Έπειτα από έναν ήδη μήνα με το iPad είμαι ενθουσιασμένος τόσο με τη συσκευή όσο και με τις αλλαγές που φέρνει στον χώρο της κινητής πληροφορικής.
Προτίμησα να προ-παραγγείλω το μοντέλο που προσφέρει διπλή ασύρματη σύνδεση: τόσο μέσω δικτύων WiFi όσο και κυψελωτών δικτύων 3ης γενιάς (WiFi+3G). Διάλεξα τη συσκευή των 64 GB και ανήμερα Πρωτομαγιά μου ήρθε. Έτσι, για τις περασμένες 4 βδομάδες έβαλα το laptop στην άκρη και κινήθηκα εκτός γραφείου αποκλειστικά και μόνο με το iPad και το iPhone.
Μαζί με το iPad αγόρασα τη θήκη του από την Apple και το iPad dock. Η θήκη, αν και καλαίσθητη, δεν διαθέτει χώρο για ένα σημειωματάριο ή για κάρτες. Είναι σχεδιασμένη για να κρατάει το iPad και τίποτ’ άλλο. Με το ίδιο ποσό (περίπου $39) μπορεί κανείς να βρει πιο λειτουργικές θήκες, με τσεπούλες, χώρο για κάρτες και έναν στυλογράφο, κτλ.
To dock μπορεί να φιλοξενήσει το iPad μόνο όταν αυτό είναι γυμνό. Αν το iPad είναι στη θήκη, δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο dock του. Πρώτα πρέπει να το βγάλω από τη θήκη του. Το πρόβλημα είναι στο πώς μπαίνει και βγαίνει το iPad στη θήκη του: με δυσκολία! Η θήκη κρατάει το iPad στη θέση του με έναν συνδυασμό ελαστικής πίεσης και τριβής. Όσο εύκολα φορά κανείς βρεγμένος, υγρή καταδυτική στολή των 7 χιλιοστών άλλο τόσο εύκολα μπαίνει και βγαίνει το iPad στη θήκη του. Μια θήκη πάντως είναι απαραίτητη κι επειδή δεν πρόκεται να την βγάζω κάθε μέρα, το iPad Dock πάει στο ράφι ή, καλύτερα, στο eBay.
Εξωτερική εμφάνιση, λειτουργικότητα και αισθητική. Εξαιρετική ως άψογη. Η συσκευή είναι λεπτή και με καλές αναλογίες — έρχεται περισσότερο προς το 3:4 form factor, κάπως επιμηκυμένο πάντως. Τα εξωτερικά κουμπιά είναι παρόμοια σε λειτουργία και τοποθεσία με αυτά του iPhone. Ο διακόπτης που ακυρώνει τη λειτουργία του επιταχυνσιομέτρου είναι κάπως απρόσιτος όταν το iPad βρίσκεται στη θήκη του. Εκείνο που λείπει πάντως είναι ένα on/off κουμπί και στο επιμήκες τμήμα της συσκευής. Ενώ, δηλαδή, στο iPhone το μοναδικό on/off κουμπί φτάνει και περισσεύει, στο iPad λόγο μεγαλύτερων διαστάσεων θα χωρούσε και δεύτερο. Καλό θα ήταν δηλαδή να υπάρχει ένα on/off/home πλήκτρο στη μέση του κάτω τμήματος της συσκευής είτε την έχουμε σε προσανατολισμό προσωπογραφίας (portrait) είτε τοπίου (landscape).
Βάρος. Άνετο σε σχέση με ένα laptop αλλά απροσδόκητα βαρύ για χειροκρατούμενη συσκευή. Είχα αστειευτεί στο Facebook πριν λίγες βδομάδες, περιγράφοντας μια νέα ασθένεια την iPaditis ως φλεγμονή του καρπιαίου συμπλέγματος. Η στήριξη του iPad με έναν καρπό μόνο είναι προβληματική. Το βάρος, πιστεύω, θα μειωθεί στις επόμενες γενιές της συσκευής.

Η εφαρμογή Air Display μετατρέπει το iPad σε δεύτερη οθόνη για τον υπολογιστή.
Εφαρμογές. Αρκετές καλές εφαρμογές αλλά και πολλές βαρετές (αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας τόσο για το iPhone αλλά και για το Android). Μια από τις καλύτερες εφαρμογές που έχω βρεί, είναι το Air Display ($9.99) που μετατρέπει το iPad σε δεύτερη οθόνη για τον υπολογιστή, χρησιμοποιώντας WiFi σύνδεση. Καλή ιδέα.
Το πρόβλημα με τις εφαρμογές πάντως θα εκλείψει όταν αρχίσουν να παράγονται περισσότερα domain-specific προϊόντα. Ήδη οι Wall Street Journal, New York Times, Reuters, και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προσφέρουν δωρεάν εφαρμογές για το iPad. Άλλες είναι με δωρεάν περιεχόμενο κι άλλες με συνδρομή. Οι περισσότερες λειτουργούν ικανοποιητικά. Οδηγούν όμως, όλες, σε μια διαπίστωση για το interface της συσκευής: πρέπει να αλλάξει!
Για παράδειγμα: στην εφαρμογή mail θα ήθελα τη δυνατότητα να πηγαίνω από το inbox ενός λογαριασμού στο inbox ενός άλλου με 1-2 χειρονομίες και όχι με τις 4-6 που απαιτούνται σήμερα. Άλλο παράδειγμα: θα επιθυμούσα ένα ευφυέστερο interface που να γνωρίζει πως μετά την εφαρμογή Α χρησιμοποιώ συνήθως τις εφαμοργές Β, Δ και Ε, και που θα μου προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε αυτές δίχως να απαιτείται πρώτα η επιστροφή μου στην κεντρική οθόνη.
Τι λείπει από το iPad; Κάμερα φυσικά η οποία έρχεται, πιστεύω, με την επόμενη ή μεθεπόμενη γενιά. Απελπιστική είναι, για μένα, η απουσία Ελληνικου πληκτρολογίου. Θα περίμενε κανείς, αφού το Ελληνικό πληκτρολόγιο είναι ήδη ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του. Περάσαν πολλοί μήνες πριν δούμε Ελληνικά στο iPhone. Εύχομαι να μην χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ για τα Ελληνικά του iPad.