Πάσχα Ελλήνων;

Από παιδί στην Ελλάδα άκουγα την έκφραση «Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα» και προσπαθούσα να καταλάβω ποιά ακριβώς είναι η σημασία της.

Η λέξη Πάσχα δεν είναι Ελληνική.  Η εορτή επίσης δεν είναι αποκλειστικά Ελληνική.  Δεν είναι αποκλειστικά Χριστιανική εδώ που τα λέμε.

Η ρίζα της λέξης Πάσχα είναι η εβραϊκή λέξη πεσάχ (ή πεσέκχ, ή παισόκ (!), ή πεισέχ) που σημαίνει παρέλευση και στηρίζεται στην ιστορία της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο όπως την περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη:

καὶ παρελεύσεται Κύριος πατάξαι τοὺς Αἰγυπτίους καὶ ὄψεται τὸ αἷμα ἐπὶ τῆς φλιᾶς καὶ ἐπ᾿ ἀμφοτέρων τῶν σταθμῶν, καὶ παρελεύσεται Κύριος τὴν θύραν καὶ οὐκ ἀφήσει τὸν ὀλοθρεύοντα εἰσελθεῖν εἰς τὰς οἰκίας ὑμῶν πατάξαι. (Έξοδος 12:23)

Ο Μωυσής είχε λάβει οδηγίες από τον Κύριο να προφυλάξει τους Εβραίους από την 10η Πληγή, σφάζοντας ένα αρνί και σημαδεύοντας τις θύρες των σπιτιών τους με το αίμα του.  Έτσι ο Κύριος θα αναγνώριζε τα σπίτια των Εβραίων και δεν θα πείραζε τους πρωτότοκους γιούς τους.  (Τώρα, πώς γίνεται κοτζαμ θεός να μην ξέρει σε ποια σπίτια μέναν οι Εβραίοι και σε ποιά οι Αιγύπτιοι, είναι άλλο θέμα).

Τόσο λοιπόν το έθιμο της θυσίας και κατανάλωσης του αρνιού όσο και η ίδια η λέξη που χρησιμοποιούμε για την επέτειο είναι στοιχεία του Εβραϊκού πολιτισμού.

Ακόμη και το γεγονός πως το Πάσχα ψήνουμε το αρνί ολόκληρο ὀπτὰ πυρί, κεφαλὴν σὺν τοῖς ποσὶ καὶ τοῖς ἐνδοσθίοις είναι Εβραϊκή παράδοση (βλ. Έξοδος 12:9).  Τα μαρούλια και τα ραδίκια και τα άλλα χορταρικά που συνοδεύουν το πασχαλινό μας τραπέζι, επίσης, αποτελούν Εβραϊκή παράδοση: ἐπὶ πικρίδων ἔδονται (Έξοδος 12:8).

Κατα τ’ άλλα βεβαίως, Πάσχα Ελλήνων Πάσχα.  Δανεικό δηλαδή κι αυτό!

Share

2 thoughts on “Πάσχα Ελλήνων;

 1. Pingback: Tweets that mention Πάσχα Ελλήνων; | λ:ηρ -- Topsy.com

 2. “(Τώρα, πώς γίνεται κοτζαμ θεός να μην ξέρει σε ποια σπίτια μέναν οι Εβραίοι και σε ποιά οι Αιγύπτιοι, είναι άλλο θέμα)”

  “Ηθελε να χρησιμοποιήσει street-view!

  Παραλειπόμενο: Ανάσταση στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου και γύρω στην 7η φορά
  ο Πατήρ συμπληρώνει στο Χριστός Ανέστη και “Η Ρωμιοσύνη Ανέστη”, βουβαμάρα
  στο ποίμνιο και νέος με λευκό κουστουμάκι ρωτάει “What is is this Romiosomething?”
  και γριούλα δίπλα μου φωνάζει: Οι Έλληνες καλέ !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *