Ελλάς-Ιλινουά, σημειώσατε: Χί

Περαίωση εσείς, tax amnesty εμείς.  Ο κυβερνήτης του Illinois κήρυξε φορολογική αμνηστία για οσους κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες.  Από σύμπτωση, υπουργός οικονομικών στην πολιτεία του Illinois είναι ο ομογενής Αλέξης Γιαννούλιας.

Share

Μια διαφορετική συζήτηση: τι χρειάζεται η Ελλάδα;

Ας αφήσουμε την de facto χρεοκοπία του δημοσίου στην άκρη για λίγο.  Κι ας κοιτάξουμε το μέλλον του τόπου.  Τη χρεοκοπία θα την διαχειριστούν οι τεχνοκράτες.  Κάποια στιγμή θα αποκατασταθούν τα οικονομικά του δημοσίου και θα ξεπεράσουμε την ντροπή της ταπείνωσης (για την οποία βεβαίως δεν φταίει το ΔΝΤ ή η ΕΕ).

Ας συζητήσουμε για το τι χρειάζεται η Ελλάδα για να προκόψει.  Ας συζητήσουμε συγκεκριμένα έργα και προγράμματα.

Για παράδειγμα, χρειάζεται ένα γρήγορο τρένο (τύπου Shinkansen) που να ενώνει τα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας;  Αν ναι, ποιά κέντρα θα ενώσει, πόσο θα κοστίσει και πώς θα οφελήσει τον τόπο;  Πώς θα σχεδιαστεί ώστε να είναι σε ετοιμότητα διασύνδεσης με τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων;  Θεσσαλονίκη-Σόφια βρίσκονται σε απόσταση 230 χιλιομέτρων.  503 το Βελιγράδι.  494 το Βουκουρέστι.  Κάτι παραπάνω η Πόλη.

Ο φίλος Θέμης Λαζαρίδης προτείνει την κατάργηση των δημοσίων ΙΕΚ και του ΟΕΕΚ αφού ο ρόλος τους εξασφαλίζεται ήδη από ιδιωτικούς φορείς.  Θα πήγαινα την πρόταση ένα βήμα παραπέρα: γιατί να μην ιδιωτικοποιηθούν και μερικά ΑΕΙ;  Τουλάχιστον γιατί να μην δούμε πιλοτικά προγράμματα για το υβριδικό πανεπιστήμιο;

Στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: έχω την εντύπωση πως ομφαλοσκοπούμε με αποτέλεσμα να χάνουμε χρόνο, χρήματα, και ποιότητα ζωής.  Μπορούμε να έχουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροδότησης ολόκληρης κοινότητας για έναν χρόνο αποκλειστικά με ΑΠΕ (βεβαίως με backup στο δίκτυο της ΔΕΗ);  Αν στο τέλος τα ηλιακά και οι ανεμογεννήτριες εξακολουθούν να μειώνουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τότε τα βγάζουμε.

Η ποιότητα ζωής στις πόλεις κι ειδικά στην Διαμαντόπετρα, σηκώνουν βελτίωση.  Αντί να μωροφιλοδοξούμε για μητροπολιτικά πάρκα, δεν ακολουθούμε την ιδέα Μάνου για μικρά πάρκα 1-2 στρεμμάτων στις γειτονιές να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι πρώτα;

Ποιότητα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας: απο αυτήν εξαρτάται το μέλλον του τόπου.  Βήματα ποιοτικής αναβάθμισης μπορούν να γίνουν και με το υπάρχον προσωπικό.  Ας τα κάνουμε.

Εξωτερική πολιτική: έχουμε δυο μεγάλα ζητήματα: τις διμερείς με την Τουρκία και το όνομα με την πΓΔΜ.  Να κλείσουν ως το τέλος του 2012, γίνεται;  Κάτι θα θυσιάσουμε εμείς, κάτι οι γείτονες, αλλά δεν μπορούμε να κρατούμε ολόκληρο έθνος σε κατάσταση τσαμπουκά και να περιμένουμε δημιουργικότητα και παραγωγικότητα.

Πληροφορική τεχνολογία: μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της χώρας και στην εμπέδωση της διαφάνειας.  Ας στηθεί επιτέλους μια ομάδα διαχείρισης πιλοτικών προγραμμάτων κι ας υλοποιηθούν προγράμματα με άμεση μετρήσιμη αξία στη ζωή των πολιτών.  Να μην ξαναδούμε πολίτες στην ουρά για ταυτότητες, διαβατήρια, κτηματολόγια, κτλ μετά το 2012.  Γίνεται;

Τουρισμός: στροφή και προσήλωση στις ποιοτικές υπηρεσίες, με διαδικασιες διασφάλισης ποιότητας.

Τέλος: ανανέωση κομματικών ηγεσιών.  Όσοι χρηματίσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις να παραιτηθούν από τα κομματικά τους αξιώματα και να παν σπιτάκια τους.  Την εμπειρία τους (που συλλογικά έφερε την Ελλάδα στην χρεοκοπία) δεν την χρειαζόμαστε πλέον.

Εσείς τι πιστεύετε πως χρειάζεται η Ελλάδα για το μέλλον της;

Share

Λογικό το αίτημα Τσίπρα για δημοψήφισμα

Τελικά από κει που δεν το περιμένεις ακούς και μια σοβαρή πρόταση.  Κατα καιρούς έχουμε ακούσει εξωφρενικές προτάσεις για δημοψηφίσματα από διάφορες παρατάξεις: μέχρι και δημοψήφισμα για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτάθηκε πριν λίγους μήνες.  Από την σχεδόν αντι-πολιτευματική αριστερά τελικά ακούστηκε και μια ορθή πρόταση δημοψηφίσματος:

ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό. (Το Βήμα 24.04.10).

Συμφωνώ.  Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης είναι ζήτημα που επιδεχόταν δημοψήφισμα.  Είναι μείζον εθνικό θέμα.  Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είτε θα ενίσχυε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και θα περιθωριοποιοούσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είτε θα ανέκοβε την πορεία προς την συγκεκριμένη οικονομική διάσωση και τελικά θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην ΕΕ.

Να μας διώξουν από την ευρωζώνη δεν μπορούν.  Μόνοι μας φεύγουμε αν όμως θέλουμε.  Αν ο Ελληνικός λαός έλεγε όχι στο σχέδιο διάσωσης και η Ελλάδα προχωρούσε σε στάση πληρωμών, αναγκαστικά, το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για πολλές χώρες της ΕΕ.  Πάνω από €200 δις Ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών.  Μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα ουσιαστικά θα μείωνε την αξία αυτών των ομολόγων κατά 50%.  Οι απώλειες, για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν καταστροφικές.

Άθελά του (;) ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κυνικότερος κι από τις αρκούδες της Wall Street.  Κρυφοκαπιταλιστής ο σύντροφος!  Όσο αντικαθεστωτικός κι αν θέλει να εμφανίζεται, η πρόταση του ήταν μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές προτάσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της κρίσης.  Κρίμα, πραγματικά που δεν εισακούστηκε.

Share

Πάσχα Ελλήνων;

Από παιδί στην Ελλάδα άκουγα την έκφραση «Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα» και προσπαθούσα να καταλάβω ποιά ακριβώς είναι η σημασία της.

Η λέξη Πάσχα δεν είναι Ελληνική.  Η εορτή επίσης δεν είναι αποκλειστικά Ελληνική.  Δεν είναι αποκλειστικά Χριστιανική εδώ που τα λέμε.

Η ρίζα της λέξης Πάσχα είναι η εβραϊκή λέξη πεσάχ (ή πεσέκχ, ή παισόκ (!), ή πεισέχ) που σημαίνει παρέλευση και στηρίζεται στην ιστορία της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο όπως την περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη:

καὶ παρελεύσεται Κύριος πατάξαι τοὺς Αἰγυπτίους καὶ ὄψεται τὸ αἷμα ἐπὶ τῆς φλιᾶς καὶ ἐπ᾿ ἀμφοτέρων τῶν σταθμῶν, καὶ παρελεύσεται Κύριος τὴν θύραν καὶ οὐκ ἀφήσει τὸν ὀλοθρεύοντα εἰσελθεῖν εἰς τὰς οἰκίας ὑμῶν πατάξαι. (Έξοδος 12:23)

Ο Μωυσής είχε λάβει οδηγίες από τον Κύριο να προφυλάξει τους Εβραίους από την 10η Πληγή, σφάζοντας ένα αρνί και σημαδεύοντας τις θύρες των σπιτιών τους με το αίμα του.  Έτσι ο Κύριος θα αναγνώριζε τα σπίτια των Εβραίων και δεν θα πείραζε τους πρωτότοκους γιούς τους.  (Τώρα, πώς γίνεται κοτζαμ θεός να μην ξέρει σε ποια σπίτια μέναν οι Εβραίοι και σε ποιά οι Αιγύπτιοι, είναι άλλο θέμα).

Τόσο λοιπόν το έθιμο της θυσίας και κατανάλωσης του αρνιού όσο και η ίδια η λέξη που χρησιμοποιούμε για την επέτειο είναι στοιχεία του Εβραϊκού πολιτισμού.

Ακόμη και το γεγονός πως το Πάσχα ψήνουμε το αρνί ολόκληρο ὀπτὰ πυρί, κεφαλὴν σὺν τοῖς ποσὶ καὶ τοῖς ἐνδοσθίοις είναι Εβραϊκή παράδοση (βλ. Έξοδος 12:9).  Τα μαρούλια και τα ραδίκια και τα άλλα χορταρικά που συνοδεύουν το πασχαλινό μας τραπέζι, επίσης, αποτελούν Εβραϊκή παράδοση: ἐπὶ πικρίδων ἔδονται (Έξοδος 12:8).

Κατα τ’ άλλα βεβαίως, Πάσχα Ελλήνων Πάσχα.  Δανεικό δηλαδή κι αυτό!

Share

Enemy of the state (ή, ο Καραγκιόζης κι ο Εμφύλιός του)

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος.

Ο 14ος μισθός έχει για εμάς χαρακτήρα casus belli.
(Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στην Ελευθεροτυπία 28.02.10)

Οι Τούρκοι μας απειλούν με πόλεμο αν ασκήσουμε την εθνική κυριαρχία μας με τρόπο που θεωρούν πως βλάπτει τα εθνικά τους συμφέροντα.  Κυρίαρχο κράτος είναι κι η Τουρκία και έχει κάθε δικαίωμα να ορίζει τα δικά της casus belli.  Ο κ. Παπασπύρου, ακριβώς τι εκπροσωπεί κι από πού αντλεί την ισχύ του να απειλεί με πόλεμο την ίδια του την πατρίδα;  Είναι πατριδοκάπηλος ή κουραδόμαγκας (αξιολογικοί οι χαρακτηρισμοί);

Θα βγει αυτός ο ο οσφυοκάμπτης (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) να σηκώσει μπαϊράκι κατά του έθνους;  Για τον 14ο μισθό;

Ανέχονται οι Έλληνες μέλη της ΑΔΕΔΥ να απειλεί το έθνος αυτός ο καραγκιόζης (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός); Δέχονται αυτόν τον αναίσχυντο παραδόπιστο δυνητικό εθνοπροδότη (αξιολογικοί οι χαρακτηρισμοί) ως πρόεδρό τους;  Το κόμμα που τον υποστηρίζει, δέχεται να φιλοξενεί στις επάλξεις του έναν τέτοιο Εφιάλτη;  Κι ως Έλληνες φορολογούμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τους 14 μισθούς ενός βολεματία (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) που τολμά να απειλεί με πόλεμο κυρίαρχο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας εμφύλιος σπαραγμός δεν ήταν αρκετός για το Έθνος;  Αυτός ο συμμορίτης (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) θέλει να ξεκινήσει και δεύτερο.  Εδώ φτάσαμε πια;  Να μας απειλούν με (εμφύλιο) πόλεμο οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανέχονται αυτόν τον αρουραίο (αξιολογικός ο χαρακτηρισμός) να ομιλεί εξ ονόματός τους;  Να μας απειλούν με εθνικό διχασμό οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο όνομα των οποίων ομιλεί αυτός ο πατριδοκάπηλος, για να περισώσουν τον 14ο μισθό την στιγμή που η χώρα βιώνει μια εθνική ταπείνωση άνευ προηγουμένου;

Share

Περι Βρυώνη

Θεωρώ τον διορισμό του στον ΟΠΑΠ λάθος. Πιστεύω πως ο Παναγιώτης είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε υψηλότερα καθήκοντα. Θα τον προτιμούσα CIO στο Μαξίμου. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ζήτημα να έχουμε ανταλλάξει 10 emails απευθείας. Έχουμε συζητήσει, μέσω ιστολογίων και συνήθως διαφωνούμε. Μου έχει δώσει όμως την εντύπωση ενός ακέραιου ανθρώπου, με ενθουσιασμό και διάθεση για δουλειά. Οι τεχνικές του ικανότητες είναι υψηλού επιπέδου και θα φανούν χρήσιμες στον ΟΠΑΠ.

Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα με το διορισμό του; Στο οτι εργάζεται στο ΠΑΣΟΚ; Στο ότι έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως τον ενθουσίασε και τον εμπνέει ο ΓΑΠ; Και λοιπόν; Μειώνεται έτσι η υψηλή τεχνική του κατάρτιση; Είναι λάθος για έναν νέο άνθρωπο να εμπνέεται από έναν πολιτικό που προσπαθεί να καινοτομήσει στην Ελλάδα; Δηλαδή όσοι εμπνευστήκαμε από τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη είμαστε για τα μπάζα;

Ας σταματήσουν πλέον οι μικρότητες και οι μικροψυχίες. Χρειαζόμαστε περισσότερους Βρυώνηδες. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Και, κυρίως, στον δημόσιο βίο.

Share

226.000

Το τσουνάμι στην Ao Nang της Ταϊλάνδης. Φωτό: wikipedia.

Χιόνιζε από το προηγούμενο βράδι στο Ballinlassy.  Το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς επειδή το δίωρο ταξίδι προς το Δουβλίνο θα μας έπαιρνε τουλάχιστον τρεις ώρες λόγω των οδικών συνθηκών.  Φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου μετά από τρισήμιση ώρες.  Δώσαμε τις αποσκευές μας για φόρτωμα και κατευθυνθήκαμε προς τον έλεγχο διαβατηρίων για την πτήση μας στο Σικάγο.

Φευγαλέα πήρε το μάτι μου σε μια τηλεόραση στιγμιότυπα από ένα τσουνάμι στην Ασία με 5.000 νεκρούς και αγνοούμενους.  Ήταν 11 το πρωί.  Όταν προσγειωθήκαμε στο Σικάγο, έπειτα από 8 ώρες, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 80.000.  Μέχρι να πάμε από το αεροδρόμιο στο σπίτι μας, 100.000.  Το ίδιο βράδι 150.000.  Το μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει τέτοιους αριθμούς σε καιρό ειρήνης — μήπως, άραγε, μπορεί και σε περίοδο πολέμου;  Στο τέλος οι νεκροί ξεπέρασαν τις 200.000.  Έτσι θυμάμαι την 26η Δεκεμβρίου από τότε.

Και σήμερα που κλείνουν 5 χρόνια από το τσουνάμι του 2004 ακόμη ο νους μου δεν χωρά τον αριθμό: 226.000.

Share

Μικροί μου γκριζο-πράσινοι Ελγίνοι

Η ΠΑΣΠ, που κρατά τη σημαία [του Πολυτεχνείου] εδώ και χρόνια, αρνείται και φέτος να την παραδώσει και δηλώνει ότι θα το πράξει όταν επιτέλους αναδιοργανωθεί η ΕΦΕΕ. (Ελευθεροτυπία 08.11.09)

Μαϊμού του Γιβραλτάρ, γνωστή και ως αναδιοργάνωση της ΕΦΕΕ.  Η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia.

Μαϊμού του Γιβραλτάρ, γνωστή και ως αναδιοργάνωση της ΕΦΕΕ. Η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia.

Παιδιαρίσματα.  Κακομαθημένα παιδάκια που θεωρούν την ιστορία ιδιοκτησία τους.  Αγνοούν όμως πως ιδιόκτητη ιστορία δεν αποτελεί καν ιστορία.  Οι αγώνες του Πολυτεχνείου ακυρώνονται στα χέρια της ΠΑΣΠ.  Αυτά περι ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ είναι ιστορίες γι αγρίους και απηχούν την Βρετανική αποικιοκρατική αντίληψη που λέει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από το Γιβραλτάρ όταν φύγουν πρώτα οι μαϊμούδες από τον βράχο.   Οι μαϊμουδιές της ΠΑΣΠ και οι παιδαριώδεις δικαιολογίες δεν πείθουν κανέναν.

Αν ο αγώνας του Πολυτεχνείου θεωρείται σήμερα τμήμα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας τότε καμιά κομματική νεολαία και καμιά φοιτητική παράταξη δεν νομιμοποιείται να θεωρεί τον εαυτό της φύλακα ιστορικών κειμηλίων.   Το ΠΑΣΟΚ που διανύει περίοδο ακμής, έχει την ευκαιρία να αποδείξει πώς αντιλαμβάνεται και πώς τιμά την ιστορία του τόπου.  Τριαντα-έξη χρόνια μετά, η σημαία του Πολυτεχνείου πρέπει να είναι  δημόσιο κτήμα και σύμβολο και όχι αντικείμενο ιδιωτικής συλλογής.

Όταν η φοιτητική παράταξη του κόμματος της Μελίνας Μερκούρη αρνείται να παραδώσει ένα τέτοιο ιστορικό κειμήλιο επιμένοντας στην καταχρηστική ιδιοκτησία του, τότε πως είναι δυνατόν να περιμένουμε να ευοδώσει το όραμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;  Καταπατώντας την ίδια μας την ιστορία, ακυρώνουμε όχι μόνο τον αγώνα του Πολυτεχνείου αλλά και το αίτημα για τα Μάρμαρα.

Ας παραδοθεί, επιτέλους, η σημαία του Πολυτεχνείου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τελειώνει το καραγκιοζιλίκι με τους Ελγινίσκους της ΠΑΣΠ.

Share