (Στις ιστοσελίδες των περισσότερων δημοτικών αρχών θα βρείτε πληροφορίες κάτω από την επικεφαλίδα living here, residents κτλ· πχ, Chicago, Evanston, NY, κά).
Στο ξεκίνημα ακόμη, κι επειδή δεν θα έχετε αποκτήσει ακόμη πιστοληπτική ιστορία, ίσως να χρειαστεί να πληρώσετε εγγυήσεις για συνδέσεις ηλεκτρικού, τηλεφώνου, κτλ. Με τον καιρό και εφόσον επιδείξετε την φερεγγυότητά σας, οι εγγυήσεις αυτές θα σας επιστραφούν και στο μέλλον μάλλον δεν θα χρειαστεί να τις καταβάλετε για νέες συνδέσεις κτλ. Η διατηρηση μιας πιστοληπτικής αξιοπιστίας (credit history) είναι πολύ σημαντική. Δίχως καλό πιστωτικό μητρώο θα δυσκολευτείτε να αποκτήσετε πιστωτικές κάρτες ή να πάρετε δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, κτλ) με ευνοϊκούς όρους.
Για τις τραπεζικές σας συναλλαγές έχετε δυο βασικές επιλογές: εταιρικές τράπεζες (όπως η Chase) ή συνεταιριστικές τράπεζες (credit unions). Ο,τι κι αν διαλέξτε φροντείστε να είναι οργανισμός ασφαλισμένος από το FDIC [ή στην περίπτωση των συνεταιριστικών από την NCUA] — αν δεν δείτε το αντίστοιχο σημα στην τράπεζα και τη ρήτρα ασφάλισης στο ενημερωτικό υλικό, αναζητείστε άλλη τράπεζα. To FDIC και η NCUA είναι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ασφαλίζουν λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου ως $250.000. Δηλαδή, αν έχετε $250.000 στους λογαριασμού σας κι η τράπεζά σας κλείσει για οποιονδήποτε λόγο, τα χρήματά σας είναι ασφαλή και θα σας επιστραφούν από το FDIC/NCUA. Το ασφαλιζόμενο ποσό είναι ανα καταθέτη ανά τράπεζα και όχι ανα λογαριασμό. Οι τραπεζικοί συνεταιρισμοί συνήθως είναι πιο συμφέροντες διότι λειτουργούν με χαμηλότερα ή καθόλου κερδοσκοπικά κριτήρια. Από την άλλη όμως περιορίζουν τους πελάτες τους ανάλογα με τον σκοπό του συνεταιρισμού, π.χ. το εκπαιδευτικό προσωπικό μιας περιφέρειας μπορεί να έχει τον δικό του τραπεζικό συνεταιρισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Αρκετοί συνεταιρισμοί πάντως δέχονται και πελάτες που δεν έχουν άμεση σχέση με την ιδρυτική τους βάση.
Μπορεί κάποιος να ζήσει στις ΗΠΑ δίχως τραπεζικό λογαριασμό; Ολοένα και δυσκολότερα. Οι περισσότεροι εργοδότες απαιτούν τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν απευθείας τον μισθό. Υπηρεσίες τηλεφώνου, ύδρευσης κτλ, επισης προτιμούν να χρεώνουν τον λογαριασμό σας απευθείας ή την πιστωτική σας κάρτα. Πιστωτική κάρτα δίχως τραπεζικό λογαριασμό δεν θα μπορέσετε να βγάλετε.
Άλλη μια απαραίτητη ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στις ΗΠΑ είναι η έκδοση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Number). Θα πρότεινα να κάνετε αυτή την ενέργεια όσο πιο νωρίς γίνεται, από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Ο απλουστερος και βασικός λογαριασμός που μπορείτε να ανοίξετε είναι ένας λογαριασμός όψεως (checking account). Οι περισσότερες τράπεζες θα τυπώσουν βιβλιάρια επιταγών με τις πρώτες 250-500 επιταγές. Επιπλέον επιταγές μπορειτε να παραγγείλετε ταχυδρομικώς από την τράπεζα ή άλλους προμηθευτές έναντι $15-$30 για κάθε πακέτο των 250-500. Στις επιταγές θα είναι τυπωμένο το ονοματεπώνυμό σας, η ταχυδρομική σας διεύθυνση, και το τηλέφωνό σας. Μεταχρονολογημένες επιταγές στις ΗΠΑ δεν επιτρέπονται. Επιταγές γίνονται δεκτές παντού — αρκεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα — και αποτελούν κοινό τρόπο πληρωμής.
Οι ταυτότητες στις ΗΠΑ εκδίδονται από τις πολιτειακές αρχές και αν αλλάξτε πολιτεία διαμονής θα πρέπει να αλλάξτε και ταυτότητα εντός 30-60 ημερών. Οι πολιτείες εκδίδουν δυό βασικά είδη ταυτότητας: πολιτειακή ταυτότητα (state ID) ή άδεια οδήγησης (driver license). Η έκδοση της πολιτειακής ταυτότητας είναι απλούστερη αφού δεν απαιτεί εξέταση ικανοτήτων οδήγησης. Η άδεια οδήγησης είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ταυτότητας στις ΗΠΑ. Για να αποκτήσετε την πρώτη σας άδεια οδήγησης στις ΗΠΑ θα περάσετε εξετάσεις όρασης, σημάτων, και πρακτικής. Όλες οι εξετάσεις γίνονται στο ίδιο κέντρο, συνήθως με ραντεβού και την ταυτότητα την λαμβάνετε επι τόπου. Αρμόδια υπηρεσία για ταυτότητες (και των δυο ειδών) είναι ο Υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας σας (secretary of state) και κατά κανόνα το γραφείο μηχανοκίνησης (Department of Motor Vehicles). Για παράδειγμα: NY, Illinois, California.
Ελπίζω με τα τρία κείμενά μου να βοήθησα κάπως στην περιγραφή της μεταναστευτικής διάστασης των ΗΠΑ. Αξιόπιστες και καλές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της μεταναστευτικής υπηρεσίας.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω ερωτήσεις που θα υποβληθουν ως σχόλια παρακάτω και ενδεχομένως να επανέλθω με ένα τέταρτο δημοσίευμα με επιπλέον διευκρινήσεις.