Πρώτες εντυπώσεις από το iPad

Έπειτα από έναν ήδη μήνα με το iPad είμαι ενθουσιασμένος τόσο με τη συσκευή όσο και με τις αλλαγές που φέρνει στον χώρο της κινητής πληροφορικής.

Προτίμησα να προ-παραγγείλω το μοντέλο που προσφέρει διπλή ασύρματη σύνδεση: τόσο μέσω δικτύων WiFi όσο και κυψελωτών δικτύων 3ης γενιάς (WiFi+3G).  Διάλεξα τη συσκευή των 64 GB και ανήμερα Πρωτομαγιά μου ήρθε.  Έτσι, για τις περασμένες 4 βδομάδες έβαλα το laptop στην άκρη και κινήθηκα εκτός γραφείου αποκλειστικά και μόνο με το iPad και το iPhone.

Μαζί με το iPad αγόρασα τη θήκη του από την Apple και το iPad dock.  Η θήκη, αν και καλαίσθητη, δεν διαθέτει χώρο για ένα σημειωματάριο ή για κάρτες.  Είναι σχεδιασμένη για να κρατάει το iPad και τίποτ’ άλλο. Με το ίδιο ποσό (περίπου $39) μπορεί κανείς να βρει πιο λειτουργικές θήκες, με τσεπούλες, χώρο για κάρτες και έναν στυλογράφο, κτλ.

To dock μπορεί να φιλοξενήσει το iPad μόνο όταν αυτό είναι γυμνό.  Αν το iPad είναι στη θήκη, δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο dock του.  Πρώτα πρέπει να το βγάλω από τη θήκη του.  Το πρόβλημα είναι στο πώς μπαίνει και βγαίνει το iPad στη θήκη του: με δυσκολία!  Η θήκη κρατάει το iPad στη θέση του με έναν συνδυασμό ελαστικής πίεσης και τριβής.   Όσο εύκολα φορά κανείς βρεγμένος, υγρή καταδυτική στολή των 7 χιλιοστών άλλο τόσο εύκολα μπαίνει και βγαίνει το iPad στη θήκη του.  Μια θήκη πάντως είναι απαραίτητη κι επειδή δεν πρόκεται να την βγάζω κάθε μέρα, το iPad Dock πάει στο ράφι ή, καλύτερα, στο eBay.

Εξωτερική εμφάνιση, λειτουργικότητα και αισθητική.  Εξαιρετική ως άψογη.  Η συσκευή είναι λεπτή και με καλές αναλογίες — έρχεται περισσότερο προς το 3:4 form factor, κάπως επιμηκυμένο πάντως.  Τα εξωτερικά κουμπιά είναι παρόμοια σε λειτουργία και τοποθεσία με αυτά του iPhone.  Ο διακόπτης που ακυρώνει τη λειτουργία του επιταχυνσιομέτρου είναι κάπως απρόσιτος όταν το iPad βρίσκεται στη θήκη του.  Εκείνο που λείπει πάντως είναι ένα on/off κουμπί και στο επιμήκες τμήμα της συσκευής.  Ενώ, δηλαδή, στο iPhone το μοναδικό on/off κουμπί φτάνει και περισσεύει, στο iPad λόγο μεγαλύτερων διαστάσεων θα χωρούσε και δεύτερο.  Καλό θα ήταν δηλαδή να υπάρχει ένα on/off/home πλήκτρο στη μέση του κάτω τμήματος της συσκευής είτε την έχουμε σε προσανατολισμό προσωπογραφίας (portrait) είτε τοπίου (landscape).

Βάρος.  Άνετο σε σχέση με ένα laptop αλλά απροσδόκητα βαρύ για χειροκρατούμενη συσκευή.  Είχα αστειευτεί στο Facebook πριν λίγες βδομάδες, περιγράφοντας μια νέα ασθένεια την iPaditis ως φλεγμονή του καρπιαίου συμπλέγματος.  Η στήριξη του iPad με έναν καρπό μόνο είναι προβληματική.  Το βάρος, πιστεύω, θα μειωθεί στις επόμενες γενιές της συσκευής.

Η εφαρμογή Air Display μετατρέπει το iPad σε δεύτερη οθόνη για τον υπολογιστή.

Εφαρμογές.  Αρκετές καλές εφαρμογές αλλά και πολλές βαρετές (αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας τόσο για το iPhone αλλά και για το Android).  Μια από τις καλύτερες εφαρμογές που έχω βρεί, είναι το Air Display ($9.99) που μετατρέπει το iPad σε δεύτερη οθόνη για τον υπολογιστή, χρησιμοποιώντας WiFi σύνδεση.  Καλή ιδέα.

Το πρόβλημα με τις εφαρμογές πάντως θα εκλείψει όταν αρχίσουν να παράγονται περισσότερα domain-specific προϊόντα.  Ήδη οι Wall Street Journal, New York Times, Reuters, και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προσφέρουν δωρεάν εφαρμογές για το iPad.  Άλλες είναι με δωρεάν περιεχόμενο κι άλλες με συνδρομή.  Οι περισσότερες λειτουργούν ικανοποιητικά.  Οδηγούν όμως, όλες, σε μια διαπίστωση για το interface της συσκευής: πρέπει να αλλάξει!

Για παράδειγμα: στην εφαρμογή mail θα ήθελα τη δυνατότητα να πηγαίνω από το inbox ενός λογαριασμού στο inbox ενός άλλου με 1-2 χειρονομίες και όχι με τις 4-6 που απαιτούνται σήμερα.  Άλλο παράδειγμα: θα επιθυμούσα ένα ευφυέστερο interface που να γνωρίζει πως μετά την εφαρμογή Α χρησιμοποιώ συνήθως τις εφαμοργές Β, Δ και Ε, και που θα μου προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε αυτές δίχως να απαιτείται πρώτα η επιστροφή μου στην κεντρική οθόνη.

Τι λείπει από το iPad; Κάμερα φυσικά η οποία έρχεται, πιστεύω, με την επόμενη  ή μεθεπόμενη γενιά.  Απελπιστική είναι, για μένα, η απουσία Ελληνικου πληκτρολογίου.  Θα περίμενε κανείς, αφού το Ελληνικό πληκτρολόγιο είναι ήδη ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του.  Περάσαν πολλοί μήνες πριν δούμε Ελληνικά στο iPhone.  Εύχομαι να μην χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ για τα Ελληνικά του iPad.

Share

10 thoughts on “Πρώτες εντυπώσεις από το iPad

 1. Πέρα της κατακλυσμικής υποδοχής απο τα apple fanboiz 🙂 , αναρωτιέμαι ειλικρινά τι είδους κενό στην ευρύτερη αγορά καλύπτει το ipad ; Ebook reader δεν είναι (δεν έχει τεχνολογία χαρτιού), netbook δεν είναι (χρησιμοποίησα ένα ενός φίλου για να μπω στο email μου online και το παράτησα διότι θέλει κανά 10 λεπτο να πληκτρολογήσω το password μου, τρέχει πλεον πέρα της 1 εφαρμογής τη φορά; ) , παιχνιδομηχανή δεν είναι. Είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερτροφικό και υπερακριβό (όπως όλα τα apple προϊόντα έτσι και αλλιώς) iphone χωρίς το phone;
  Το μόνο θετικό που διακρίνω στο post σου είναι το “Εξωτερική εμφάνιση, λειτουργικότητα και αισθητική. Εξαιρετική ως άψογη.” το οποίο επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου για όλα σχεδον τα προϊόντα apple ακόμα και μετά τo comeback του Steve Jobs. Dummyproof+trendware =100% apple :))

 2. Έλα γκρινιάρη: το πληκτρολόγιο το συνηθίζεις με λίγη εξάσκηση. Οι πρώτες 2 ώρες είναι δύσκολες.

  Το iPad πιστεύω πως είναι το evolutionary step που αφήνει τα laptops στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτό το βήμα δεν το κατόρθωσαν τα netbooks (τα οποία τελικά αποδείχτηκαν δυσκίνητα μικροκαμωμένα laptops).

  Επίσης το iPad σημειώνει την ενηλικίωση των haptic interfaces. Η Apple έχει την ικανότητα να κάνει commoditize innovative concepts (mouse, GUI, κτλ), χωρίς αυτό να σημαίνει πως την πιστώνουμε και την εφεύρεσή τους.

  Στη δική μου περίπτωση το iPad έχει αποδειχτεί σανίδα σωτηρίας διότι τα σαββατοκύριακα που πηγαινόερχομαι Miami-Chicago δεν χρειάζεται να κουβαλώ το laptop. Εσείς των χρηματο-οικονομικών πηγαινοέρχεστε business class και δεν θυμάστε τι ζόρι είναι να ανοιξεις laptop στην οικονομική θέση της American ή της United. Ενώ με το iPad δεν υπάρχει πρόβλημα, βγαινει το μεροκάματο στη θέση 16Β 🙂

  Αυτή τη στιγμή το iPad είναι όντως ένα υπετροφικό iPhone. Είμαι βέβαιος πως στην επόμενη γενιά, θα μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί και ως τηλέφωνο.

  Πέρα από αυτά όμως το iPad πραγματικά δεν καλύπτει κάποιο κενό στην αγορά. Δημιουργεί μια νέα αγορά, μια νέα τάξη συσκευών και υπηρεσιών και απομένει να δούμε αν είναι sustainable. Με 2 εκατομμύρια συσκευές πουλημένες ήδη και με καμιά 10ρια ανταγωνιστές να αναγγέλουν τα δικά τους keyboardless tablets θα έλεγα πως μάλλον προς τα κει πάμε.

 3. Από που προέκυψε η συνεπαγωγή ότι αν κάτι δεν εμπίπτει σε προϋπάρχουσα κατηγορία προϊόντων είναι άχρηστο/trendware/οτιδήποτε άλλο του προσάπτεις;
  Ίσα ίσα, το ότι δεν μπορείς να το κατατάξεις, του δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να καλύπτει όντως κάποιο κενό στην αγορά απ'ότι το να ανταγωνιζόταν με τόσα άλλα σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Η αδυναμία κατηγοριοποίησης είναι συνήθως χαρακτηριστικό των καινοτομιών.
  Τέλος, το να είναι κάτι dummyproof δεν βρίσκω τι κακό έχει. Πρώτον, το καθιστά ιδανικό για όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν κάποιο κλασσικό OS και δεύτερον, όλοι μας είμαστε dummies from time to time 🙂

 4. Δε διαφωνώ και ούτε υποστηρίζω ότι δεν έχει θέση στην αγορά. Αντικειμενικά και με τα σημερινά δεδομένα δε βλέπω βέβαια το προφανές της χρησιμότητάς του πέρα του “it's cool to have one”. Δε λέω ότι αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να το κάνει πετυχυμένο και να δημιουργήσει καινούριο κομμάτι αναγκών με κάποιο εκκούσιο ή ακούσιο τρόπο. Εξάλλου αυτή τη στιγμή η Apple είναι μία από τις λίγες εταιρείες που που έχουν αρκετό “λίπος” και βέβαια πολυτέλεια να πειραματίζονται ακόμα και με ενδεχόμενες ενδιάμεσες “μπαρούφες/flops” προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Σίγουρα δε θα είμαι από τους followers σε αυτή τη φάση . Συμφωνώ επίσης ότι το “dummy proof” δεν είναι καθόλου κακό και χρειάζεται παρόλο που για μένα πολλά concepts (όπως το single button mouse για παράδειγμα) είναι περισσότερο δυσχρηστα και περισσότερο cool. (γιατί να μη χρησιμοποιώ 3 δάχτυλα πχ για left, middle kai right click εφόσον είναι πάνω στο input device έτσι και αλλιώς; Καλή η απλοποίηση αλλά πιστεύω σε αυτό το βαθμό δηλώνεις ότι απευθύνεσαι σε really challenged πελάτες )

 5. Οκ να το συνηθίσω αλλά έτσι όπως το λες ακούγεται σαν να μου λες κλείσε τα μάτια να πιεις το μουρουνέλαιο . Δηλαδή να το συνηθίσω γιατί δυστυχώς δεν είναι τόσο εύχρηστο όπως το full size. Κάτι δηλαδή σαn επιστροφή σε ZX spectrum εποχή. Αναρωτιέμαι γιατί όμως να μην έχουν shift και άλλα control keys, έτσι ώστε να μή χρειάζειται να κάνεις switch ολόκληρο το πληκτρολόγιο . Εκτός και αν ο φίλος μου δεν τοχε κάνει configure δηλαδή ξέρω γω. Φαντάσου να πρέπει να πληκτρολογήσεις TRe$s6@l)N για password.
  Στη σημερινή φάση του πάντως διαπιστώνω και γώ πως είναι δύσκολο να μπορεί να συναγωνιστεί έστω και netbook για business χρήση.

  ΥΓ “Εμεις” των χρηματοοικονομικών δουλεύουμε ακόμα Office (πολύ Excel και Outlook) οπότε το iphone/ipad αν υπάρχει είναι καθαρά για να συμπληρώνει το τραπεζάκι του καφέ από το BoConcept 😉

 6. Εξακολουθώ να πιστεύω πως το iPad στη σημερινή του μορφή είναι περισσότερο ένα ακριβό παιχνίδι παρά μια λειτουργική συσκευή. Κάποιες από τις παρατηρήσεις σου το επιβεβαιώνουν: έλλειψη multitasking και κάμερας, βάρος, μη ευφυές interface κτλ.
  Γενικότερα, η Apple με απογοητεύει τα τελευταία χρόνια και μετά το iPhone 3G που αγόρασα το Σεπτέμβριο του 2008 δεν σκοπέυω να ξαναγοράσω άλλο Apple προϊόν (έχω επίσης έναν iMac και ένα παλιό iBook).
  Έχει αρχίσει να με ενοχλεί το κλειστό οικοσύστημα της Apple με τους περιορισμούς του (βλ. App stoere), τις λιγοστές επιλογές και τις premium τιμές του. Αν η Apple δεν αποφασίσει να ανοίξει την πλατφόρμα της σε τρίτους κατασκευαστές φοβούμαι πως θα έχει προβλήματα σε λίγα χρόνια και θα καταλήξει πάλι όπως στα μέσα των 90s.
  Τα Android κινητά είναι εκπληκτικά (και είναι μόλις η αρχή) και σύντομα έρχονται και τα Win7 κινητά. Για να μη μιλήσω για τα tablets όπου θα γίνει της κακομοίρας φέτος (Android, ChromeOS, Windows 7, WebOS κτλ) και μάλιστα από μεγάλους παίχτες όπως η Dell και η HP. Όταν ανέλαβε ο Jobs την Apple την έφερε πολύ μποροστά από τους ανταγωνιστές της, αυτό όμως είναι κάτι που δεν ισχύει πια, ειδικά στους Macs που ούτε καν προλαβαίνουν τον ανταγωνισμό. Ναι, γνωρίζω πως η Apple βγάζει περισσότερα χρήματα από την τα iPods, αυτό όμως δεν υποβαθμίζει το γεγονός πως οι υπολογιστές της δεν είναι οι πρωτοποριακοί υπολογιστές που ήταν στο παρελθόν).
  Όσο έχει ο Jobs το τιμόνι της εταιρείας δεν βλέπω να γίνεται αλλαγή στην πορεία της εταιρείας. Δεν αποκλείω πάντως να αλλάξουν μυαλά όπως όταν άλλαξα από PowerPC σε Intel, ότα θα δούν πως θα αρχίσουν να χάνουν μερίδιο αγοράς…

 7. Και τα δύο προβλήματα που αναφέρεις (unified inbox για όλα τα email accounts σου, και γρήγορο Application Switching) θα διορθωθούν όταν η Apple βγάλει το iOS 4.0 και για το iPad, μάλλον προς το Σεπτέμβρη. 🙂

 8. Υπάρχει μια διαφορά με το μουρουνέλαιο…

  Η αναγκαιότητα shift, ctrl κτλ γίνεται ολοένα και πιο εμφανής οπότε πιστεύω πως θα τα δούμε κι αυτά — ε, βασικα πιστεύω πως θα δούμε full customization of keyboard layout.

 9. Υπάρχει μια διαφορά με το μουρουνέλαιο…

  Η αναγκαιότητα shift, ctrl κτλ γίνεται ολοένα και πιο εμφανής οπότε πιστεύω πως θα τα δούμε κι αυτά — ε, βασικα πιστεύω πως θα δούμε full customization of keyboard layout.

 10. Λόγω αυτού αλλά και αυτών που περιγράφεις και συ στο κυρίως άρθρο σου , πεποίθησή μου είναι ότι σε αυτή τη φάση το ipad είναι ένα apple fan gadget περισσότερο απ'ότιδήποτε άλλο. Νομίζω μεγάλο iphone χωρίς το phone, είναι η πιο κατάλληλη περιγραφή για την ώρα. Πατάει με σοβαρά ελλείματα παντού (netbook, ebook reader, media player, tablet pc?) χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει και να αντικαταστήσει τον ανταγωνισμό σε καμμία από αυτές τις κατηγορίες. Δε βλέπω επίσης πως μπορεί να γίνει laptop killer, σε αυτή του τη μορφή, και αν αυτός είναι ένας από τους στόχους εν τέλη, γιατί να μην το προσπάθησαν σε αυτή τη φάση ήδη. Τα 2 εκατομμύρια πωλήσεις όπως λες επιβεβαιώνουν το τεράστιο following που εξακολουθεί να έχει αυτή τη στιγμή ό,τι ανακοινώνει ο SJ. Είναι τρομακτική δύναμη από μόνη της αδιαμφισβήτητα.
  Σημείωση. Καλό το haptic interface αλλά έχει περιορισμένες εφαρμογές. Είναι τέλειο για να χρησιμοποιηθεί σε ταμειακή μηχανή σε εστιατόριο αλλά πάσχει χοντρά από sensitivity resolution.Τα δάχτυλά μας έχουν ένα κάποιο μέγεθος. Δε γίνεται διαφορετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *