Dennis Ritchie 1941-2011

Ο Dennis Ritchie κατά την βράβευσή του με το εθνικό μετάλλιο τεχνολογίας από τον Bill Clinton το 1999. (Η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia).

Ο Dennis Ritchie υπήρξε ένας Πρωτοπόρος της πληροφορικής. Δεν χωρούν διευκρινιστικά επίθετα όπως σπουδαίος, μεγάλος, πραγματικός. Ήταν Πρωτοπόρος της πληροφορικής. Aπό τους ανθρώπους που Δημιούργησαν τεχνολογία. Υπήρξε εφευρέτης.

Σήμερα αναπτύσουμε τεχνολογία στηριζόμενοι στα επιτεύγματα του Ritchie και των συν-Πρωτοπόρων του. Δεν θα είχαμε ούτε OS X ούτε iOS ούτε Linux αν ο Ritchie και οι συνεργάτες του δεν είχαν εφεύρει το Unix ή την C.

Φυσικά ο Ritchie κι οι άλλοι Πρωτοπόροι στηρίχτηκαν κι αυτοί στους ώμους άλλων διανοητών, επιστημόνων, και μηχανικών — αυτή είναι άλλωστε η πορεία της επιστήμης και του πολιτισμού. Στην πορεία αυτή όμως, κάθε τόσο εμφανίζονται Πρωτοπόροι με τιτάνιο έργο που αλλάζει τον ρου της ιστορίας: ο Ritchie ήταν ένας από αυτούς.

Ο dmr ήταν ένας σεμνός, ντροπαλός σχεδόν άνθρωπος — σήμερα θα λέγαμε πως βρισκόταν στην Asperger γωνιά του φάσματος. Φεύγοντας άφησε πίσω του έργο και φήμη που ενώ δεν είδαν ποτέ τη δημοσιότητα του Jobs, είναι εντούτοις το ίδιο αν όχι περισσότερο σημαντικά.

Όπως έγραψε, ποιητικά, ένας φοιτητής μου:

/* R. I. P. */
free(*Dennis_Ritchie);

Share

Κοινωνικά γάγγλια

Πυκνότητα δραστηριότητας κοινωνικών δικτύων στις ΗΠΑ. Απεικόνιση του Eric Fischer.

Βλέποντας τις ωραίες απεικονίσεις δραστηριότητας κοινωνικών δικτύων που δημοσίευσε η Mail τον περασμένο μήνα, θυμήθηκα τα λόγια του Marc Reisner στην εισαγωγή του βιβλίου του Cadillac Desert. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που διάβασα το εξαιρετικό βιβλίο αλλά δεν έχω ξεχάσει πώς ο Reisner περιέγραψε το αστικό τοπίο όπως το παρατηρούσε κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού:

We were crossing a high, thin cordillera of mountains, their tops already covered with snow. The Wasatch Range. As suddenly as the mountains appeared, they fell away, and a vast gridiron of lights appeared out of nowhere. It was clustered thickly under the aircraft and trailed off toward the south, erupting in ganglionic clots that winked and shimmered in the night.
Marc Reisner, Cadillac Desert, Viking 1986.

Η περιγραφή των φωταγωγημένων πόλεων όπως φαίνονται τη νύχτα από το αεροπλάνο μου έμεινε αξέχαστη. Πετώντας συχνά βράδια πάνω από τις ΗΠΑ παρατηρούσα κι εγώ τις φωταγωγημένες πόλεις και στο μυαλό μου ερχόντουσαν εικόνες από νευρώνες και δενδρίτες. Το ενδιαφέρον μου τότε για νευρωνικά δίκτυα με έκανε να αναρρωτιέμαι αν ο αστικός ιστός όπως φαίνεται από το αεροπλανό δεν είναι παρά ένα μεγάλο νευρωνικό σύστημα. Οι μακροσκοπικές ομοιότητες ήταν πολλές και στο μυαλό μου παρέπεμπαν στην εξαιρετική μελέτη Neural networks and physical systems with emergent collective computational abilities του J. J. Hopfield.

Με δενδρίτες κυρίως τους οδικούς άξονες μεταξύ αστικών κέντρων, το επίγειο νευρωνικό δίκτυο ήταν περιορισμένο από την γεωγραφία. Οι νευρώνες της Αμερικής δεν είχαν καλή σύνδεση με τους νευρώνες της Ευρώπης (πέρα από τις αεροπορικές συνδέσεις που έπαιζαν τον ρόλο ασθενών δενδριτών). Οι αναδυόμενες συλλογικές συμπεριφορές του Hopfield σταματούσαν στα παράλια των ηπείρων αδύναμες να καταδυθούν και να διασχίσουν τον ωκεανό.

Το επίγειο νευρωνικό σύστημα εξελίσσεται. Οι ασθενικοί (αεροπορικοί) δενδρίτες μεταξύ ηπείρων βελτιώθηκαν χάρη στα καλώδια οπτικών ινών. Η κίνηση πληροφορίων στα καλώδια αυτά επιταχύνθηκε αρχικά με τη διάδοση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αργότερα με την ωρίμανση του παγκόσμιου ιστού (WWW) και πρόσφατα με την επέκταση των κοινωνικών δικτύων. Οι ενδοηπειρωτικοί δενδρίτες βελτιώθηκαν καθώς αυξήθηκε το εύρος ζώνης τους. Σε τοπική κλίματα η εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας και ειδικά της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (SMS) δημιούργησε ένα επάλληλο νευρωνικό δίκτυο.

Οι ΗΠΑ τη νύχτα. Δορυφορική φωτογραφία από το 1997.

Η βασική τοπολογια του επίγειου νευρωνικού συστήματος παραμένει αμετάβλητη. Η πυκνότητα δραστηριότητας των κοινωνικών δικτύων όπως την απεικονίζει ο Eric Fischer αντανακλά την πληθυσμιακή πυκνότητα όπως φαίνεται τη νύχτα από δορυφόρο. Η δραστηριότητα εκπορεύεται και συγκεντρώνεται, με οδικά, οπτικά και ασύρματα συστήματα, από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτά τα κέντρα εμφανίζονται ως μεγάλα κομβικά σημεία σε άλλες απεικονίσεις, όπως για παράδειγμα η αεροπορική κίνηση.

Κι ενώ η τοπολογία δεν αλλάζει, η δυναμική του συστήματος έχει αλλάξει δραστικά. Τον 19ο αιώνα, Αμερική και Ευρώπη είχαν ένα εύρος ζώνης που δεν ξεπερνούσε τα 0.003 bytes per second (πχ μια μονοσέλιδη επιστολή με περιεχόμενο περίπου 4 KBytes έκανε ως και 15 μέρες να πάει από τη Βοστώνη στο Λονδίνο). Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την πόντιση τηλεφωνικών καλωδίων, το ίδιο περιεχόμενο μεταδιδόταν με ταχύτητα 13 b/s, με ανάγνωση ή μορσική μετάδοση διαρκείας 5 λεπτών. Σήμερα η ταχύτητα ξεπερνά το 1.000.000 b/s.

Η αναδυόμενη συλλογική συμπεριφορά λειτουργεί πλέον με πολλαπλούς παλμούς ανα δευτερόλεπτο, μετατρέποντας την σφαιρική γεωγραφία της Γης σε ένα ψηφιακό υπερ-τετράεδρο. Ο «επίπεδος κόσμος» του Thomas Friedman είναι ένα σύμπλεγμα δισεκατομμυρίων κόμβων ίσων χρονικών αποστάσεων μεταξύ τους.

Σ’ αυτόν τον εξισωτικό χώρο η πυκνότητα της δραστηριότητας, όπως την απεικονίζει ο Fischer σε συνδυασμό με την ταχύτερη μετάδοση του περιεχομένου, αναδεικνύει μια νεα συλλογική συμπεριφορά η οποία θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του επίγειου νευρωνικού συστήματος. Πρόκειται για τη συλλογική αυθεντία (collective authority), δηλαδή για την ιδιότητα συγκεκριμένων κόμβων (φυσικών προσώπων ή συγκεκριμένων ομάδων) να παρέχουν περιεχόμενο υψηλής αξιοπιστίας. Πέρα από την αξιοπιστία τους αυτοί οι κόμβοι (πχ wikipedia) έχουν την ικανότητα να αξιολογούν την αξιοπίστια άλλων κόμβων.

Για να απεικονιστεί αυτή η διαβαθμισμένη συλλογική αυθεντία, θα πρέπει πρώτα να την ορίσουμε με ακρίβεια. Προς το παρον δεν είμαι βεβαιος αν υπάρχει κάποιος καλός ορισμός. Ο αλγόριθμος PageRank περιγράφει ένα ακριβές σύστημα αξιολόγησης ιστοσελίδων με βάση τους συνδέσμους μεταξύ τους. Χρειαζόμαστε όμως μια πιο εξειδικευμένη μετρική η οποία να λαμβάνει υπόψη της την αξιολόγηση του περιεχομένου ενός κόμβου με βάση την ποιότητα των αναφορών σ’ αυτό καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών που σχολιάζουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Χρειαζόμαστε επίσης ένα σύστημα αξιολόγησης και περιγραφής εικόνων και γενικά μη-λεκτικών σημάτων. Δύσκολα φαντάζομαι ένα τέτοιο σύστημα που θα είναι αυστηρά αλγοριθμικό· πιστεύω πως απαραίτητο συστατικό ενός τέτοιου συστήματος θα είναι το crowdsourcing το οποίο επίσης επιδεικνύει αναδυόμενες συλλογικές συμπεριφορές.

Με λίγα δισεκατομμύρια κόμβους το επίγειο νευρωνικό σύστημα πλησιάζει, σε τάξη μεγέθους, τον αριθμό νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αλλά παραμένει 4-6 τάξεις μεγέθους μικρότερο σε διασυνδεσιμότητα μεταξύ κόμβων. Πιστεύω πως αυξάνοντας τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ κόμβων θα επιταχύνουμε την ανάδυση πιο σύνθετων συλλογικών συμπεριφορών στο επίγειο νευρωνικό σύστημα. Μια τέτοια αύξηση προϋποθέτει τον ορισμό, μέτρηση, και απεικόνιση της συλλογικής αυθεντίας, κάτι που ελπίζω να γίνει σταδιακά χάρη στο crowsourcing.

Share

Πρώτες εντυπώσεις από το iPad

Έπειτα από έναν ήδη μήνα με το iPad είμαι ενθουσιασμένος τόσο με τη συσκευή όσο και με τις αλλαγές που φέρνει στον χώρο της κινητής πληροφορικής.

Προτίμησα να προ-παραγγείλω το μοντέλο που προσφέρει διπλή ασύρματη σύνδεση: τόσο μέσω δικτύων WiFi όσο και κυψελωτών δικτύων 3ης γενιάς (WiFi+3G).  Διάλεξα τη συσκευή των 64 GB και ανήμερα Πρωτομαγιά μου ήρθε.  Έτσι, για τις περασμένες 4 βδομάδες έβαλα το laptop στην άκρη και κινήθηκα εκτός γραφείου αποκλειστικά και μόνο με το iPad και το iPhone.

Μαζί με το iPad αγόρασα τη θήκη του από την Apple και το iPad dock.  Η θήκη, αν και καλαίσθητη, δεν διαθέτει χώρο για ένα σημειωματάριο ή για κάρτες.  Είναι σχεδιασμένη για να κρατάει το iPad και τίποτ’ άλλο. Με το ίδιο ποσό (περίπου $39) μπορεί κανείς να βρει πιο λειτουργικές θήκες, με τσεπούλες, χώρο για κάρτες και έναν στυλογράφο, κτλ.

To dock μπορεί να φιλοξενήσει το iPad μόνο όταν αυτό είναι γυμνό.  Αν το iPad είναι στη θήκη, δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο dock του.  Πρώτα πρέπει να το βγάλω από τη θήκη του.  Το πρόβλημα είναι στο πώς μπαίνει και βγαίνει το iPad στη θήκη του: με δυσκολία!  Η θήκη κρατάει το iPad στη θέση του με έναν συνδυασμό ελαστικής πίεσης και τριβής.   Όσο εύκολα φορά κανείς βρεγμένος, υγρή καταδυτική στολή των 7 χιλιοστών άλλο τόσο εύκολα μπαίνει και βγαίνει το iPad στη θήκη του.  Μια θήκη πάντως είναι απαραίτητη κι επειδή δεν πρόκεται να την βγάζω κάθε μέρα, το iPad Dock πάει στο ράφι ή, καλύτερα, στο eBay.

Εξωτερική εμφάνιση, λειτουργικότητα και αισθητική.  Εξαιρετική ως άψογη.  Η συσκευή είναι λεπτή και με καλές αναλογίες — έρχεται περισσότερο προς το 3:4 form factor, κάπως επιμηκυμένο πάντως.  Τα εξωτερικά κουμπιά είναι παρόμοια σε λειτουργία και τοποθεσία με αυτά του iPhone.  Ο διακόπτης που ακυρώνει τη λειτουργία του επιταχυνσιομέτρου είναι κάπως απρόσιτος όταν το iPad βρίσκεται στη θήκη του.  Εκείνο που λείπει πάντως είναι ένα on/off κουμπί και στο επιμήκες τμήμα της συσκευής.  Ενώ, δηλαδή, στο iPhone το μοναδικό on/off κουμπί φτάνει και περισσεύει, στο iPad λόγο μεγαλύτερων διαστάσεων θα χωρούσε και δεύτερο.  Καλό θα ήταν δηλαδή να υπάρχει ένα on/off/home πλήκτρο στη μέση του κάτω τμήματος της συσκευής είτε την έχουμε σε προσανατολισμό προσωπογραφίας (portrait) είτε τοπίου (landscape).

Βάρος.  Άνετο σε σχέση με ένα laptop αλλά απροσδόκητα βαρύ για χειροκρατούμενη συσκευή.  Είχα αστειευτεί στο Facebook πριν λίγες βδομάδες, περιγράφοντας μια νέα ασθένεια την iPaditis ως φλεγμονή του καρπιαίου συμπλέγματος.  Η στήριξη του iPad με έναν καρπό μόνο είναι προβληματική.  Το βάρος, πιστεύω, θα μειωθεί στις επόμενες γενιές της συσκευής.

Η εφαρμογή Air Display μετατρέπει το iPad σε δεύτερη οθόνη για τον υπολογιστή.

Εφαρμογές.  Αρκετές καλές εφαρμογές αλλά και πολλές βαρετές (αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας τόσο για το iPhone αλλά και για το Android).  Μια από τις καλύτερες εφαρμογές που έχω βρεί, είναι το Air Display ($9.99) που μετατρέπει το iPad σε δεύτερη οθόνη για τον υπολογιστή, χρησιμοποιώντας WiFi σύνδεση.  Καλή ιδέα.

Το πρόβλημα με τις εφαρμογές πάντως θα εκλείψει όταν αρχίσουν να παράγονται περισσότερα domain-specific προϊόντα.  Ήδη οι Wall Street Journal, New York Times, Reuters, και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προσφέρουν δωρεάν εφαρμογές για το iPad.  Άλλες είναι με δωρεάν περιεχόμενο κι άλλες με συνδρομή.  Οι περισσότερες λειτουργούν ικανοποιητικά.  Οδηγούν όμως, όλες, σε μια διαπίστωση για το interface της συσκευής: πρέπει να αλλάξει!

Για παράδειγμα: στην εφαρμογή mail θα ήθελα τη δυνατότητα να πηγαίνω από το inbox ενός λογαριασμού στο inbox ενός άλλου με 1-2 χειρονομίες και όχι με τις 4-6 που απαιτούνται σήμερα.  Άλλο παράδειγμα: θα επιθυμούσα ένα ευφυέστερο interface που να γνωρίζει πως μετά την εφαρμογή Α χρησιμοποιώ συνήθως τις εφαμοργές Β, Δ και Ε, και που θα μου προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε αυτές δίχως να απαιτείται πρώτα η επιστροφή μου στην κεντρική οθόνη.

Τι λείπει από το iPad; Κάμερα φυσικά η οποία έρχεται, πιστεύω, με την επόμενη  ή μεθεπόμενη γενιά.  Απελπιστική είναι, για μένα, η απουσία Ελληνικου πληκτρολογίου.  Θα περίμενε κανείς, αφού το Ελληνικό πληκτρολόγιο είναι ήδη ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του.  Περάσαν πολλοί μήνες πριν δούμε Ελληνικά στο iPhone.  Εύχομαι να μην χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ για τα Ελληνικά του iPad.

Share

Open coffee my ass

Σκέφτηκα, ο έρμος, τώρα που αναλαμβάνω νέα καθήκοντα να μην στήσω κι ένα open coffee στέκι εκεί που πάω; Γράφτηκα στο opencoffee.ning.com και πάνω που ετοιμαζόμουν να στείλω μια ανακοίνωση μου ήρθε το εξής:

HELLO
My name is miss Rose i saw your profile today at (opencoffee.ning.com) and fund you worthy to be mine as some one whom i can lay on his arms as long as love is concern, caring and teassing you all the nightlong and ,l will also like to know you the more,and l want you to send an email to my email address (rose.davids@hotmail.fr) so l can give you my picture for you to know whom l am. Here is my email address I believe we can move from here! I waiting for your mail to my email address above. miss Rose
(Remeber the distance or colour does not matter but love matters alot in life)

Καλά πάμε!

Share

Habemus primeminister.gr

Καλώς τον κι ας άργησε, δηλαδή. Κάπου στις 100 μέρες έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα που δήλωνε έτοιμο να κυβερνήσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε και στο διαδίκτυο.

Με ανακοίνωσή της η Ομάδα Επικοινωνίας και Νέων Μέσων του Γραφείου του Πρωθυπουργού, μας πληροφορεί πως στις 4 Οκτωβρίου 2009 βρέθηκε αντιμέτωπη με την εξ’ ολοκλήρου διαγραφή της ιστοσελίδας στο primeminister.gr.  Όλα τα περίμενα, αλλά όχι και τη λογική της καμένης γης στο διαδίκτυο.  Έστω πως είχε διαγραφεί εξ ολοκλήρου η σελίδα. Και λοιπόν;  Είναι λόγος αυτός που απαιτεί 100 μέρες για το στήσιμο ενός wordpress;  Δεν μπορούσατε στο μεταξύ να βάλετε μια καλαίσθητη σελίδα που να λέει 10 πράγματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό;

Σημασία πάντως έχει πως η σελίδα σήμερα δουλεύει επιτέλους.  Και πως  σε γενικές γραμμές είναι καλή.  Έχει γίνει μια πρώτη κίνηση για την καταγραφή της ιστορίας του πρωθυπουργού, ως θεσμού.  Καταγράφονται με ιστορική σειρά οι πρωθυπουργοί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους ως σήμερα (ακόμη κι οι Απριλιανοί!)  Εδώ θα ήθελα να προτείνω δυο πράγματα:

  1. Να προστεθούν σύντομα βιογραφικά και πορτρέτα των πρωθυπουργών και
  2. Να σταματήσει η «στρατιωτική» αναγραφή του επωνύμου πριν το όνομα, πχ «Κώστας Σημίτης» και όχι «Σημίτης Κώστας»

Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον κακόβουλες διαγραφές υλικού από τον ιστοτόπο του πρωθυπουργού, ας γίνει μια συμφωνία μεταξύ των CIO των δύο μεγάλων κομμάτων.  Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι θεσμός που τον ασκεί προσωρινά κάποιο πρόσωπο.  Η αλλαγή του προσώπου δεν θα πρέπει να σημαίνει και διαγραφή της ιστορίας του θεσμού.  Ας συμφωνήσουν λοιπόν τα δυο κόμματα εξουσίας να μην κατεδαφίζουν το primeminister.gr όταν αλλάζει η κυβέρνηση.  Για να έχει ο θεσμός του πρωθυπουργού μια συνέχεια στο διαδίκτυο.

Η νέα ιστοσελίδα χρειάζεται μερικές τεχνικές βελτιώσεις.  Προτείνω τις εξής:

  • στη σελίδα της επικοινωνίας αποτελεί κακοφωνία η απαίτηση να πληκτρολογήσει κάποιος το περιεχόμενο της εικόνας επαλήθευσης (validation image) όταν αυτό απεικονίζεται στα αγγλικά.  Σε Έλληνες πολίτες απευθύνεται το site πατριώτες!  Φτιάξτε ένα προγραμματάκι που να απεικονίζει τουλάχιστον αριθμητικό περιεχόμενο.
  • Στην ίδια σελίδα τα ονόματα κάποιων πεδίων εμφανίζονται με έντονη γραμματοσειρά ενώ άλλα με απλή.  Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για τη διαφορά αυτή.
  • Στον πίνακα πλοήγησης το «Συν/ξεις Τύπου» βγάζει μάτι.  Το «Τύπου» μάλλον περισσεύει — δηλαδή τι άλλες συνεντεύξεις να δίνει ένας πρωθυπουργός.  Βγάλτε το «Τύπου» και θα υπάρξει χώρος για τις «Συνεντεύξεις».  Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για συνεντεύξεις τύπου και για απλές συνεντεύξεις.  Είτε μιλάς σε έναν δημοσιογράφο είτε σε 100, συνέντευξη είναι.
  • Για ποιό λόγο θα πρέπει ο επισκέπτης να κάνει click δύο φορές για να δει τους συνδέσμους προς τα υπουργεία;  Αναφέρομαι στον σύνδεσμο “Κυβέρνηση” ο οποίος παραπέμπει σε σελίδα που αριθμεί τα υπουργεία και στο τέλος περιέχει δεύτερο σύνδεσμο που παραπέμπει σε νέα παράθεση των υπουργείων, με συνδέσμους προς αυτά.  Είναι ανάγκη, δηλαδή, το usability του πρωθυπουργικού ιστοτόπου να συναγωνίζεται το usability δημοσίων υπηρεσίων; Στο γραφείο 102 για την αίτηση, στο γραφείο 225 για το χαρτόσημο, στο γραφείο 501 για τον συνδετήρα, και πίσω στο γραφείο 102 για να την καταθέσετε!
  • Η μηχανή αναζήτησης θέλει δουλειά.  Αντί να προβάλλει επιγραμματικά τα αποτελέσματα μια αναζήσης τα παρουσιάζει ολόκληρα.
  • Παρομοίως σε σελίδες όπως τα «Τελευταία Νέα» καλό είναι να μην προβάλλονται κατεβατά-σεντόνια αλλά περιλήψεις ή οι πρώτες παράγραφοι, συνοδευόμενες με σύνδεσμο προς το ακέραιο κείμενο.
  • Ήταν ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τους «Χαιρετισμούς»;  Ομιλίες δεν είναι κι αυτοί;
  • Βρείτε κάποιον με μεράκι στη γλωσσική επιμέλεια να χτενίζει το περιεχόμενο.  Λείπουν σημεία στίξης και εντοπίζονται γραμματικά και συντακτικά λάθη.
  • Καλή ιδέα να υπάρχει επιλογή για αγγλικό περιεχόμενο αλλά αν δεν το εννοείτε, τι το έχετε το ρημάδι;  Ένα αγγλικό βιογραφικό σημείωμα του πρωθυπουργού περιτριγυρισμένο από Ελληνικό περιεχόμενο δεν αποτελεί αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας.
  • Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα μπορούσατε να το δημοσιεύετε και ως αντικείμενα VCAL.
  • Δεν υπάρχει λεκτικός ή απεικονιστικός σύνδεσμος προς ροή RSS.
  • Σημειώνω, τέλος, πως το primeminister.gr ακόμη δεν παράγει καθαρό XHTML κώδικα.

Κάθε αρχή και δύσκολη.

Share

100 μέρες άφαντος ο πρωθυπουργός στο διαδίκτυο

100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.
100 μέρες δίχως θεσμική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο διαδίκτυο.

Share

Ξενοφοβικός τηλέγραφος και ερωτευμένη τηλεφωνία

Samual F B Morse (η εικόνα είναι από τη wikipedia)

Samual F B Morse (η εικόνα είναι από τη wikipedia)

Η ηλεκτρομαγνητική τηλεγραφία και η τηλεφωνία εφευρέθηκαν τον 19ο αιώνα, από δυο αντιδιαμετρικές προσωπικότητες.  Ο Samuel Morse ήταν ένας ξενόφοβος οπορτουνιστής ενώ ο Alexander Graham Bell υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός.  Οι προσωπικές τους ιστορίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα επιτεύγματά τους είχαν ως έμπνευση και αφορμή μια γυναίκα.

Ο Morse ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφος, με σχετική επιτυχία. Φιλοτεχνώντας ένα πορτρέτο στη Νέα Υόρκη (που έμελλε να είναι ο τελευταίος του πίνακας), πληροφορήθηκε τον θάνατο της γυναίκας του.  Μέχρι να διανύσει τα 200 περίπου χιλιόμετρα που τον χώριζαν από το σπίτι του, είχε γίνει ήδη η κηδεία και η ταφή.  Το τραγικό αυτό γεγονός ώθησε τον Morse να εγκαταλείψει τη ζωγραφική και να επιδοθεί στην έρευνα για ένα σύστημα επικοινωνίας πιο αποτελεσματικό από τον έφιππο αγγελιοφόρο.

Τα κατάφερε εκμεταλλευόμενος την έρευνα του Joseph Henry για τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.  Σύμφωνα με τον David Bodanis, ο Morse επεδίωξε και συναντήθηκε με τον Henry ο οποίος του πρόσφερε απλόχερα όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να συντάξει την αίτηση ευρεσιτεχνίας για την ηλεκτρομαγνητική τηλεγραφία. Ο Henry πίστευε στην ελεύθερη διάδοση ιδεών και δεν γνώριζε πως ο Morse είχε σκοπό να κατοχυρώσει την τεχνολογία του και να την εκμεταλλευτεί εμπορικά (D. Bodanis, Electric Universe, Three River Press, 2006).

Τελικά η τηλεγραφία ευδοκίμησε και συνέβαλλε στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.  Δημιουργήθηκαν έτσι πολλές ευκαιρίες που οδήγησαν χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ.  Κάτι που εκ πεποιθήσεως ο Morse σιχαινόταν.

Alexander Graham Bell -- η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia

Alexander Graham Bell (η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia)

Ο Alexander Graham Bell ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή.  Εργάστηκε ως δάσκαλος κωφάλαλων ατόμων.  Το ενδιαφέρον του όμως ήταν από χρόνια εστιασμένο στη μηχανική αναπαραγωγή φωνής.

Ερωτεύτηκε μια μαθήτριά του αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των γονέων της.  Στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει τους γονείς της αποδεικνύοντας τις ικανότητές του και να κερδίσει έτσι την συγκατάθεσή τους, ξεκίνησε τις έρευνες του που τον οδήγησαν στην εφεύρεση του τηλεφώνου.  Κατάφερε έτσι, όχι μόνο να κερδίσει την εκλεκτή της καρδιάς του αλλά και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα της!

Share

Amazon Kindle — you got to be kidding me, right?

Αξιολογώ εδώ και λίγες βδομάδες τη δυνατότητα του Kindle DX ως πιθανού εργαλείου για φοιτητές.  Το DX είναι η σχεδόν 10-ιντση εκδοχή του e-reader της Amazon.  Κοστίζει γύρω στα $489 και είναι σχεδιασμένο κυρίως για αναγνώστες εφημερίδων και περιοδικών — λόγω του μεγαλύτερου σχήματος.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ουδέτερες με πρόβλεψη να γίνουν αρνητικές.

Η τεχνολογία ηλεκτρονικής μελάνης είναι εντυπωσιακή.  Η ποιότητα και η οξύτητα της απεικόνισης κειμένου είναι εξαιρετική.  Αλλά για παλιούς χρήστες του T220, η ποιότητα απεικόνισης δεν αποτελεί και κάποια ουσιαστική καινοτομία: 204 dpi η οθόνη της IBM, 150 dpi η οθόνη του Kindle  — που μεταφράζονται σε ισάριθμα ppi επίσης.

Για τεχνικά βιβλία, το Kindle είναι απελπισία.  Οι εκδότες φοιτητικών βιβλίων κάνουν μια μάλλον πρόχειρη μετατροπή του υπάρχοντος υλικού περιεχόμενο για Kindle.  Το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής απεικόνιση γραφημάτων, εικόνων, και μαθηματικών συμβόλων.  Το κείμενο χάνει την τυπογραφική συνοχή του.    Η δυνατότητα υπογράμμισης και σημειώσεων υπάρχει αλλά είναι αργή και προς το παρόν, δεν είναι αμφίδρομη: δηλαδή δεν μπορείς ούτε να τυπώσεις τις σημειώσεις που κρατάς ούτε και να τις μοιραστείς με συμφοιτητές σου.

Τα βιβλία — γενικά και όχι μόνο τα πανεπιστημιακά — μεταφέρονται στο Kindle δίχως κάποια ιδιαίτερη επιμέλεια που να λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά της συσκευής.  Έτσι ενώ ο αναγνώστης του τυπωμένου βιβλίου μπορεί με μια κίνηση να προσπεράσει τις πρώτες 20 σελίδες με τα περιεχόμενα και τις άλλες πληροφορίες, ο χρήστης του Kindle πρέπει να προσπελάσει πρώτα μια-προς-μια αυτές τις σελίδες.

Ίσως αυτή η κατάσταση με τη σειριακή προσπέλαση στο περιεχόμενο να αλλάξει στο μέλλον αν εμφανιστούν βιβλία σχεδιασμένα ειδικά για τη συσκευή.  Προς το παρόν, το 100% του υλικού που έχω δει είναι μια σειριακή/γραμμική μεταφορά του έντυπου υλικού.  Επιπλέον τα διαθέσιμα πανεπιστημιακά βιβλία είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή.

Κι επειδή τα πανεπιστημιακά βιβλία είναι γεμάτα με υποσημειώσεις, αναφέρω πως η πρόσβαση στις υποσημειώσεις αυτές είναι τουλάχιστον ενοχλητική.  Πρέπει να κατευθύνει κανείς τον δρομέα στο τυπογραφικό σημείο (πχ αστερίσκο) της παραπομπής, να ενεργοποιήσει την επιλογή, να διαβάσει στη συνέχεια την παραπομπή, και μετά να επιστρέψει στη σελίδα που διάβαζε.

Προβληματική είναι επίσης και η απεικόνιση εφημερίδων και περιοδικών στο Kindle.  Η πλοήγηση δεν είναι εύκολη και βεβαίως είναι αδύνατον, προς το παρόν, να στείλεις ένα άρθρο σε κάποιον γνωστό σου.

Ενοχλητική θεωρώ επίσης την επιλογή της Amazon να μην χρησιμοποιήσει μια κανονική πύλη mini-USB για τη φόρτιση της συσκευής με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο χρήστης ειδικό καλώδιο.  Στη συσκευασία της συσκευής συμπεριλαμβάνεται ένα τέτοιο καλώδιο.  Αν χαθεί ή αν κάποιος χρειαστεί δεύτερο, θα πρέπει να το αγοράσει ξεχωριστά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που βλέπω στην πιθανή χρήση του Kindle από φοιτητές είναι που σε περιορίζει σε ένα βιβλίο μόνο.  Καμιά φορά χρειάζεσαι 2 και 3 βιβλία ανοιχτά μπροστά σου.  Θα πάρεις 3 Kindles;  Ή θα χωριστεί η οθόνη σε 2 και 3 περιοχές;  Απίθανα σενάρια δηλαδή.  Ίσως το Kindle να φανεί χρήσιμο στους πρωτοετείς φοιτητές αλλά από ‘κει και πέρα θα τους γίνει βραχνάς.

Το Kindle κατά τη γνώμη μου είναι μια ενδιάμεση τεχνολογία με μικρές  πιθανότητες επιβίωσης.  Tο απόφθεγμα του Marshal McLuhan the medium is the message έχει κλείσει τον κύκλο του.  Θα πρέπει πλεον να προβληματιστούμε κατά πόσον the message is the medium.  Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύω κινούνται και οι προσπάθειες νέων εταιρειών όπως η Flat World Knowledge.

Share

Αναστολή, Αεροσκάφος, Δημοσκόπηση, Διαπιστώσεις

Τρεις διαφορετικές ιστορίες που καταγράφουν την άγνοιά μας και τον τρόμο μας, ως ένα βαθμό, απέναντι στις αλλαγές που μας φέρνει το διαδίκτυο.

Αναστολή. Πρόκειται για την υπόθεση που αφορά την κ. Σοφία Ιορδανίδου (δημοσιογράφου και υποψήφιας για θέση ΔΕΠ στο ΑΠΘ), τον Βασίλη Σωτηρόπουλο (δικηγόρου και επιμελητή του ιστολογίου e-lawyer) και τον Θέμη Λαζαρίδη (καθηγητή και επιμελητή του ιστολογίου gurforum).  Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.  Ο Θέμης αναδημοσίευσε στο ιστολόγιό του μια επιστολή σχετικά με την κ. Ιορδανίδου.  Η κ. Ιορδανίδου θεώρησε το περιεχόμενο της επιστολής συκοφαντικό.  Κινήθηκε δικαστικά, κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία όμως δεν αφορούσαν το ιστολόγιο του Θέμη, και στη συνέχεια έδωσε εντολή στον δικηγόρο της Βασίλη Σωτηρόπουλο να απομακρύνει την επιστολή από άλλα ιστολόγια στα οποία είχε αναδημοσιευτεί.  Εκτελώντας την εντολή, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του ιστολογίου του Θέμη Λαζαρίδη.  Το ιστολόγιο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο μετά απο λίγες μέρες, η αναδημοσιευμένη επιστολή σχετικά με την κ. Ιορδανίδου παραμένει δημοσιευμένη, κι ο δικηγόρος εκτεθειμένος ως τρυπανιστής ύδατος.

Αεροσκάφος. Τέλη Ιουνίου 2009 έγινε στην Κέρκυρα η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.  Στη σύνοδο μετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι.  Ο κ. Μιλοσόσκι έφτασε στην Κέρκυρα με το επίσημο αεροσκάφος της κυβέρνησής του, το οποίο φέρει την συνταγματική ονομασία της χώρας του, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Σύμφωνα με το Βήμα, «απαγορεύτηκε στα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν με κάμερες την άφιξη του σκοπιανού αεροσκάφους, προφανώς για να μην καταγραφούν τα διακριτικά του αεροσκάφους.» Στη φωτογραφία παραπάνω, απεικονίζεται αυτό που η κυβέρνηση θέλησε να κρύψει (σύμφωνα με το Βήμα): αεροσκάφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε Ελληνικό αεροδρόμιο.  Λεπτομέρειες δίνει το newsblog.gr που κατέγραψε την άφιξη του αεροσκάφους, στο οποίο δημοσιεύεται και η παραπάνω φωτογραφία.

Δημοσκόπηση. Οι μαθητευόμενοι μάγοι που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα αποφάσισαν, εκ νέου, να απαγορεύσουν τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων για διάστημα 15 ημερών πριν από εκλογές.  Φταίει ο γάιδαρος κι αυτοί χτυπούν αλύπητα το σαμάρι.  Ο Πάσχος Μανδραβέλης γράφει εύστοχα για το παράλογο και αντισυνταγματικό μέτρο στην Καθημερινή 12.07.09.  Με αφορμή το άρθρο του Πάσχου, αναρωτιέμαι τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση όταν αρχίσουν να διεξάγονται και να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις από blogs εντός της απαγορευμένης περιόδου και από servers εκτός επικρατείας; Θα το γυρίσει στον κινέζικο καλαματιανό (ήτοι filtering) ή θα αμολύσει καλοθελητές δικηγόρους να ζητούν από providers την αναστολή λειτουργίας των blogs που θα προβάλλουν τις δημοσκοπήσεις;

Διαπιστώσεις. Έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για τους μετασχηματισμούς στην κοινωνία και στην πληροφόρηση, που φέρνει το διαδίκτυο.  Ο πιο (αυτο)προβεβλημένος νομικός στην Ελλάδα για θέματα διαδικτύου πέτυχε την ευρύτερη δημοσιοποίηση μιας υπόθεσης που η εντολέας του επιχειρούσε να αποσιωπήσει.  Η κυβέρνηση κοιμάται ήσυχη πιστεύοντας πως δεν είδαμε το αεροσκάφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προσγειώνεται σε Ελληνικό αεροδρόμιο.  Και ελπίζει, η ίδια κυβέρνηση, πως θεσμοκτονώντας αδιάκοπα θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.  Οι μάχες αυτές είναι χαμένες από χέρι.  Διεξάγονται με όρους καφενείου.  Το διαδίκτυο όμως δεν είναι καφενείο.  Είναι, πλέον, ένα από τα σημαντικότερα δημοκρατικά εγχειρήματα της ανθρωπότητας.  Ας το χωνέψουν αυτό οι επίδοξοι πλιατσικολόγοι (νομοθέτες, γεωμέτρες, κ. ά.) της νέας Νεφελοκοκκυγίας.

Πριν την τυπογραφία η πληροφόρηση και η γνώση ήταν προνόμια μιας μειοψηφίας.  Η τυπογραφία μας μετασχημάτισε όλους σε αποδέκτες πληροφορίας και γνώσης, καταργώντας το μονοπώλιο της μειοψηφίας των παπάδων και των ευγενών.  Δρομολόγησε τον Διαφωτισμό, επιτάχυνε τις επιστήμες, και επέφερε ανθρωποκεντρικές πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.  Το διαδίκτυο μας μετασχηματίζει σε παραγωγούς πληροφόρησης και γνώσης.  Δεν είμαστε πλέον μόνο αποδέκτες (συχνά κατευθυνόμενης, ανεύθυνης, και πλαστής) πληροφόρησης.  Είμαστε σε θέση να ελέγχουμε πλέον την ακρίβεια της πληροφόρησης, να παράγουμε δική μας ενημέρωση, και να δημοσιεύουμε άμεσα και δίχως μεσάζοντες τις σκέψεις μας.  Ας το χωνέψουν κι αυτό οι πλανόδιοι έμποροι που διαβαίνουν τη νέα Νεφελοκοκκυγία καθώς και οι ελέω Λαμπράκη θεοί του Ολύμπου.

Share