Με τέτοιο αρχηγό …

Σε ερώτηση γιατί δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα οι τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν τον καταιγισμό των πυρών ο κ.Τσιατούρας δήλωσε πως, όλοι έχουν χρεωμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως και να τα φορούσαν οι σφαίρες του καλάσνικοφ θα τα διαπερνούσαν. (Β. Τσιατούρας, αρχηγός ΕΛ.ΑΣ 05.01.09).

Μάλιστα.  Δηλαδή κ. Τσιατούρα άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Το γεγονός πως αν φορούσε το γιλέκο ο φουκαράς, θα κοβόταν κάπως η κινητική ενέργεια των βολίδων και ο τραυματισμός θα ήταν ελαφρύτερος, δεν έχει καμιά σημασία;  Αυτά είνα ψιλά γράμματα.  Πού να τρέχουμε τώρα να ψάχνουμε για ευθύνες επειδή δεν φορούσε το γιλέγο ο αστυνομικός.   Έκανε ζέστη, έκανε και τα στραβά μάτια ο επικεφαλής της ομάδας, άντε να το βγάλουμε το γιλέκο, κιμάς τα σωθικά του 21χρονου αστυνομικού, μύλος το στόμα του αρχηγού του.

Share

Λειτουργεί η δημοκρατία;

Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Το περιστατικό καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, κάνοντας λόγο για ενέργεια που αποδεικνύει την περιφρόνηση «που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας» (www.in.gr 16.12.08).

Πώς ακριβώς λειτουργεί η δημοκρατία όταν η αστυνομία επεμβαίνει με σωματική βία και χημικά σε ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών;  Πώς ακριβώς λειτουργεί η δημοκρατία όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της Τρίτης Δημοκρατίας των Ελλήνων, αποχωρεί το κόμμα της συμπολίτευσης από κοινοβουλευτικές διαδικασίες;  Πώς ακριβώς λειτουργεί η δημοκρατία όταν κατά παράβαση του Συντάγματος, το κόμμα της Ν.Δ., ζητά επιστροφή έδρας από διαγραφέντα βουλευτή;  Πώς ακριβώς λειτουργεί η δημοκρατία όταν η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γίνεται μπάχαλο;  Πώς;

Share

Φωνή ή φόνοι των μαθητών;

Ο Υπουργός Εθνικής Ημιμάθειας και Φαντασιοπληξίας κάνει διάλογο με τους μαθητές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  Η διεύθυνση είναι fonitonmathiton@ypeth.gr.  Κι όπως σημειώνει ο Άνεμος και υπενθυμίζει ο Πάσχος Μανδραβέλης: φωνή ή φόνοι των μαθητών;   Μέγα το μυστήριο κι ευτυχώς που στο Υπουργείο Εθνικής Ημιμάθειας και Φαντασιοπληξίας χρησιμοποιούν το Hellenic Quest και τη νοηματική γλώσσα των υπολογιστών.  Άτιμη κενωνία της πλεροφορίας!

Share

Την αλήθεια θα μας την πει κανείς;

Πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες και από πολλά επίσημα στόματα.  Μίλησε ο πρωθυπουργός, μίλησε ο υπουργός των εσωτερικών, μίλησε κι ο υφυπουργός ναύαρχος που τα ‘κανε θάλασσα.  Μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησαν κι οι υπόλοιποι αρχηγοί.  Μίλησαν δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, συνθέτες, ηθοποιοί, και συγγραφείς.

Κι όμως την αλήθεια δεν την ακούσαμε ακόμη από κάποιο επίσημο στόμα.

Πως έχουμε μια ανεκπαίδευτη, ανοργάνωτη αστυνομία με λειψό επαγγελματισμό, κολλημένη στο παρελθόν.  Και πως για να την αλλάξουμε θα πρέπει να περάσουν χρόνια ώστε να εδραιωθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομικών και πολιτών.

Όταν ακόμη και σε ειρηνικές διαδηλώσεις η αστυνομία επεμβαίνει με δακρυγόνα, καταλαβαίνετε πλέον πως κάτι έχει πάει πολύ στραβά στο Ελληνικό κράτος.  Τις ευθύνες ας τις αναζητήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.  Εμείς ας ασχοληθούμε, μόνο, με το μέλλον.

Έχουμε μια απο τις χειρότερες (αν όχι την χειρότερη) αστυνομία στο δυτικό κόσμο.  Ως πολίτες δεν την εμπιστευόμαστε.  Ούτε την σεβόμαστε.  Τα αισθήματα βεβαίως είναι αμοιβαία.  Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.  Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Πρώτα απ΄όλα να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα.  Τουλάχιστον οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων οφείλουν να αντικρύσουν το πρόβλημα και να το παραδεχτούν δημοσίως.  Να σταματήσουν δηλαδή οι κολακίες περι καλών και κακών αστυνομικών και περι μιας καλής αστυνομίας που αμαυρώνεται από λίγους επίορκους.  Να αναγνωρίσουν δηλαδή οι αρχηγοί πως η αστυνομία πάσχει.

Δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί τέρατα βεβαίως.  Αλλά ούτε και σωστοί επαγγελματίες είναι οι περισσότεροι.  (Επαγγελματίας: ο αστυνομικός που αγαπάει τη δουλειά του, σέβεται τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, γνωρίζει το νόμο, τηρεί τις μεθόδους της υπηρεσίας του, και δεν ανέχεται σάπια μήλα στο περιβάλλον του).

Δεν είναι επαγγελματίας ο αστυνομικός με το φραπεδάκι στο ένα χέρι και το ραδιοφωνάκι που αναμεταδίδει ποδοσφαιρικό αγώνα στο άλλο, την ώρα που υποτίθεται πως βρίσκεται σε υπηρεσία.

Δεν είναι επαγγελματίας ο αστυνομικός που βλέπει το μηχανάκι να επιχειρεί να χωθεί στην Ερμού και το αγνοεί.

Δεν είναι επαγγελματίας ο αστυνομικός που βλέπει όχημα σταθμευμένο σε ράμπα αναπήρων και δεν κόβει κλήση.

Δεν είναι επαγγελματίας ο αστυνομικός που βλέπει τον γέρο να σωριάζεται και αντί να βοηθήσει του βάζει τις φωνές «τι θέλεις γέρο και βγαίνεις στους δρόμους με τέτοια ζέστη».

Δεν είναι επαγγελματίας ο αστυνομικός που δεν βάζει χειροπέδες στο πρεζόνι πριν το μεταφέρει με το περιπολικό.

Η έλλειψη ευσυνείδητου επαγγελματισμού είναι ενδημική στην ΕΛ.ΑΣ.  Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά.  Δεν έχουμε αστυνόμευση.  Η αστυνομία έχει καταντήσει ένας πονοκέφαλος για τους πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς.

Ας γίνει λοιπόν το πρώτο βήμα.  Ας παραδεχτούμε, ας αναγνωρίσουμε το πρόβλημα.  Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να το λύσουμε.

Share

Το περίμενε, λέει. Τί περίμενε;

Μαθαίνουμε πως η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο Spiegel δήλωσε:

«Περίμενα ότι κάτι τέτοιο κάποτε θα συνέβαινε» αναφέρει η υπουργός παραπέμποντας στο ότι την τελευταία περίοδο είχαν πυκνώσει οι συγκρούσεις με τους αντιεξουσιαστές, τους οποίους περιγράφει ως «ομάδα ανθρώπων με υπεραριστερή ιδεολογία» (www.in.gr 14.12.08)

Continue reading

Share

Η ελπίδα, την ώρα που σκοτεινιάζει

Αυτές τις ώρες της αγανάκτησης, της οργής, της θλίψης, της απογοήτευσης, αναζητώ ελπίδα.  Ελπίδα πως ο τόπος δεν θα βουλιάξει άλλο, ελπίδα πως κάτι καλό θα βγει μέσα από τον πόνο, το αίμα, τις στάχτες, και τα δάκρυα.

Παλεύει μέσα μου ο κυνισμός με την ελπίδα.  Τι καλό προέκυψε τόσα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;  Η διαχείριση της εξουσίας από τα δυο κόμματα, οδήγησε την κοινωνία εδώ που βρίσκεται σήμερα.  Έχει επιβληθεί στον τόπο ένα κομματικό καθεστώς που εξυπηρετεί μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα και πνίγει κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία πολιτικής δράσης.  Είχα γράψει, μαζί με τον παλιό μου φίλο Περικλή Κωνσταντινίδη, κάποιες ιδέες που θα επέτρεπαν να ανθήσει νέα πολιτική δράση στην Ελλάδα.

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο τις συζητήσεις και τις ιδέες που καταθέτουν άνθρωποι που δεν έχω γνωρίσει και που θα ήθελα να τους σφίξω το χέρι εξ’ αιτίας αυτών που γράφουν.  Ανακαλύπτω ανθρώπους που μιλούν νηφάλια για το πώς θα μπορέσουμε να σηκωθούμε λιγο ψηλότερα, λίγο καλύτερα.

Η ελπίδα δηλαδή που αναζητώ υπάρχει στα προσωπα και στις ιδέες αυτών των ανθρώπων.  Που την ώρα της κρίσης, την ώρα που σκοτεινιάζει, την ώρα που ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση ἐν εἴδη γελοίας λογοδιάρροιας προσφέρει την ανικανότητά της, την ώρα αυτή εμφανίζονται άτομα με ιδέες, με λόγο, με ψυχραιμία και κοιτούν μπροστά.

Δεν υπάρχει αίμα που να ζητάει εκδίκηση.  Είναι προσβολή στη μνήμη του νεκρού παιδιού να μιλούν κάποιοι εξ’ αίματός του. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως το αίμα που χύνεται — πάντοτε άδικα, πάντοτε πρόωρα — είναι δύναμη για όλους μας, για να δουλέψουμε πολύ, για να βρεθούμε χιλιάδες στους τροχούς, για να γυρίσει ο ήλιος.

Η στροφή του ήλιου δεν είναι εκδίκηση.  Είναι το μέλλον μας και αποτελεί την ελπίδα μας.  Αυτή που διαφαίνεται θαμπά, στην αρχή, καθώς το σκοτάδι απλώνεται γύρω μας.

Την ώρα που σκοτεινιάζει λοιπόν, βρίσκεται μια ελπίδα.  Βρίσκονται λίγοι άνθρωποι με θάρρος  και με τόλμη και με συναίσθηση της στιγμής.  Σηκώνουν το σκοτάδι και αφήνουν να φανεί για λίγο η ελπίδα και το μέλλον.  Για να γνωρίζουμε πως θα τα συναντήσουμε λίγο αργότερα, αν σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Καὶ οὕτως͵ ὦ Γλαύκων͵ μῦθος ἐσώθη καὶ οὐκ ἀπώλετο͵ καὶ ἡμᾶς ἂν σώσειεν͵ ἂν πειθώμεθα αὐτῷ͵ καὶ τὸν τῆς Λήθης ποταμὸν εὖ διαβησόμεθα καὶ τὴν ψυχὴν οὐ μιανθησόμεθα

Share

Ληγμένες εγγυήσεις

Με συγχωρείτε κύριοι Καραμανλή και Παπανδρέου αλλά οι εγγυήσεις προστασίας που προσφέρετε στον Ελληνικό λάο είναι ληγμένες ή κίβδηλες.  Συγκεκριμένα:

  • κύριε πρωθυπουργέ: την εγγύηση προστασίας που υποσχεθήκατε, θα έπρεπε να την είχατε κάνει πράξη εδώ και χρόνια.  Είχατε ευκαιρίες να κάνετε την εγγύηση πράξη.  Τις αγνοήσατε.  Αντ’ αυτού, είδαμε να καίγονται χωριά και άνθρωποι, να απειλείται από τις φλόγες η πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας, να καταστρέφεται από ανικανότητα η Πάρνηθα, να οργιάζει το αλισβερίσι με το εκκλησιαστικό παρακράτος, να διασύρεται η αξιοπρέπεια του πολίτη στις ουρές από τα χαράματα για μια κωλοταυτότητα και ένα διαβατήριο, να ποδοπατούνται από την αστυνομία πολίτες στους δρόμους, να παραβιάζεται ο νόμος ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο, να προσβάλει η κυβέρνησή σας την κοινοβουλευτική και δημοκρατική τάξη, και να μας πληροφορείτε πως το νόμιμο είναι και ηθικό και, τέλος, να δολοφονείται ένα 15χρονο παιδί.  κύριε [με μικρό το «κ»] πρωθυπουργέ [με μικρό το «π»]: τους ανθρώπους που πλασάρουν τέτοιες εγγυήσεις, στις ΗΠΑ τους αποκαλούμε used car salesmen.
  • κύριε Παπανδρέου: η εγγύηση που προσφέρετε παραμένει κίβδηλη, ψευδεπίγραφη για όσο διάστημα δεν μπαίνετε στον κόπο να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα την υλοποιήσετε.  Ελπίζω να το κάνετε.
Share

Ο Προκόπης κι η Δημοκρατία

Όταν μιλάς και λες πως έχουμε δημοκρατία, κ. Προκόπη Παυλόπουλε, καλό είναι να θυμάσαι πως εσύ και το κόμμα σου αποχωρήσατε προσφατα από τη Βουλή, προσβάλοντας έτσι την κοινοβουλευτική (και συνεπώς τη δημοκρατική) τάξη των πραγμάτων.  Είναι λίγο υποκριτικό να μιλάς για δημοκρατία, εσύ ένας βουλευτής που αποχώρησε από το κοινοβούλιο, σαν πρόβατο, προκειμένου μην λακίσει άλλο πρόβατο και σας προκύψει προανακριτική επιτροπή.

Όταν μιλάς και λες πως έχουμε δημοκρατία, κ. Προκόπη Παυλόπουλε, καλό είναι να μην καταφεύγεις σε υπαινιγμούς για τους οποίους δηλώνεις πως προτιμάς να μην μιλήσεις.  Σε μια δημοκρατία, σε ώρα κρίσης, σε ώρα που οι πολίτες περιμένουν έστω και την τελευταία στιγμή μια ρανίδα υπευθυνότητας, οφείλεις να μιλήσεις ανοιχτά, ξεκάθαρα και δίχως υπαινιγμούς και υπονοούμενα.

Αλλιώς, κ. Προκόπη Παυλόπουλε, την δημοκρατία την έχεις κουρελιάσει και την έχεις παραδόσει προσάναμα στους βάνδαλους για να ανάβουν τις βόμβες μολότοφ.

Τη δημοκρατία κ. Προκόπη Παυλόπουλε, οφείλεις να την τιμάς σε περιόδους ηρεμίας και να την προστατεύεις σε περιόδους κρίσης.  Ούτε το ένα έπραξες ούτε το άλλο.  Σε μια δημοκρατία κ. Παυλόπουλε θα είχες παυθεί πριν τολμήσεις υποκριτικά να παραιτηθείς για μια ευθιξία που έχεις απωλέσει εδώ και χρόνια.

Share

Έστω λοιπόν, ΙΙ

Έστω λοιπόν πως τα πράγματα γίναν ακριβώς έτσι όπως ισχυρίζεται ο αστυνομικός.

Όταν λοιπόν σου πετούν πέτρες και μπουκάλια στο περιπολικό σου τότε έχεις δύο επιλογές.  Ή να ζητήσεις ενισχύσεις και να προβείς σε συλλήψεις για τα αδικήματα που διαπράχτηκαν, ή να συνεχίσεις την περιπολία σου δίχως να δώσεις συνέχεια στο περιστατικό.  Η αυτοδικία δεν αποτελεί αποστολή της αστυνομίας.

Το βλέπω κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα γενικά και στην Αθήνα ειδικότερα.  Η αστυνομία εμπλέκεται σε ένα είδος τσαμπουκο-κλεφτο-πολέμου.   Αυτό σημαίνει, για μένα, πως η αστυνομία ως σύστημα πάσχει σοβαρά στην Ελλάδα.  Πως δεν υπάρχει αίσθηση της αποστολής της και του ρόλου της.  Η έλλειψη τέτοιας αίσθησης και φρονήματος ξεκινάει από την κορυφή και διαχέεται σε όλο το αστυνομικό σώμα.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.  Το συντομότερο.  Όχι για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.  Αλλά για να μην οδηγήθούμε σε μια γενικευμένη έκρηξη αυτοδικίας η οποία θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό ιστό του τόπου μας.

Share

Έστω λοιπόν

Έστω λοιπόν πως η εκδοχή του αστυνομικού που πυροβόλησε το 15χρονο παιδί είναι αλήθεια.  Πως ο 15χρονος δηλαδή απείλησε άμεσα τη ζωή του αστυνομικού ο οποίος κατέφυγε στην ύστατη άμυνα και πυροβόλησε.  Έστω λοιπόν πως αυτή είναι η αλήθεια.

Αν λοιπόν αυτή είναι η αλήθεια, τότε η ΕΛ.ΑΣ. και οι πολιτικοί προϊστάμενοί της δεν έχουν παρά να παρουσιάσουν το εξής τεκμήριο: την ώρα που οι αστυνομικοί, μέσω ασυρμάτου, ενημέρωσαν το κέντρο πως βρίσκονται σε συμβάν το οποίο χρήζει ενισχύσεων καθώς και την ώρα που ανακοίνωσαν στο κέντρο πως έχει πυροβοληθεί πολίτης και ζήτησαν την αποστολή ασθενοφόρου.  

Γίναν δηλαδή οι παρακάτω διάλογοι και τί ώρα;

Κέντρο από τάδε όχημα:  Είμαστε στη συμβολή των οδών Χ & Ψ.  Δεχτήκαμε επίθεση με αντικείμενα που πετάχτηκαν στο περιπολικό.  Περίπου Ν άτομα, άρρενες, ηλικίας α-β ετών, κινούμενοι προς τάδε κατεύθυνση.  Κατεβαίνουμε για απώθηση και έρευνα.

Και αργότερα…

Κέντρο από τάδε όχημα: Έκτακτη ανάγκη. Δεχτήκαμε νέα επίθεση.  Πυροβολήσαμε.  Έχουμε έναν πεσμένο πολίτη στη συμβολή των οδών Χ & Ψ.  Ζητούμε ασθενοφόρο και ενισχύσεις.

Share