Αξιολογώ εδώ και λίγες βδομάδες τη δυνατότητα του Kindle DX ως πιθανού εργαλείου για φοιτητές. Το DX είναι η σχεδόν 10-ιντση εκδοχή του e-reader της Amazon. Κοστίζει γύρω στα $489 και είναι σχεδιασμένο κυρίως για αναγνώστες εφημερίδων και περιοδικών — λόγω του μεγαλύτερου σχήματος.
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ουδέτερες με πρόβλεψη να γίνουν αρνητικές.
Η τεχνολογία ηλεκτρονικής μελάνης είναι εντυπωσιακή. Η ποιότητα και η οξύτητα της απεικόνισης κειμένου είναι εξαιρετική. Αλλά για παλιούς χρήστες του T220, η ποιότητα απεικόνισης δεν αποτελεί και κάποια ουσιαστική καινοτομία: 204 dpi η οθόνη της IBM, 150 dpi η οθόνη του Kindle — που μεταφράζονται σε ισάριθμα ppi επίσης.
Για τεχνικά βιβλία, το Kindle είναι απελπισία. Οι εκδότες φοιτητικών βιβλίων κάνουν μια μάλλον πρόχειρη μετατροπή του υπάρχοντος υλικού περιεχόμενο για Kindle. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής απεικόνιση γραφημάτων, εικόνων, και μαθηματικών συμβόλων. Το κείμενο χάνει την τυπογραφική συνοχή του. Η δυνατότητα υπογράμμισης και σημειώσεων υπάρχει αλλά είναι αργή και προς το παρόν, δεν είναι αμφίδρομη: δηλαδή δεν μπορείς ούτε να τυπώσεις τις σημειώσεις που κρατάς ούτε και να τις μοιραστείς με συμφοιτητές σου.
Τα βιβλία — γενικά και όχι μόνο τα πανεπιστημιακά — μεταφέρονται στο Kindle δίχως κάποια ιδιαίτερη επιμέλεια που να λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Έτσι ενώ ο αναγνώστης του τυπωμένου βιβλίου μπορεί με μια κίνηση να προσπεράσει τις πρώτες 20 σελίδες με τα περιεχόμενα και τις άλλες πληροφορίες, ο χρήστης του Kindle πρέπει να προσπελάσει πρώτα μια-προς-μια αυτές τις σελίδες.
Ίσως αυτή η κατάσταση με τη σειριακή προσπέλαση στο περιεχόμενο να αλλάξει στο μέλλον αν εμφανιστούν βιβλία σχεδιασμένα ειδικά για τη συσκευή. Προς το παρόν, το 100% του υλικού που έχω δει είναι μια σειριακή/γραμμική μεταφορά του έντυπου υλικού. Επιπλέον τα διαθέσιμα πανεπιστημιακά βιβλία είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή.
Κι επειδή τα πανεπιστημιακά βιβλία είναι γεμάτα με υποσημειώσεις, αναφέρω πως η πρόσβαση στις υποσημειώσεις αυτές είναι τουλάχιστον ενοχλητική. Πρέπει να κατευθύνει κανείς τον δρομέα στο τυπογραφικό σημείο (πχ αστερίσκο) της παραπομπής, να ενεργοποιήσει την επιλογή, να διαβάσει στη συνέχεια την παραπομπή, και μετά να επιστρέψει στη σελίδα που διάβαζε.
Προβληματική είναι επίσης και η απεικόνιση εφημερίδων και περιοδικών στο Kindle. Η πλοήγηση δεν είναι εύκολη και βεβαίως είναι αδύνατον, προς το παρόν, να στείλεις ένα άρθρο σε κάποιον γνωστό σου.
Ενοχλητική θεωρώ επίσης την επιλογή της Amazon να μην χρησιμοποιήσει μια κανονική πύλη mini-USB για τη φόρτιση της συσκευής με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο χρήστης ειδικό καλώδιο. Στη συσκευασία της συσκευής συμπεριλαμβάνεται ένα τέτοιο καλώδιο. Αν χαθεί ή αν κάποιος χρειαστεί δεύτερο, θα πρέπει να το αγοράσει ξεχωριστά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που βλέπω στην πιθανή χρήση του Kindle από φοιτητές είναι που σε περιορίζει σε ένα βιβλίο μόνο. Καμιά φορά χρειάζεσαι 2 και 3 βιβλία ανοιχτά μπροστά σου. Θα πάρεις 3 Kindles; Ή θα χωριστεί η οθόνη σε 2 και 3 περιοχές; Απίθανα σενάρια δηλαδή. Ίσως το Kindle να φανεί χρήσιμο στους πρωτοετείς φοιτητές αλλά από ‘κει και πέρα θα τους γίνει βραχνάς.
Το Kindle κατά τη γνώμη μου είναι μια ενδιάμεση τεχνολογία με μικρές πιθανότητες επιβίωσης. Tο απόφθεγμα του Marshal McLuhan the medium is the message έχει κλείσει τον κύκλο του. Θα πρέπει πλεον να προβληματιστούμε κατά πόσον the message is the medium. Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύω κινούνται και οι προσπάθειες νέων εταιρειών όπως η Flat World Knowledge.